Arkady Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 No dobra, bedzie kolanko, to sie opory zwieksza. Ale za to jak rozwiazesz mozliwosc otwierania obudowy i jednoczesnie szczelnosci kanalu??a tak: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=19230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookout Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 No dobra, bedzie kolanko, to sie opory zwieksza. Ale za to jak rozwiazesz mozliwosc otwierania obudowy i jednoczesnie szczelnosci kanalu?? Uszczelką ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Ja też zrobiłem znajomemu tunelik - tylko, że jego zadaniem było to aby wentyl na procu ciągną z zewnątrz spadek temperatury był znaczny - poprostu wcześniej była słaba wentylacja wnętrza budy. Ten wentyl na zewnątrz jak widzę ma za zadanie nadmuchiwać na radiator z boku - może to i coś daje. To troche zle interpretujesz zdjecie bo tunel zakrywa wiatrak na Volcano i po bokach sa male szpary, bo inaczej tunel bym urwal przy zakladaniu boku obudowy. A najlepsze jest to, ze Volcano puszczone na medium napedza tak ten wiatrak z boku, ze ten pomimo odciecia zasilania sie kreci ;) Moze ta fotka cos jeszcze wam pokaze. Nie mam akurat takiego zdjecia, ktore pokazuje jak to sie ma przy procku. Zapodam taka fotke dzisiaj z domku - to wtedy bedzie widac o co chodzi dokladnie z tym tunelem Czyli poprostu zrobiłeś tandem - a ja się czegoś jeszcze doszukiwałem :D - ale fajnie wyglada i to sie liczy tylko żeby ten zewnetrzy wentylator nie pogarszał przepływu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Chyba kazdy glupi to rozumie bez tlumaczenia :)I tu sie mylisz, sa tacy ktorzy mi maile wysylaja, jak to zrobilem, a co to takiego? i.t.p.No to wymiekam :lol: BTW Zagrzebisty ten case... gdzie kupiles te pokretla ? Dokladnie, bo na gieldzie to wiem ale w srodku czy na polu ? Jakbys mogl jakos od wejscia okreslic lokalizacje to bym byl wdzieczny... Pod ELBUDEM w sklepie po prawej stronie budynku - wejscie jest od strony budek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookout Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 No wlasnie nigdy tam nie chodze, jesli dobrze zrozumialem. Dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 :lol: źle to o kimś świadczy BUAHAHHA :lol:O kim? 8) O mnie? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 A patrz, ja glupi myslalem, zeby bylo cicho i zimno...:)a widzisz ;)Moj tunel spelnia wszystkie warunki. Jest cicho, zimno i estetycznie & MODERSKO! :) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 No dobra, bedzie kolanko, to sie opory zwieksza. Ale za to jak rozwiazesz mozliwosc otwierania obudowy i jednoczesnie szczelnosci kanalu?? Mozna uzyc jakiejs pianki pomiedzy wentylem i kanalem. A tu chyba sie liczy jak najkrotsza droga zimnego powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 :lol: źle to o kimś świadczy BUAHAHHA :lol:O kim? 8) O mnie? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 :lol: źle to o kimś świadczy BUAHAHHA :lol:O kim? 8) O mnie? ;) :lol: :wink: Chyba nie o mnie? ;) HEHE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3p3 Opublikowano 29 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2003 dzisiaj zrobiłem podobny patent wg. receptury przedstawionej na innym forum: bulelka po wodzie Żywiec (taka kanciasta) ale bez wiatraka bo zmieniam mobo i nie wiem gdzie dokładnie będzie proc. (centymetry różnicy). Efekt mnie zaskoczył - spadek o 6* !!! Jak złożę nowego kompa to taki tunel poprowadzę. Planuję dołożenie filtra od odkurzacz aby nie zasysać kurzu. Mam taki już przy wiatraku na dole obudowy. A może WC? zobaczę Ale pomysł fajny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 Takie glupie pytanko: czym najlepiej ciac plexi (4-5 mm grubosci) i czym to kleic? Brzecszczot chyba odpada ze wzgledu na kkiepska jakosc ciecia ("zabkowane" brzegi plexi). Chce zrobic tunel i chce, aby byl przezroczysty. I jeszcze jedno: jak wazna jest szczelnosc tunelu? Czym go uszczelnic (uszczelka???) Prosze o podpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 Do klejenia najlatwiej uzyc polamanej plexi, zanurzonej w rozpuszczalniku do poziomu samej plexi i zostawionej na noc :) Mozna tez zgrzewac, np. malym palnikiem. Osobiscie preferuje zgrzewanie:) Sa kleje do plexi, ale nie spotkalem sie, zeby plexi sklejona kantami tej grubosci byla wytrzymala i nie zapackana. Super szczelne to byc nie musi, choc lepiej, zeby bylo. Jesli to porzadnie skleisz to powinno byc ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 16 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2003 Do klejenia najlatwiej uzyc polamanej plexi, zanurzonej w rozpuszczalniku do poziomu samej plexi i zostawionej na noc :) Mozna tez zgrzewac, np. malym palnikiem. Osobiscie preferuje zgrzewanie:) Sa kleje do plexi, ale nie spotkalem sie, zeby plexi sklejona kantami tej grubosci byla wytrzymala i nie zapackana. Super szczelne to byc nie musi, choc lepiej, zeby bylo. Jesli to porzadnie skleisz to powinno byc ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Pytanie: po zmieszaniu plexi z rozpuszczalnikiem powstanie "paćka", która ma własciwosci kleju? (bo nie wiem czy dobrze zrozumialem) P.S. Jakie powinny byc proporcje plexi/rozpuszczalnik? Jakiego rozpuszczalnika najlepiej uzyc (jakiegokolwiek?)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Takie glupie pytanko: czym najlepiej ciac plexi (4-5 mm grubosci)brzeszczotem (standardowym, 305mm) spokojnie idzie, tylko potem lekkie szlifowanie za pomocą papieru ściernego i czym to kleic?j.w. - rozpuszczalnik np aceton techniczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Pytanie: po zmieszaniu plexi z rozpuszczalnikiem powstanie "paćka", która ma własciwosci kleju? (bo nie wiem czy dobrze zrozumialem) P.S. Jakie powinny byc proporcje plexi/rozpuszczalnik? Jakiego rozpuszczalnika najlepiej uzyc (jakiegokolwiek?)? Tak, powstanie packa :P Lamiesz plexi (zawijasz kawalek w szmate i lamiesz, coby sie nie pokaleczyc i nie dostac kawalkiem w oko ;) ) na w miare drobne kawalki, wrzucasz to do jakiegos pojemnika i zalewasz taka iloscia rozpuszczalnika, zeby przykryc calosc :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 plexi też można kleić klejem do rur pcv (do instalacji CO) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 Ja kleilem kropelka. DObrze sie trzyma i jest OK. Szybko schnie o o to wlasnie chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 17 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2003 A ja mam pytanko jak "paćka" trzyma się miedzi? Ewentualie inny sposób połączenia plexi i miedzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 Napewno nie. Tego typu kleje spajaja w zasadzie tylko taki material z jakiego same sa wykonane. Jak masz jakiegos kumpla modelarza to mozesz sie zapytac o taki superwytrzymaly klej m.in. do podwozi ciezkich samolotow, pylonow podskrzydlowych i wirnikow smiglowcow - resztki ramek po wypraskach tniesz na drobne kawalki, wrzucasz do laboratoryjnej fiolki z zakretka, zalewasz chloroformem i mieszasz az do uzyskania odpowiedniej jednolitej konsystencji. Daje slowo - niczego lepszego nie ma! No i oczywiscie mozna rozpuszczac takie tworzywo jak chcesz - do kazdej substancji inny klej! (Hmm, moze by rozpuscic jakies stare chipy i za pomoca takiego kleju przyklejac radiaty? :lol: - chociaz to zaprzecza pierwszemu zdaniu mojej wypowiedzi ;).) Pozdr... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 To czym połączyć plexi i miedź - tylko uszczelka i skręcenie czy może jednak ktoś już próbował.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 ja w kazdym bądź razie wpadłem na to jak wkleić rurkę w plexi. potrzebna jest rurka mosiężna - taką np. jaką nakręca się na gwintowaną końcówkę kranu, służącą do zamocowania węża. w sklepach (praktiker itp) są różne średnice - do wyboru (6-7zł/szt.). taka rurka ma na końcu rant za którym jest gumowa uszczelka. tą uszczelkę trzeba zdjąć - będzie to świetne miejsce do wypełnienia poxipolem - bo jego tu używałem. po zaschnięciu trzyma betonowo. pytanie - co zrobic by nie wyrwac rurki wraz z klejem? - trzeba odpowiednio wywiercić otwór w plexi, a mianowicie stożkowo, mniejszą średnicą do rurki (polecam zestaw kamieni niby-szlifierskich za 5zł). powstaje w ten sposób rodzaj zamka - po wypełnieniu klejem mechanicznie nie do rozwalenia, chyba że ktoś bardzo chce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 23 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2003 Mnie sie najbardziej podoba wizerunek Dextera na plexi :) A kanal powietrzny to zadna nowosc :) Ladnie zrobiony i robi wtedy wrazenie. Do mojego przyszlego kompa mam juz opracowana obudowe z kanalem powietrznym "zasilajacym" wszystkie wentyle wraz z filtrem powietrza i wyciszeniem w postaci gabki wygluszajacej. Obudowa DIY to jednak najlepsza sprawa :) Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Spoko, tylko 1 pytanko czym najlepiej ciac plexi? Bo brzeszczotem to wyjdzie brzydko BTW lepiej zrobic tunel "na styk", tak aby go trzeba bylo sila wciskac w wentylator czy zrobic troszke wiekszy od wentylatora i uszczelniac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 24 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2003 Spoko, tylko 1 pytanko czym najlepiej ciac plexi? Bo brzeszczotem to wyjdzie brzydko BTW lepiej zrobic tunel "na styk", tak aby go trzeba bylo sila wciskac w wentylator czy zrobic troszke wiekszy od wentylatora i uszczelniac? Co do pierwszego, to ja cialem pilka do metalu i szlifowalem duzym plaskim pilnikiem, a co do drugiego pytanka to lepiej zrobic pasowny, ale nie na wcisk :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...