piotrek Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 w jednym kompie mam dwie karty sieciowe - jedna sluzy do laczenia z internetem a druga do laczenia z kolejnym komputerem. niestety po polaczeniu dwoch komputerow ze soba kablem cross-over na jednym i na drugim pojawia sie napis, ostrzezenie ze kabel sieciowy jest zozlaczony. sadzilem ze to tak ma byc ale konfiguraacja sieci nic nie daje i komputery siebie nie widza. sprawdzalem na roznych sieciowkach i nadla jest to samo. co moze byc przyczyna czegos takiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) pewnie wina wtyczek zaciśnij jeszcze raz Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) no ja nie wiem czy jest zle czy dobrze bo ja go kupilem w sklepie. koles co prawda robil go na miejscu no wiec mogl cos zle zrobic czy moge to sam w domu naprawic ? i czy jest jakies inne wytlumaczenie ? czy mimo ze lacze ze soba dwa komputery to powinno byc napisane w windowsie ze kabel sieciowy jest podlaczony ? Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez piotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 (edytowane) Jeśli masz źle zaciśnięte końcówki, lub co gorsza gdzieś kabel przerwany winda zawsze zaraportuje, że kabel jest odłączony. Możesz to naprawić pod warunkiem, że masz zaciskarkę i wtyczki ;) Kabel croosover dla 8 przewodów łączy się tak: Wtyczka pierwsza (norma EIA/TIA 568B): biało-pomarańczowy pomarańczowy biało-zielony niebieski biało-niebieski zielony biało-brązowy brązowy Wtyczka druga (norma EIA/TIA 568A): biało-zielony zielony biało-pomarańczowy niebieski biało-niebieski pomarańczowy biało-brązowy brązowy Kolory przy ułożeniu wtyczki "kablem do siebie, zatrzaskiem do dołu" Edytowane 30 Kwietnia 2006 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 niestety tego nie mam a czy jest innie rozwiazanie i inna przyczyna tych objawow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 1) Kabel - sprawdz kolorki wg powyższego opisu. 2) Konfiguracja - poczytaj o połączeniach sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 No a sprawdz czy tak masz przewody jak napisał Qrak69. Jak nie to idz jeszcze raz do sklepu :] Kolo poprawi. Może mu jedna żyła nie doszła i lipton :) Jak masz w domu wtyczki to możesz samemu zrobic kabel. Plaski śrubokręt i jazda :] Tylko musi miec w miare cienki czubek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 nie mam wtyczek tez ale zobacze jak tam te wtyczki sa a jak cos to przejde sie do porzadnego sklepu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hntr Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Witam, a ja w mam podobny problem... tez przez jakis czas mialem problemy z polaczeniem dwoch kompow (udostepnianie sieci).. kabel zacisnalem kolejny raz... niby wszystko wporzo.. net chodzi.. ale co 30 sekund miga "kabel sieciowy odlaczony" po czym znika i znow net jest:) moze ktos mial tez taki problem i zna odpowiedz na moje pytanie??? z gory dzieki za odpowiedz.. pozdr B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2006 Sprawdź opcje zasilania może system wyłącza ci sieciówkę, albo wtyczki są niedociśnięte (stawiam na wtyczki, zazwyczaj wystarczy je docisnąć w ostateczności wymienić) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hntr Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 z tym zasilaniem to miales na mysli minimalne/normalne pobieranie energi? to nic nie daje.. jesli chodzi o koncowki to dociskanie nic nie daje.. nawet obcialem koncowki i zacisnalem na nowo zaciskarka.. a nie srobokretem i niestety dalej cos nie tak.. moze to wina ... tego firewalla sprzetowego co jest w epoxach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 ja podejrzewam ze to moze byc jeszcze kwestia uszkodzonego kabla przecial, przerwal sie w ktorym miejscu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hntr Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 tez sie oto obawiam... szlag go trafil a idzie przez pol mieszkania podpodlaga i ciezko bedzie go wymienic.. moze znacie jakies programiki do sprawdzania czy sygnal przechodzi w 100%?? jak narazie wszystko chodzi.. tylko co 30 sekund 5 sekundowa przerwa w dostawie netu :angry: oszaaalec mozna <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 (edytowane) może to być też wina sieciówki/zachwaszczonego systemu, trudno stwierdzić na odległość Edytowane 1 Maja 2006 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Możesz jeszcze spróbować zmniejszyć prędkość w kartach ze 100Mb/s na 10Mb/s Jeśli kabel jest kiepski, to może czasem pomóc. Miałem taką sytuację nie jeden raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hntr Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 A w jaki sposob to zrobic:) pewnie odpowiedz banalna.. ale jeszcze tego nie robilem:) hhehe.. a system po formacie i ciagle problem pozostal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) W karcie Zaawansowane karty sieciowej w Menedżerze Urządzeń. Tam masz listę ustawień, wybierasz to, które ma w nazwie speed, duplex, itp. z rozwijalnej listy wybierasz 10 Mb FullDuplex lub HalfDuplex. Edytowane 2 Maja 2006 przez MBX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hntr Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 W karcie Zaawansowane karty sieciowej w Menedżerze Urządzeń. Tam masz listę ustawień, wybierasz to, które ma w nazwie speed, duplex, itp. z rozwijalnej listy wybierasz 10 Mb FullDuplex lub HalfDuplex.dzieki serdeczne :) FORCE 100halfduplex i smiga elegancko:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 sprawa sie wyjasnila poszedlem do porzadnego serwisu ( nie ten syf w ktorym kupilem ten kabel), koles sprawdzil i wymienil wtyczke. wszytsko dziala super Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Na 10 działało, bo w zasadzie do pracy na tej prędkości wystarczą podobno nawet 2 żyły, czyli jedna para. Mi udało się uruchomić 10 na 2 parach. Setka potrzebuje już całego kompletu i stąd te problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...