Skocz do zawartości
Żuku_FR

Procomp Bvd1m - Ze 112 Mhz Na 130mhz, Jak ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wstępie chce powidzieć że zanim założyłem ten temat, to sporo szukałem na forum i w google.pl i nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odopowiedzi. Czy da sie podkręcić procesor Pentim IIIE coppermine z 672 mhz (6*112) na 798 mhz (6*133) [standardowo było 600 mhz (jak sie pewnie domyslacie 6*100)]

Mój komputer to:

procesor - Intel Pentium IIIE, 672 MHz (6 x 112)

Nazwa płyty głównej - Procomp BVD1M

Mikroukład płyty głównej - VIA VT82C694X Apollo Pro133A

Pamięć fizyczna - 320 MB (SDRAM)

Typ BIOS'u - Award Modular (09/29/00)

Karta graficzna - NVIDIA RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro

Edytowane przez Żuku_FR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, czyli na tej płycie nie ma możliwości uaktualnienia biosu, bo został wydany tylko jeden który z resztą mam juz wgrany ? w takim razie proszę odpowiadac na drugą część pytania

Edytowane przez Żuku_FR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

I przy okazji żeby nie zakładać nowego tematu czy da sie podkręcić procesor Pentim IIIE coppermine z 672 mhz (6*112) na 798 mhz (6*133) [standardowo było 600 mhz (jak sie pewnie domyslacie 6*100)]

dlaczego nie sprobujesz? daj mu 133 i bedziesz wiedzial, czy da sie? - a jak nie da sie, to vcore w gore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego nie sprobujesz? daj mu 133 i bedziesz wiedzial, czy da sie? - a jak nie da sie, to vcore w gore

no właśnie nie weim jak mu dać 133 bo w biosie mam juz ustawione maksymalnie 112 i więcej opcji nie mam, a wiem że płyta obsługuje 133 bo wyczytałem to w instrukcji obsługi, w której nie ma jednak żadnego schematu z rozmieszczeniem zworek którymi mugłbym ustawic cokolwiek

PS. miał ktoś tą płyte ?? jak tak to prosiłbym o pomoc

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na slotowym wystarczylo odizolowac pin A14 i proc automatycznie startowal na fsb 133. Ale na sockecie, to nie mam pojecia ktory pin za to odpowiada? Poszukaj opisu zworek na laminacie plyty. Moze sa jakies zworki odpowiadajace za konfiguracje fsb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej by było jakbyś miał manuala do tej płyty, bo z takiego rysuneczku to nie wiem czy ktoś coś obczai.

Może spróbuj jakimś programem w stylu CPUCool albo CPUFSB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej by było jakbyś miał manuala do tej płyty, bo z takiego rysuneczku to nie wiem czy ktoś coś obczai.

Może spróbuj jakimś programem w stylu CPUCool albo CPUFSB.

no jak próbuje podkręcać tymi programami co podałeś to komputer mi sie zawiesza i nie reaguje na reset albo przycisk startu, poza tym to jak dam w tym programie np 118 mhz to ustawia mi na 112 tak jak mam w biosie, albo jak dam 108 to ustawia mi niższe fsb takie odpowiadające temu w biosie. A manuala do tej płyty nie mogłem znaleść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj w takim razie na płycie zworek z oznaczeniami JP52 i JP55.

Jak tego nie będzie to ja nie mam już pomysłów. Tak patrząc po chipsecie to raczej musi ta płyta wchodzić na 133, może nie wstać bez podniesienia napięcia na rdzeniu ale wejść powinno.

Jeśli znajdziesz te zworki to daj znać.

Coś jeszcze, właśnie znalazłem bios do twojej płyty, niby wersja 1.0 ale wypuszczony w 2001 roku.

Może to coś da. Masz tutaj linka do tej stronki.

A co do programu do wgrywania to ze wzglęgu że to AWARD to bym użył AwdFlash.

Edytowane przez Intel Inside Qroń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Intel Inside Qroń

Przeciez pisalem juz, ze nie ma nowszego biosu, a wersja 1.0 to jedyny bios i autor go juz ma jak zapewne sie domyslasz ;-)

Na stronie ktora podales data to data dodania pliku, a nie biosu...

Plyta obsluguje FSB 133MHz bez problemu, a tutaj troche danych:

BVD1M Socket 370 Motherboard for INTEL?Celeron?PPGA, FCPGA Coppermine and Cyrix III CPU VT82C694X + VT82C686A Chipset Micro-ATX Form Factor

Date : 2000/8/15

The BVD1M features the new Socket 370 design to support the latest INTEL Celeron?PPGA and FCPGA Coppermine processors; and it also supports VIA CyrixIII CPU to 550MHz

The BVD1M features the new Socket 370 design to support the latest INTEL Celeron?PPGA and FCPGA Coppermine processors; and it also supports VIA CyrixIII CPU to 550MHz. It is based on VIA Apollo Pro133A (VT82C694X / VT82C686A) chipsets which is integrates industry leading features such as AGP4X, a 133 MHz Front Side Bus, a 133MHz Memory Bus, and ATA-66, to provide the most powerful, and scalable core logic solution for the highest-performance processors.

Instrukcja do tej plyty wyszla tylko w wersji papierowej, zapewne z racji problemow jakie mial procomp (juz chyba w ogole zdechli ;-)).

Ale na allegro ktos ostatnio sprzedawal taka plyte z instrukcja wiec mozna go zapytac jak ustawic zworki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc szukałem tych zworek co podałeś ale nie było żadnych zworek na płycie o oznaczeniu JP52 i JP55 :mur:

jednynie przestawiłem te zworki co wcześniej podałem i teraz grafika chodzi mi na AGP*4 a nie 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten sprzedawca: http://www.allegro.pl/item99711286_plyta_m...el_1000mhz.html mial kiedys wystawione same plyty (MSI i815EPT) po 100zl a jeszcze wczesniej mial je po 85zl - obecnie ma wystawione jedynie z procesorami ale z tego co widze, to chyba mu sie nie sprzedadza - zagadaj do niego, czy nie sprzedalby Ci samej plyty za 85?

ja od niego kupilem za 85 - swietna plyta, dobra do OC - mam na niej celerona Tualatina 1100@1500

za te pieniadze nic lepszego nie kupisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...