Skocz do zawartości
toolboy

~ 3 Ghz Na Ac - Opteron 144 Czy San Diego 3700+?

Rekomendowane odpowiedzi

Tez mialem dylemat czy brac 930 czy X2 3800+, ale wyniki przeroznych benchmarkow i testow ktore poznajdowalem w necie nie pozostawiaja zludzen. Widac cache nie jest az tak istotny bo 930 ma go az 4MB bodajze i dostaje wszedzie po d.... Tymbardziej biore 3800 ze mam go za 970zl B) B) Radze Ci poczekac jeszcze troche, tendencja cenowa X2 jest ewidentnie spadkowa co widze po cenach hurtowych Pozdrawiam!

Edytowane przez Nostromo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mialem dylemat czy brac 930 czy X2 3800+, ale wyniki przeroznych benchmarkow i testow ktore poznajdowalem w necie nie pozostawiaja zludzen. Widac cache nie jest az tak istotny bo 930 ma go az 4MB bodajze i dostaje wszedzie po d.... Tymbardziej biore 3800 ze mam go za 980zl B) B) Pozdrawiam!

X2 zarządza lepiej L2 niż P4/D dzięki czemu mimo kilku krotnie mniejszej ilości rodzi sobie o wiele lepiej, ogólnie X2 to najlepszy 2 rdzeniowy procesor na rynku desktopów jedyną jego wadą jest niestety cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wiecej (teraz nie moge znalezc linkow, jak wroce z uczelni to jest wrzuce) widzialem na wielu forach (nawet tym :lol: ) ze praktycznie kazda sztuka 3800+ chodzi stabilnie na 2.4Ghz czyli de facto jak 4800+ na std chlodzeniu (nie liczac ilosci cache'u :rolleyes: ), wiec cena 3800+ jeszcze jakby zmalała :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wiecej (teraz nie moge znalezc linkow, jak wroce z uczelni to jest wrzuce) widzialem na wielu forach (nawet tym :lol: ) ze praktycznie kazda sztuka 3800+ chodzi stabilnie na 2.4Ghz czyli de facto jak 4800+ na std chlodzeniu (nie liczac ilosci cache'u :rolleyes: ), wiec cena 3800+ jeszcze jakby zmalała :razz:

W zasadzie to każdy* chodzi i na 2,5GHz zwyczaj schody się od 2,6GHz zaczynają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy jak się rozwinie sytuacja cenowa, w tej chwili mam wrażenie, że kupno X2 to wyrzucanie kasy, bo ich cena wkrótce musi polecieć w dół (w końcu Conroe się zbliża)

mam jeszcze ok. 4 tyg. W najgorszym wypadku przytnę na procku i dokupię raptora do raid'a...

a za rok, kiedy sytuacja się wyklaruje sprawię sobię dwujajowca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze jak wejdzie AM2 to ceny X2 beda podobne, tyle ze pod nowy socket i nie bedzie juz najkorzysniejszego cenowo 3800+. Ja specjalnie na Conroe i AM2 sie nie nastawiam(moze to moj duzy blad, nie wiem) i kupuje 3800x2 za tydzien, pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze jak wejdzie AM2 to ceny X2 beda podobne, tyle ze pod nowy socket i nie bedzie juz najkorzysniejszego cenowo 3800+. Ja specjalnie na Conroe i AM2 sie nie nastawiam(moze to moj duzy blad, nie wiem) i kupuje 3800x2 za tydzien, pozdrawiam!

oczywiście 3800+ za 970zł to inna historia, chodzi mi o ceny sklepowe (ok. 1200), a co do "dużych błędów" - to wszystko zależy do czego komp ma służyć i jak długo, pozdro i udanego zakupu!

Edytowane przez toolboy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesory kosztujące w okolicach 1000 zł zawsze były sprowadzane w małych ilościach co odbijało się znacznie na cenie, dlatego też kupno ich w Polsce zawsze chodziło co tu dużo pisać po prostu drogo. Jak ktoś nie ma okazji kupić taniej u nas a mi to chce bardzo taki procesor należy się zainteresować sprowadzeniem z innego kraju, najczęściej z USA, mimo przesyłek i długiego czekania cena końcowa potrafi wyjść o kilka ładnych stówek mniejsza. Oczywiście są i tego minusy jak np gwarancja która jest „dość daleko” i czas jej realizacji (dopukać) w razie kłopotów ze sprzętem też mały nie będzie, ale cóż jak chce się mieć taniej…

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi