Skocz do zawartości
krisoo

21" Samsung Syncmaster 215tw

Rekomendowane odpowiedzi

Abyśmy nie popadli w niepotrzebne swary, proponuję byś przeanalizował wypowiedź autora zdjęć i podzielił się swoją opinią.

Będzie to działanie dla wspólnego dobra :o)

Poczekajmy na relacjie i fotki Przemola, bo moze faktycznie pospieszyłem się...

Sarkazz: na monitor bez szyby załozyłem filtr od starego monitora CRT, obraz jest lepszy, bardziej przypomina CRT, jesli ktos nie ma szczegolnie niekorzystnych warunków w pomieszczeniu to szyba jest OK i polepsza obraz.

Czern na TN 500:1 z szybą jest prawie jak na PVA i lepsza niz na MVA 1000:1, kolory bardziej soczyste nie wspomnę ochronie mechanicznej przed kotami i dziećmi :)

ach i zapomniałem o waznej zalecie szyby: matryca TN ustawiona na pełny kontrast daje zółtawą biel a dzięki szybie/filtrowi biel, patrząc centralnie na monitor, jest naprawdę biała.

http://www.friend.za.pl/szyba/index.html

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem (nie)przyjemność pracować na laptopie z panoramiczna matrycą z szybą... makabrycznie. O ile w domu można sobie wszystko ustawić, albo nawet zafundować taką osłonę jak mają profesjonalne EIZO, to w wielu przypadkach szyba staje się klątwą... mimo wszystko pozostaje fanem warstwy antyodblaskowej B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmik z testu na smuzenie.

http://galeon.com/diezriol/coche.mov

Pare screen'ow ;)

Ghost Recon

http://img112.imageshack.us/my.php?image=055bk.jpg

Hitman

http://img133.imageshack.us/my.php?image=09qw.jpg

Wedlug widescreengamingforum we wszystkich 21" zastosowano mnatryce S-PVA ;]

http://www.widescreengamingforum.com/wiki/...r_Monitors_List

Ja im wierze :P

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczy przetłumaczyć googlami ten test na angielski

jesli nie brac pod uwagę ceny to kolejnosc przedstawili tak:

1.ViewSonic VP2030b

2.Samsung 215TW

3.ViewSonic VX2025wm

4.Nec 20WGX ²

5.Belinea 10 20 30W/10 20 35W

Natomiast wsrod najtanszych rozwiązań wygrał benq 202 na TN.

A tutaj calosc po angielsku oryginalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tutaj calosc po angielsku oryginalnie.

Tak juz jest wersja po angielsku:

http://www.behardware.com/articles/619-1/s...-6-8-16-ms.html

ale są błędy w tłumaczeniu m.innymi we wnioskach i koncowej klasyfikacji znika samsung 215TW:

oryginał francuski:

"Si on cherche à les classer, sans tenir compte du budget, ça donne pour nous :

ViewSonic VP2030b > Samsung 215TW > ViewSonic VX2025wm > Nec 20WGX² > Belinea 10 20 30W / 10 20 35W.

C´est le grand retour de ViewSonic..."

tekst angielski:

"If we want a classification that doesn’t take into account our budget, here’s the list:

ViewSonic VP2030b > ViewSonic VX2025wm > Nec 20WGX² > Belinea 10 20 30W / 10 20 35W.

This is ViewSonic´s big comeback…"

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

od wczoraj jestem szczęśliwym (acz biedniejszym) posiadaczem monitorka z tematu. Nie jestem znawcą sprzętu, jestem graczem, głównie się bawię w szybkie FPSy, dotychczas grałem na 19-calowej Iiyamie, jakiejś starszawej mocno - geometria na rogach się psuła i mnie to już wkurzało.

Na Samsungu przelazłem jak na razie Half-Life 2: Episode One, nie przestając się zachwycać tym, jak to wszystko wygląda. Monitor (w porównaniu z LCDkami, które miałem okazję oglądać) jest nieprawdopodobnie JASNY, wieczorem muszę go aż przyciemniać, żeby nie widzieć własnych rzęs przy graniu :). Smużenia nie widzę, "czuję" za to lekkie opóźnienie przy bardzo-bardzo szybkich obrotach. Nie jest to jednak nic, do czego nie byłbym w stanie się przyzwyczaić, co sam sobie dowiodłem, tłukąc długo w Battlefielda 2 (inna sprawa, że trzeba kombinować z odpaleniem go w panoramie, głupie to...) i osiągając takie wyniki jak zwykle ;) (nie, nie najgorsze ;) ).

Wracając do tematu - ostrość obrazu jest niesamowita, kolory mega-soczyste, a sam monitor znacznie większy od mojego starego rupiecia. Me happy!

PS. Decyzję o kupnie monitora podjąłem nieco impulsywnie, ale dziękuję osobom udzielającym się w tym wątku (znalazłem go przez Google'a) za zachęcenie - było warto dać się ponieść!

PPS. Monitor kupiłem również "pod" konsole następnej generacji, chcę się cieszyć HDTV, a a) nie stać mnie na wielki telewizor B) mam dziecko w wieku, w którym w telewizor się już gapi, a w monitor już nie :)

Edytowane przez Cubituss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrójne buforowanie powoduje lekkie opóźnienie więc jeśli masz je włączone to wyłącz ( 2 klatki z góry renderowane do bufora obrazu co przy zmianie wektora ruchu powoduje opóźnienie o czas trwania tej jednej "zabłąkanej" ramki ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smużenia nie widzę, "czuję" za to lekkie opóźnienie przy bardzo-bardzo szybkich obrotach. Nie jest to jednak nic, do czego nie byłbym w stanie się przyzwyczaić, co sam sobie dowiodłem, tłukąc długo w Battlefielda 2 (inna sprawa, że trzeba kombinować z odpaleniem go w panoramie, głupie to...) i osiągając takie wyniki jak zwykle ;) (nie, nie najgorsze ;) ).

dzięki za krotkie info, opoznienie to chyba ten input lag o ktorym wspominałem pare postów wczesniej, troche mnie to zmartwiło :(

najlepiej zrobic test stawiając obok monitor CRT i jednoczesnie ruszac jakims oknem, jesli na LCD jest opoznienie to jest to "input lag"

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrójne buforowanie powoduje lekkie opóźnienie więc jeśli masz je włączone to wyłącz ( 2 klatki z góry renderowane do bufora obrazu co przy zmianie wektora ruchu powoduje opóźnienie o czas trwania tej jednej "zabłąkanej" ramki ).

OK... jak rozumiem z poziomu sterownika to się wyłącza? (GeForce 7800GT). Sprawdzę wieczorem i dam znać.

Co do input laga... może i to jest to, ale pomimo że jestem wyczulony na zmiany w sposobie grania (przesiadka na Windows XP była dla mnie tragedią przez akcelerację myszki), to przy tym monitorze nie mam żadnego poczucia całkowitej zmiany stylu grania. A jak mówię, gram przede wszystkim w gry szybkie lub bardzo szybkie.

Edytowane przez Cubituss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej zrobic test stawiając obok monitor CRT i jednoczesnie ruszac jakims oknem, jesli na LCD jest opoznienie to jest to "input lag"

Ciekawy test na "IL". Właściwie to czym jest ten lag spowodowany ( jeśli pisałeś to daj link do postu bo tak zerknąłem kilka wstecz i nie zauważyłem ).

OK... jak rozumiem z poziomu sterownika to się wyłącza? (GeForce 7800GT). Sprawdzę wieczorem i dam znać.

Tak, trzeba dać na podwójne/dwa buforowanie/bufory ( jedna ramka tworzona i jedna gotowa ). Czasem jest taka opcja dodatkowo w grze/programie 3D. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy test na "IL". Właściwie to czym jest ten lag spowodowany ( jeśli pisałeś to daj link do postu bo tak zerknąłem kilka wstecz i nie zauważyłem ).

opoznienie w samsungach na PVA moze byc nawet 50ms, jak się gra online w szybką strzelankę mając ping do serwera 70ms + opoznienie monitora 50ms = 120ms a to jest tragedia:(

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=199461&st=38

http://rapidshare.de/files/22257819/TFTDelayBeweis1.avi.html

filmiki wszystko wyjasniają, mając aparat foto łatwo mozna zmierzyc dokładnie ten czas w ms

lag jest spowodowany elektroniką monitora/matrycy

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc jak grasz w Quake/Unreal 1on1 to możesz mieć zdecydowany spadek formy, i niestety winny będzie sprzęt. Niestety LCD daleko do doskonałości, i input lag był i pozostanie chyba na jakiś czas problemem, który zdecydowanie dyskwalifikuje LCD jako sprzęt do "poważnego grania". Przytoczyć można na przykład narzekania pentagramu na użycie takich monitorów w zawodach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

od wczoraj jestem szczęśliwym (acz biedniejszym) posiadaczem monitorka z tematu.

A jak z podświetleniem matrycy? Ogłądałeś może czarne tło,wieczorem przy słabym świetle? Widać wtedy świecące rogi, albo jakieś inne wady?

Z góry dzięki za odpowiedź. Jeżeli się da to zamieść też jakieś zdjęcia.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z podświetleniem matrycy? Ogłądałeś może czarne tło,wieczorem przy słabym świetle? Widać wtedy świecące rogi, albo jakieś inne wady?

Widać delikatnie świecące rogi (u mnie po lewej stronie ekranu, po prawej ani śladu podświetlenia). Nie zwykłem grywać na czarnym ekranie ;), więc nie przejąłem się tym za bardzo, ale fakt, że zauważyłem.

Co do narzekań Pentagramu - powiem tak. Jak wszyscy grają na LCD, to wszyscy grają na LCD i szanse są równe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

=Co do narzekań Pentagramu - powiem tak. Jak wszyscy grają na LCD, to wszyscy grają na LCD i szanse są równe...

Zauważ, że jak x lat grasz na crt, a potem nagle masz laga 100ms między tym co robisz myszką a tym co zobaczysz, to nie decyduje skill tylko adaptacja do trudnych warunków :lol2: ale eot, ja reflektuje na tego samsunga, bo wynika że jest naprawdę wyśmienity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cubituss

Daj jakies zdjecia z prezentacja nowego zakupu ;)

Masz problem z przeskalowaniem obrazu do formatu 4:3? Gdzies na forum czytalem, ze sa jakies z tym problemy.

Ten monitor coraz bardziej mi sie podoba ;) Nawet ze srebrna ramka "zaczal do mnie przemawiac" :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cubituss

Daj jakies zdjecia z prezentacja nowego zakupu ;)

Mam tak żałosnego cyfraka, że nie mam zamiaru obrażać Waszych oczu :)

Masz problem z przeskalowaniem obrazu do formatu 4:3? Gdzies na forum czytalem, ze sa jakies z tym problemy.

Problemy? Nie ma żadnych, a próbowałem i z poziomu sterowników, i z poziomu menu w monitorze. Zero, absolutne zero problemów z graniem w 1280x1024 bez utraty aspect ratio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy? Nie ma żadnych, a próbowałem i z poziomu sterowników, i z poziomu menu w monitorze. Zero, absolutne zero problemów z graniem w 1280x1024 bez utraty aspect ratio.

No to dobra wiesc. Problem ze skalowaniem byl spowodowany "zlymi" sterownikami (doczytalem o tym pozniej ;) ).

Mam jeszcze dwa pytanka :D

1. Jak jest z subpikselami w tym Samsungu?

2. Czy w PES'ie wystepuje smuzenie?

Te dwa screeny z PES'a mnie troche niepokoja. Fajnie jakby ktos rozwial moje watpliwosci co do smuzenia w tej grze ;)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na screenach z pro evo.. to nie wina samsunga ale aparatu ... zbyt dlugi czas naswietlania i delikatne ruszenie aparatem dalo taki efekt... pozatym fotki smuzenia w calkowitej ciemnosci to trudna sprawa dla cyfrowki ... zamalo swiatla, aparat ustawia dluzszy czas naswietlania a szybko poruszajace sie obiekty na minitorze rozmazuja sie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, szukam obecnie takiego monitorka i interesuje mnie jedna rzecz o ktorej nikt tu jakos nie wspomnial.

Jak wygladaja inne rozdzielczosci na tym panelu? Oczywiste jest ze w rozdzialce 1600x1050 osiagniecie sporego fps'a to nie lada wyczyn dla blaszaka, wiec jak to wyglada przy mniejszych rozdzialkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, szukam obecnie takiego monitorka i interesuje mnie jedna rzecz o ktorej nikt tu jakos nie wspomnial.

Jak wygladaja inne rozdzielczosci na tym panelu? Oczywiste jest ze w rozdzialce 1600x1050 osiagniecie sporego fps'a to nie lada wyczyn dla blaszaka, wiec jak to wyglada przy mniejszych rozdzialkach?

Dokładnie tak samo jak na innych LCD. Przy 1440x900 lub 1280x800 po prostu będziesz miał spadek ostrości ( chyba że będziesz wyświetlał w "oknie" .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak samo jak na innych LCD. Przy 1440x900 lub 1280x800 po prostu będziesz miał spadek ostrości ( chyba że będziesz wyświetlał w "oknie" .

No niby tak, ale interesuje mnie czy zmiane z natywnej rozdizalki mozna spokojnie przebolec?

Na moim 19" bez problemu mozna grac w 1024 i 800, dlatego pytam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te filmik to mi wygladaja na promcyjne pliki WMV 720p od Microsoftu w necie sa dostepne gdzies na ich stronie 2 min takiego filmiku to 130MB takze to po prostu musi dobrze wygladac. Zreszta sam jest testowalem na moim 21" Eizo i rzeczywiscie robia wrazenie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za linki, szkoda ze slaba jakosc zdjec, ale wnioskuje po nich, ze nie ma jakiejs dramatycznej roznicy w wyswietlanym obrazie :)

Nastraja to pozytywnie. Mozliwe, ze w przyszlym tygoniu zamowie taki, tylko jeszcze musze sie zorientowac gdzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi