jendor Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Potrzebuje komputer do robienia animacji w cinema 4d 9.5. Do zastosowań profesjonalnych, bez żadnych kompromisów, stawiam całkowicie na wydajność i jakość obrazu. Co mozecie polecić?? Podkreslam cena nie gra roli. Moze byc to 5 a nawet 15 tys. zł. Po porostu firma w której mam robic te prace sfinansuje wszystko. Co polecacie?? Ja nie jestem zorientowany w takim pułapie cenowym więc proszę o propozycję. Komp potrzebuje miec jeszcze w tym tygodniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Polak_1991 Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Grafa jakis 7900GT jak jest z 4gb ramu i jakis opteron plyta dfi lan party na s939 dysk 2x500gb zasilacz jakis tagan 500w napedy dvd benQ, buda chiftec big. itd;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dw.flash Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Można Kombinować :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Polak_1991 Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 masz bardzo duze pole do popisu, poczytaj tematy jest napisane co jest najlepsze i poskladaj do kupy i po problemie :D :D osobiscie polecam AMD Opteron wymiataja te procki :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 masz bardzo duze pole do popisu, poczytaj tematy jest napisane co jest najlepsze i poskladaj do kupy i po problemie :D :D osobiscie polecam AMD Opteron wymiataja te procki :D :DPotrzebuje cos konkretnego. A zamiast tego geforce 7900 gt wolał bym już moze radeona xx1900 xtx albo jakiejs quadro czy cos. Wazne by byl potwornie wydajny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ur6aN Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 AMD Opteron 165 Asus A8N32-SLI Deluxe nForce4 SLI x16 4xCorsair XMS Pro DDR 1GB 400MHz CL2(przykładowe pamięci) 2xGeForce 7900 GTX 512 2xsamsung 250gb sata2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 (edytowane) Jak pro zastosowanie to pierwszym wyborem powinna byc karta z rodziny QuadroFX. - grafa - Quadro FX - mobo - Tyan Thunder K8WE [ możliwy upgrade na dual core ] - ram - 2-4 Gb ramu [ musi byc Ecc-R ] - proce - 2x Opteron 248 lub 250 - buda - coś co zmieści E-ATX [ Cm stacker ] - dyski - Wd Raptor 74 gb na soft,system, plus tak z 200 gb na dane - napedy - wedle uznania - zasialacz - eps12v - SilverStone ZEUS 650W,Enermax Liberty ELT620AWT 620W,Antec TruePower 2.0 550W TPII-550P, ewentualnie Pc Power&Cooling jak dopadniesz gdzies u nas. - monitor- jak nie masz dobego crt / firma nie ma to chyba zostaje ci jedynie EIZO :] Chyba że dopadniesz gdzies dobre crt SONY,EIZO,Mitsubishi. Jak nie to Eizo seria CG ceny od 6,4 k w góre. Jak ja bym takie coś składał to bym zrobił troszke słabszy sprzęt do modelowania. - 2 gb ramu - dobra grafa i monitorek - proc jakis Amd X2 Reszta kaski w maszyny do renderingu jak macie zamiar robić animacje. Bo coś widze że firma dopiero zaczyna skoro daje ci wolną rękę w dobieraniu kompa. Co oni nie wiedzą jakiej konkretnie maszynki potrzebujesz do pracy ? Hmm dziwne troche. Niby masz sie zajmowac grafiką a nie wiesz co potrzebujesz. Zapraszam na cgsociety.org tam na forum gdzies masz wątek odnośnie maszynek. Edytowane 1 Maja 2006 przez Shiz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Polak_1991 Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 AMD Opteron 166 DFI Lan Party UT 4x1gb Patriot 2x 1900XTX Sapphire SATA2 2x250gb Segate Barracuda 7200.9 DVDR Benq Chiftec Big Tagan 530W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Podoba mi sie konfig ur6an i shiz ale jednak chyba to nie jest absolutny top. Dobrze byloby gdyby mial dwa procki. A tak na marginesie: chce trochę wykorzystać tą wolną ręke i chce miec także wypaśny sprzęt do grania, więc moze zamiast quadro 2 razy po x1900 XTX?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ur6aN Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 jak na razie tylko płyty serwerowe posiadają możliwość włożenia dwóch procesorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Ładuj sobie z 8 opteronów dwujajkowych i kilka(nascie) GB ramcu. No i 4x raptor 150GB w raidzie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Ładuj sobie z 8 opteronów dwujajkowych i kilka(nascie) GB ramcu. No i 4x raptor 150GB w raidzie :DA mozna powaznie?? BO ja niedlugo musze kupic czesci a moze wystarczylby mi a64 x2 4800+?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 EJ przecie podałem ci cfg z dwoma prockami. Ty masz pracować a nie grac. Quadro spokojnie pociągnie ci każdą gierke. Gdzieś miałem linki do testu Quadro na zwykłych gierach jak odkopie to zapodam. QuadroFX 3450,QuadroFX 4500 - i każda giera idzie bez żadnego ale. Skoro chcesz 2 razy Cpu to jedynie Tyan Thunder K8WE. Do tego dwa Opteronki 250 albo szybsze jak chcesz. Możesz od razu zapodać dwa rdzenie. Pomyśl też o sterownikach. Te profesjonalne zazwyczaj mają wiecej możliwości konfiguracji i często znacznie przyspieszają wyświetlanie w viewportach. Jak masz kase to nawet możesz kupic 2X Opteron 275 skoro tak ci zalezy na mega wydajnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Polak_1991 widzę, że nie masz pojęcia o czym piszesz, więc proszę zamilcz, a nie piszesz bzdury trzy razy w jednym temacie. To nie ma być komputer do gier, tylko do grafiki, a nie wiem czy wiesz, że to nie to samo. Kartą musi być koniecznie coś dedykowanego grafice 3D - Nvidia Quadro albo ATI FireGL. Mógłbys bawić się w modowanie tańszych kart, ale skoro firma płąci to nie widze sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 a moze cztery opterony?? jesli cena nie gra roli... jeszcze sli i 4gb ramu w dualu ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 To nie ma być komputer do gier, tylko do grafiki, chce trochę wykorzystać tą wolną ręke i chce miec także wypaśny sprzęt do grania, A chyba jednak do grania też, więc może jakiegoś Athlona 64 X2 4800+, płytke to DFI Lan party, z 4GB Ramu Patriot lub Corsair, 2x Leadtek 7900GTX lub Radeon X1900XTX w Crossfire, jakiś dysk 2x 250 GB Samsung albo WD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 jendor widze kompletnie nie wiesz czego chcesz, skoro cie zatrudnili to chyba troche tego zrobiłeś, wiec muszisz mieć jakies rozeznanie. Daj link do swoich prac albo jakiegos portfolio. Hmm skoro to ma byc maszynka do pracy to kiedy masz zamiar grać ? No chyba że będzie stać u ciebie w domqu. Tak szybki sprzęt wiec po pracy można renderki odpalać wiec pograne, no chyba że macie zaplecze i kilkanascie maszyn tylko do tego. Nic nie napisałes jaki chcesz monitor, co powinno być najważniejsze dla grafika, jakosc obrazu najwazniejsza. Wydajność na drugim miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 4800+ bedzie gut, płytka najlepiej DFI, chociaz one są dosyc wadliwe kiedy podkręcasz, poprostu sypią sie, ale jak nie masz zamiaru kręcic to wtedy chyba najlepsza mobo. Do kiedy masz czas na kompa? Moze zaczekasz na AM2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 jendor widze kompletnie nie wiesz czego chcesz, skoro cie zatrudnili to chyba troche tego zrobiłeś, wiec muszisz mieć jakies rozeznanie. Daj link do swoich prac albo jakiegos portfolio. Hmm skoro to ma byc maszynka do pracy to kiedy masz zamiar grać ? No chyba że będzie stać u ciebie w domqu. Tak szybki sprzęt wiec po pracy można renderki odpalać wiec pograne, no chyba że macie zaplecze i kilkanascie maszyn tylko do tego. Nic nie napisałes jaki chcesz monitor, co powinno być najważniejsze dla grafika, jakosc obrazu najwazniejsza. Wydajność na drugim miejscu. Chyba wybiorę propozycję Fredusa. A co do monitora to na pewno SONY z wyższej półki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 (edytowane) A mozna powaznie?? BO ja niedlugo musze kupic czesci a moze wystarczylby mi a64 x2 4800+?? Ja to powiedzialem bardzo powaznie. Niema ogranicxzen? Jedzisz z koksem, a nie w jakies smieszne athlony i dfi sie bawisz :D A Panom od quadro do cinemy gratulujemy wiedzy :lol: a raczej jej braku :D A jeśli chcesz poczuc prawdziwą moc zostawiajaca wszystko w/w polecam to: Power Mac G5 Quad 2 x 2,5 GHz cena netto: 14 300 zł Edytowane 1 Maja 2006 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Chyba wybiorę propozycję Fredusa. A co do monitora to na pewno SONY z wyższej półki Kup LG, Philipsa albo NECa, jak kupowałem sobie monit to w sklepie powiedzieli ze sony wcale nie jest dobre, podobno LG wymiata, NEC tez jeden z lepszych, a philips tez jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Kup LG, Philipsa albo NECa, jak kupowałem sobie monit to w sklepie powiedzieli ze sony wcale nie jest dobre, podobno LG wymiata, NEC tez jeden z lepszych, a philips tez jest ok. Jeśli Twoim głownym zajeciem jest czytanie tweaka czy pykanie w sapera to tak. Jednak do grafiki to trzeba nieco inny monitorek :D. Mitsubishi/Iiyama albo Apple 30 cali LCD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Kup LG, Philipsa albo NECa, jak kupowałem sobie monit to w sklepie powiedzieli ze sony wcale nie jest dobre, podobno LG wymiata, NEC tez jeden z lepszych, a philips tez jest ok.A ta makówka to rzeczywiscie bardzo wydajna jest do takich zastosowań?? Jak tak to biorę. Tylko gdzie to można kupić. Allegro odpada ze względow formalnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 A Panom od quadro do cinemy gratulujemy wiedzy :lol: a raczej jej braku :Da co jest zlego w polaczeniu cinemy i quadro? A jeśli chcesz poczuc prawdziwą moc zostawiajaca wszystko w/w polecam to: Power Mac G5 Quad 2 x 2,5 GHz no ale na tym to sobie srednio chyba pogra... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 No tak gl&hf moze mi jeszcze powiecie że niech sobie kupi Aoc monitorka. Cos czuje tego linka do prac jendora sie nie doczekam. Jesli mowa o monitorku do grafiki to wybór wydaje sie oczywisty ! Eizo Cg. Zadne Lg,Nec, czy Philips. No chyba że masz dostęp no CRT minimum 21 cali jakiegos pożądnego to tak. Ale nie mów mi że chcesz kupic sony lcd i sie zaimować grafiką. Raz chcesz bez ograniczeń drugi raz piszesz że jednak chyba dfi+x2 a wyjaśni mi ktoś co daje Sli w cinemie 4d ? ""Do not buy dual graphics cards for c4d, they don't do anything."" Doczytałem i zwykła karta spokojnie c4d obrobi. Quadro z tego co wyczytałem sie nie nadaje :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Co do prac to teraz nie mam mozliwosci pokazania bo jestem teraz na lapku a tam nawet c4d nie mam zainstalowanego, ale jutro jak coś mi się uda z pracy zgrac to wrzucę :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Z tego co pamietam byl niedawno calkiem news ze firma Tyan zaprezentowala urzadzenie o nazwie Tyan Transport VX50. link do news'a na twoje pc http://twojepc.pl/news9575.html link do strony producenta: http://tyan.com/products/html/vx50b4881.html To sie powinno sprawdzic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jendor Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Z tego co pamietam byl niedawno calkiem news ze firma Tyan zaprezentowala urzadzenie o nazwie Tyan Transport VX50. link do news'a na twoje pc http://twojepc.pl/news9575.html link do strony producenta: http://tyan.com/products/html/vx50b4881.html To sie powinno sprawdzic Raczej na pewno B) Tylko gdzie to kupic?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 http://www.apple.com.pl/powermac/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SimooN Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Wymagania programu Cinema 4D: Suggested hardware requirements Mac OS X 10.3 or Windows 2000 / XP 1024 MByte RAM, CPU 2 GHz QuickTime current OpenGL-capable graphics card Która ze współczesnych kart jest najlepiej zoptymalizowana pod OpenGL? Dalej: With support for multiple processors, HyperThreading and DualCore technology, CINEMA 4D ekes every ounce of rendering power from your computer.Czyli rozwiązania wieloprocesorowe albo procesory "dwujajeczne" mają w tym przypadku większy sens niż te pojedyncze o wysokich zegarach. Proponuję podejść do sprawy bardziej realistycznie, chyba że temat to tylko podpucha (jak wszystkie podobne). Coś na dwurdzeniowym Intelu, grafika na średnim poziomie (ATI Fire GL?), 2-4GB RAM ... coś bardziej normalnego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...