Mr.Martin Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Pytanko mam jakie pojemności bedą dostępne ?? Będzie 80 jesli tak to kiedy można sie ich spodziewać ?? odpowiedz masz w drugim poscie tego watku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Kuuurdeeee czyli 160 i 80 nie będzie ;( ;( ;( szkoda.. :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Wczoraj zakupilem 7200.10 320GB SATAII 16MB CACHE NCQ, oto wykres z HDTACH: Jak na pierwszy dzin uzytkowania jest pozytywnie zaskoczony. Przesiadlem sie z 7200.8 i roznica dochodzi nawet do 20MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Teraz jeszcze jakis test macierzy z kontrolerem obslugujacym NCQ i kolejne szczeki opadna na ziemie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Wczoraj zakupilem 7200.10 320GB SATAII 16MB CACHE NCQ, oto wykres z HDTACH: Jak na pierwszy dzin uzytkowania jest pozytywnie zaskoczony. Przesiadlem sie z 7200.8 i roznica dochodzi nawet do 20MB/s a jak z glosnoscia w porownaniu z 7200.8 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Szczerze to nie odczulem roznicy. Narazie bym powiedzial ze seria 10 jest minimalnie cichsza, ale moze dlatego ze dysk ma dopiero 3 dni. Zobaczymy jak bedzie pozniej. Dysk troszke slychac w obudowie ale nie jest to zaden wkurzajacy odglos. poprostu tak jak powinien dzialac dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 ech, a ja musze czekać na nową dostawę 10 :( do 31 maja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 @Nyny Możesz mi powiedzieć jaka jest prędkość kopiowania dużych danych (film itp) z partycji na partycję ? (zmierzona doświadczalnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Nie powiem Ci ile wynosi dokladnie transfer bo nie mierzylem ale jak kopiowalem 3 obrazy ISO z partycji na partycje (2GB) to powiem ze zrobil to dosc szybko.Jak kiedys zmierze tranfer w jakis sposob to dam znac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Nie powiem Ci ile wynosi dokladnie transfer bo nie mierzylem ale jak kopiowalem 3 obrazy ISO z partycji na partycje (2GB) to powiem ze zrobil to dosc szybko.Jak kiedys zmierze tranfer w jakis sposob to dam znac i za kazdym razem wyjdzie ci inny wynik bo zalez to bedzie od - defregmentacji partycji, w jakiej czesci dysku bedzie to zapisywane, czy windows odrazu odpalony czy po dluzszym czasie uzywania windowsa, czy czasami antyvirus czegos nie zacznie sprawdzac lub windows nie bedzie czegos robil na dysku i jeszcze wiele innych przyczyn) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 to po co zadales to pytanie hmm a jak ten dysk ma sie do maxtora 300gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Będe się chyba pomału czaił na 320 GB 7200.10, jesli ktos już jest szczęśliwym posiadaczem to chętnie usłyszę opinie o tym dysku... Zawsze miałem Seagate`y, teraz od 2 miechów mam WD, ale chyba znów wrócę do starej sprawdzonej marki, i to może od razu RAID... Zobaczy się :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 Zakupilem wczoraj 320 GB 7200.10. Jestem zadowolony w sumie. Do porownania mam slynnego samsunga 250 GB SP 2504c. Seagate jest troche szybszy w testach ( HDTach ), lecz sie bardziej grzeje - roznica ok 6 stopni. Co do wydawanych odgłosów mysle ze sa na porownywalnym poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 31 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 hmm szkoda ze nie masz seagete 250gb do porwnania z tym samsungiem bo nie wiem co brać a mam 310zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 U mnie nowa barka ma 35 stopni. Wedlug mnie temperaturka w sam raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eksel Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 U mnie tez temperatura calkiem ladna. Dla porownania wykres z nowego Hitachi, ktore do zakupu barki trzymalo system i z maxtorem, na ktorym tylko emule chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 ja powiem tylko jedno , z czym sie zawiodlem ( no moze na dwoch sprawach) a mianowicie : 1) skoro to zapis prostopadly, wieksze upchanie danych , ta sama predkosc obrotowa talerzy to myslalem ze dyski te beda o wiele szybsze niz te z zapisem rownoleglym 2) skoro ostatnio duzo zarzucalo sie wszystkim producentom dyskow ze ich dyski sa glosne (coraz glosniejsze) to myslalem ze Seagate pomysli troche i wypusci dysk cichrzy niz seria 7200.9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Czyli jaki teraz dysk jest waszym zdaniem najcichszy??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eksel Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 ja powiem tylko jedno , z czym sie zawiodlem ( no moze na dwoch sprawach) a mianowicie : 1) skoro to zapis prostopadly, wieksze upchanie danych , ta sama predkosc obrotowa talerzy to myslalem ze dyski te beda o wiele szybsze niz te z zapisem rownoleglym i tak mniej wiecej wzroslo Hitachi 250 - 125GB na talerz, 56MB/s sredni odczyt Seagate 320 - 160GB i 69MB/s o ile jeszcze cos z matmy pamietam to z proporcji mozna policzyc mniej wiecej ile powinno byc: 56/125=x/160 <=> 56*160/125=x <=> x= ok.71 takze dosc blisko 69MB/s jak na takie szacowanki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 i tak mniej wiecej wzroslo Hitachi 250 - 125GB na talerz, 56MB/s sredni odczyt Seagate 320 - 160GB i 69MB/s o ile jeszcze cos z matmy pamietam to z proporcji mozna policzyc mniej wiecej ile powinno byc: 56/125=x/160 <=> 56*160/125=x <=> x= ok.71 takze dosc blisko 69MB/s jak na takie szacowanki :) talerze 160GB maja zapis rownolegly w modelach 7200.9 160GB , wiec po zapisie prostopadlym spodziewalem sie ze bedzie na talerzu miescilo sie z 250GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Taka pojemnosc zapewne beda miały za np rok. Przeciez nie moga od razu wrzucic na rynek dysków z talerzami 250GB bo wtedy by wszyscy kupili teraz i by mieli spokój a tak za pół roku na rynek wejdzie nowa seria 11 która bedzie miała talerze 200GB itd. Przeciez dyski z zapisem równoległym od razu nie miały 160GB na talerz. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eksel Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 W 750GB sa po 183GB zdaje sie. Widac potrafia, ale nie chca :) Tak czy inaczej dysk jest szybki, dosc chlodny i cichy. Mam tylko nadzieje, ze bedzie tez zywotny (pochowalem juz 4 maxtory jak nie lepiej i kolejne 2 dogasaja). BTW moglby ktos zrobic raport smart (z wartosciami w RAW) dla seagate 320 7200.10? np. ze speedfana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Taka pojemnosc zapewne beda miały za np rok. Przeciez nie moga od razu wrzucic na rynek dysków z talerzami 250GB bo wtedy by wszyscy kupili teraz i by mieli spokój a tak za pół roku na rynek wejdzie nowa seria 11 która bedzie miała talerze 200GB itd. Przeciez dyski z zapisem równoległym od razu nie miały 160GB na talerz. :) no masz w zupelnosci racje ale zeby wypuszczac dysk o zapisie prostopadlym ktory ma tyle samo co dysk o zapisie rownoleglym (160GB) to troche zle pomyslane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 Ja osobiscie tez spodziewałem sie czegos wiecej, jednak tak probuje wytłumaczyc sobie dlaczego jest tak a nie inaczej. A tak ogolnie mowiac to ostatnimi czasy seagate odstawił troche swoja konkurencje, bo z tego co wiem to narazie zaden inny producent nie przekroczył bariery 160gb na talez oraz nie oferuje hdd z zapisem prostopadłym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioMX Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Nie jest wykluczone ze ta seria może być wyjątkowo wytrzymała. Zapis prostopadły w porównaniu do równoległego miał dać 10 krotnie większą pojemność. 7200.10 wykorzystuje bardzo oszczędnie nową technologię. A więc w stosunku do zastosowanej metody zapisu, zastosowano niewielką gęstość upakowania danych. Mogę się mylić, oceńcie to sami, ale wydaje mi się że może to w stosunku do upływu czasu zaowocować mniejszymi problemami z nośnikami czyli mniejsze prawdopodobieństwo powstawania bad sektorów itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 ma ktoś test tej najnowszej barcki 250gb do samsunga 250gb bo nie wiem co wybrać:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZHRANC Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 (edytowane) witam przesiadlem sie pare dni temu na 7200.10 320Gb z Hitachi Deskstar 7K250 160GB HDS722516VLAT80 i musze powiedziec ze jest ok poza tym ze halasuje jak maly traktorek w porownaniu z Hitachi przejde do rzeczy, wystraszylem sie jak zobaczylem raport s.m.a.r.t i porownalem do S.M.A.R.T - Z czym to się je? - przewodnik> http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=166218 jednak user Zawadaki mnie uspokoil mowiac: "spokojnie wszystko w porządku, dysk jest sprawny poradnik opisuje pewną prawidłowość, ale pojawiają się ciągle nowe model dysków, których zachowanie mimo że normalne (dla danego modelu) odstaje od tego co jest przejęte za normę w poradniku" w takim razie moglby ktos podac jakie sa niebezpieczne parametry dla tego dysku, moze ktos sie pokusi zrobic taki maly przewodnik dla naszej barki Ps mam niski wynik w HD tach mozna go jakos poprawic? Ps2 zamieszczam rozwniez moj raport s.m.a.r.t Edytowane 6 Czerwca 2006 przez co oc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Ps mam niski wynik w HD tach mozna go jakos poprawic? Zrob defragmentacje dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZHRANC Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zrob defragmentacje dysku.zrobilem defragmentacje programem diskeeper a wynik identyczny przed jak i po defragmentacji moze znasz jakis inny defragmentator przyspieszajacy dysk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eksel Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Wydaje mi sie, ze zadna defragmentacja nie pomoze, bo HDTachowi bez roznicy co czyta (nawet jesli dysk jest pusty mozna testowac wydajnosc). Ale jesli chcesz to PerfectDisk (IMO najlepszy) albo O&O. btw dzieki za raport smarta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...