Skocz do zawartości
S.W.A.T

Kurz Jak Sie Tego Syfu Pozbyc?

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

otoz od 2 miechow mialem otwartą bude, patrze a na pentosie z pol centymetra kurzu, huhuhu

wstrzymuje sie z tym czyszczeniem, poniewaz bede robil szybke w boku i czekam...

powiedzcie mi czy filtr na wentylator z boku (tylko 1 bede mial nawiew z boku)

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=894

wystarczy to?

Czekam na odpowiedzi!!

PS. Jak wyczyscic NV Silencera 5 rev.3 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filtry tylko zpowolnią proces kurzenia! Ale nie uchronią cię od niego na zawsze.

Co do czyszczenia to rozkręcanie i odkurzacz + woda.

A jak ci się nie chce rozkręcać to przystaw rurę odkurzacza do wentylka tak żeby się kręcił w przeciwną stronę i powinien wyssać cały ten kurz z pomiędzy listków.

Ale najlpiej jest rozkręcić i umyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uzywam kompresora ostatnio ojciec kupil i jak se kompa po roku czyszczenia tylko pendzlem wydmuchalem to nie moglem uwierzyc ze tyle tam tego moglo siedziec taka sie mgla w piwnicy zrobila:]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mokra ściereczka? No to następnym razem masz kurz przyklejony. Nie wyciera się kurzu mokrą ściereczką. Najlepiej podciśnieniem (odkurzacz), ale nie wyciągnie z pomiędzy blaszek. Jak dmuchasz to ten kurz osiądzie na chipach, ramie, pójdzie w zasilacz etc. Widziałem filtr anty-kurzowy podłączany do prądu (bez jaj też nie chce mi się wierzyć) bo podobno ściąga wszelkie mikrodrobiny. A może by tak pończochę pod masę dać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich doswiadczen najlepsza metoda na spowolnienie kurzenia to ograniczenie wentylatorow wciagajacych do budy. Oczywiscie zakladamy ze buda jest zamknieta :wink: Wyloty moga byc, ale brak wentyli wciagajacych skutecznie obniza iloc kurzu. To co dostaje sie do obudowy to tylko na zasadzie wyrownywana cisnienia jest delikatnie rownomiernie zasysane przez wszystkie szczeliny i mikroszczeliny w obudowie. Znaczcznie mniej kurzy niz wentyl-odkurzacz :wink:

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filtry tylko zpowolnią proces kurzenia! Ale nie uchronią cię od niego na zawsze.

A jak ci się nie chce rozkręcać to przystaw rurę odkurzacza do wentylka tak żeby się kręcił w przeciwną stronę i powinien wyssać cały ten kurz z pomiędzy listków.

Ale najlpiej jest rozkręcić i umyć.

A jak sonie upalisz cos na plycie to miej pretensje do J.O.H.N a. Wentyl w takim wypadku dziala jak pradnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem jakis badziewny filtr, a oprucz tego wcinalem dziure w budzie i zamontowalem stalowa siateczke z kuchennego czegos :P oczka okolo 1 mm i dziala siatka sporo odcedza reszte robi filtr.

Tyle tego sie zbiera ze szok ale w kompie jest juz lepiej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powaznie dziala jak pradnica? Cos mi sie nie wydaje. No ale jesli sie myle to mnie sprostojcie

To można łatwo sprawdzić, podłącz miernik pod wtyczke wiatraczka i zacznij kręcić wirnikiem, jak poplynie prąd to miernik to pokaże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To można łatwo sprawdzić, podłącz miernik pod wtyczke wiatraczka i zacznij kręcić wirnikiem, jak poplynie prąd to miernik to pokaże

Zdaje się że dmuchanie odkurzaczem czy suszarką w komputer też całkowicie bezpieczne nie jest. Odkurzacz się nie przejmuje, że z niego trochę ładunku statycznego wyleci, a płyta główna -- owszem. (Jak komuś kiedykolwiek włosy trzaskały po suszeniu suszarką elektryczną, to już kojarzy o co chodzi). Po to wymyślono sprężone powietrze, żeby móc przedmuchać komputer bez ryzyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ot magicy :lol2:

odkurzacz - elktrostatyka zgon czegoś jest możliwy, to samo z suszarką,

mokra sciereczka - unieruchamia kompa na jakiś czas- musi wyschnąć inaczej zgon mozliwy

to samo ze sprężarką - kompresor ma to do siebie że znajdująca się w powietrzu woda się skrapla psiknij se na dłoń i się przekonaj - musi odstać swoje zanim podłaczysz inaczej zgon możliwy

najprościej i bez kosztów dmuchac osobiscie bude własną buźka starając się nie napluć tak co 2 tygodnie

profesionalnie - idź do sklepu z komputerami i kup sobie "profesjonalne" sprężone powietrze - tylko z doswiadczenia wiem że rozprężające się powietrze pochłania energie cieplną schładzając otoczenie na tyle że moze się nawet szron osadzic na el. kompa - więc czekasz aż szron zniknie później el. wyschna dopiero skladasz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

profesionalnie - idź do sklepu z komputerami i kup sobie "profesjonalne" sprężone powietrze - tylko z doswiadczenia wiem że rozprężające się powietrze pochłania energie cieplną schładzając otoczenie na tyle że moze się nawet szron osadzic na el. kompa - więc czekasz aż szron zniknie później el. wyschna dopiero skladasz :wink:

Nie żartuj, po rozprężeniu to powietrze ma poniżej 0 stopni Celsjusza??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ot magicy :lol2:

odkurzacz - elktrostatyka zgon czegoś jest możliwy, to samo z suszarką,

mokra sciereczka - unieruchamia kompa na jakiś czas- musi wyschnąć inaczej zgon mozliwy

to samo ze sprężarką - kompresor ma to do siebie że znajdująca się w powietrzu woda się skrapla psiknij se na dłoń i się przekonaj - musi odstać swoje zanim podłaczysz inaczej zgon możliwy

najprościej i bez kosztów dmuchac osobiscie bude własną buźka starając się nie napluć tak co 2 tygodnie

A nie prosciej zwykla gruszka gumowa. :) Nie zachodza w niej zadne skomplikowane reakcje chemio-fizyczne, nie robi przepiec, nic sie nie urwie jak nam reka zedrzy :) Idealny rozwiazanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie żartuj, po rozprężeniu to powietrze ma poniżej 0 stopni Celsjusza??

miałem EMTEC'a powietrze :D czyściłem pentaka na procu i osadził się szron, gruszka byłaby by wypaśna :D o ile nikt nie wpadnie na robienie sobie za jej pomocą lanego poniedziałku a później czyszczenie czegoś tam w budzie :D

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam rajstopę :P, rozciągnałem ją przed wentylem (ala filtr) no wszystko na nim osiada;]

Pozdrawiam

Ta rajstopa hamuje przepływ i w dodatku całego kurzu i tak nie zatrzyma :P Ja nie mam zadnych filtrów, a wentylatorów mam sporo, czyszczenie co miesiac kompa i wszystko jest czysciutkie i dobrze wieje/chłodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta rajstopa hamuje przepływ i w dodatku całego kurzu i tak nie zatrzyma :P

Jak się rajstope rozciągnie dobrze to stawia mniejsze opory niż filtry sprzedawane na allegro i w wiekszosci sklepów, a kurzu zatrzyma troche, po co czyścić co miesiąc skoro można co 2-3 albo i rzadziej ? ;) pozatym można dostosować ją do wielkości otworu jaki mamy - nie ogranicza nas nic poza wyobraźnią i ilością rajstop matki/żony/dziewczyny/kochanki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi