xacti Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 a ile talerzy ma 7200.10 160gb? bo w 7200.9 jest chyba 1 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Witam. Chcialem kupic 160gb 7200.9, ale pewien uzytkownik zasugerowal ze 7200.10 bedzie lepszy :) moje priorytety to : 1. Cisza 2. Wydajnosc Tak wiec czy 7200.10 bedzie spelnial te wszystkie warunki? :) czy jest on cichszy i szybszy od 7200.9? pozdro a ile talerzy ma 7200.10 160gb? bo w 7200.9 jest chyba 1 :)jeśli przyjąć kryteria w taiej kolejności jaką podałeś to .10, wszystkie są jednakowo ciche, w .9 tkach należało wybierać model który będzie cichszy, za to 9tki były odrobinę szybsze, ale to też sprawy kosmetyczne. Oba dyski o pojemości 160 mają po 1 talerzu. Czego nie wybierzesz, będziesz zadowolony. Czy ktoś odpowie na moje pytanie z poprzedniej strony ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Potrzebuje pomocy z moim "wspanialym" dyskiem :angry: Nigdy wiecej nie kupie seagate'a Mianowicie, pewnego pieknego dnia, nagle stracilem dane z 90GB partycji :blink: Oczywiscie dane odzyskalem, ale co Ciekawe, dysk nie wyciagany nigdy, nie uderzany, nie meczony nadmiernie, ma taki odczyt SMART w HDtune: czy wg was kwalifikuje sie do wymiany na gwarancji? Bo skoro raz stracilem dane, to czemu nie ma to sie stac znowu :mur: Bo z tego co widze, zaczely pojawiac sie bady :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 relokuje sektory=zaczyna sie ostro sypać z tego co widze-kup paczke dvd-zgraj co trzeba i powoli zastanawiaj sie nad wymiana, posypie sie jeszcze troche to screeny wydrukować i na gwarke... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 E po co screeny? oni i tak go sprawdza :P Dokładniej niz on sam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 (edytowane) Dzieki za szybka odpowiedz, wczoraj zaczalem zgrywac najpotrzebniejsze rzeczy. Wydaje mi sie ze na jednym cake'u powinienem sie zmiescic. Zastanawia mnie tez co to jest guma piankowa o grubosci 5cm, skad ja to niby mam wziac :blink: No nic, jeszcze raz dzieki i zaczynam kombinowac, jak go pozniej zapakowac. pozdrawiam Jedna rzecz jeszcze przyszla mi do glowy-jezeli dysk byl zakupiony za granica i nie mam zadnego dowodu jego kupna, czy dalej obejmuje mnie gwarancja? Bo jezeli nie, to chyba bedzie trzeba kupic nowy dysk :angry: Edytowane 28 Lutego 2007 przez 3rRoR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Nigdy wiecej nie kupie seagate'aSeagaty należą do najmniej awaryjnych co oznacza że sporadycznie zdarza się wadliwa sztuka i nie ma takich co nigdy nie padają. Poprostu to Tobie się to przytrafiło. Co do gwarancji to zależy gdzie kupowałeś. Ja kupuje w sklepie internetowym gdzie też nie ma dowodów zakupu w formie papierowej ale wszystko jest w formie elektronicznej i nie ma problemu z gwarancją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 W tym problem, ze dysk byl kupiony w Chinach, w jakims malym sklepie komputerowym. Dostalem go zapakowanego w kieszen USB-oczywiscie od razu go z niej wyciagnalem i wrzucilem do budy z ktorej ani razu go nie wyciagalem. Dysk byl przykrecony i mial zawsze wlaczony nawiew wiec za cieplo nie mial na 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 3rRoR Wejdz na stronke Seagate. Po numerze seryjnym zobacz do kiedy hdd ma gware i wyslij go do centrali w Holandii. Dostaniesz spowrotem hdd innego albo tego samego. poczytaj dokladnie na stronce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek@ Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Witam! Zamówiłem 7200.10 na ATA (miałobyć SATA ale się pomyliłem :) ) a przyszedł 7200.9 ATA a dokładnie ST 3160812A... z tego co wyczytałem 7200.9 nie ma jakiegoś tam prostopadłego zapisu ...lepszym wyborem byłby 7200.10 SATA? dużo tracę na tej pomyłce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Witam! Zamówiłem 7200.10 na ATA (miałobyć SATA ale się pomyliłem :) ) a przyszedł 7200.9 ATA a dokładnie ST 3160812A... z tego co wyczytałem 7200.9 nie ma jakiegoś tam prostopadłego zapisu ...lepszym wyborem byłby 7200.10 SATA? dużo tracę na tej pomyłce? Zależy od pojemności ale możesz od troche do sporo tracić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 No ja na dniach idę kupić właśnie SATA 7200.10 250 albo 320 GB. Teraz tylko mam małe ale: Tu w opisie jest napisane że 250'tka ma prostopadły zapis http://arest.pl/index.php?inc=produkt&...399&katid=4 Ale 320'tka już niby go nie ma: http://arest.pl/index.php?inc=produkt&...287&katid=4 Także pytam się czy to jest błąd czy po prostu tylko ten model 250GB ST3250620AS go ma. No i co takiego daje ten prostopadły zapis ? Większą prędkość zapisu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek@ Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 SEAGATE 160 GB, IDE - ST3160812A 7200.9 vs SEAGATE 160 GB, SATA 7200.10 ----------------------------------------------------------------- cena 210 PLN. I teraz ciekawe jak z wydajnością? SATA2 vs ATA. 7200.9 nie ma NCQ z tego co widzę... wysyłać do sklepu i zamawiać nowy to dodatkowe koszty itp...w ogóle to ciekawe czy zgodzą się na zamianę.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 SEAGATE 160 GB, IDE - ST3160812A 7200.9 vs SEAGATE 160 GB, SATA 7200.10 ----------------------------------------------------------------- cena 210 PLN. I teraz ciekawe jak z wydajnością? SATA2 vs ATA. 7200.9 nie ma NCQ z tego co widzę... wysyłać do sklepu i zamawiać nowy to dodatkowe koszty itp...w ogóle to ciekawe czy zgodzą się na zamianę.. :arrow: SEAGATE 160 GB, SATA 7200.10 A zgodzić się muszą, dostałeś towar niezgodny z opisem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek@ Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 fakt, niezgodny z opisem ale pomyłkowo wybrałem 7200.10 na zwykłe IDE. Chciałem SATA2 a tu zonk. Pewnie będą chcieli wymienić na to co zamówiłem czyli 7200.10. Lepszy od 7200.9 ale dalej IDE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudini85 Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 (edytowane) Witam!! Pnowiem mam pewnie problem z dyskiem seagate barracuda 7200.10 250GB zapis prostopadły!! W zeszły piątek stałem sie szczesliwym (szczesliwym gdyby nie dysk) posiadaczem takiego oto zestawu: proc: E6400 mobo: Asus p5b deluxe grafika: galaxy 7900gs zalman zalilacz: be quiet straight power 550W dysk: SEAGATE BARRACUDA 250GB Obudowa Chieftec LBX Wszystko smiga ładnie wlasnie za wyjatkiem dysku!! Strasznie drapie przy zapisywaniu i odczytywaniu danych! Pozatym temperatura po pracy (własciwie to nawet nie pracy bo nie ruszając komputera czyli nie grajac ani nic takiego) około poł godziny siega prawie 45*C Dodam ze reszta podzespołow jest wrecz zimna (mobo: 35 ,procek 33, grafika około 40)!! Tutaj odczyty z EVERESTa: bez__tytu__u.bmp Przeskanowałem go HD tunem oto wyniki: bez__tytu__u1.bmp bez__tytu__u2.bmp Dla porównania moj stary dysk ata 80GB tez barracuda ma takie wyniki: transfer: - min 29 mb - max 56 mb - srednio 45 acces time: 14,6ms burst rate 76,8 mb/s odczuwalnie temperatura jest nizsza od nowej 250!!! Czy te wyniki sa odpowiednie? Po zeskanowaniu dysku "error skanem" nie wykryło zadnych błedów no ale narazie niecały tydzien pracy! Tutaj moje pytanie parametry dysku mieszcza sie w granicahc rozsądku i czy jest tu jakas nadzieja na wymiane gwarancyjna dysku?? Edytowane 1 Marca 2007 przez chudini85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Danters Opublikowano 1 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2007 Normalne, mam to samo, ale średni transfer to 59 MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 (edytowane) Ja takie obiawy miałem gdy moja barracuda chodziła na sata1. Wystarczyło przełożyć zworek i wszystko wróciło do normy. Teraz chodzi na sataII, a hdtune wygląda tak Edytowane 2 Marca 2007 przez KiMR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f3nikz Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Czy ktoś z was ma tą barce i jest z niej zadowolony - Seagate 250 GB Barracuda ES (16MB, Serial ATA II) ?? Seria nearline.. głównie chodzi mi o wydajność i o ciszę choć po przeczytaniu wątku mam mieszane uczucia.. Chcę ją łyknąć, niby przystosowana do pracy 24h na dobe a jak jest z tym w praktyce, bo mój komp chodzi 24/7... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 W praktyce od wielu lat sprzęt komputerowy jest przystosowany do pracy 24/7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f3nikz Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Miałem bardziej na myśli zastosowania typu serwer i w miarę komfort dla moich uszu bez zabawy w wyciszanie itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Miałem bardziej na myśli zastosowania typu serwer i w miarę komfort dla moich uszu bez zabawy w wyciszanie itp. a widziales temat o Hitachi ? ( nowej serii Hitachi) Przeczytaj go uwaznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f3nikz Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 No właśnie czytałem o Hitachi;-) boje się jednak zaryzykować.. ;p bo nigdy nie miałem żadnego dysku Hitachi a z każdej innej firmy dysk już w budzie siedział.. Zapewne wezmę tą Barce i może właśnie tego Hitachi, bo tylko w ten sposób zrealizuje swe wymagania odnośnie dysków:-] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 No właśnie czytałem o Hitachi;-) boje się jednak zaryzykować.. ;p bo nigdy nie miałem żadnego dysku Hitachi a z każdej innej firmy dysk już w budzie siedział.. Zapewne wezmę tą Barce i może właśnie tego Hitachi, bo tylko w ten sposób zrealizuje swe wymagania odnośnie dysków:-] Powiem tak , Hitachi jest bardzo popularny wszedzie oprocz Polski :) Dysk jest cichy bo skladalem dla kumpla kompa na modelu 320GB , wibracje minimalne , prawie nie odczuwalne trzymajac w reku jak i w obudowie - o wiele cichrzy niz moja baracuda 160 ( ktora jest zawieszona na gumkach aby bylo cicho) Co do wydajnosci Hitachi jest tak wydajny jak Baracuda Jak bede kupowal sobie nowy dysk to napewno wezme Hitachi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) W końcu Raid0 Nf4 Ultra 2 x 160 GB ST3160815AS 3.AAC. Proszę o komentarze osób które miały Raid0 na tych dyskach. Ttransfery wydają mi się zdecydowanie niskie w porówaniu do 2óch 7-mek której pracowały w Raid0 wcześniej na tej platformie. Co więcej dyski podłączone do portów 3 i 4 miały burst o 100 MB niższy niż podłączone pod 1 i 2 (screen). Edytowane 4 Marca 2007 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj80 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 No właśnie czytałem o Hitachi;-) boje się jednak zaryzykować.. ;p bo nigdy nie miałem żadnego dysku Hitachi a z każdej innej firmy dysk już w budzie siedział.. Zapewne wezmę tą Barce i może właśnie tego Hitachi, bo tylko w ten sposób zrealizuje swe wymagania odnośnie dysków:-] Mam podobny problem. Nie wiem co wybrać Hitachi 320GB czy Barracude 10 320 GB ? Jak jest z awaryjnością dysków Hitachi ? Czy prawdopodobieństwo awarii Hitachi jest podobne do Barracudy ? Bardzo zależy mi na niezawodności. Cisza też nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Mam podobny problem. Nie wiem co wybrać Hitachi 320GB czy Barracude 10 320 GB ? Jak jest z awaryjnością dysków Hitachi ? Czy prawdopodobieństwo awarii Hitachi jest podobne do Barracudy ? Bardzo zależy mi na niezawodności. Cisza też nie zaszkodzi. ja nie slyszalem aby Hitachi padalo :) Kazdy dysk ci moze padnac niezaleznie kto jest producentem Hitachi sa bardzo popularne na zachodzie gdzie sa bardzo chwalone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qtek Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 W praktyce od wielu lat sprzęt komputerowy jest przystosowany do pracy 24/7 planuje zakup 320 na sata2- i teraz pytanie patrzac na ceny w gralu to 320 bez es jest tansza o okolo 50 zlotych czy warto dolozyc te pieniadze do es czy nie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 (edytowane) qtek - a dlaczego mnie cytujesz? chcesz się odnieść do tego co napisałem? A co do Twojego pytania to zależy czy Ty potrzebujesz ES czy nie. Kwestia oczekiwań i potrzeb. Raczej decyzje musisz podjąć sam. Edytowane 10 Marca 2007 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qtek Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 qtek - a dlaczego mnie cytujesz? chcesz się odnieść do tego co napisałem? chodzilo mi o to ze napisalas ze sprzet ogolnie jest przystosowany na 24/7 wiec z tym kontekscie wychodzi ze po co przeplacac :P, a dokladnie czy to naprawde cos daje ta funkcja tylko to jest chwyt marketingowy ? dlatego sie pytam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...