Skocz do zawartości
j@kubof

Spięcie Na Płycie Głównej!

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio pożyczyłem kamere i próbowałem zgrać filmy. Niestety przy podpinaniu wtyczki FireWire do komputera (bezpośrednio do gniazda z płyty głównej, tam gdzie są wejścia usb, port szeregowy itp.) zaiskrzyło się i zaśmierdziło (komputer sie nie wyłączył).

Ostatnio metalowym przedmiotem zrobiłem spięcie na karcie graficznej (wtedy komputer od razu się wyłączył).

Czy można sprawdzić w jakiś sposób czy mocno uszkodziłem płyte główną i karte graficzną?

ps Komputer dalej działa normalnie. Jedynie w tym samym dniu co byo spięcie na płycie głównej zawiesił sie bez przyczyny 2razy komputer.

Za pomoc z góry dzęki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm to chyba znaczy, ze wbrew temu co napisales wyzej komputer nie pracuje normalnie skoro iskrzy??? Na pewno podlaczasz odpowiedni kabel? Rozklad pinow na plycie potrafi byc rozny u roznych producentow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy czyms takim komp moze tylko wykazywac niestabilnosc w okreslonych sytuacja ;] pewnie jedna ze sciezek znikla jedynie profesjonalne badanie mobo jest w stanie cos takiego dokladnie zlokalizowac;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@j@kubof - gratuluję, jesteś wybitnie utalentowany !

Jak tak co parę dni robisz zwarcia i iskrzenia to nie wróżę Ci długiego życia - w końcu podepniesz się pod jakieś 30KV i wyparujesz !

Pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi