kazzussek Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Witam wsystkich ! Mam maly poblem , dostalem dzisiaj geforce 5500 128/128 wlaczylem 3d Mark 2001 se i wynik wyszedl mi 6200 punktow a to badzo dziwne bo wczesniej mialem radeona 9000 pro i mialem na nim wynik prawie 7000. Dlaczego tak jest ? Moze cos trzeba wlaczyc w biosie czy jak ? Prosze o pomoc co zrobic zeby wydajnosc byla wieksza? Podaje moj conf... Amd Semphron 2400+ 512 ddr 333 , Asrock k7vt4a+ dysk 40 mb seagate..Z gory dziekuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 wyczyść system ze starych sterów i nie porównuj kart na 01 tylko na 03, btw. jakiejś super wydajności sie nie spodziewaj, a w grach może i bedzie gorzej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 dysk 40 mb seagate.. mi sie wydaje że to będzie przez ten dysk, bo troche mały jest.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazzussek Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Tak zroblem zainstalowalem nowy system Windows xp home edition i kilka razy zmienialem sterowniki i to samo w 3d marku 2001 nawet spadalo do 5400 punktow a wiec juz nie wiem na maxa co sie dzieje przeciez chyba ten geforce jest lepszy od radeona 9000 wiec dlaczego ten wynik ... Kax przez dysk taki spadek wydajnosci byl by ? nie wiem ale nie wydaje mi sie ... za odp dziekuje i pozdrowienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 1) A sterowniki do płyty to jakie? Żadne? Duży błąd. Windowsa? A są takie? Hyperiony? Też nieciekawie. Z oryginalnej płyty do MB (lub niewiele nowsze)? Powinny śmigać. 2) No i co z zasilaczem? Komp się nie wiesza? Gry się nie wysypują? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazzussek Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Ullisses nie wiem czy cie dobrze zrozumialem ale potrafie jakos to napisac.. A wiec tak jesli chodzio sterowniki karty graficznej to mialem kilka poczynajac od wersji 40.72 poprzez 67.22 a skonczywszy na aktualnych i w kazdym przypadku wynik w 3d marku byl prawie identyczny..A nie wiem czy chodzi ci tez o sterowniki jakies do plyty glownej w sensie 4in 1 ? A nastepna sprawa z zasilaczem to tu lpa posiadam hm jak to sie nazywa codename czy cos takiego ;p 300 watowy :lol2: a wiec wiem ze napewno jest do wymiany tlyko czy moze byc jego przyczyna w takich wynikach czekam na dalesze rady ...Podrowienia dla wszystkich forumowiczow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 1) Tak, chodzi mi o Via4in1. Hyperiony mogą źle działać, bo one wyszły chyba w okolicach KT600. Nie mniej jednaj można spróbować różnych wersji. Sprawdź, czy karta działa w trybie AGPx4(lub AGPx8 - nie wiem, jaki masz na tym mobo). Można to sprawdzić we własciwościach karty (Pulpit->Prawy_myszy->Właściwości->Ustawienia->Zaawansowane itd) 2) Pewności co do winy zasilacza nie ma. Ogólnie jak się nie wyrabia, to są zwisy i restarty. 3) Do tego dochodzą 2 opcje: AGP Fast Write oraz Side Band Addressing. O ile pamiętam, to pierwszą włącza się w biosie i w sterownikach, drugą tylko w sterownikach. 4) Zainstaluj sobie X-Tweaker i włącz wszystkie zakładki w sterownikach karty graficznej - będziesz widział i widział więcej. Może coś rzuci się w oczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazzussek Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 tak zrobilem wlaczylem w biosie obsluge agp x8 i jest o 900 :) punktow wiecej , aha i zainstalowalem sterowniki omegi. A co do zasilacza nie wiem czy to jego wina ale komp zawiesza sie co np godzine (myszka staje w miejscu i tlyko restart moze pomoc ) aha artefaktow zadnych nie ma Pozdrowienia:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Tak, to raczej zasilacz. Aby jednak nie kupować niepotrzebnie, to pożycz od kogoś znajomego jakiś mocniejszy (firmowy) zasilacz i sprawdź, co się będzie działo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość HDR_o Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Zaloze sie, ze ten FX jest jednak 64 bitowy.Sprawdz to lepiej w Riva Tunerze.Jesli jestes pewien,ze to 128bit (w co watpie - i tak sprawdz nawet jak w sklepie powiedzieli inaczej) to zobacz czy agp apertuar size nie ma ograniczenia np do 32 albo 64 mb.Zmien na 128 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 tak zrobilem wlaczylem w biosie obsluge agp x8 i jest o 900 :) punktow wiecej , aha i zainstalowalem sterowniki omegi. A co do zasilacza nie wiem czy to jego wina ale komp zawiesza sie co np godzine (myszka staje w miejscu i tlyko restart moze pomoc ) aha artefaktow zadnych nie ma Pozdrowienia:)To będzie zasiłka na 100% w dodatku jak sie restartuje to napewno to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Karta jest syfiasta, ot co. 5500 to taki @ 5200. Za dużej wydajności się nie spodziewaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Dokładnie. FX5500 to FX5200 firmowo podkręcony o 25mhz i z zalozenia kazdy FX5500 miał 128-bit szynę (powinien mieć, a co do 5200 to pełno wynalazków z szyną 64bit która była ostatnim gwoździem do trumny jednego z najbardziej nieudanych ukladow nvidii). Jeśli zmieniles z 9200 128bit to zmieniles z lepszej karty na gorszą. Moja rada - sprzedaj jak najszybciej tego FXa - kup w emarkecie za 108 PLN Radeon Mobility 9700 (mobilny chip na karcie AGP) po podkręceniu zrobi ok 4000marków 03 i rozwali w grach dx9 każdego fxa (nawet fx 5900 ultra - porównajcie jak chodzi Oblivion na 9600, 9550 a jak na FXie) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazzussek Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Witaj ! Sluchaj masz calkowita racje strasznie zaluje tego zakupu az mi sie koszmary snily po nocach przybliz mi gdzie moge kupic ta karte bo napisales w emarkecie za 108 PLN Radeon Mobility 9700 jak mozesz napisac to czekam na odpowiedz i pozdrawiam serdecznie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...