Skocz do zawartości
krisoo

21" Samsung Syncmaster 215tw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem szczęśliwym posiadaczem Sm215TW od około 3 tygodni i mam pewien problem otóż

funkcja pivot (obracanie ekranu pionowo) mnie irytuje nie wiem jak to zrobić ponieważ gdy zaczynam go obracać natrafiam na opór i nie wiem czy tak jest wszędzie i9 mogę bezproblemowo go obrócić ?Nie chce go przez przypadek uszkodzić więc proszę pomóżcie czy opór jest normalny i mogę bez uszkadzania na siłę go obrócić czy trzeba wykonać dodatkowe czynności??

A co do wcześniejszych postów na temat matrycy i wyposażenia:

-matryca S-PVA najlepsza kąty 178/178 więcej i tak nie zobaczysz

-kolory 16,7mln oko ludzkie nie wyróżnia nawet połowy

-dużo wejść umożliwia podłączenie wielu urządzeń

-elegancka obudowa

-zero lagów smużenia itp.

-wspaniałe OSD nawet dla początkujących

-wbudowane głośniki np. do oglądania TV

-praktycznie zero bad pixeli tzn.producent tak sugeruje

Jeszcze jedno pytanie czy monitor obsługuje HD??I czy po włączeniu 720p 1080i/p nie rozwale monitorka?? :mur:

Sprzęt: ASUS P4P800E-Deluxe,P4 3,0 1mb 800FSB dual,1024Mb Geil Dual Channel,Radeon 9550 256mb 128bit Sapphire,Samsung SM215TW,Seagate ATA 80,160GB SATA 250GB itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem szczęśliwym posiadaczem Sm215TW od około 3 tygodni i mam pewien problem otóż

funkcja pivot (obracanie ekranu pionowo) mnie irytuje nie wiem jak to zrobić ponieważ gdy zaczynam go obracać natrafiam na opór i nie wiem czy tak jest wszędzie i9 mogę bezproblemowo go obrócić ?Nie chce go przez przypadek uszkodzić więc proszę pomóżcie czy opór jest normalny i mogę bez uszkadzania na siłę go obrócić czy trzeba wykonać dodatkowe czynności??

A co do wcześniejszych postów na temat matrycy i wyposażenia:

-matryca S-PVA najlepsza kąty 178/178 więcej i tak nie zobaczysz

-kolory 16,7mln oko ludzkie nie wyróżnia nawet połowy

-dużo wejść umożliwia podłączenie wielu urządzeń

-elegancka obudowa

-zero lagów smużenia itp.

-wspaniałe OSD nawet dla początkujących

-wbudowane głośniki np. do oglądania TV

-praktycznie zero bad pixeli tzn.producent tak sugeruje

Jeszcze jedno pytanie czy monitor obsługuje HD??I czy po włączeniu 720p 1080i/p nie rozwale monitorka?? :mur:

Sprzęt: ASUS P4P800E-Deluxe,P4 3,0 1mb 800FSB dual,1024Mb Geil Dual Channel,Radeon 9550 256mb 128bit Sapphire,Samsung SM215TW,Seagate ATA 80,160GB SATA 250GB itd...

178 stopni przy jakim kontraście ? Nie po to się kupuje monitor z szerokimi kątami aby sprawdzać jak bardzo można go nachylić i się chwalić że coś widać. Szerokie kąty są po to by podczas patrzenia na wprost , spoglądania na krawędź czy przy lekkich zmianach położenia głowy obraz nie ulegał zmianie bo takie odbarwienia są po prostu irytujące. I jeszcze piszesz że ta PVA ma najlepsze kąty - nieprawda - popatrz sobie na nec 20" wgx2 na S-IPS

Co do pytania o "rozwalenie monitora po włączeniu 720p" - nie rozwali się :lol:

Aha - a co do ilości kolorów i stwierdzenia że człowiek nie rozróżnia nawet połowy z 16,7 mln - daruj sobie takie niepoważne stwierdzenia ... paleta 16,7 mln to jeszcze nie jest tyle by obraz był "doskonały" - zrób sobie gradient jednego kanału a zobaczysz przejścia których jest jedynie ... 256 ( na dobrym monitorze widać po prostu paski )

a co do głośników to ich obecność w zdecydowanej większości przyp. jest raczej wadą - nie znam osobiście nikogo kto mając głośniki w LCD ich używa - powód - marna jakość - a cena monitora zawsze nieco wzrasta.

cyt:"-praktycznie zero bad pixeli tzn.producent tak sugeruje" - no comment

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

178 stopni przy jakim kontraście ? Nie po to się kupuje monitor z szerokimi kątami aby sprawdzać jak bardzo można go nachylić i się chwalić że coś widać. Szerokie kąty są po to by podczas patrzenia na wprost , spoglądania na krawędź czy przy lekkich zmianach położenia głowy obraz nie ulegał zmianie bo takie odbarwienia są po prostu irytujące. I jeszcze piszesz że ta PVA ma najlepsze kąty - nieprawda - popatrz sobie na nec 20" wgx2 na S-IPS

Co do pytania o "rozwalenie monitora po włączeniu 720p" - nie rozwali się :lol:

Aha - a co do ilości kolorów i stwierdzenia że człowiek nie rozróżnia nawet połowy z 16,7 mln - daruj sobie takie niepoważne stwierdzenia ... paleta 16,7 mln to jeszcze nie jest tyle by obraz był "doskonały" - zrób sobie gradient jednego kanału a zobaczysz przejścia których jest jedynie ... 256 ( na dobrym monitorze widać po prostu paski )

a co do głośników to ich obecność w zdecydowanej większości przyp. jest raczej wadą - nie znam osobiście nikogo kto mając głośniki w LCD ich używa - powód - marna jakość - a cena monitora zawsze nieco wzrasta.

cyt:"-praktycznie zero bad pixeli tzn.producent tak sugeruje" - no comment

aHA ZAPOMNIALEM O IPS-IE

A C co do katow zalezy jak kto lubi...

Jednakże prosiłbym o wdrążenie tematu PIVOT gdyż to mnie najbardziej w tej chwili interesuje!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam monitor Samsung 215TW posiadam od kilku dni, trochę grałem, pracowałem w systemie Windows a takze Linux i nie zauwazylem aby ten monitor mial input laga !!! Posiadam karte graficzna GF 7900 GT0 256mb moze troszku slabe odswiezanie ma ale przy takiej rozdzielczosci nie wydaje mi sie aby moglo byc lepiej.... Mam zapytanie odnosnie regulacji monitora ustawiam sobie wysokosc a potem jak chce zablokowac na danej wysokosci, za pomoca kolka blokujacego jest problem poniewaz za pierona nie chce sie on umiejscowic... Prosze o porade moze ja cos zle robie dziekuje i Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heja,

przymierzam sie do kupna tego monitora, mialem na oku jeszcze EIZO S1931, ale praktycznie nie gram, (czasem tylko Q3, takie zboczenie z mlodszych lat ;D) a jestem kinomanem ;)

jedyny problem to ten nieszczesny input lag. Mam geforce'a 6800GS, a tam w sterownikach raczej nie ma opcji, ktora zlikwiduje ten problem ;/

Na tym filmiku lekko widac opoznienie

Czy przy ogladaniu filmow jest dostrzegalne niezgranie wizji z fonia?

Rozumiem, ze lag jest zalezny od konkretnego egzemplarza/modelu...

a nawet modelu karty graficznej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do monitora Samusng 215tw powiem tak zapupilem i jestem zadowolony... Jak potrzebujesz do filmow idealnie sie nadaje, ja takze czasami gram ale raczej filmy i muzyka... Co do input laga musisz wiedziec jedno ze jest on widoczny jak ogladacz cos z neta lub jak grasz w gry przez internet... Jak odpalasz gre lub film z kompa nie ma zandego input laga... Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gateway 21 LCD FPD 2185W Dołączona grafika

podobno ten monit jest na matrycy S-PVA (Samsung LTM210M2) czyli środek z Samsunga 215TW

tu zacytuję w skrócie opis i specyfikację:

"Monitor LCD Gateway FPD2185W został skonstruowany na bazie najnowocześniejszej matrycy wykonanej w technologii S-PVA marki Samsung, która jest bezpośrednim kontynuatorem znanej i docenianej technologii PVA, na której to robionych jest większość nowoczesnych monitorów wyższej klasy..."

Parametry techniczne

Matryca S-PVA (Samsung LTM210M2)

Przekątna 21

Wielkość plamki 0.27 mm

Rozdzielczość fizyczna 1680 x 1050

Czas reakcji 8 ms

Jasność 300 cd/m2

Kontrast 1000:1

Kolory 24-bit (16.7 million)

Proporcje obrazu (aspect ratio) 16:10

Kąty widzenia 178º / 178º

Odświeżanie pionowe 56 - 76 Hz

Odświeżanie poziome 31 - 81 KHz

Języki OSD Angielski, Francuski, Hiszpański, Włoski, Japoński

HDCP Tak

Spełniane normy TUV-GS

Złącze wideo D-Sub(15 pin), DVI-D, Component Video, Composite Video, S-Video, USB 2.0

Funkcje Specjalne DCDi; HD ready przez DVI i Component

Pivot Tak

Obraz wideo w obrazie monitorowym (PIP) Tak

Wymiary 389.9 x 494 mm

... i podobno ta firma w Polsce mało popularna a w USA to co innego...

ma ktoś ten monit ?

tu dokładne szczegóły GATEWAY FPD 2185W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy ktoś z posiadaczy monitora Samsung 215TW ma problem z odgięciem pionowym monitora?

Mam nastepujący problem: chciałbym odgiąć monitor o kilka stopni tak żeby nie był prostopadle do biurka. Odginam go o tych pare stopni a ekran opada spowrotem na dól. Czy to jest jakaś usterka monitora czy poprostu nie zauważyłem jakiejś ukrytej blokady?

z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez AcIdS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanko...

Jaka najlepsza karta graficzna była by pod ten monit?

oczywiście posiadam płytę Abit NF7-S czyli pod złącze AGP

Grafa w okolicach 800 zł bo tyle też chce przeznaczyć

do tego wyczytałem tutaj ze na grafach nVidii występuje INPUT FLAG

jak użytkownicy piszą to jedynie radzą sobie z tym ATI, wiec jakieś propozycje co do modelu grafy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem wczoraj właśnie monitorek...

Dołączona grafika

... a dziś zauważyłem jeden bad pixel

jego położenie znajduje się 7 cm od górnej i 16 cm od prawej krawędzi ekranu

najbardziej widoczny na czarnym tle... świeci na zielonkawy kolor

- na ciemno niebieskim zauważalny jako jaśniejszy błękit

- na czerwonym, białym i zółtym tle w ogóle niezauważalny...

czy jedna martwa pixela podlega gwarancji... zważywszy iż monitor kupiłem w sobotę, tj. 3.03.07r.

jeszcze jedno pytanko... skoro jest ten bad pixel to czy przez niego posypią sie następne??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli nie wykupiles dodatkowej gwary w sklepie na bad piksele/subpiksele to niestety masz pecha.Twoja matryca ma norme ISO 13406-2 klasa II ---> http://www.moniteo.pl/content/view/3/7/

Co do drugiego pytania to nie ma na to reguly. Moze Ci wyskoczyc nastepny bad, ale nie musi. Ja na przyklad mam jednego matwego piksela w swoim monitorze od poczatku jego uzytkowania (ponad pol roku) i zaden nowy do tej pory mi na szczescie nie wyskoczyl. ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W piątek nabyłem tą "porażkę" (jak dla mnie), i odradzam ją wszystkim którzy grają w gry po internecie. Pierwsze po włączeniu co zauważyłem to wspaniałe zamulenie kursora myszy przy poruszaniu. W grach nie najgorzej jest pod warunkiem że się nie gra w necie. I do tego jeszcze funkcja skalowania na której mi zależało....... Wszędzie są opisy że monitor takową posiada ale to jest totalny szajs albo ja czegoś nie zrobiłem. Opcje są dwie Wide lub 4:3. Chodziło mi o to że za jakiś pół roku pewnie na gf8800 gry nie za bardzo będą płynnie chodziły w rozdzielczości natywnej więc włączę sobie skalowanie i odpalę 1280x1024 i będę śmigał bez straty na jakości pbrazu.... tylko że nie ma skalowania od rozdzielczości natywnej, po prostu zwęża obraz i wszystko i tak wygląda jak kupa. Polecam skalowanie w Dellu 2007 działa świetnie tylko ten jeden cal mniej.......

Podsumowując

Monitor zajefajny do filmów i i pracy na pulpicie i tyle.

pozdrawiam

Ps. mój model ma świecące strasznie rogi, szczególnie lewy górny i jeden sub piksel niewidoczny prawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, napalilem sie na ten monitor, nie wytrzymalem i zlozylem zamowienie. A teraz martwie sie tym input lagiem, zwlaszcza ze jade na nvidii. Mam nadzieje ze nie bedzie wplywal na szybkosc reakcji tabletu, to by mnie zabilo. W kazdym razie od wczoraj intensywnie przeszukuje siec zeby znalezc jakies rowiazanie tego problemu dla kart graficznych nvidii, jesli takowy by wystapil. Oto co znalazlem, moze niech ktos z obecnych uzytkownikow narzekajacych na input lag przetestuje te ustawienia i sie wypowie.

http://www.playtool.com/pages/dvicompat/dvi.html

tam na samym dole sa ustawienia dla nvidii ktore niby sa odpowiednikiem

catalystowych "reduce dvi freq.." i "alternate...".

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt w 100% nie potwierdzil ze na sterach ati czy nvidii da sie ten problem zlikwidowac. Sam kupuje ten monitor gdziez za 2 tygodnie wiec bede wtedy patrzyl jak to jest. A jest roznie z tego co pisza uzytkownicy - jedni nic nie zauwazaja, jendni zauwazaja minimalnie, inni bardzo, inni zlikwidowani niby sterownikami, inni zlikwidowali przyspieszeniem przesuwania wskaznika myszki... Sam musisz zobaczyc jak bedzie u Ciebie i wtedy kombinowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej mając już dość długo winXP przy instalacji monita i programików dołączonych na płytce dwa nie działały.

Zainstalowałem na świeżo system Windows XP Professional SP2

i nie chodzą mi dalej te programiki:

Dołączona grafika

wyskakuje tego typu błąd

Dołączona grafika

Czy ktoś spotkał sie z czymś takim i co jest przyczyną?? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cruel, a co z tym InputLagiem? Jakos catalystami go zminimalizowales czy moze wyrugowales kopletnie?

Zmiana w sterownikach zminimalizowała go całkowicie - a przynajmniej na tyle, że w ogóle go nie zauważam. Może jakoś uda mi się namówić kumpla na podłączenie jego crt i zmierzyć precyzyjnie - zobaczymy :) Na tą chwilę monitor jest jednym z nielicznych elementów kompa, których zakupu nie żałuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jest tylko o bad pixelu. A jak filmy, gry, InputLag, praca na codzien...?????

Wczesniej mialem NEC MultiSync FE991SB na Diamondtronie i w porównaniu z 215tw to niebo a ziemia...

Filmy ogladam to poezja...

Gry idą plynnie a grafa wysfietlana to mistrzostwo...

Do przegladania stron w necie także cos pieknego, lepiej niz na poprzednim Necu...

jedyny minusik to mozna zauważyć podwietlenie lekkie ekranu w naroznikach ale to taka technologia i cos za cos...

ale tylko przy ogladaniu filmu ale tez w zaleznosci jaki format itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten monitorek od paru miesięcy i mam mieszane uczucia. Nie spotkałem się z Input lagiem (mam nvidię) i pod tym względem jest OK.

Mam jednak ale. Ekran lata luźno w płaszczyźnie poziomej. Nie podnoszenie wyżej/niżej, nie obrót prawo/lewo. Chodzi o obrót w płaszczyźnie poziomej. "Patrzy" w sufit, "patrzy" w ziemię. Może macie pojęcie czy jest tam coś do przykręcenia? Szkoda mi jeździć z nim z gwarancją, bo go potrzebuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem, podlaczylem... bomba ;) Pierwsze wrazenie niezle. Choc spodziewalem sie wiekszego opadoszczeku ;) Na szybko ogladnalem demko Crysis HD - extra, STALKER - laga w myszcze nie zauwazylem (i nawet chodzi na 1680x1050 :) ). Tylko smuzenie mam na pulpicie przy ruszaniu gwaltownym myszka :blink: Teraz szukam jakis tapetek w formacie wide. Po polgodzinnym uzytkowaniu jestem zadowolony :D Wiecej pozniej.

Pozdrawiam

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

EDIT

Spedzilem z monitorem troche wiecej czasu. Zadnego smuzenia na pulpicie nie ma - byl ustawiona rozdzielczosc z CTR i 16bit kolorow. Zadnego InputLaga nie widze - przynajmniej podczas dzialan na pulpicie, w necie, w AutoCadzie i grach: STALKER, TDU i FarCry. Byc moze ten lag jest na tyle maly, ze go nie zauwazam. Kolory super, filmy super, katy patrzenia super, czern super. Gdy ustawilem moniotor na biurku wszyscy domownicy niemalze jednoglosnie powiedzieli "Za duzy!" :) Mysle, ze rozmiar jest optymalny. Ciesze sie, ze mam 21". Mama oglada strony internetowe w powiekszeniu 150% i stronka miesci sie na ekranie :)

Wszystko pieknie ladnie, jednak jest ale... Mianowicie zauwazylem 3 martwe pixele :( Jeden w prawym dolnym rogu (zupelnie czarny) i dwa w lewym gornym rogu (szare). I nie wiem co zrobic. Sklep pewnie wymienilby mi od reki, ale jest dalego i nie chce mi sie tam znow jechac.... A moze to po prostu olac? Co radzicie?

Monitor udalo mi sie kupic za 1600zl - kolega zalatwil mi rabacik ;)

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niezły rabacik - 200zł taniej niż w hurtowni ;)

a co do pixeli to ja bym wymieniał i przy zakupie sprawdził monitor na miejscu. chyba, że Ci nie przeszkadzaja...

a masz może możliwość podłączenia CRT i zmierzenia input lag'a? bo jedni narzekają, inni nie a to jedyne co mnie powstrzymuje przed zakupem lecz nie mam jak przetestować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh.. Czy martwe pixele moga... OŻYĆ??!! Wczoraj wieczorem siedzialem dobre 20 min i dzis tez pewnie tyle czasu gapiac sie w monitor z odleglosci 5 cm i 2 z 3 pixeli, które niby byly martwe zniknely! :) Mialem 2 szare i jeden zupelnie czarny, a teraz ten zupelnie czarny zniknal (swieci sie) i jeden z 2 szarych takze! Szok...

_Dugi_ Nie mam niestety mozliwosci podlaczenia CRT :/ Tak jak juz wczesniej pisalem:

[...] A jest roznie z tego co pisza uzytkownicy - jedni nic nie zauwazaja, jendni zauwazaja minimalnie, inni bardzo, inni zlikwidowani niby sterownikami, inni zlikwidowali przyspieszeniem przesuwania wskaznika myszki... [...]

Ja poprostu zadnego laga nie mam/nie zauwazam... Z tego przynajmniej co na razie na kompie dzialalem. Nie gralem (bo nie grywam juz) w zadna gre w sieci typu CS czy BF, ale gralem w to co mam akurat zainstalowane - STALKER, Test Drive UNlimited, FarCry i rysowalem takze troche w AutoCadzie. Zadnych anomaliow w porownaniu do ruchu wskaznika myszy na CRT nie zauwazylem. Jeden uzytkownik (bodajze z hardforum) twierdzil, ze mial problem z trafieniem kursorem w ikone na pulpicie taki mial lag....

Podswietlanie ekranu jest rownomierne - nie ma miejsc (naroznikow czy dolnej/gornej krawedzi) swiecacych jasniej. Gdy bedziecie chcieli sprawdzic u siebie jak jest z podswietlaniem zrobcie to w czarnej koszulce. Ja mialem na sobie najpierw bialy t-shirt i kolor bialy odbijal sie w monitorze i juz sie wystraszylem, ze jakos glupio swieci ;)

Dodam jeszcze, ze moj monitor zostal wyprodukowany na Słowacji w styczniu 2007.

No i jak narazie jestem BARDZO ZADOWOLONY z zakupu!

Edytowane przez Martinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi