Skocz do zawartości
Xytras

Chłodzenie Proca, A Plyta Glowna I Procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początek konfiguracja komputera mojej dziewczyny:

Duron 700mhz

Asus A7V

128MB+128MB+64MB SD-RAM

Chlodzenie na CPU: GlacialTech Igloo 2520 Pro

I terazm mam taki problem, bo kupilem do tego regulator obrotow Titana na sledziu, bo wentylator na tym chlodzeniu wieje tak mocno, ze halas jest nie do zniesienia, na 5V dmucha fajnie i jest cicho :)

Jednak niepokoja mnie temp. Otoz Niezaleznie od obrotow wentylatora temp. jest zazwyczaj taka sama, max. 42 stopnie(w budzie niby jest 24) i nawet przy pelknym obciazeniu nie wzrasta!

Na poprzednim chlodzeniu, mimo iz bylo to jakies dzadostwo za pare zlotych, temp nie byla wyzsza!!

Do tego jak przykladam palucha do radiatora to nie jest ani troche cieply, wiec temp. teoretycznie jest raczej niska.

Stad jakoby mozna wnioskowac ze albo plyta zawyza temp., albo czujnikik sa uszkodzone, chociaz musze przyznac ze przy wlaczaniu kompa temp. powoli wzrasta, zazwyczaj do tych 42 i ani drgnie :mur:

Moze znacie te plyte glowna i moze akurat wiecie ze z nimi sa takie jaja??

Aktualnie chlodzenie pracuje na 5V i nawet przy grze w Q3A nic sie nie dzieje...

Jaka rezerwe "mocy" ma ten GlacialTech??

Bo mozliwe ze niedlugo bedzie zmiana plyty+proca na cos nie slabsze niz Athlon 1000mhz badz tez jakiegos A Xp :)

Dodam, ze procesor ma ukruszenia na rdzeniu zrobione przez poprzedniego usera, a plyta glowna ktora przyjechala z Niemiec, miala na sockecie urwany srodkowy zabek montazowy do chlodzenia(potrzebna byla potrojna zapinka) i jeden kodensator wymagal wymiany poniewaz nowzka byla wylamana.

Poza tym wszystko smiga raczej bez problemow, jednak strasznie denerwuja mnie te temp.??

Moze ktos cos moglby poradzic??

dzieki i pozdrawiam :)

Jesli zamiescilem w zlym dziale to prosze o wyrozumialosc i umieszczenie go we wlasciwym :) dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego jak przykladam palucha do radiatora to nie jest ani troche cieply, wiec temp. teoretycznie jest raczej niska.

Ja bym się tak z tego nie cieszył !!! Z tego że radiator nie jest ciepły wynika, że źle odprowadza ciepło z procka. Proponuję zdjąć radiator, porządnie go wyczyścić ( procek też ! ), nałożyć nowej, dobrej pasty i prawidłowo założyć radiator !!!

Jeśli jest wszystko zrobione jak należy to właśnie radiator ma być gorący - bo to oznacza że dobrze odbiera ciepło z CPU.

5V na wentyla to trochę za mało, 7-8 V było by lepiej, a wiatraka już nie będzie słychać.

Pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperaturki są jak najbardziej w porządku. Nie ma powodu do zmartwień, szczególnie iż (jak piszesz) radiator nie jest ciepły. Do tego, jeśli nic sie nie wiesza i nie wywala, to na prawdę nie ma się o co martwić.

Jak założysz tego Athlona, to będziesz miał okazję oglądać wyższe temperaturki. :]

Edit:

Przedmówca może mieć rację (nie pomyślałem o tym złym odprowadzaniu ciepła). Z drugiej strony, gdyby tak było, to procek sypał by błędami i zapewne by się już spalił po sesji w Q3.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiem ze tos a tylko porady, ale znopwu mnie nie obrazajcie, radiator umie zalozyc i to jest na 100% dobrze zrobione :)

tylko zwyczajnie pytam bo ta plyta glowna robi jazdy od czasu jak ja z Niemiec przywiezli ;)

Naprawde zastanawiajace jest ze temp. sie nie zmienia przy obciazeniu :)

Jak zaznaczylem bylo tak samo przy starym chlodzeniu, a te nowe jest sporo wydajniejsze :)

Lzep miales te chlodzenie?? Jesli nie to zapraszam, zobaczysz ze nawet na 5V slychac je przy otwartej budzie :)

Sam sie dziwilem, ale ten wentyl nawet na 5V bardzo mocno dmucha ;)

Chyba jak bede mial okazje to albo wloze tego Durona do innej plyty, albo wyproboje te chlodzenie na Athlonie siostry ;)

pozdr, dzieki za odpowiedzi ;)

Btw. na Athlonie XP t-bred 2100+ i plycie Asrock K7VT2 mialem "na luzie" temp sporo ponizej 40C, w stresie to te 40 osiagalo :P Ten Duron chyba jednak przesadza :P

Btw. 5V to wcale nie jest tak malo, zakladajac np. takiego Scythe Ninja i Fandera 120mm na A64 mozna smialo wlaczyc na 5V, tak samo jest z innymi procami etc. :)

Do tego radiator wcale nie musi byc goracy, polecam platforme S939 lub 754, tutaj nawet box nie jest goracy :) Chyba ze po ostrym OC ;)

Edytowane przez Xytras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rowniez wiem :)

Ale zalozenia chlodzenia jestem pewien, podobnego tylka szybszego durnia mial i te temp. dla mnie sa faktycznie podejrzane ;)

A to ze platformy AMD(64bit) sa "zimne" to oczywiste ;)

Poza tym te napiecia, nowe platformy AMD pracuja na 1,4V , to sporo mniej ;)

Edytowane przez Xytras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...