Gość -TN- Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2007 Pytanie z innej beczki, czy ostatnimi czasy pojawił się jakiś firmware do serii dysków 7200.10? Mam 200 GB kupioną początkiem roku i jestem ciekaw czy coś zmieniło się od tego czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba14 Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2007 (edytowane) Witam mam pytanie czy wysokość dysku ma jakiś wpływ na jego prace bo pamietam byla akcja z 160-tkami z serii 9 i wersje 20mm miały jakąś małą różnice w stosunku do tych wyższych (głośnośc pracy, albo transfer). Aha i ile tak naprawde mm ma ST3250410AS bo na różnych stronach spotkałem się z opisem że ma 20mm a na innych że ma 26mm. pozdrawiam //edit: post nieważny, wyczytałem na stronie producenta ze ma on 20mm. przepraszam za zawracanie. jutro go kupuje :) Edytowane 13 Listopada 2007 przez Kuba14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bari9119 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Mam problem mam dysk Seagate Barracuda 7200.10 serial SATA II i on mam mieć 160 GB a ma 127 GB i co jest grane?????? Proszę o pomoc!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velocity120 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 a serwis pack 2 zainstalowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bari9119 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Tak wszystkie aktualizacje ściągnięte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Tak wszystkie aktualizacje ściągnięte jaka masz plyte glowna ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bari9119 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Gigabyte techology Suppoet AMD Socket AM 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 Gigabyte techology Suppoet AMD Socket AM 2 moze bios ma problem powyzej 127GB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bari9119 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 To znacz??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 To znacz??? zrob update do najnowzszego a takze zobacz czy w dysku nie ma jakiejs zworki ustawionej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bari9119 Opublikowano 14 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2007 (edytowane) Nie ma zworki w dysku i zrobiłem update i nic nadal ma 127 GB zamiast 160 Gb Edytowane 14 Listopada 2007 przez Bari9119 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba14 Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2007 Kupiłem niedawno ST3250410AS, przyszedł wczoraj. Transfer świetny, 1/3 szybszy od ST3160812A który był na ATA100. 250 GB jest troche głośniejszy od 160 GB. Ten pierwszy jest cieńszy, może dlatego. Odgłosy seekowania (mielenia) ciche, tylko świst talerzy troszke głośniejszy od poprzednika. Aktualnie obydwa są w budzie i tak chyba zostanie :) No i ta pojemność... przytłacza mnie świadomośc że mam teraz 160 GB + 250 GB :) pozdrawiam i polecam ten hdd w 100%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rintin Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 (edytowane) wlasnie kupilem barracude 7200.11 st3500320as 500gb 32mb cache za 430zl jak myslicie da rade ten dysk ?.Jeszcze orginalnie zapakowany nie testowalem hmm.Ciekawe jak z glosnoscia jego Edytowane 20 Listopada 2007 przez Rintin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 wlasnie kupilem barracude 7200.11 st3500320as 500gb 32mb cache za 430zl jak myslicie da rade ten dysk ?.Jeszcze orginalnie zapakowany nie testowalem hmm.Ciekawe jak z glosnoscia jego gdzie kupiles ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rintin Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 (edytowane) W wawie podziemia warszawska gielda elektroniczna sklep terracom dopiero co przyjechaly mowili ze nowosc :).Patrzylem na komputroniku to po 520zl sa pewnie na batorego taniej bym wychaczyl ale co tam.Akurat lazilem za dyskiem 500gb cena wsumie jak za taki dysk wydaje mi sie spoko 32mb cachu ciekawe :).Mieli ich cale pudlo :). Edytowane 20 Listopada 2007 przez Rintin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 W wawie podziemia warszawska gielda elektroniczna sklep terracom dopiero co przyjechaly mowili ze nowosc :).Patrzylem na komputroniku to po 520zl sa pewnie na batorego taniej bym wychaczyl ale co tam.Akurat lazilem za dyskiem 500gb cena wsumie jak za taki dysk wydaje mi sie spoko 32mb cachu ciekawe :).Mieli ich cale pudlo :). a myslalem ze w jakims sklepie internetowym - bo jak narazie to zaden na stanie nie ma i nie wie kiedy bedzie mial :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sorest Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 (edytowane) wlasnie kupilem barracude 7200.11 st3500320as 500gb 32mb cache za 430zl a dalej tam o tym było że w terra com. patrzyłem w ofertę i za 430 jest, ale ST3500630AS http://www.terra.com.pl/product_info.php?c...;products_id=90 hm. OCB? a już myślałem że może mają proporcjonalnie tanio *410AS ale wcale nie maja na necie tego. @Mr.Martin w tym sklepie nie ma co prawda 'na stanie' ale wg. "towar czasowo niedostępny, zaplanowana dostawa" mogą więc wiedzieć kiedy będzie. cena 442 jest atrakcyjna. to lubelski sklep. całkiem sensowny. http://www.return.com.pl/tow_szczegoly.php...p;gru_id=30,118 oczywiście jeśli nie mają w tym ww terra com - bo może jest a nie dodali do www. Edytowane 20 Listopada 2007 przez sorest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 Rintin: Wrzuć fotki z hd tach ( long test ). Poza tym, dla 7200.11 jest osobny topic, ten jest o 7200.10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Witam! Zmieniłem dyski z 2x160GB na 2x250GB. Zerknijcie czy wszystko ok z tymi transferami.... bo jak dla mnie są zbyt niskie... Raid0 na NF4 - 2 dyski ST3250410AS (jednotalerzowe) - oczywiście zworka ograniczająca wyjęta - dyski działają jako SATAII. system świeży, sterowniki najnowsze. Jakieś ograniczenie mam przy 120MB/s Obrazek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rintin Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Oto moj screen z hd tach long test pod vista robiony zapewne wynik bylby lepszy pod xp ale i tak mysle ze nie jest zle. http://img108.imageshack.us/my.php?image=hdtachcd1.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Tak wszystkie aktualizacje ściągnięte jeśli masz SP2 to nie powinno być problemu. tak czy owak można ręcznie wprowadzić odpowiednie zmiany w rejestrze http://support.microsoft.com/kb/303013/pl w zasadzie sprowadza się to do ustawienia wartości EnableBigLba na 1 w następującym podkluczu rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters\ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Oto moj screen z hd tach wrzuć jeszcze hd tuna spod Visty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakyo Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Posiadam ten dysk, a nawet 2. Sa podpiete pod RAID 0 tylko predkosc ok 60mb/s w HD Tune chyba nie jest normalne... W dyskach nei ma zadnych zworek, sapodpiete do plyty Asus P5K Deluxe pod pierwsze 2 czerwone wejscia SATA. Wszystko tak jakby chodzilo dobrze pomimo tej predkosci ale to jest irytujace, poniewaz taka predkosc mialem w pojedynczym dysku gdy robilem testy przed podlaczeniem w macierz. Jest na to jakas rada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Ten Twoj post troszkę duzo pytań stawia. Może najpierw napisz, jaki masz konkretnie model, tzn cały symbol HDD przepisz. Bo po perwsze, "W dyskach nei ma zadnych zworek" - tzn nie ma zworek, czy Ty je wyjąłeś? Po drugie taka 500 7200.11 ma pojedyńcza o wiele więcej niż 60MB/s w testach... Więc dlatego pytam, jaki HDD posiadasz? Poza tym jeśli jednak posiadasz ta 500GB 7200.11 to jest inny topic o tych hdd. A co do szybkości raid - non raid, to może postawileś raid 1 a nie 0. ( pojemność masz równą sumie pojemności dwóch hdd, czy może tylko pojemnośc jednego? ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakyo Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) Ze zworkami pomieszalem ;p nie ma i nie bylo zworek, a chodzi mi o dysk jak w temacie 7200.10. Na pewno jest raid 0, widzi jako jeden dysk o pojemnosci ok 600gb (2x 320GB). Mozliwe ze w biosie cos zle ustawilem dlatego sie pytam co jest nie tak. Nie wiem czy to cos zmienia ale mam 12k punktow w 3d marku 2006 ale nie wiem czy taki rezultat zalezy od szybkiego dysku Edytowane 27 Listopada 2007 przez Shakyo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 (edytowane) Marki nie robią żadnej różnicy. Moższ podać ten model dokałdnie, bo wszsytkie 10 były sata 2 więc musza mieć możliwość wstawienia małych zworek, a Ty piszesz, że nie ma nic takiego :? Poza tym wrzuć wykres z hd tach czy hd tune, jak wolisz... Najleiej macierzy i pojedyńczego hdd ( tam są odrazu modele ) i wszystko będzie prostsze. Edytowane 27 Listopada 2007 przez Jarek_135 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakyo Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Z tymi zworkami zamieszalem ;p ale nie wazne bo juz naprawilem. Predkosc skoczyla o ponad 100% po wlaczeniu pewnej opcji.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brodacz Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 (edytowane) Mam problem mam dysk Seagate Barracuda 7200.10 serial SATA II i on mam mieć 160 GB a ma 127 GB i co jest grane?????? Proszę o pomoc!!!! Mam podobny problem. Mój dysk to 7200.10, model ST3250410AS 250 GB, a Windows pokazuje we właściwościach, że ma 127GB. Wygląda mi to problem z obsługą 48-bit LBA, ale... SP2 zainstalowany, Wartość w rejestrze dodana, Program testujący support dla 48-bit LBA pokazuje że jest ten support. Bios prawidłowo pokazuje pojemność dysku. HD Tune pokazuje to co poniżej. Zrobiłem też benchmark; wygląda chyba w porządku. Piszcie, jeśli macie pomysł co z tym zrobić. Edytowane 29 Listopada 2007 przez brodacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Pojemność dysku jest dobrze wskazywana. Może po prostu nie założyłeś sobie partycji na reszcie? Masz jedną o maksymalnym rozmiarze, jaki może wykryć XP bez SP2. Zajrzyj do zarządzania dyskami Start/uruchom/diskmgmt.msc i załóż partycję na nieprzydzielonym miejscu, jeśli takowe będzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brodacz Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Było nieprzydzielone miejsce. Jest już OK i działa - dzięki. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...