Skocz do zawartości
Slayer

Wasze Laptopy- opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo możliwe, że stanę się posiadaczem takowego komputerka niedługo. Nie bedzie to żadna rewelacja ( fundusze :? ), ale zawsze coś. Proszę o uwagi dotyczące sprzetu 8)

PS- co byście woleli- kupić laptopa czy ekran LCD? Mowa tutaj o funduszach rzędu 1500 zł jeżeli chodzi o laptopa, monitor- trochę wiecej bo 1600zł + 600-700 zł za stary monitor. Ja obstaję za laptopikiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz to zalezy, bo niby to szpan, ja osobiscie mam laptopa i go uzywam, ale jako serwer i w ogole w lozku, jak mi sie nie kce do kompa wstac ;) AAle wiem, ze wielu ludzi w ogole laptopow nie wykorzystuje... Najbarziej to by sie przydal np w szkole czy gdzies w pociagu, ale taki Karate Kid to jeszcze nie jestem zeby chodzic po miesci z takim sprzetem ;)

Z drugiej strony monitor LCD to jeszcze wieksze nieporozumienie, niektorzy sobie chwala jakies tam cechy, ale nic nie przebije dobrego CRT na razie, szczegolnie jesli chodzi o gry, generalnie polecam laptopa, 2 kompy + mozesz sobie siec zrobic etc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popieram zdanie elha LCD na nic ci sie niezda nic nie jest w stanie zastapic dobrego monitorka CRT a laptopa zawsze bardziej wykorzystasz. Ja osobiscie posiadam Compaq Armade 1750 żadna rewelacja ale gdy gdzies wyjezdzam (studia) to biore go w torbe i mam kompa zawsze pod reka :D

pozdrav

Lagier

p.s. jakiego sprzeta chcesz kupic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maksymalnie najleprzego za taką kwotę, czyli coś w granicach P 2/K6-2 300-433 Mhz, 128-160 MB Ram ,ok. 6 GB HDD. Karta grafiki 2,5-8 MB ( raczej na 1 wersja :?) no i najważniejsze- LCD- od 13,3" do 14". 12" nie wchodzą w grę. Oczywiście tylko matryce aktywne.

Wątpię, żeby coś sie znalazło leprzego...

PS- o takich rzeczach jak CD, FDD czy zasialcz i akumulator też nie zapomniałem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe, że stanę się posiadaczem takowego komputerka niedługo. Nie bedzie to żadna rewelacja ( fundusze :? ), ale zawsze coś. Proszę o uwagi dotyczące sprzetu  8)

PS- co byście woleli- kupić laptopa czy ekran LCD? Mowa tutaj o funduszach rzędu 1500 zł jeżeli chodzi o laptopa, monitor- trochę wiecej bo 1600zł + 600-700 zł za stary monitor. Ja obstaję za laptopikiem  :)

Ani jedno, ani drugie. Laptop za 1500zl ma niewielkie mozliwosci rozrywkowe lub pracownicze. Lepiej kup porzadny monitor 19"

Oczywiscie to moja opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co to za skrót TFT-XGA i CTFT XGA?

Nie zgadzam się z tobą Spider- praca na LCD jest bardzo przyjemna- zdecydowanie leprza niż na CRT. A Laptop- jak widzisz- parametry dosyć słabe, ale na takim sprzęci pograć sobie można nawet nawet w np. Heroce of Might and Magic 3,m Quake 2, UT może nawet Quake 3 8) , film, muzykę odpalić, dokument napisać...poczytać sobie, program napisać- to samo co na normalnym pare razy mocniejszym PC- tylko w najnowsze gierki się nie pogra- taka różnica. No i dodatkowa powierzchnia dyskowa sie przyda, załatwię może Bluetooth na USB i będzie komp w sieci- dla mnie bajer :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi by wystarczyl nawet glupawy 486 dx100 ale jeden warunek musi byc malutenki :) taki zeby w plecak reklamowke wlazil i jeszce miejsce na piwo zostaalo cos wielkosci palmtopa ale zeby mialo dysk i normalny rocesor i normalna pamiec i baterie na jakies 3 godziny

do pisania wystarczy linuxa odplisz proste gierki tez pojda no i najwazniejsze - mobilnosc zabierasz ze soba wszedzie i ci nie ciazy na ramieniu

A jak to mlenstwo mialo by jeszcze w sobie jakis p2 300 to wogole byl bym 100% usatysfakcjonowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiscie posiadam Compaq Armade 1750 żadna rewelacja .....

Może podaj parametry?

PII Pro 366 | 64MB Ram | 6,4 HDD | Matryca 14,1" | CDROM, FDD | niestety nie posiadam karty sieciowej i modemu musze sobie sprawic :P to cacko kosztowalo mnie 300 Euro

pozdrav 4 all

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja targam na plecach od prawie 2 lat Toshibe Sat. Pro- okolo 3kg. Jak bedziesz mial wybor - kupuj lzejszy :)

Laptopy - ze wzgledu wlasnie na swoja "przenosnosc" - ulegaja "rozklekotaniu". Bardzo dobrze sie przyjrzyj temu sprzetowi, ktory bedziesz kupowal - przygasajaca matryca, ktora trzeba poprawiac reka albo problemy z klawiatura potrafia skutecznie obrzydzic prace na laptopie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak z cenami, ale notebookom z takimi procesorami zawsze dodaje kopa dobra dawka ramu; ja po kilku godzinach pracy na pII z 64ramu bym sie chyba powiesil.

ee..no co ty. Ja kiedyś miałem P 133 Mhz i 16 MB 1,2 GB- to była dopiero maszyna :D Nikt w 1996 ze znajomych nie miał szybszego...no i ta 2 MB karta i 15 cali monitor :) Nawet w Unreala 1 na tym grałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maksymalnie najleprzego za taką kwotę, czyli coś w granicach P 2/K6-2 300-433 Mhz, 128-160 MB Ram ,ok. 6 GB HDD. Karta grafiki 2,5-8 MB ( raczej na 1 wersja :?) no i najważniejsze- LCD- od 13,3" do 14". 12" nie wchodzą w grę. Oczywiście tylko matryce aktywne.

Wątpię, żeby coś sie znalazło leprzego...

PS- o takich rzeczach jak CD, FDD czy zasialcz i akumulator też nie zapomniałem  :wink:

poszukaj Fujitsu-Siemens Lifebook seria B ...osobiscie mam B-142 - celina 300 Mhz, 96Mb ram, 4 Gb, 8" ( ten lepszy 400Mhz i 600 Mhz ma 12")TFT -DOTYKOWY!!! , modem, usb, irda, moj byl bez CD to se TEACA za 400 dokupiłem(dziala tez pod [brzydkie określenie na linuksa]em) a teraz najlepsze - waży 1.2 KG !!!!! ja ze swojego jestem kurewsko zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiscie posiadam Compaq Armade 1750 żadna rewelacja .....

Może podaj parametry?

PII Pro 366 | 64MB Ram | 6,4 HDD | Matryca 14,1" | CDROM, FDD | niestety nie posiadam karty sieciowej i modemu musze sobie sprawic :P to cacko kosztowalo mnie 300 Euro

pozdrav 4 all

Lagier

LAGIER!!!!!!! masz juz tą karte sieciową i modem ????? CZEKAJ >>> KUP U MNIE :)

mam do sprzedania Xircom 56K + 10/100 combo!!! - najlepsza karta sieciowa i modem PCMCIA na rynku - zajmuje 2 porty ale za to nie musisz podlaczac do niez zadnych kabli z gniazdami (IMHO najbardziej wrażliwy punkt laptopa - kabelek do karty PCMCIA - wygniesz raz- i po sieciówce ... mam kumpla który musi sobie książką dociskac lub reka trzymac zeby stykało ...

w tym Xircomie masz 3 gdziazda - PHONE, LINE i LAN wbudowane ;)))))) (zaleta tego ze jest taka gruba ;)))

Zorienkuj sie po ile chodzą takie karty - a ja sprzedam ci 20 zł taniej od najlepszej oferty jaka znajdziesz (w legalu, nie mógie o kradzionych !!! )

w Krakowie chodzą po 250 - 300 zł, a handlerze to s<span style="color:red;">[ciach!]</span>ysyny i mi tylko 100 zł chcieli dać !!! taki interes mi sie nie opłaca

Tu masz fotke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa......a widziałeś ceny na Allegro? Ci ludzie, co sprzedają walą ceny z kosmosu!!! Serio- 2000 zł za złom P2 366 128 MB i 6 GB dysku 13" + cała reszta. Słabo....moze ktoś zna jakiś sklep z uzywanymi laptopami? Bo na tym Allegro ciężko coś znaleść. A najleprze są ceny miniamlne- patrzę- hmmm..całkiem przyzwoity Laptop za 1300 zł ( p2 333 64 MB 14 " itd.)- no to pisze emaila- jaka cena minialna- odpowiedź- 1900 zł :? SHIT HAPPENS! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem laptopa bardzo daawno temu, byl to sprzecik 486 sx, 4mb ram, grafika nie pamietam i dysk chyba 100 megsow. Sprzecik byl swietny, zawsze szpan bo sie z kompem chodzilo do podstawowki ;) inni tetris a ja test drive 3 i heja :D

na Twoim miejscu kupilbym kompa a nie monitor, monitor masz, poczekaj az beda tansze lcd a drugi sprzet sie przyda - piszesz ze jestes student - obaj wiemy jak nudzi sie w pociagu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt- ja mam 10 minut drogi autobusem :P Ale laptopik się by przydał na wyjazdy, w chacie zawsze to fajnie wygląda , cisza, trochę szpanu ;) , mobilność. Ale pomysł się wziął z tego, że starszy chce zmienić monitor, a ja obstaję za laptopem- koszt ten sam.

