Skocz do zawartości
Trolu609

Wszystko O - Seagate Barracuda 7200.10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam wersje 320GB SATA2. Czy możecie mi powiedzieć po co w tym dysku jest ta zworka z tyłu i czy powinna być włożona czy wywalona....

I czym najlepiej sprawdzić ten dysk (kupiony 4h temu.. świerzo postawiony system... golas)...

1. Jeżeli masz na płycie głównej kontroler SATA II to ustawiasz zworki w pozycjii odpowiedzniej SATA II (wszystko jest na obudowie dysku) jeżeli nie masz SATA II w mobo a SATA I to ustawiasz zworki na SATA I, z tym że ja np nie mam SATA II na płycie głównej a i tak zwory sa ustawione na SATA II i wszystko działa oprócz tego nieszczesnego SMARTA (którego wartosci wogółóle mi winda nie pokazuje) oraz braku pomiaru temp (którego wunda też za ciach!ny podac nie chce) btw nawet nie moge sprawdzic z jakiej serii pochodzi dysk itp informacje które przewaznie brałem z EVERESTA....

2.Ja sprawdzałem Seatools jednak sa inne dużo lepsze programy, który ci niestety nie podam bo nieznam..... :mur:

Edytowane przez Al_Azif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam wersje 320GB SATA2. Czy możecie mi powiedzieć po co w tym dysku jest ta zworka z tyłu i czy powinna być włożona czy wywalona....

I czym najlepiej sprawdzić ten dysk (kupiony 4h temu.. świerzo postawiony system... golas)...

Powiedz czy Ciebie od około 60% formatowania dysku nie zaczal on tykac tak dosc dziwnie ?

bo nie wiem czy zwracac...

Kolejna rzecz - seagate zaleca na swojej stronie aby dysk zapakowac w "2 inch rubber foam" gdzie cus takiego dostac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa dyski SATA z tej serii poj 250 GB bufor 16mb. Podłaczyłem owe dyski zainstalowałem windowsa bez wiekszych problemów. Kiedy jedna chciałem sprawdzić wartosci SMART orqz temperatury niec mi sie nie pokazało. Nimoge odczutac z macierzxy RAID ani temperatu poszczegóónych dysków ani wswzelkich informacjii o dyskach??

A co do ogólnych odczuc co do tych dysków to nawet fajne sa z tym że głośne. Jeszcz4e jedna sprawa macie moze jakies porady co do "higieny" postepowania z RAID-em bo to kurcze strasznie krucha sprawa.....

To chyba przypadłość kontrolera w nForce4 - u mnie po założeniu RAIDa też odczyty smart są niedostępne a nawet też temperatury!

Coraz częściej myśle o zmianie płyty na taką z chipsetem ATi. Z nVidią to coraz to więcej kłopotów... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie wiem o co chodzi z tą zworką. Na dysku nie ma nic napisane co do tego czy to SATA czy SATA2. Jest tylko limit 1.5GB/c a bez zworki na 3GB/s. Jak przyszeł zworka była założona (czyli niby limit),

Dysk jest cichy ale na ten temat napisze więcej jak założe WC bo teraz zagłusza go wszystko inne.

Temperatury nie pokazuje bo mam everesta bez licencji i w miejscu gdzie jest temp pisze TRIAL VERSION ;>

Nie zaobserwowałem żadnego dziwnego odgłosu. Nawet przy kopiowaniu danych z jednego dysku na drugi (7200.7).

W sumie to nic nie moge jeszcze napisać. Komp złożony wczoraj... Płyta to ASUS P5W DH Delux.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie wiem o co chodzi z tą zworką. Na dysku nie ma nic napisane co do tego czy to SATA czy SATA2. Jest tylko limit 1.5GB/c a bez zworki na 3GB/s. Jak przyszeł zworka była założona (czyli niby limit),

No właśnie. 1.5GB/s to SATA1 a 3GB/s to SATA2. Edytowane przez dk75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk jest cichy ale na ten temat napisze więcej jak założe WC bo teraz zagłusza go wszystko inne.

.

LOL to chyba głuchy jesteś albo masz szczeście. Dyski w spoczynku są ciche jednak gdy kopiuje albo robie inne operacja na dysku typu skanowanie antywirusem albo scandisk jest słyszalny, moze jestem przewrażliwiony ale .... ale dobra dam se spokuj poczekam az sie dyski dotra bo wsumie słyszałem ze wszystkie "świeze dyski tak charcza bo sie musza rozruszac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL to chyba głuchy jesteś albo masz szczeście. Dyski w spoczynku są ciche jednak gdy kopiuje albo robie inne operacja na dysku typu skanowanie antywirusem albo scandisk jest słyszalny,

Kurcze, to miałeś do tej pory wyjątkowego farta albo starą barkę IV.

Wśród nowych dysków to te barakudy należą do cichszych. Maxtory są głośniejsze, Hitachi porównywalne, WD - jak się trafi - troche to loteria. O Samsungach się nie wypowiem, bo ich nie lubie i jestem w tym wypadku stronniczy :wink: . Albo się wypowiem - Samsung jest cichy, szczególnie jak padnie.... .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz... głuchy nie jestem biorąc pod uwagę, że wydałem bardzo dużo pieniędzy na wyciszenie kompa i mam na tym punkcie delikatnie ujmując kręćka. Na starej platformie najbardziej denerwował mnie chieftec dual fan i właśnie barka .7. Teraz jeszcze nic nie mogę napisać jak wspomniałem bo wszystko jest wsadzone boxowe plus 12cm wentyl puszczony na 12V.

Lada dzień założe całe chłodzenie i wtedy okaże się jak głośny jest ten dysk.

P.S: Mam teraz podłaczone 2 dyski. Specialnie zrobiłem defragmentacje na starej 7200.7 120GB i na nowym. Jedno jest pewne... nowy dysk jest dużo (czytaj DUŻO) cichszy przy pracy głowicy. Terkotanie jest słyszalne ale znacznie mniej terkoczące i o jakby cichsze...

Co do dysków konkurencji... miałem ostatnio kilka samsungów i o dziwo... były na prawde dobre. Tylko jak ktoś sobie do głowy nawkłada że są do niczego.... to kupuje seagejty tak jak ja ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz... głuchy nie jestem biorąc pod uwagę, że wydałem bardzo dużo pieniędzy na wyciszenie kompa i mam na tym punkcie delikatnie ujmując kręćka. Na starej platformie najbardziej denerwował mnie chieftec dual fan i właśnie barka .7. Teraz jeszcze nic nie mogę napisać jak wspomniałem bo wszystko jest wsadzone boxowe plus 12cm wentyl puszczony na 12V.

Lada dzień założe całe chłodzenie i wtedy okaże się jak głośny jest ten dysk.

P.S: Mam teraz podłaczone 2 dyski. Specialnie zrobiłem defragmentacje na starej 7200.7 120GB i na nowym. Jedno jest pewne... nowy dysk jest dużo (czytaj DUŻO) cichszy przy pracy głowicy. Terkotanie jest słyszalne ale znacznie mniej terkoczące i o jakby cichsze...

Co do dysków konkurencji... miałem ostatnio kilka samsungów i o dziwo... były na prawde dobre. Tylko jak ktoś sobie do głowy nawkłada że są do niczego.... to kupuje seagejty tak jak ja ;]

hehe no ok, niedlugo wezme specjalny sprzet laboratoryjny od starego to zmierze jakie podzespoły generuja jaki hałas postaram sie napisac swoje obserwacje....... ale to doopiero za jakis czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos hałasu serii 7200.10. Podobnie jak z Samsungami, Seagate jest produkowany na dwóch - nazwijmy to - mechanizmach, które generują różne poziomy hałasu. U Samsunga są to NIDEC oraz JVC i ten pierwszy jest o wiele cichszy.

U Seagate'a sprawa wygląda tak:

http://forums.storagereview.net/index.php?...mp;#entry231763

Ten mechanizm na drugim zdjęciu jest zdecydowanie głośniejszy.

Edytowane przez FLITH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem u znajomego w sklepie... Zamówiłem najpierw w ESC ale nie mieli. Podejrzewam, że wszystkie teraz dostępne w pl są z tej samej serii (czekałem na dysk ponad tydzień czasu bo nie było go w kilkunastu hurtowniach...). Więc pewnie doszła dostawa i teraz sprzedawane są właśnie z tajlandi.

A czy jest cichy to tak jak pisałem wyżej... cichszy dużo w zapisie/odczycie od 7200.7 a co do reszty to napisze za jakiś czas jak złoże wszystko do kupy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos hałasu serii 7200.10. Podobnie jak z Samsungami, Seagate jest produkowany na dwóch - nazwijmy to - mechanizmach, które generują różne poziomy hałasu. U Samsunga są to NIDEC oraz JVC i ten pierwszy jest o wiele cichszy.

U Seagate'a sprawa wygląda tak:

http://forums.storagereview.net/index.php?...mp;#entry231763

Ten mechanizm na drugim zdjęciu jest zdecydowanie głośniejszy.

Sorki z góry bo się trochę czepiam:

Drive were place on foam pad to minimise vibration/resonance

Sound instrument : my frikken ear, from about 0.5m away. BTW I can hear that annoying "Mosquito" ring tone for Mobile phones, so my hearing is quite reasonable.

No drive seeks were involved as the drives were NOT connected to a computer

A w ciekawy sposób przetłumaczyłeś:

"very slight high pitch whine"

"I've got to stress that there is no way I would have been able to pick up the noise difference in our workshop, the background noise is just not LOW enough"

Nie wiem, gdzie tutaj widać "zdecydowanie głośniejszy" <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstawiam wykres Seagate 7200.10 320 GB Thailand w trybie SATA 1 na VIA 8237.

Dołączona grafika

Moim zdaniem jest nieco głośniejszy w SEEK od Samsung SP2504C 250GB ... w idle oba ciche. aha ... Samsung emituje ledwie słyszalny i tylko przy otwartej budzie pisk wysokiej częstot ( nie przeszkadza ) w Seagate go nie słyszę.

ps. wielu z wstawiających wykresy robi kilka błędów

1 zapisuje swoje pulpity ... ja myślę że wystarczy sam wykres :wink: ( ALT + PrtSc )

2 robi szybki test który jest mało dokładny

3 kompresuje do jpg przez co plik jest duży/obraz gorszej jakości .... polecam PNG

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki z góry bo się trochę czepiam:

Drive were place on foam pad to minimise vibration/resonance

Sound instrument : my frikken ear, from about 0.5m away. BTW I can hear that annoying "Mosquito" ring tone for Mobile phones, so my hearing is quite reasonable.

No drive seeks were involved as the drives were NOT connected to a computer

A w ciekawy sposób przetłumaczyłeś:

"very slight high pitch whine"

"I've got to stress that there is no way I would have been able to pick up the noise difference in our workshop, the background noise is just not LOW enough"

Nie wiem, gdzie tutaj widać "zdecydowanie głośniejszy" <_<

Przyznam, że nie doczytałem do końca. Zasugerowałem się stwierdzeniem wcześniejszym "very slight high pitch whine". Nawet "bardzo nieznaczna" różnica w hałasie jest dla mnie bardzo znaczna. Może to zabawne, ale zawsze jak ktoś mi mówi, że coś (w kwestii hałasu) jest nieznaczne, małe, niewielkie, ledwo słyszalne czy brawie bezgłośne - w praktyce okazuje się czymś znacznie głośniejszym. Edytowane przez FLITH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony zgadzam się z Tobą jak najbardziej.

Z drugiej jednak strony w przypadku Samsungów czy WD to różnice pomiędzy egzemplarzami są znaczne - wiem bo doświadczyłem - wystarczy stanąć obok zamkniętej obudowy i już wiadomo co w środku siedzi (WD .....).

A tutaj gość pisze o dyskach wyciągniętych "na stół" a raczej na mate i odsłuchu z 50 cm.

W taki sposób każdy dysk słychać - zresztą pisze, że wszystkie słychać a raczej prawie nie słychać. A w tym przypadku słychać "bardzo słaby wysokotonowy gwizd".

Zresztą dysków nie bronie - sam mam obudowę wyłożoną korkiem, dyski zawieszone na gumach, duże wentyle na niskim napięciu.

Ale wśród nowych dużych dysków te Barki należą do cichszych ale cieplejszych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale wśród nowych dużych dysków te Barki należą do cichszych ale cieplejszych.

A masz może porównanie do Samsungów z serii T133? Obecnie planuję zakup 320GB SATA i nie wiem już czy brać Barkę 7200.10 czy Samsunga. Priorytetem jest oczywiście cisza, na drugim miejscu ilość wydzielanego ciepła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety - tak jak wyżej napisałem - dyskom Samsunga to nie ufam i poza jednym 160GB nie miaałem do czynienia. Ale to uprzedzenia własne i ani nie zniechęcam ani nie zachęcam. To samo dotyczy WD, z tym, że tutaj to pare dysków na codzień musze słuchać - nic przyjemnego.

Głównie "obracam się" w kręgu Hitachi, Seagate i Maxtor. Maxtor jest głośniejszy, co słychać poza obudową (skrobanie głowic). A że 3-talerzowce są przeważnie głośniejsze w idle niż 2-talerzowce dlatego wybrałem 320GB Barke10.

Szkoda, że Hitachi nie ma 2-talerzowego 320GB - w końcu ma 1-talerzowego 160GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś może te dwie "Barki" w RAID0? Jak wydajność? Jakieś screeny?

Mialem, pobawilem sie, zrezygnowalem :) Ponizej zdjecia z HDTacha pojedynczego dysku i RAID 0

Dołączona grafika Dołączona grafika

Dyski podpiete do kontrolera zaszytego w mostku poludniowym ICH5R na plycie Abit IC7-G, czyli SATA I

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem, pobawilem sie, zrezygnowalem :) Ponizej zdjecia z HDTacha pojedynczego dysku i RAID 0

Dołączona grafika Dołączona grafika

Dyski podpiete do kontrolera zaszytego w mostku poludniowym ICH5R na plycie Abit IC7-G, czyli SATA I

Wiecie może jak sprawdzic czy dysk nie ma badów?? jakim programem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Szkoda, że Hitachi nie ma 2-talerzowego 320GB ...

– wręcz przeciwnie, posiada. Mam tu na myśli nową serię T7K500 (wersja 320 GB posiada 2 talerze i 4 głowice).

Źródło:

http://www.hitachigst.com/tech/techlib.nsf...e/T7K500_DS.pdf

http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C2200235

P.S. Na zakończenie mały bonus – klik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi