Skocz do zawartości
madmax57

Big Tower Chieftec Matrix (ma-01b-d) By Me ;]

Rekomendowane odpowiedzi

Od dobrego roku zabierałem się za modyfikacje tej budy B) az wkoncu zebralem sie i z tatuskiem udało sie dokonac potrzebnych modyfikacji no moze nie wszystkich jakie chcialem ale te 90% jest juz skonczone...

- wyciecie na topie otworu pod chlodnice do WCta (troche obszarpana w niektorych miejscach naszczescie bedzie zasloniete kratka do ktorej brakuje jeszcze kilku otworow - brak odpowiedniego wiertla)

- usuniecie tej wielkiej blachy po srodku (ile teraz miejsca)

- usuniecie kratek wentylatorow 3 z przodu i 2 z tyłu (pozostalo mi je ladnie wyszlifowac)

No to czas na fotki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A zostało mi ja jeszcze tylko doszlifowaćw kilku miejscach bo sa zadziory pozniej oczyscic i pomalowac i na koncu okleic matami i obudowa gotowa do przyjecia czesci i WCta

Za wzór brałem obudowe Chaos'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Polak_1991

Fajnie, tylko mogłbys chociaz ruszyc głową i zrobic cos własnego a nie papugowac po innych :mur: .jedynie co mi sie podoba to gora;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tiaaaa... jeszcze bylo by dobrze jak by te otwory były ŁADNIE wyciete i wyrównene pilniczkiem, a nie wyrwane nozycami do metalu czy chu*** wie czym to robiles :D

Jak narazie nie ma czego oceniac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

paskudna rysa na gorze <_<

stary, wiesz, ze jakby kazdy zakladal nowy topic i wrzucal tam foty swojej budy z wycietymi kilkoma tylko otworami, to na to forum w krotkim czasie braklo by miejsca na serwie? :razz: chyba, ze chcesz byc sponsorem :lol: jesli zamierzasz tu dawac foty na bierzaco podczas modowania, wtedy to inna bajka, bo na razie nie ma czego oceniac... pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rysa fakt paskudna ale powstala duzo wczesniej... jakos ja zamaskuje na final

Niemam zamiaru wstawiac jakis okien itp bo to dla mnie niema sensu komputer ma byc cichy (odpowiednie podzespoly i maty) o okno temu zaprzecza...

Jesli sa jakies rozwiazania sa dobre to po co robic cos innego na sile?!?

Wiecej fot bedzie jak dopadne sie do reszty narzedzi lepsze pilniki i wiertla odpowiednie...

90% prac to dla mnie zakup tego co mialem zakupic do budy i pociecie wlasnie tego co mialem pociac jak dokoncze (z tym czasem najgorzej) to wyjdzie to co chcialem pokazac narazie dalem poczatek prac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o_0 wycieles pare dziur i mowisz matrix modyfikacja.. wyobrazalem sobie jakies okno, czarna buda podswietlona na zielono i wzorek z matrixem zwiazany.. no ale gratz dla ciebie (a moze ojca ?) za to ze chociaz dziry wycieles :)

hehe .. buda sie po prostu nazywa CHIEFTEC MATRIX :PPP

co do tematu .. ciesze sie ze ktos czerpie ze mnie ;]

ale ja swojej budy modem nie nazywam .. i tej tez by nie nazwal ;]

pozatym ta dziura na topie jest od czego mierzona? czy tak po prostu wycięta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wypowiem się jak będzie skończone,... na razie się nie wypowiadam :lol:

bo nie ma co tutaj się wypowiadać... Wiertła wam zabrakło? :lol: na bazarze od ruskich 10 sztuk po 2 pln... fi 2..14 bodajże...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Chaos:

dobrze zrobiles swoja bude to mozna wykorzystac pomysly/wykonanie i robic ksero :P

top jest specialnie dociety do maskujacej kratki alu

Dołączona grafika

ja rowniez tego modem nie nazywam bo to jedynie przerobki obudowy do stanu w jakim wg mnie powinna byc po kupieniu (nieliczac topu) jak skoncze to co sobie zaplanowalem z calym kompem to wtedy moze bede mogl nazwac calosc mala modyfikacja... ale do tego jeszcze daleko

@PelzaK: niemialem poprostu wiertla 3 do metalu... a i ledwo co znalazlem 4... a niezawsze sie ma czas zeby biegac po sklepach o kupowac wszystko czego brakuje...

@reszta: dla wyjasnienia bo widze ze dla wielu nierozumie... ojciec pomagal mi w sensie nadzorowal zebym mu narzedzi nie rozwalil i sam sie niepociol bo takie zdolnosci mam a szkoda by bylo jakbym rozwalil albo cos sobie odciol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PelzaK: niemialem poprostu wiertla 3 do metalu... a i ledwo co znalazlem 4... a niezawsze sie ma czas zeby biegac po sklepach o kupowac wszystko czego brakuje...

Od dobrego roku zabierałem się za modyfikacje tej budy

Nie wiem jak tam w nowej soli.. ale ja w 15tyś chojnowie jestem w stanie kupić dowolne wiertło w podanym zakresie w ciągu maxymalnie 15 minut od momentu zapotrzebowania... :) Aż tyle czasu nie miałeś? :)

Raczej masz ubogi warsztat w domu... Taki rzekłbym niedzielny warsztat... po 1 wiertle z każdego rodzaju kiedyś tam ktoś kupił i na tym się skończyło. Chcąc modować cokolwiek niestety warto się wybrać wpierw do sklepu i zaopatrzyć w odpowiednie narzędzia. Robota idzie wtedy zdecydowanie szybciej i sprawniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak tam w nowej soli.. ale ja w 15tyś chojnowie jestem w stanie kupić dowolne wiertło w podanym zakresie w ciągu maxymalnie 15 minut od momentu zapotrzebowania... :) Aż tyle czasu nie miałeś? :)

Raczej masz ubogi warsztat w domu... Taki rzekłbym niedzielny warsztat... po 1 wiertle z każdego rodzaju kiedyś tam ktoś kupił i na tym się skończyło. Chcąc modować cokolwiek niestety warto się wybrać wpierw do sklepu i zaopatrzyć w odpowiednie narzędzia. Robota idzie wtedy zdecydowanie szybciej i sprawniej :)

rok sie zbieralem bo sie zastanawialem czy to ma sens... MA wiec --> pozniej troche czasu zajelo mi na zebranie srodkow na poszczegolne komponenty (wentyle/regulatory/maty/wcet/nowe podzespoly) w miedzyczasie byly inne wydatki i jakos to tak sie odwlekalo... nie samym kompem czlowiek zyje no nie ;]

warsztat moze jest skromny bo nie kazdy potrzebuje kazdego rodzaju narzedzi itp ale zawsze cos jest... a jak jest potrzeba to sie kupuje co nieco wiecej i wykorzystuje... ja bylem przekonany ze jeszcze sie wiertla ostaly ale bylem w bledzie bo wszystkie male wymiary byly polamane 4 i tak byla jakas taka tempawa i ciezko wychodzilo...

jak sie w tygodniu pon-pt pracuje sie od 9 do 17..19 a w sobote do 16 to sie czasami niema czasu na wyjscie do fryzjera a niemowiac o wedrowkach po sklepach w poszukiwaniu czegokolwiek...

tego dnia w ktorym sie wreszcie wybralem do garazu wszystkie sklepy byly zamkniete...

jak skoncze szlifowac wszystko, pomaluje i okleje matami i zaloze chlodnice to dopiero pokaze conieco bo teraz to widze sie mija z celem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj juz sie tak nie tlumacz ...

Pelzak ma sporo racji ale tez przesadza ..

nie kazdy ma warsztat w domu .. ale trzeba robic wszystkimi srodkami ktore sie ma ..

a co do tematu .. to na razie po protu zostaw go w spokoju .. i daj foty jak skonczysz ..

tyle odemnie ..

machnij sobie jeszcze przod na sreberko np ;] w takim klimacie jak ja mam blue/black .. sporo poprawia takie zgranie 2 kolorow wyglad matrixa

powinny byc tak robione fabrycznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak patrze i kratki w moim antecu wycinane kleszczami i rownane pilnikiem wygladaja duzo lepiej a calosc w zyklejeniem matami i robieniem fotek zajela ok 2h z rozmontowaniem i zmontowaniem sprzetu.

fotki w linku z siga.

powodzenia w dalszych pracach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie kazdy ma warsztat w domu .. ale trzeba robic wszystkimi srodkami ktore sie ma ..

a co do tematu .. to na razie po protu zostaw go w spokoju .. i daj foty jak skonczysz ..

tyle odemnie ..

machnij sobie jeszcze przod na sreberko np ;] w takim klimacie jak ja mam blue/black .. sporo poprawia takie zgranie 2 kolorow wyglad matrixa

powinny byc tak robione fabrycznie

fakt winny sie tlumaczy :] brak czasu daje sie we znaki (znowu sie tlumacze :P)

black(grafit) i srebro - dokladnie to mialem w planach zeby walnac na przod tylko boje sie o ten plastik bo jakis taki inny jest tak samo jak blachy chiefa normalnie niedalo sie tego cholerstwa ciac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem :D

Pelzak nie gadaj ;] ja mam po 1 wiertle z każdego rodzaju i daje rady ostro ostro ;]

najważniejsze jest JAK się korzysta z posiadanego zaplecza czy to DUŻEGO czy maluśkiego :)

true... u mine to wygkląda tak.. ze ja kupuje narzędzia a mój tato zabiera je do pracy i niszczy.... :D i potem otwór wiercę nożyczkami.. bo jest 30 wierteł fi 5 ale nie ma wiertła fi 6 :D

co do tępych wierteł.. to da sie je naoszczyć papierem ściernym 250 np... wystarczy zrównać krawędzie tnące... i wiertłeo prawie jak nowe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem :D

true... u mine to wygkląda tak.. ze ja kupuje narzędzia a mój tato zabiera je do pracy i niszczy.... :D i potem otwór wiercę nożyczkami.. bo jest 30 wierteł fi 5 ale nie ma wiertła fi 6 :D

u mnie sytuacja wyglada odwrotnie ojciec kupuje ja niszcze i potem gdzie sa moje narzedzia i wasnie miedzy innymi teraz mi towarzyszyl zeby nic niepoginelo nic sie dziwnym trafem nie zapsulo itp ma sie te zdolnosci ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj ojciec np. lamie kombinerki taki ma uscisk w prawej dloni. Ja przejalem jego umiejetnosci w genach i masowo lamie klucze plaskie. Wiec nawet kawal glupiej stali mozna zepsuc.

Ale...

Trzeba byc ciamajda zeby robic to nieswiadomie...

Albo glabem zeby nie nauczyc sie wlasciwej obslugi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Carl0s wiąże na kluczach francuskich kokardki :D. Narzędzia najczęsciej się psują jesli wykorzystujemy kombinerki do wbijania gwoździ bo nie chce nam sie isc po młotek :D a zwykłym wiertłem frezujemy otwory zamiast wiercić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie. Na Kluczach francuskich to ja robie falbanki, kokardki wiaze na pilnikach :P

A kombinerki uzywane sa wlasciwie, a tylko nacisk na raczki je zabija.

Ale EOT.

Chodzi o to, ze skoro do moda wkreca sie "tatusia", zeby wycial jedno krzywe okno, to o jakim my modingu mowimy? Szkoda gadac wogole, zero samodzielnosci, ale efektami chwalisz sie z podpisem By Me.

z takim podejsciem to zycze samych SAMODZIELNYCH sukcesow w zyciu......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to, ze skoro do moda wkreca sie "tatusia", zeby wycial jedno krzywe okno, to o jakim my modingu mowimy? Szkoda gadac wogole, zero samodzielnosci, ale efektami chwalisz sie z podpisem By Me.

z takim podejsciem to zycze samych SAMODZIELNYCH sukcesow w zyciu......

a kto powiedzial ze to mi ojciec wycinal cokolwiek? bo chyba niedoczytalem?!?

tatusiek poszedł ze mna glownie w celach nadzorujacych zebym mu:

po pierwsze - zebym nic nie poprzestawial w garazu zeby mogl wejsc za 2 tyg i znalezc wszystko tam gdzie zostawil

po drugie - zebym uzywal wlasciwych narzedzi i w odpowiedni sposob (i niemowie o wbijaniu kombinerkami gwozdzi)

po trzecie - zeby przytrzymac mi obudowe jak bede ciol boschem bo 3 rak niestety niemam

i po czwarte ostatnie bo chcialem go przekonac do slusznosci tej zabawy i sie mi udalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi