Skocz do zawartości
Racuch

Wuce By Racuch

Rekomendowane odpowiedzi

No to troche kicha bo buda ma 9 zatok?

BTW buda ideal czy cos bys w niej zmienil?

Wysuwanie boków nastręcza pewne trudności no i przednie drzwi potrafią dziwnie zaskrzypieć (przy otwieraniu).Pod względem mnogości konfiguracji,wietrzenia i jakości wykonania to tak raczej ideał.

Osobiście mam ochotę na rzucenie kolorku w malarni proszkowej ale rodzina mnie przestrzega przed tym.Nie do końca przemawia do mnie to aluminium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hMMM, siema Jacur :twisted2:

aaaa siema ,podgoń grafy nie bądź wiśnia ;-)

a co do ładu w środku to fakt bo Cristallo nomen omen Extra daja ciała powoli i jakąś firmówkę wrzucę i kable poukładam

p.s.

na tej focie juz deko lepiej "chyba?"

Dołączona grafika

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co dokładniej z wężemi nie tak? Juz sie zaczynają twarde robic? Luźne przy króćcach?

Napisz co jest. Ja mówiłem na forum, że cristallo to najwieksze goofno, a ludzie to widać nadal kupują :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wężyki robią sie b .miękkie , wręcz "gumowe" i myślę że to ten antyskalant z elektrociepłowni(od qmpla) choć na starym układzie też przez 1-rwszy miesiąc było szaro i ponuro a potem z dnia na dzień chłodziwo robiło się bardziej klarowne .Na fotce pokazuję gdzie wąż się zagina przy zamykaniu drzwiczek, robi się nieciekawie(docelowo okręciłem taśmą izolacyjną) ale to prowizorka pierwszoligowa i przy zmianie wężyków pomyślę nad nowym ich układem.

fota:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

wogle dziwnie rozplanowane jest to WC.

Co tam masz u nad pompką, do czego ona pompuje?? Nie mogłes puscic tego na prosto?? ew jakeis kolanka..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślałem nad oplotem ze sprężyny długość z 5 cm. nawet byłem dzisiaj w sklepie "Swiat wysokich ciśnień" ;-) ale oddzielnie sprężyn nie sprzedadzą a może wpuścic węzyk w kolanko miedziane ??(45 st.) ale wygląd nie teges

wogle dziwnie rozplanowane jest to WC.

Co tam masz u nad pompką, do czego ona pompuje?? Nie mogłes puscic tego na prosto?? ew jakeis kolanka..

Wylot na blok GPU ,generalnie jak pisałem wyżej tez bym cos zmienił,załaduj fote na pulpit i wysmaruj cos w paincie ew. jak mozesz,weź pod uwage że jest to kibel z mobilna chłodnica(na drzwiach) więc sprawa deko sie komplikuje Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na zdjęcia można dojść do wniosku, że powodem zaginania się węży jest sposób zamontowania chłodnicy

Żeby wyeliminować zaginanie trzeba by mieć coś takiego:

Dołączona grafika

Możnaby takie kolanko uzyskać łącząc w odpowiedni sposób:

* to kolanko: http://mcs.pc.pl/produkt104.html

* z tą złączką kątową obrotową: http://mcs.pc.pl/produkt43.html

Musisz sprawdzić czy ta złączka obrotowa pasowałaby do Twoich węży. Trochę kombinowania i zawijasów ale może warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no te kolanko to ok. ale jak jest zagiete o kąt ok 70* no to niezłe opory są.

nie do końca ,zobacz na poprawionym rys. przepływ cieczy nie jest jednak tak zakłócony

Dołączona grafika

wracając do zaginania weży to tego szukam:

Dołączona grafika

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaje mi sie ze pompka nie jest w zbyt dobrym polozeniu.

Chlodniczke lepiej by bylo zamontowac w druga strona (kroccami w strone zatok) dac troche weza zeby sie ladnie w srodku uginaly, jestes pewien ze przy zamknietej budzie nie sa zalamane?

Ogolnie fajnie wyglada, buda jednak wyglada bardzo masywnie, wiec pewno jest ciezka, no i kosztuje tyle co wyplata mojej babci ;-)

Jest dobrze ale zawsze moglo byc troche lepiej :rolleyes: Pompka fajna, sam taka mialem, ale ja spalilem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do położenia pompki to bym podyskutował(oś jest pionowo i nie naciska tylko z 1-dnej strony na panewkę),z kruccami w strone zatok robiłem test i niestety lipton( węże były by za długie) i przy zamykaniu układaja sie byle gdzie i byle jak .W tym układzie dolny wąż delikatnie się spłaszcza i zapodam na niego sprężynę(oplot zewnętrzny)

jak można tą pompkę spalić ?? ;)

p.s.

całość będzie do poprawy

pozdrawiam

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały update:

właśnie padła mi pompunia Cooltek ;-(,tzn. działa ale nie samodzielnie i dopiero po lekkim pomachaniu nią na wszystkie strony rusza.

Na prędce skleciłem cos takiego(foto niżej) i z braku czasu do sklejenia starej zatapiałki użyłem kleju na ciepło słynnej firmy TOYA.Pompka jest niesłyszalna i narazie chyba tak zostanie bo nie ustępuje niczym Cooltekowi.

FOTO:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po wczasach czyli dalsza część dłubaniny.

Parę dni temu zabrałem się za modowanie bloczka X2P[CPU] ,w tym linku szczegółowe info:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=211375

Dzisiaj z kolei do zestawu dołączyła chłodniczka z USA (import) demobil po kimś

foto:

Dołączona grafika

którą przerobiłem z 13 na 8mm. takimi oto redukcjami (1 szt. 4 pln.) akurat były pod ręką ;-)

foto:

Dołączona grafika

dodatkowa chłodnica powędrowała na przód budy

Dołączona grafikaDołączona grafika

po zamaskowaniu nic nie widać bo i po co ? ;-)

Zmienił się nieco układ i kolejność elementów ,obecnie wygląda to tak:

BW122---->pompka---->Abadon[GPU]---->Chromówka 1x120---->X2P[CPU]---->Rez

Po dodaniu Chromówki nareszcie temp. w stresie wynosi +/- 40C czyli jakieś 4-5Cmniej niż przed dodatkową chłodnicą .Sporo też spadły temp. na Radku z 48-50C w stresie na 41-43C.Na wymianę czeka jeszcze awariówka (inline) która podnosi temp. w układzie o jakies 2C. ale to z czasem.

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi