Hendel Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Mam dysk 40gb podzielony na 2partycje 2.5Gb -systemowa i reszta jako dysk D. Chcialbym powiekszyc partycje sytemowa o np. 1gb nie tracac przy tym danych ani na partycji C ani na D. Jakim programem to zrobic ?? Bo fdiskiem sie nie da... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Partition Magic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hendel Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 a mozesz napisac gdzie mniej wiecej trza kliknac, bo niechcialbym przypadkiem sformatowac jakiegos dyska. (chyba ze wszystko jest tam ladnie opisane co i jak) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Hendel, zapewne systemową masz primary, a tą drugą logical. Nie jestem na 100% pewien, ale w takim przypadku PQMagic nie poradzi raczej...w każdym bądź razie zrób sobie backup jak możesz. Żeby powiekszyć systemową, musisz zmniejszyć extended na której jest logical (czyli twoje d:)- i wtedy chyba tracisz dane z niej, ale c: powinna się powiększyć bez problemu. Co kolwiek robisz, niech to będzie poprzedzone backupem. Ja odkąd mam kompa system instlowałem chyba dokładnie tyle razy, ile zmieniałem mobo, a tak mam jeden backup win98 i jeden 2k (wcześniej też xp) i w razie potrzeby je rozpakowuje u kogoś na czystą primary, kopiuje z dysku na dysk i nigdy kłopotów...w szytowym okresie miałem 3xwin98se+2k+XP na jednym dysku i boot magic 7 zarządzające tym wszystkim. Zawsze bałem się resajzu partycji z danymi, robiłem to tylko raz (z powodzeniem), ale wtedy powiększałem tylko jakąś dalszą logical a systemowe usunąłem, systemy spakowane na CDRW leżały. Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Hendel, zapewne systemową masz primary, a tą drugą logical. Nie jestem na 100% pewien, ale w takim przypadku PQMagic nie poradzi raczej...w każdym bądź razie zrób sobie backup jak możesz. Żeby powiekszyć systemową, musisz zmniejszyć extended na której jest logical (czyli twoje d:)- i wtedy chyba tracisz dane z niej, Nie sądze. Zmiana odbywa sie raczej zebproblemowo chyba zze masz duzo plikow na partycji rozszerzonej wtedy moze sie PM wysypac, ale w innych przypadkach działa wysmienicie. Aha i danych nie stracisz no chyba ze zwiśnie. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pps Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Rada: Przed resizem przeleć dysk scandiskiem, a potem go zdefragmentuj - PM będzie działał szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Żeby powiekszyć systemową, musisz zmniejszyć extended na której jest logical (czyli twoje d:)- i wtedy chyba tracisz dane z niej, ale c: powinna się powiększyć bez problemu. Co kolwiek robisz, niech to będzie poprzedzone backupem.Dane straci tylko wtedy gdy bedą zajmowały całą powieszchnię partycji d:. Oczywiście backup zawsze dobrze zrobić, no i koniecznie defragnentacja partycji przd całą "zabawą" w zmiany. Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 20 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2003 Hendel, zapewne systemową masz primary, a tą drugą logical. Nie jestem na 100% pewien, ale w takim przypadku PQMagic nie poradzi raczej...w każdym bądź razie zrób sobie backup jak możesz. Żeby powiekszyć systemową, musisz zmniejszyć extended na której jest logical (czyli twoje d:)- i wtedy chyba tracisz dane z niej, ale c: powinna się powiększyć bez problemu. Co kolwiek robisz, niech to będzie poprzedzone backupem. Ja odkąd mam kompa system instlowałem chyba dokładnie tyle razy, ile zmieniałem mobo, a tak mam jeden backup win98 i jeden 2k (wcześniej też xp) i w razie potrzeby je rozpakowuje u kogoś na czystą primary, kopiuje z dysku na dysk i nigdy kłopotów...w szytowym okresie miałem 3xwin98se+2k+XP na jednym dysku i boot magic 7 zarządzające tym wszystkim. Zawsze bałem się resajzu partycji z danymi, robiłem to tylko raz (z powodzeniem), ale wtedy powiększałem tylko jakąś dalszą logical a systemowe usunąłem, systemy spakowane na CDRW leżały. Powodzenia. poradzi sobie na 100%, robilem juz tym progsem ciekawsze rzeczy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...