Skocz do zawartości
DrKleiner

Na temat serwisu PurePC.pl

Rekomendowane odpowiedzi

@ryba - dziękuję za odpowiedź.

szkoda tylko, że bez prowokacji na granicy ban-a niczego nie można się dowiedzieć=|

Poproście romka, żeby przeczytał ostatnich kilka stron tego topicu, odpowiedział na pytania i zarzuty. Myślę ze macie do niego telefon.

jutro zapewne to uczyni :] ide spac, jutro angielski mnie czeka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dyskusja trochę się rozkręciła.....

sansaba i ULLISSES:

Bronicie redakcji, ale zauważcie, że były zapowiedzi jak to będzie super, jaki to sprzęt będzie testowany, że redakcji ma dostęp do nowości, a skończyło się na zapowiedziach. Zmiana nazwy nie przyniosła dla szarego użytkownika NIC, dalej tweak wygląda tak samo, dobre forum, kiepski portal. Nie chodzi tutaj oto, że artykuły się NIE pojawiają. Czy na tweaku się nie pojawiały? Niestety, ale userzy mają prawo oczekiwać czegoś więcej, szczególnie, że od zmiany minął rok, a od oficjalnego startu 11 miesięcy.

No ale możemy mieć nadzieję, że będzie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana nazwy nie przyniosła dla szarego użytkownika NIC

:lol:

Musze cos napisac, zeby post byl regulaminowy.. Rozsmieszyles mnie.

Nie widzisz prostej różnicy? - choćby:

brak newsów <> codzienne newsy

recenzja raz na dwa/trzy miesiące <> co kilka dni jakiś tekst

:?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fipa, nawet jakby codziennie pojawiało się i po 10 artykułów i po 100 newsów to niektórzy i tak będą pisac ze nic się nie zmieniło...

Co by nie robić zawsze będzie zle i "tak jak dawniej".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fipa, nawet jakby codziennie pojawiało się i po 10 artykułów i po 100 newsów to niektórzy i tak będą pisac ze nic się nie zmieniło...

Co by nie robić zawsze będzie zle i "tak jak dawniej".

wtedy oskarzyli by nas o posiadanie botow do pisania newsow i artow :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma co jechać po użytkownikach, że krytykują. Można się przyczepić momentami do sposobu tej krytyki, ale sam fakt że ona jest to nie powinien dziwić, bo raczej to co się pojawia na portalu jest niewspółmierne do zapowiedzi. I to jest jedyny problem- na samym początku zostało za dużo powiedziane, stąd tak wysokie wymagania czytelników portalu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby użytkownicy nie krytykowali znaczyłoby to ,że jest idealnie (jest? :wink: ) lub że nie interesują się swoim ulubionym :wink: portalem

Masz rację :) Teraz tylko zmuśmy się do konstruktywnej krytyki (np. do propozycji zmian, artów itp.), zmuśmy się do czegoś co nie będzie tylko biciem piany (jak większość tego topicu...). Krytykujmy i przyjmujmy krytykę- może wreszcie z czasem nauczymy się dialogu...

@ ryba - czy mógłbyś nam przedstawić skalę i/albo co mają zapowiadane przez Ciebie zmiany przynieść ?? Rozumiem, że ulepszenie serwisu - ale mozesz jakimiś konkretami oprócz spodziewanego terminu operować ?? Oczywiście nie wymagam nicków i zakresu obowiązków ;)

pozdrawiam

sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację :) Teraz tylko zmuśmy się do konstruktywnej krytyki (np. do propozycji zmian, artów itp.), zmuśmy się do czegoś co nie będzie tylko biciem piany (jak większość tego topicu...). Krytykujmy i przyjmujmy krytykę- może wreszcie z czasem nauczymy się dialogu...

@ ryba - czy mógłbyś nam przedstawić skalę i/albo co mają zapowiadane przez Ciebie zmiany przynieść ?? Rozumiem, że ulepszenie serwisu - ale mozesz jakimiś konkretami oprócz spodziewanego terminu operować ?? Oczywiście nie wymagam nicków i zakresu obowiązków ;)

pozdrawiam

sansaba

zmiana odemnie: czeste recki i testy, koniec szkoly i po maturze duzo czasu wolnego zostaje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobić np. test kart graficznych w cenie 500-1000zł. Chaos robił bardzo dobre testy takowych ale kiedy jego ostatni art się ukazał? Takie artykuły jak chociażby ostatni art jania o coolerach kart graficznych również polepszają pozycję serwisu, można także napisać poradniki jak podkręcać na główną. Wszystko to z pewnością przyciągnie kilku nowych użytkowników na forum a jakiś procent z nich na forum zostanie podnosząć skilla i pomagając innym. Niestety ale przeciętny ocer przestaje być nim w wieku 30-40 lat i jak tak dalej pójdzie na forum będzie tendencja spadkowa ilości użytkowników.

btw ostatnie artykuły na Pure nie są złe, nie można narzekać ale brakuje testów najpopularniejszego sprzętu..jeśli macie dostęp do sprzętu[a zapewne taki macie] nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić wielkie testy, rankingi, porównania hardware. Pewnie powiecie, że na to potrzeba czasu, ale prace nad tym można podzielić pomiędzy redakcję która przecież ma dość liczną obsadę

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brakuje mi więcej testów sprzętu jak np. test dysków,który się nie dawno ukazał. Grafik jest bez liku, takie testy zawsze cieszą się powodzeniem. Jak pada na forum link do pclaba lub benchmarka to zwykle są komentawane: "eee tam to z pclaba..." lub podobnie. Ale właśnie tam takich testów jest sporo, a u nas posucha z nielicznymi wyjątkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fipa:

Jeżeli ja dostane % za OT, to ten którego cytuję też powinien.

Nie dostaniesz %, bo na mnie trafiłeś - nikt nie dostanie. Mam dobry humor, więc się obejdzie, ale...

Za następny OT polecą procenty.

A za połączenie słów "baza" i "przeniesienie" w jednym zdaniu 10% + 14 dni ZPP bez ostrzeżenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość f.e.a.r.

A może to nie ppc od strony serwisu jest słabe tylko wielkość jego forum przytłacza jakość artów/newsów itp ? Arty nie są złe. Według mnie userzy ppc zaglądają np 200 razy dziennie na forum a do serwisu raz na tydzień i dlatego takie wrażenie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

egiełda - i takich artów/testów bym bardzo chciauuu

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden wieczór w tyg nie wygospodaruje na jak by nie patrzeć też obowiązek?

Uwazasz, ze dobry art to jest kwestia jednego wieczoru w tygodniu? A porzadne przetestowanie (szczegolnie, jesli artykul obejmuje wiecej niz jeden produkt), a zdjecia? Zapewniam, ze troche czasu to wszystko zajmuje i, wbrew pozorom, "popelnienie" czegos to nie jest takie hop-siup jak sie niektorym wydaje.

EDIT: a warto jeszcze dodac, ze potem potrzebna jest chwila czasu drugiej osoby, zeby sprawdzic tekst.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwazasz, ze dobry art to jest kwestia jednego wieczoru w tygodniu? A porzadne przetestowanie (szczegolnie, jesli artykul obejmuje wiecej niz jeden produkt), a zdjecia? Zapewniam, ze troche czasu to wszystko zajmuje i, wbrew pozorom, "popelnienei" czegos to nie ejst takie hop-siup jak sie niektorym wydaje.

Oczywiście, że jest tak jak piszesz.

Kiedy widzę pytania: "co byście chcieli poczytać" to hmmm... może jakiś kącik akwariowy? :blink:

Chyba wiadomo co chcemy czytać. Chodzi o to ,że w w moim (i nie tylko, jak widać z gorącej dyskusji) subiektywnym odczuciu jest tego nieco za mało.

Arty rzeczywiście nie są złe. Ale ich ilość jest niewystarczająca IMHO.

I proszę nie argumentować,że może być więcej ale słabsze bo dla mnie to nie jest poważny argument poważnego portalu.

Na targach jak braknie monitora czy zasiłki to czytam potem w relacji: "dobrze, że znamy tego czy owego i się pożyczyło" . A do testu nie da się załatwić? :? Do benchów się da , a do testu,który jest reklamą firmy i sklepu się nie da? :?

Chyba, że napiszecie od razu że portal jest jaki jest i cieszcie się forum to wiadomo przynajmniej czego się spodziewać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

Takich jak ten o instalacji nienadzorowanej gdzie autor chyba nigdy na oczy nie widzial legalnego windowsa i pokręcił wszystko ci się dało? :wink:

Zawsze Cię szanowałem i szanuje za Twoją wiedzę nt. windy - czas może zrobić lepszy art i skopać im tyłek? ;)

Edytowane przez Soker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy widzę pytania: "co byście chcieli poczytać" to hmmm... może jakiś kącik akwariowy? blink.gif

Rozmawiajmy powaznie...

Chyba wiadomo co chcemy czytać. Chodzi o to ,że w w moim (i nie tylko, jak widać z gorącej dyskusji) subiektywnym odczuciu jest tego nieco za mało.

To "chyba wiadomo" nie musi byc wcale takie oczywiste. Pisac mozna o wielu rzeczach, np. co jakis czas moze sie pojawic cos o grach czy konsolach. Tak samo testy sprzetu: niektorych interesuje przede wszystkim ekstremalne OC, mody itp. a inni woleliby przeczytac porownanie, na przyklad, kart graficznych na taktach okolostockowych.

To sa niby niuanse, ale taki feedback tez jest cenny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj FeedBack:

Ja chce:

- wiecej artow o modach, OC, ale nie porzucac zupelnie recenzowania sprzetu;

- wiecej ciekawych newsow, naprawde gleboko mam Multimedialny zegarek z MP4 czy TVP Historia;

- mniej bledow w newsach o extreme OC i szybsze dzialanie na korekty userow np tutaj;

- zeby ryba tak nie lamil (wiem wiem nie wszystko da sie zrealizowac :D);

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj FeedBack:

Ja chce:

- wiecej artow o modach, OC, ale nie porzucac zupelnie recenzowania sprzetu;

- wiecej ciekawych newsow, naprawde gleboko mam Multimedialny zegarek z MP4 czy TVP Historia;

- mniej bledow w newsach o extreme OC i szybsze dzialanie na korekty userow np tutaj;

- zeby ryba tak nie lamil (wiem wiem nie wszystko da sie zrealizowac :D);

I o to właśnie chodziło, przez takie info będzie nam łatwiej się skupić na istotniejszych sprawach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o porównania sprzętu, to dość dobrą wskazówką może być IMHO zawartość działu Co kupić? na forum. Większość pytań jest co prawda wałkowana w kółko, ale niektóre tematy poruszają kwestię sprzętu nowego, dopiero wchodzącego na rynek i tutaj brak rzetelnych porównań jest nie lada problemem.

Ot, chociażby w tej chwili procesory. Aż się prosi o jakieś solidne porównanie tego, co niedawno weszło i wchodzi w niedalekiej przyszłości. Więc na przykład zestawienie porównujące:

* nowe Pentium E2140 lub E2160

* popularne ostatnio E4300 lub E4400

* jednego z odświeżonych, starych konrołów, np. E6320

* po jednym X2 65nm z odpowiednio 1M i 2M cache

Byłoby piękne zestawienie 5 dwurdzeniowych procków, pokrywające wszystkie grupy obecnie "na topie", rozwiązany byłby problem wyboru proca do ~600zł, dział Co kupić? odetchnąłby z ulgą. Nie widziałem do tej pory takiego aktualnego zestawienia w polskim necie, jest więc okazja pokazać się z bardzo dobrej strony.

Ze strony technicznej też nie powinno być specjalnych problemów, bo to głównie kwestia załatwienia proców i wystarczą tylko dwie płyty główne oraz 1 komplet RAMu do sprawdzenia wszystkiego. I nie ma nawet sensu bawić się w hard OC i tego porównywać, bo nie dość że kupa czasu stracona, to potem będą jęczeć, że można było więcej wycisnąć i nierzetelne jest. Ale zamiast tego zrobić na przykład jedną serię testów na ustawieniach standardowych oraz drugą na zegarach "powszechnie przyjętych za osiągalne", a więc takich, które na pewno zrobi 90% sztuk danego proca, bez bawienia się w dopieszczanie i szukanie kilkudziesięciu dodatkowych MHz (więc na przykład wszystkie intele na ~3,0GHz i AMD na ~2,7GHz). Dla non- i "delikatnych" OCerów takie zestawienie byłoby na wagę złota IMHO.

A porównanie wystarczy w kilku testach, nie musi ich być 20 :lol:, byle różnego rodzaju. Więc Pi 1M i 32M, jakaś obróbka 3D, kompresja, ze dwa 3D marki na tej samej grafice oczywiście itp. Styknie.

Ot, tak mi po prostu pomysł do głowy przyszedł, może ktoś się skusi i go wykorzysta...

Edytowane przez LordFury

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, mnie by sie taki test bardzo przydal.

Po raz czwarty chyba spytam - czemu na stronie glownej jako najnowszy watek na forum wciaz mam krecenie p4 sprzed dwoch tygodni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...