azedor Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Witam, Mam zainstalwoanego Linuxa Mandrake 10.0 na virtualnej maszynie pod windowsem. Chciałbym móc mieć z pod windowsa dostęp do moich plików ma virtualnej maszynie. W jaki spsób najproścciej to zrobić ? Zauważyłem że w połączeniach sieciowych mam 2 dodatkowe połaczenia virtualne, tzn ze moge zrobić jakoś siec międzye windowsem a linuxem na VM ? Nie znam sie an tym za bardzo i dlatego proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) wybierasz jedną z fizycznych kart sieciowych (jak masz ich wiele) w systemie otwierasz właściwości i przypisujesz usłudze VMWare-bridge wartość 0 (we właściwościach), restartujesz komputer następnie uruchamiasz program VMWare i otwierasz opcje konfiguracji sieci, usuwasz wszystko (łącznie z wirtualną kartą sieciową) pozostawiając jedynie mostkowanie wirtualnej sieci do fizycznej karty (usługi NAT DHCP itd… wyłączasz), w ten sposób powinieneś uzyskać połączenie fizycznej karty sieciowej z wirtualną w wirtualnym systemie, teraz na wirtualnym systemie ustawiasz adres IP (dla karty sieciowej) z tej samej strefy adresowej jak fizyczna karta, oraz tą samą maske pod sieci, w ten sposób oba systemu są w jednej sieci, potem uruchamiasz na Linux Server SMB i gotowe Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azedor Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 wybierasz jedną z fizycznych kart sieciowych (jak masz ich wiele) w systemie otwierasz właściwości i przypisujesz usłudze VMWare-bridge wartość 0 (we właściwościach), restartujesz komputer następnie uruchamiasz program VMWare i otwierasz opcje konfiguracji sieci, usuwasz wszystko (łącznie z wirtualną kartą sieciową) pozostawiając jedynie mostkowanie wirtualnej sieci do fizycznej karty (usługi NAT DHCP itd… wyłączasz), w ten sposób powinieneś uzyskać połączenie fizycznej karty sieciowej z wirtualną w wirtualnym systemie, teraz na wirtualnym systemie ustawiasz adres IP (dla karty sieciowej) z tej samej strefy adresowej jak fizyczna karta, oraz tą samą maske pod sieci, w ten sposób oba systemu są w jednej sieci, potem uruchamiasz na Linux Server SMB i gotowe próbowalem tak zrobić, ale coś mi nie dziala, tzn zrobilem tak, że najpierw usatwiłem "VMWare-Bride Protocol" na 0, i zresetowałem kompa (btw. ta wartośc 0 którą wpisałem po resecie już się nie pojawiła). Następnie otwarlem VMware i w opcajch miałem już zaznaczoną opcje "Bridget: Connected direcly to the physical network". Miałem tylko to zaznaczone wiec tam nic nie musialem zmieniać. Ale dalej chyba coś źle zrobiłem, właczyłem drakconfa na Mandrake, później wybrałem opcje "Network & Internet" później dałem typ połączenia LAN(chybda dobrze ?) potem pojawiło się okieno ze wyborem sterownika do karty sieciowej, dałem tam ten domyślny sterownik, być moze źle zrobilem. Następnie podczas musialem wpisaćadres IP, na akrcie fizycznej mam 192.168.1.1 to tam wpisałem 192.168.1.2 być moze to też źle zrobiłem. Tak czy inaczej chciałem spingować siebie pod linuxem pisalo mi że sieć jest nieosiągalna. Nie wiem jak uruchmić sambe więc możę przez to mi sieć nie działala, więc jestli to jest prosta rzecz ot proszę napisz jak się sambe uruchamia Więc jak mogłby mi ktoś powidzeić dokładniej co mam zrobić albo co zrobilem źle to byłbym wdzięczny. A tak wogole jakim poleceniem sprawdzić adres IP karty sieciowej pod Linuxem ? w dosie jest polecenie ipconfig. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) wyłącz zaporę Windows i spróbuj jeszcze raz, ogniomurek domyślnie blokuje echo itp.... czy ikona wskazująca stan sieci wirtualnej jest bez czerwonego krzyżyka spróbuj spingować siebie (Linux) w sieci nie 127.0.0.1, tylko adres jaki nadałaś karcie pamiętaj żeby maska pod sieci była tak sama, oraz sprawdź podczas inicjalizacji sieci (Linux) czy nie ma błędu Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...