Skocz do zawartości
Trolu609

Wszystko O - Seagate Barracuda 7200.10

Rekomendowane odpowiedzi

Co do tego nie trafiania głowicą w ścieżke to zauważyłem, że u mnie po pracy okolo 2 tygodni, chrobotanie głowic troche się uciszyło, natomiast gdy zrobiłem defragmentacje dysku to chrobotanie z powrotem wróciło i to tak samo głośno jak na początku :mur:

Dziwne teraz robią te seagate'y <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN napisał(a):

Ten: http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=28362

czy

ten: http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=32223

Bardziej zależy mi na ciszy niż na wydajności. I tak będą spięte dwa w RAID0 więc wydajność powinna być satysfakcjonująca ;)

Czytałem że do RAID0 bardzo dobre są dyski Hitachi, ale nie wiem jak z poziomem generowanego przez nie hałasu, napewno są mniej wydajne od Barki 10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN napisał(a):

czy

Bardziej zależy mi na ciszy niż na wydajności. I tak będą spięte dwa w RAID0 więc wydajność powinna być satysfakcjonująca ;)

Barki są słyszalne. I to nie przez pracujące głowice bo te łatwo wyciszyć ale przez wirujące talerze. Przekonałem się o tym po przesiadce na WC. Do tej pory myślałem że to wentylatory ale jak się okaząło to dwie barki. Po ich odłączeniu jest błoga cisza.

W dzień to nie przeszkadza ale w nocy słychać każdy dźwięk.

Fakt że sa bardzo szybkie!

Co do Hitachi to do tej pory co o nich słyszałem to należą do dość cichych ale poszukaj jeszcze testów w sieci. Na zachodzie są bardziej popularne niż w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heryf napisał(a):

Mam jedno male pytanie, jest zworka w nim,w opisie "limit to 1.5Gb/s Operation" i mam ta zworke w dysku. Bez zworki jest: "3 Gb/s Operation". Lepiej pracowac z zwroka czy bez ? :unsure:

Jak masz MOBO obsługujące SATA II to 3Gb/s jak SATA I to i tak nie obsłuży 3GB/s

Edytowane przez krulowiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN napisał(a):

czy

Bardziej zależy mi na ciszy niż na wydajności. I tak będą spięte dwa w RAID0 więc wydajność powinna być satysfakcjonująca

Mam dokładnie taki sam problem. Na razie bardziej skłaniam się w stronę Hitachi (jak na razie ich dyski mnie nie zawiodły), ale kusi też Seagate, lecz z tego co słyszę i czytam, to seria 7200.10 nie jest zbyt cicha... z tym że są wydajne.

Co do raidu, tak jak część osób już napisała - seria T7K250/7K250 b. dobrze spisywała się w raid 0 i przede wszystkim była cicha - nie było kłopotów ze świszcącymi talerzami, itp. Ciekawe jak jest z T7K500.

Quintrix napisał(a):

[...] napewno są mniej wydajne od Barki 10

Wydaje mi się, że to co piszesz, to przypuszenia (być może słuszne - nie zaprzeczam temu), ponieważ na poczatku, to znajdź mi test serii T7K500. Edytowane przez Kosiarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krulowiec napisał(a):

Pytanie do mar_cin'a pisałeś w poście #656, że oddajesz dysk na RMA, oddajesz o w warszawie, czy jakiś inny sposób. Wiem, że w Wawie jest możliwość oddania bezpośrednio do przedstawiciela seagate, ale jak wygląda dalej cała procedura???

mimo ze odpisalem ci na PM to napisze tez tu , wg. tego co udalo mi sie dowiedziec i znalesc w necie

robimy wszystko jak w instrukcji ponizej (dzwonilem do nich ... mozna dysk im nawet zaniesc osobiscie - ale jak bylem w wa-wie to akurat czasu nie mialem na to ;/ )

link http://mcomp.com.pl/shipping.php?typ=cms&a...3%93W%20SEAGATE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN napisał(a):

Jeżeli bardziej zalezy Ci na ciszy to moze samsung SP2504C

http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=18949

Choć nie gwarantuje że on nie będzie walił głowicami :-|

Możesz w jakiś sposób wyciszyć dyski, np skrzynka bitumiczna :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... powiedzcie mi ... bo jestem troche zdezorientowany ..... piszecie o tych glowiach tak czesto ze az sam sie zastanawiam czy moze moj dysk jest sprawny ?:PP lol . raczej nei bo winda nie wstaje ale czy komus zdazylo sie tak jak mi ze dysk zaczol wydawac z siebie odglos ocierania sie metalowych elementow ? (dodam ze tylko gdy podlaczony jest kabel sata) - na samym zasilaniu tak nie robi.

Edytowane przez mar_cin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się zastanawiam gdzie się podziały te barki które latami działały w kompie i mogliśmy o nich zapomnieć ?!

Mam już drugi komplet dysków seagate SATA II 80GB, z tym że poprzednio miałem serię 7200.9 (pracowały w RAID 0 dopóki jeden z nich zaczął łapać bad sectors) - poszły na gwarancję (komputronik) i z gwarancji wróciły już odmienione (czary mary) barki serii 7200.10 - zapis prostopadły - (pewnie nie mieli już na stanie poprzedniej serii).

Dzisiaj je odebrałem ustawiłem partycję na obu żeby sprawdzić w HD Tune parametry, i znowu to samo !

Dołączona grafika

To samo było na serii 7200.9 jak nowe odebrałem ze sklepu i to samo jest teraz !

PYTANIE: czy seria 7200.9 i 10 już TAK MA (?!) czy to tylko JA mam takiego farta ?

Pytanie w sumie do wszystkich którzy mają te serie.

Jutro pójdą w RAID 0 i sprawdzę jakie są wyniki (poprzedni test na serii 7200.9 jest gdzieś na forum) porównawcze z poprzednimi dwoma dyskami.

Proszę o opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vojt napisał(a):

Dzisiaj je odebrałem ustawiłem partycję na obu żeby sprawdzić w HD Tune parametry, i znowu to samo !

To samo było na serii 7200.9 jak nowe odebrałem ze sklepu i to samo jest teraz !

Ale wytłumacz co jest ??

Odczyt w normie. Zero "badów". W czym problem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ja się zastanawiam gdzie się podziały te barki które latami działały w kompie i mogliśmy o nich zapomnieć ?!

Nie wiem o czym mówisz! Od wielu lat tak właśnie mam i nic się nie zmieniło...

Zobaczcie porównanie głośności - tutaj barki wypadają nieźle.

Dołączona grafikaDołączona grafika

I ciekawy teścik http://hardware.thgweb.de/2007/01/12/festp...ate/page17.html w języku niemieckim. Szkoda że nie porównali głośności :/

EDIT

Znalazłem porównanie głośności do Hitachi tutaj. 41.1dB Seagate 750GB @ 38.9dB dla Hitachi T7K500

A tu świetne narzędzie do porównywania trzeba tylko wybrać interesującą kategorię np idle noise.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafa napisał(a):

Znalazłem porównanie głośności do Hitachi tutaj. 41.1dB Seagate 750GB @ 38.9dB dla Hitachi T7K500

Skłaniam się ku temu Hitachi .... Tyle że to idle. Nie wiadomo jak w stresie ;)

Edit: W wersji 320 GB z 16MB cache .... x2 ;)

Edit2: ETA - druga połowa przyszłego tygodnia

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mar_cin napisał(a):

wogule powiedzcie mi ... bo jestem troche zdezorientowany ..... piszecie o tych glowiach tak czesto ze az sam sie zastanawiam czy moze moj dysk jest sprawny ?:PP lol . raczej nei bo winda nie wstaje ale czy komus zdazylo sie tak jak mi ze dysk zaczol wydawac z siebie odglos ocierania sie metalowych elementow ? (dodam ze tylko gdy podlaczony jest kabel sata) - na samym zasilaniu tak nie robi.

ech

od jakiegoś czasu jedna z 320 sama mi się wyłącza na ok 2-3s jakby brakowało jej zasilania :blink: miał ktoś z was taki problem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN napisał(a):

Szkoda że nie będziesz miał porównania do Barki 10 :-| byśmy wszyscy wiedzieli co i jak.

Kiedy będziesz kupował? Ciekaw jestem wrażeń :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nierealny napisał(a):

ech

od jakiegoś czasu jedna z 320 sama mi się wyłącza na ok 2-3s jakby brakowało jej zasilania :blink: miał ktoś z was taki problem??

Ja mialem podobnie w barce iv (60gb) daaawno temu za czasow posiadania jeszcze codegen`a ... pamietam ze blaszki w molexach byly na tyle miekkie ze musialem je doginać cyrklem zeby nie bylo podobnych historii - pozniej ta barka mi padla... zapewne przez codegena ale pewnosci nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi głównie o to żółte podświetlenie, CO TO ZNACZY ?

Że wartości OK to widzę sam, tylko czy podświetlenie wartości (0A) Spin Retry Count jest w takim razie normalne i występuje u wszystkich ??

Ot takie durne pytanko.

Edit:

A co powiecie na to, wartość (01) w NOWYM dysku, może to być przekłamanie ?

...nie sądzę...ale proszę o opinię więcej wiedzących na temat.

Dołączona grafika

Dobra, wpinam w raid i sprawdzę jakie parametry.

Edytowane przez vojt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vojt napisał(a):

Chodzi głównie o to żółte podświetlenie, CO TO ZNACZY ?

Że wartości OK to widzę sam, tylko czy podświetlenie wartości (0A) Spin Retry Count jest w takim razie normalne i występuje u wszystkich ??

Ot takie durne pytanko.

Edit:

A co powiecie na to, wartość (01) w NOWYM dysku, może to być przekłamanie ?

...nie sądzę...ale proszę o opinię więcej wiedzących na temat.

Dobra, wpinam w raid i sprawdzę jakie parametry.

Heh widzisz ale nie czytasz postów ... a o spin retry count Ci odpowiadałem .... skoro widzisz że wartości są OK to znaczy że wiesz która co znaczy ( swoją drogą napisałem że nie mam na myśli literek O.K wymalowanych przez program tylko stwierdziłem że wszystkie wartości są OK )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN napisał(a):

Edit2: ETA - druga połowa przyszłego tygodnia

Dość szerokie porównanie jest na digit-life (klik) (m.in. T7K500 vs T7K250)

Krótki test jest również na tomshardware (z 16 stycznia 2007)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>RAID 0<

Seagate 80 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) [sT380815AS]

Opis:

- dysk cichy

- ciepły (temperatury od 35 st.C do 42st.C

- cichy lecz słyszalny chrobot głowic (całkowicie akceptowalny)

- bardzo wydajna i szybka macierz RAID 0

HD Tach:

Dołączona grafika

HD Tune

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi