Skocz do zawartości
rados

Problemy Z Przeźroczystością

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z nałożeniem przeźroczystego obrazka na tło tak, aby w miejscach przeźroczystych było je widać. Mianowiciej chodzi o stronę, na której chcę zaokrąglić rogi niektórych elementów, a niezbyt mi to wychodzi :P Wiem, że się tak da zrobić, bo widziałem napisy w postaci obrazka na stronie mojego kolegi, z pod których wystawało tło.

Wie może ktoś jak to mniej więcej zrobić? Preferowany przeze mnie program graficzny to gimp, ponieważ pracuję na Linuksie, a nie chcę nic doinstalowywać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Nie do końca jestem pewien, o co Ci biega - pokaż przykład konkretny (adres stronki).

2) Przezroczystość na www można uzyskać np w plikach PNG, ale nie obsługuje tego Internet Explorer (żaden) i chyba niektóre starsze przeglądarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Częściowo rozwiązałem ten problem, bo myślałem, że wina leży po stronie obrazka, a poprostu coś w css-ie koliduje, bo jak wypełnie strone tłem tym co trzeba i wstawie obrazek to wszystko jest ładnie tak jak chcę (przeźroczyste).

Zaraz zresztą wrzuce kod na jakiś serwer to może ktoś pomoże wydedukować co koliduje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.republika.pl/babciadziadek/code.html <-- TU KOD PRZERABIANEGO PRZEZE MNIE CSS-a

www.fedora.redhat.com <--- tu orginał

http://img293.imageshack.us/my.php?image=zrzutekranu91nj.png <-- tak wygląda

http://img296.imageshack.us/my.php?image=z...ekranu103mc.png <--- o to chodzi z przeźroczystością i tak mają wyglądać te zaokrąglenia

Jak się usunie wszystko z css-a i zostawi to co zaznaczyłem na zielono, czyli to co jest odpowiedzialne za zaokrąglenia, to ładnie wiadać efekt przeźroczystości czyli wniosek z tego taki, że coś w css-ie koliduje jednak nie mogłem się doszukać co :-(

Edytowane przez rados

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, a jak ustawić, żeby było to tło co w pozostałej części strony?

Chyba ma to coś wspólnego z poniższymi ostatnimi liniami kodu, bo jak się usunie komentarz to tło robi się szare.

Jednak z drugiej strony jak się usunie wszystko i zostawi kod odpowiedzialny za zaokrąglenia i tło to działa poprawnie więc jak już mówiłem przypuszczam, że coś w środku kodu koliduje ale nie moge doszukać się co.

html>body .kapuscinski-corner-tl { background: /*#d9d9d9*/ url("../img/corner-tl.png") no-repeat left top; }html>body .kapuscinski-corner-tr { background: /*#d9d9d9*/ url("../img/corner-tr.png") no-repeat right top; }html>body .kapuscinski-corner-bl { background: /*#d9d9d9*/ url("../img/corner-bl.png") no-repeat left bottom; }html>body .kapuscinski-corner-br { background: /*#d9d9d9*/ url("../img/corner-br.png") no-repeat right bottom; }

Może też chodzić o to co jest pod fioletowym komentarzem.

Edytowane przez rados

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi