Biolog Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Witajcie! Dawno mnie tu nie było,bo i wypadłem trochęz "komputerowego" obiegu... Mam następujące pytanie: w W/w laptopie od nowości nie dizała tryb DMA dla dysku, co skutkuje beznadziejna ogólną wydajnością systemu, przycinaniem się filmów, a nawet mp3'ek. Reinstal OS'a (firmowy beznadziejny, w dodatku tylko na partycji, żadnego CD) i sterowników (producenta) nic nie dał. Jakiś patent na hardware'owe włączenie DMA? BO nie chce mi się szukać i instalować Home'a (teraz jest xp pro, a wywaliłem tą ukrytą partycję z OS'em), żeby oddać to [ciach!]o do serwisu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Usuń wszystkie kontrolery IDE ATA/ATAPI w Menedżerze Urządzeń. Po restarcie powinien wykryć, że dyski pracują w trybie UDMA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M_ Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Witajcie! Dawno mnie tu nie było,bo i wypadłem trochęz "komputerowego" obiegu... Mam następujące pytanie: w W/w laptopie od nowości nie dizała tryb DMA dla dysku, co skutkuje beznadziejna ogólną wydajnością systemu, przycinaniem się filmów, a nawet mp3'ek. Reinstal OS'a (firmowy beznadziejny, w dodatku tylko na partycji, żadnego CD) i sterowników (producenta) nic nie dał. Jakiś patent na hardware'owe włączenie DMA? BO nie chce mi się szukać i instalować Home'a (teraz jest xp pro, a wywaliłem tą ukrytą partycję z OS'em), żeby oddać to [ciach!]o do serwisu... Widac, ze moderatorzy sa na urlopie, bo juz dawno by ci topik wycieli. Bylo walkowane wiele razy. Czasem daje sie poprostu wlaczyc w managerze urzadzen albo tak, jak napisal kolega. Powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biolog Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Metoda "poprostu ustawiania" nie zadziałała, o metodzie usuwania wstyd przyznać, ale zapomniałem, dawno nie miałem takiego problemu, nie znalazłem nic na szybko, więc założyłem temat, bo zależało mi na czasie. Forum jak zwykle, okazało się niezawodne. MBX, dzieki za pomoc. Gro i bucy. Temat do zamknięcia/usunięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...