Skocz do zawartości
Trolu609

Wszystko O - Seagate Barracuda 7200.10

Rekomendowane odpowiedzi

Dokupić 2-gą 160-tkę, nie robić raidu, tylko 2 oddzielne dyski.

Na 1-wszej partycji dysku 1 system + programy -> ~ 20GB.

Na 1-wszej partycji dysku 2 pagefile o stałym rozmiarze 1-2x tyle co ramu, a potem dodatkowo jeszcze wszystkie tempy windowsa ... -> 4-5 GB powinno starczyć.

Reszta wedle uznania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że macie racje , ale cenowo , jest bardziej opłacalne kupić 320GB, bo najtaniej jaki znalazłam dysk podobny kosztuje 160zł, a tak to chodza po ponad 200zł , a tu za 260 mogę mieć 320GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 160, dokup 320.

Raid 0 super rzecz jak majstrujesz z przetwarzaniem strumieniowym danych np. kompresja czy też edycja filmów itp.

W innych przypadkach to tylko utrudnienia i ograniczenia poparte ładnymi wykresami w benchmarkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokupuj 320GB teraz mam raida0 i nie odczuwam zadnego zwiekszenia wydajnosci w normalnym uzytkowaniu, dodatkowo bedzie tylko duzy problem jakby 1 dysk padl, jak najszybciej bede sie go pozbywal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, a wiadomo kiedy ma wyjść baracuda 7200.11? Kiedyś czytałem, że pierwszy przedstawiciel nowej rodziny będzie miał pojemność 1TB (250GB/talerz) i pojawi się pod koniec kwietnia. Tymczasem nic się nie dzieje...

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem RAID0 na 2x 160 ale zrezygnowałem z macierzy. Wielkiej różnicy z RAID0 nie odczułem, no może trochę w przerzucaniu filmów ale w grach wydajność taka sama jak na pojedynczym dysku i do tego dyski głośniej chodziły w macierzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie dwa pracuja dosyc cicho, ale to moje odczucie ;) Akurat to ze w RAID 0 beda pracowaly glosniej to mozna logicznie wyjasnic, przeciez one jednoczesnie razem dzialaja ;) Gdyby byly dwa dyski osobno to niekoniecznie dwa musza dzialac w tym samym momencie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam jeszcze takie pytanko, lepiej jest postawić RAID0 na 2x160 czy osobno na jednym dysku system a na drugim plik wymiany itp?

Widac ze nie masz pojecia o czym piszesz.

RAID to:

-tworzenie z 2 lub wiecej dyskow 1 dysku, inaczej mowiac 2 dyski sa widziane przez system jako 1 dysk (raid 0), nastepuje wtedy wzrost szybkosci zapisu danych na dysku kosztem czasu dostepu. Oczywiscie pojemnosc to sumaryczna pojemnosc 2och dyskow polaczonych razem.

Natomiast raid 1 to 2 dyski (lub wiecej), dane ktore zapisujesz na dysku 1 sa rowniez zapisywane na dysku 2gim (jest to idealna kopia dysku 1), ma to sluzyc bezpieczenstwu danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobrze wiem co to znaczy RAID i nikt nie musi mi tego tłumaczyć, chodzi mi o to czy odczuję różnicę w wydajności umieszczając plik wymiany systemu na początku drugiego dysku.

Edytowane przez Quintrix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoja wypowiedzia utwierdzasz mnie w przekonaniu ze nie wiesz co to jest RAID 0 lub 1.

Napisze jeszcze raz

RAID 0 2 dyski fizyczne widziane sa jako 1 logiczny.

Czyli masz 1 DYSK a nie 2!!!!! Nie wiem jak chcesz umiescic plik wymiany na 2gim dysku skoro system widzi 2 dyski jako 1 :mur:

Edytowane przez mib

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu Raid0 Nf4 Ultra 2 x 160 GB ST3160815AS 3.AAC.

Dołączona grafika

Proszę o komentarze osób które miały Raid0 na tych dyskach. Ttransfery wydają mi się zdecydowanie niskie w porówaniu do 2óch 7-mek której pracowały w Raid0 wcześniej na tej platformie. Co więcej dyski podłączone do portów 3 i 4 miały burst o 100 MB niższy niż podłączone pod 1 i 2 (screen).

Napisz jaką wersję sterowników masz obecnie wgraną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisze pokrotce swoje doswiadczenia z SCS Warszawa - gdyz pewno wszystkim sie przydadza

czwartek: wkurzony ze dysku nie ma i nie wiem jakim kurierem przyjedzie pisze do seagate, po 3 h jest odpowiedz ze Excel transport dosyła paczke do polski potem UPS rozwozi - dostajke numer przewozowy - i uwaga - okazuje sie ze w UPS jest cala droga paczki strackowana - paczka pokonuje srednio 1 granice dziennie ! przewidywany czas dostarczenia - jutro

Gdzie napisales do Seagate zeby dali numer przesylki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lucas234

@panfranek

a nie dostales maila od seagate'a w stylu: "Ship advice for ship number..." jesli dostales to jest to numer wysylki i mozna go uzyc do sledzenia

Edytowane przez lucas234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@panfranek

a nie dostales maila od seagate'a w stylu: "Ship advice for ship number..." jesli dostales to jest to numer wysylki i mozna go uzyc do sledzenia

Tak dostalem, ale kurier to jakis EXCEL TRANSPORT INTL CO LTD, nie ma nawet jego strony...

Chcialbym dostac numer kuriera ktory bedzie to wiozl w Polsce (podobno UPS?)

Swoja droga co to za pomysl zeby po jednym dysku przywozic z Holandii...

Edytowane przez panfranek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi