ra-v Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Witam mam problem z FoxServ Zainstalowałem, niby wszystko ok, zielone światełko, Apache włączony. Umieściłem pliki w katalogu www i teraz gdy wchodze w adres http://localhost/c:/FoxServ/www/install.php wyskakuje mi Forbidden You don't have permission to access /c:/FoxServ/www/install.php on this server. Apache/1.3.19 Server at localhost Port 80 i co mam zrobić aby działało ? z góry thx za pomoc pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Moze zacznij od wpisania prawidłowego adresu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Moze zacznij od wpisania prawidłowego adresu...1. załóż sobie podkatalog w katalogu www (tzn tam gdzie masz umieszczać strony) i wrzuc do niego zawartość całej strony, ułatwia to wtedy gdy testujesz wiele stron 2. w przeglądarce wpisz http://localhost i będziesz miał stronę startową FoxServ, http://localhost/phpmyadmin 3. jak chcesz się dostać do własnej strony wpisz http://localhost/podkatalog (np jak masz podkatalog strona http://localhost/strona - nie używaj pełnych ścieżek tak jak podałeś) 4. po zainstalowaniu nie odpala się dodatkowych skryptów instalujących (install.php) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) thermalfake wielkie thx wpisywałem taki adres bo kolega mi tak powiedzał... jeszcze raz dziex :) EDIT : Pisze cms, czy da sie normalnie za pomocą install.php mojego pliku tworzyć bazy danych i tabele ? czy tylbko przez Phpmyadmin ? Edytowane 2 Maja 2006 przez ra-v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Lepiej jak na początek pobawisz się phpmyadmin'em. Bazy a w nich tabele spróbuj tworzyć kreatorem, to najwygodniejszy sposób. Inny sposób tworzenia to zrobienie sobie pliku tekstowego i wstawianie poleceń sql'a (create table), zapisanie go i wyeksportowanie do phpmyadmin'a, wtedy automatycznie je stworzy ewentualnie pokaże i wywali błędy poleceń. Jest także opcja eksportu tabel do pliku (struktura z danymi lub bez, bardzo przydatne). Po prostu musisz najlepiej sam obadać to narzędzie. Nie polecam pracy z bazami z lini poleceń interpretera ze względu na uciążliwość. Jest jeszcze wyższa szkoła jazdy z tworzeniem tabel. W PHP są instrukcje do tworzenia ich struORT: ORT: ORT: ktury, zapisujesz plik php i odpalasz plik z przeglądarki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 no to własnie o tym ostatnim pisze, że w php pisze struktury tabel itd i tworze je... i czy tak sie da.. bo zrobiłem, odpaliłem niby ok, ale tabel jak nie było tak nie ma :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 pokaż kawałek tego kodu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 <?php $baza_danych = $_POST['baza_danych']; $baza_danych_user = $_POST['baza_danych_user']; $baza_danych_pass = $_POST['baza_danych_pass']; $adres = $_POST['adres']; $tytul = $_POST['tytul']; $opis = $_POST['opis']; $admin = $_POST['admin']; $pass = $_POST['pass']; $pass_pass = $_POST['pass_pass']; $email = $_POST['email']; /*echo $baza_danych.$baza_danych_user.$baza_danych_pass.$admin.$pass.$pass_pass.$email;*/ if($pass == $pass_pass) { $polacz = mysql_connect($baza_danych,$baza_danych_user,$baza_danych_pass); $create = mysql_create_db($baza_danych_user); $select = mysql_select_db($baza_danych_user); $news = 'CREATE TABLE news (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, tytul text, tresc text, data data, autor text, PRIMARY KEY(id))'; $idzapytanie_news = mysql_query($news); $dzial = 'CREATE TABLE dzial (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, tytul text, tresc text, data data, autor text, PRIMARY KEY(id))'; $idzapytanie_dzial = mysql_query($dzial); $komentarz = 'CREATE TABLE komentarz (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, tytul text, tresc text, data data, autor text, PRIMARY KEY(id))'; $idzapytanie_komentarz = mysql_query($komentarz); $uzytkownicy = 'CREATE TABLE uzytkownicy (id int NOT NULL UNSIGNED AUTO_INCREMENT, nick text, pass text, email text, data data, avator text, gg text,sobie text , punty text, news char(3), dzial char(3), shout char(3), download char(3), PRIMARY KEY(id))'; $idzapytanie_uzytkownicy = mysql_query($uzytkownicy); $shout = 'CREATE TABLE shout (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, tytul text, tresc text, data data, autor text, PRIMARY KEY(id))'; $idzapytanie_shout = mysql_query($shout); $sotw = 'CREATE TABLE sotw (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, tytul text, tresc text, data data, autor text, PRIMARY KEY(id))'; $idzapytanie_sotw = mysql_query($sotw); $fp = fopen("config.txt", "w"); $konfiguracja = '$baza_danych = "'.$baza_danych.'"\n$baza_danych_user = "'.$baza_danych_user.'"\n$baza_danych_pass = "'.$baza_danych_pass.'"\m$admin = "'.$admin.'"\m$pass = "'.$pass.'"\n$email = "'.$email; fputs($fp, $konfiguracja); fclose($fp); $zapytanie_admin = "INSERT INTO `uzytkownicy` (`id`, `nick`, `pass`,`email`, `data` , `avator`, `gg`, `sobie`, `news`, `dzial`, `shout`, `download`) VALUES ('', $admin, $pass, $email, '', '$avator', '$gg', '$sobie', '0','Tak', 'Tak', 'Tak', 'Tak')"; $idzapytania_admin = mysql_query($zapytanie_admin); echo '<form action="config.php" method="post"><input type="submit" value="Zakoncz instalacje"></form>'; } else { echo '<span class="style1">Podales dwa rózne hasla administratora. <a href="install.php">Popraw haslo.</a></span>'; } ?> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 sprawdź czy nie masz pustych zmiennych pobranych z formularza, wartości z tablicy $_POST['zmienna'] muszą byc nazwami pól z formularza input ... name="zmienna" czyli $baza_danych = $_POST['baza_danych']; input type=text name="baza_danych" $baza_danych_user ....... $email zrob sobie printa i zobacz wartosci jutro sprobuje to potestowac... kurde kodowanie sie zrypalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ra-v Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) teraz to ja już kompletnie nie wiem... prawdziłem te zmienne , one są po prostu puste... kurde ale własnie nie wiem w czymbład... name w formularzu, i przy poraniu takie same... w nazwie zmiennych chyba mozna użwać znaku _ mam <form action"nazwapliku" method="post"> to nie wiem, pomóz ktos... Edytowane 2 Maja 2006 przez ra-v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thermalfake Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 i dlatego żadnej tabeli nie zakłada pole formularza można przypisać do dowolnej zmiennej, byle $_POST wskazywał na istniejące pole najprościej zrób to tak: sam formularz zrób w osobnym pliku np: baza.php printując kolejne linijki formularza, normalnie pokaże ci się formularz <?php print "<form action=\"install.php\" method=\"post\">"; <- dane z formularza mają trafić do twojego skryptu print "<input type="\xxx\"....>"; print "</form>"; ?> i dalej jest już łatwo bo masz pobrane zmienne, możesz podarować sobie i wywalić sprawdzanie hasła (if $pass ==..., pamietaj o blokach) łatwo jest sprawdzić czy działa otwierając config.txt bo tam musi zapisywać całą konfigurację (fopen, fputs) tego co wpisałeś w formularzu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...