toolboy Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) zastanawiam się nad wyborem procka na s939 (DFI), który pod TT Big Typhoon'em robił by ok. 3 GHz cena - do 900 PLN (mam jeszcze miesiąc na myślenie) z pobieżnej analizy wynika, że wybór ogranicza się do: 1. Opteron 144 - selekt, 2900MHz@1.45v,870zł, do kupienia tutaj 2. A64 3700+ San Diego - poniżej 800 zł, allegro Z braku doświadczenia w podkręcaniu na s939 nasuwają mi się takie pytania: ad.1 Czy po nieznacznym podniesieniu napięcia na ww. Opteronie uda się wyłuskać jeszcze parę Mhz? ad.2 Jak dobrze kręcą się przypadkowe egzemplarze San Diego? Z tego co mi wiadomo to raczej każdy 2800Mhz wyciąga, ale jakie szanse, że poleci więcej? Wydaje się, że pewniejszy będzie Opty selekt, ale może za mało wiem nt. Sandy'ego? Edytowane 6 Maja 2006 przez toolboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Tylko nie wszyscy na raz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Tylko nie wszyscy na raz ;)przeciez mamy jescze miesiac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Tak ogólnie to ten optek i san diego są na tym samym rdzeniu z 1MB L2 także jeśli możesz kupić optka selekta który na napięciu załóżmy 1.45V robi 2800MHz to lepiej jest kupić jego niż san diego który niby dobrze się kręci ale nie ma gwarancji O/C. Jest temat na forum w którym chyba STONKA pisze o tych san diego z dobrej serii. One robiły coś 3000MHz na 1.45V jeśli się nie myle. 1. po podniesieniu napięcia coś się jeszcze z tego opka wyciśnie 2. tego właśnie nie wiem dlatego mówie że chyba lepiej kupić selekta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) Lepszy optek w garści... tylko trochę przycinają w arche na tych selektach (biorąc pod uwagę wyniki chłopaków na XS na modelach z pierwszych tyg. tego roku), z drugiej strony nigdy nie miałem szczęścia do sprzętu @Mr Smith - dzięki za odp. Edytowane 2 Maja 2006 przez toolboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemx2k Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Tylko pozazdroscic takiego selekta Opteron 144 co na napieciu 1.45 robi 2900MHz Moj tylko dla testow aby uzyskac owe 2900MHz musial dostac Vcore 1,65 ,przeszedl SuperPi 16m ale w petli 3DMarka nie wytrzymal po 30 minutach :/ zwiecha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 @Bemx2k - jaki stepping? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr Smith Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Chociaż patrząc na to z drugiej strony to te 2800MHz to jest tak naprawde bardzo duża wydajność (nie mówie to o biciu rekordu SPi). Najlepiej by było gdyby wypowiedział się jakiś użytkownik nieselekcjowanego san diego na ile mu się kręci. Ja też nie mam szczęscia do sprzętu - mój semp 2800+ chodzi na 2400MHz przy 1.55V :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Ja bym brał Opertona@2.9GHz. Jeśli sprawa się tyczy SanDiego 3700+, to tu trzeba uważać. Kupiłem jednego na allegro.pl za niewielką kasę i okazał się straszną padaką. Następnego kupiłem w overclockers.de selekta. Ale to było kiedyś :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Kupiłem jednego na allegro.pl za niewielką kasę i okazał się straszną padaką. Następnego kupiłem w overclockers.de selekta. Ale to było kiedyś :wink:tego właśnie się obawiam, czy ktoś jeszcze mógłby się podzielić uwagami nt. nieselekcjonowanych San Diego 3700+? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Powiem Ci tak: lepszy wróbel w garści (Operton@2.9GHz) niż gołąb na dachu (SanDiego 3700+) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZHRANC Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 kupilem pare dni temu san diego( bez selekcji) i chodzi na 2820 przy 1.52V wieksze napiecie nic nie pomaga, ale na szczescie moge go zwrocic i kupic optka selekta 144 moze przy 1.55V pojdzie na 3000 :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrianxx85 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 wczoraj nabylem SanDiego 3700 i TT big Typhoon , CPU kreci sie na 2600 bez zmiany VCore XD ( last: 48°C), jutro krece dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) @co oc? - dzięki za info, napisz gdzie kupiłeś, jeżeli możesz @Adrianxx85 - thx, daj znać jakie wyniki osiągniesz i j.w. - gdzie nabyłeś? Edytowane 3 Maja 2006 przez toolboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrianxx85 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 mieszkam w niemczech tego kupilem http://www.mindfactory.de/cgi-bin/MindStor...ct/View/0018846 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 @co oc? - dzięki za info, napisz gdzie kupiłeś, jeżeli możesz @Adrianxx85 - thx, daj znać jakie wyniki osiągniesz i j.w. - gdzie nabyłeś? a ja mam zupełnie odmienne zdanie dołóż jeszcze troszeczke - bierz X2 3800+ komfort pracy jest nieporównanie wiekszy- nawet jeśli taktowanie jest znacznie mniejsze a opek jednojajowy da ci co najwyżej wiecej punktów w Smarku 01 i 03 bo 05 i 06 już wspierają wielowątkowosć także zdecydowanie X2 :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 a ja mam zupełnie odmienne zdanie dołóż jeszcze troszeczke - bierz X2 3800+ komfort pracy jest nieporównanie wiekszy- nawet jeśli taktowanie jest znacznie mniejsze a opek jednojajowy da ci co najwyżej wiecej punktów w Smarku 01 i 03 bo 05 i 06 już wspierają wielowątkowosć także zdecydowanie X2 :-P myślę, że jeszcze stanowczo za wcześnie na "dwujajowca", do czasu znowu opóźniającej się premiery nowej windy ceny ceny procków X2 spadną, teraz ich potencjał będzie się tylko marnował... (poza kilkoma specyficznymi sytuacjami oczywiście) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 a ja mam zupełnie odmienne zdanie dołóż jeszcze troszeczke - bierz X2 3800+ komfort pracy jest nieporównanie wiekszy- nawet jeśli taktowanie jest znacznie mniejsze a opek jednojajowy da ci co najwyżej wiecej punktów w Smarku 01 i 03 bo 05 i 06 już wspierają wielowątkowosć także zdecydowanie X2 :-P No dobrze @majkel mówi duzo bardziej sie oplaca troche dolozyc do x2 ktory tez sie na pewno bedzie krecil a 2 rdzenie są i komfort pracy wiekszy niz na 1 rdzeniowcu B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 No dobrze @majkel mówi duzo bardziej sie oplaca troche dolozyc do x2 ktory tez sie na pewno bedzie krecil a 2 rdzenie są i komfort pracy wiekszy niz na 1 rdzeniowcu B) coś chciałeś dodać ale zapomniałeś co? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 A nie zastanawiałes sie nad Intelem???? Teraz bardzo opłaca sie brać D920, ktore kosztuja 830zł. Równiez dosc dobrze sie kreca, a od AMD w tej cenie nie dostaniesz zadnego proca z dwoma jajkami. No i oczywiscie do tego Asus p5ld2, albo wd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 a ja mam zupełnie odmienne zdanie dołóż jeszcze troszeczke - bierz X2 3800+ komfort pracy jest nieporównanie wiekszy- nawet jeśli taktowanie jest znacznie mniejsze a opek jednojajowy da ci co najwyżej wiecej punktów w Smarku 01 i 03 bo 05 i 06 już wspierają wielowątkowosć także zdecydowanie X2 :-P jak dwujajowiec to lepiej Intel :D taki 930 to ok 850PLN na AC osiąga 4-4,5GHz przeciętnie jak AMD to brałbym selekta - ja z moim szczęściem to na 5 kupionych w ciemno AMD 1 się dobrze kręcił :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 (edytowane) A nie zastanawiałes sie nad Intelem???? Teraz bardzo opłaca sie brać D920, ktore kosztuja 830zł. Równiez dosc dobrze sie kreca, a od AMD w tej cenie nie dostaniesz zadnego proca z dwoma jajkami. No i oczywiscie do tego Asus p5ld2, albo wd. Pytanie czy warto teraz bawić się w 2jajka? Komp, w krórym ten procek ma pracować, będzie służył do użytku domowego i gier. We współpracy z 7900GT ma za zadanie przetrwać jakieś 1 - 1,5 roku. Wydaje mi się, że warto odczekać trochę przed wyklarowaniem się sytuacji - wejściem nowych okien i DX10 w przyszłym roku, ale mogę się mylić ;) A co do Intela, to jakieś totalnie irracjonalne przywiązanie do AMD się we mnie wytworzyło... Edytowane 5 Maja 2006 przez toolboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 ... A co do Intela, to jakieś totalnie irracjonalne przywiązanie do AMD się we mnie wytworzyło... miałem do niedawna to samo - ale fakty są takie że teraz Intel poszedł ostro do przodu, a AMD stanęło w miejscu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 AMD się zrobiło strasznie drogie, też bym brał intela (w styczniu chyba kupie sobie D920) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 No tak, tylko patrząc na to porównanie, gdzie defaultowy Sandy zjada D 930, można sobie zadać pytanie - WTF? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 gdyby obecne plyty potrafily obsluzyc conroe to wybor bylby prosty , a tak to mozna sie zastanawiac - jeszcze jakis czas minie zanim 2 rdzenie zostana wykorzytane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 No tak, tylko patrząc na to porównanie, gdzie defaultowy Sandy zjada D 930, można sobie zadać pytanie - WTF?Tylko ze tam masz wykres w którym D930 jest nie podkrecony, po oc do ok. 4ghz juz bedzie duuuuzo lepiej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toolboy Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Gdyby w naszy pięknym kraju dało się kupić Opterona 165 CCB1E za 290$ to problemu z wyborem ilości jaj by nie było, 3800+ X2 jest IMHO stanowczo za drogi jak na to co sobą reprezentuje (np. 2x512kb cache), o selektach nie wspominając... @pavel54 - może będzie to dla Ciebie zaskoczeniem, ale procki AMD też się kręcą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 i do tego u nich mhz lepiej skaluja sie z wydajnoscia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Gdyby w naszy pięknym kraju dało się kupić Opterona 165 CCB1E za 290$ to problemu z wyborem ilości jaj by nie było, 3800+ X2 jest IMHO stanowczo za drogi jak na to co sobą reprezentuje (np. 2x512kb cache), o selektach nie wspominając... @pavel54 - może będzie to dla Ciebie zaskoczeniem, ale procki AMD też się kręcą ;) Nie jest to dla mnie zaskoczeniem sam krecilem pare sztuk, takze x2 i wiem ze sie kręcą :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...