PS- ja czekam na panoramiczne LCD- już są ale *&^*&^ drogie :? Z resztą denerwuje mnie motyw- większość ma tylko wyjście analogowe......nie po to kupowałem kartę z DVI!!!!!! Np. Belinea 17"- no niby niezła-2250 zł- parametry bardzo przyzwoite....ale RGB :? ,,Leprzy " model z DVI jest drożysz o prawie 800 zl....ale parametry obrazu znacznie gorsze- Porąbane! :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z innej beczki Slayer, ja jestem zdaje sie w bardzo podobnej sytuacji jak ty i radze tobie, ze moze wez odloz sobie ta kase, bo widze, ze sam nie wiesz na co chcesz ja przepuscic.

Przycisnie cie kiedys z notebookiem to sobie kup, a tak dla szpanu nosic ze soba cegle to raczej nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety- na razie nie ma nic ciekawego na Allegro. Jest notebook za 1300 zł z AMD k6-2 475, ale ma pasywną 12" matrycę- odpada. :(

PS- co zauważyłem- większość Laptopów na bazie procesorów AMD K6 mają pasywne 12" monitory :? Te za to na intelu, nawet najstarsze P II 233 Mhz mają aktywne monitory, żadko poniżej 13"- dziwne :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy zakupie laptopa warto zwrocic uwage na jego wage najlpeiej niech to nie bedzie wiecej niz 2.5 kg bo tak to traci ceche mobilnosci, i za duzy tez zle (do 14") warto tez przyjrzec sie matrycy, a reszta w zaleznosci od portfdela, jak kupisz straszny zlom to na 100% bedziesz jego wlasxicielem do jego smierci ekonomicznej,lub tech, ceny moga troche pojsc na dol bo rosnie rynek jak i nowe tech, zwlaszcza lcd - patrz sony vaio...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj oakumulatorach!

Moja toshiba bo 2 latach prawie nie trzyma prądu. Piszczy już po 20 minutach gry w Excela.

Formatowałem już parę razy ten klocek (aku) ale poprawa była chwilowa.

Chyba że będziesz miał na stałe wpiętego do sieci.

Uwaga też na drogie akcesoria np. pamięci pcimcie i inne takie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja targam na plecach od prawie 2 lat Toshibe Sat. Pro- okolo 3kg. Jak bedziesz mial wybor - kupuj lzejszy  :) 

Laptopy - ze wzgledu wlasnie na swoja "przenosnosc" - ulegaja "rozklekotaniu". Bardzo dobrze sie przyjrzyj temu sprzetowi, ktory bedziesz kupowal - przygasajaca matryca, ktora trzeba poprawiac reka albo problemy z klawiatura potrafia skutecznie obrzydzic prace na laptopie.

Tez mam toshibe pro i mi ekran czasami wygasza. trzeba pare raze go manualnie wlaczyc i wylaczyc (tym malym bolcem) co kolo glosnikow po lewej wystaje... jak to mozna naprawic? czy tu jest cos powazniej trafione? zauwazylem ze jak go nieuzywalem przez miesiac to potem bylo wszystko git. .ale po trzech tygodniach znowu te same zaniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam Presario to juz muj 2 i jest swietny mialem kiedys ASUSA czy ACEARA nie pamietam padaczka na maxa  presario moge polecic :D

Po pierwsze ... nie pamietasz czy ASUS cza ACER ???? własnie zrobiles kolo [gluteus maximus] 2 markom, przy czym jednej zupełnie porządnej!!!!!! popraw sie i powiedz który jest tak dodupy asus cy acer ... mój brat własnie zakupił asusa L38S chyba i jest b. zadowolony!!!

Po drugie OC to nie over clocking tylkoOVERCLOCKING ... i bynajmniej nie chodzi mi o pisownie z duzych liter

peace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka mala sugestia wynikajaca z doswiadczenia, obserwacji......... co chcemy z laptopem robic?? wiaze sie to i z wagą i z jakoscia wyswietlacza a co za tym idzie z paramtrami(proc,grafa,ram itd)

1.gros lcd tft maja male kąty wiec do gier i divx/dvd (czas reakcji tez kicha) to kicha, wiec po co nam wtedy wypasiony proc i grafa etc. do edytorów tekstu itd??,

2. m.in z obecnych na rynku lcd tft dell ultrasharp i sony vaio z 1600/1200 moga zapewnic wiekszy kat /jasnosc/ maly czas reakcji czyli do multimediow :) wiec uzasadnione proce,grafy. etc. wypasione, okupujemy to wagą :( 3,5-4kg- np vaio z 16'lcd) , mialem doswiadczenia z ww. wiec nie moge powiedziec jak ibm itd.. ale raczej to wszystko to samo, na szczescie technologia lcd sie rozwija :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...