liberator Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Mam nagrzewnice od Łady na której leży jeden fander 120 bez shrouda a temp procesora w stresie kształtuje sie na poziomie 49 stopni. Wynik ten nie satysfakcjonuje mnie. Więc mam pytanie czy lepiej kupić black ice pro 2 czy zamontować shroud? Przyznam że próbowałem zrobić taki prowizoryczny shroud z kartonu ale temp CPU spadła tylko o jeden stopień. Co sądzicie o chłodnicach black water? Czy są dużo gorsze od black ice? Mam kolejne pytanie dotyczące tego czy duża różnica w temp GPU będzie jak zrobie dwa odzielne obiegi dla CPU i GPU? Racjonalnie myśląc woda ogrzana przez CPU słabo chłodzi GPU. Mam ti4200 które na rdzeniu dało sie podkrećić tylko do 285 ze standarowych 250 a czytałem że spokojnie można uzyskać wyniki ponad 300 na tej karcie. Dodam że mam bartona 1833@2310(11*210) a temp w pokoju to 25 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) Zmierz lepiej temperature wody jakims wiarygodnym termometrem. Od tego trzeba zaczac. I jaka masz plyte? abita? Edytowane 2 Maja 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Racjonalnie myśląc woda ogrzana przez CPU słabo chłodzi GPU.Nie myśl racjonalnie .... woda w bloku nagrzewa sie tak minimalnie, że nie warte jest branie tego pod uwage. Kolejność nie jest ważna, lecz wydajność nagrzewniczki (chłodniczki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Cosik słabo jak na Łade. Jaki masz blok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 moze masz zle zamontowany blok, słabej jakosci blok, zła pasta itp.. Pokaz jakies fotosy układu, wtedy cos poradzymy, inaczej raczej nic nie wydumamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) ja bym wziął pod uwage przekłamanie czujnika temperatury na płycie. węże ciepłe? chłodnica ciepła? edit: na jakim napięciu ten barton chodzi? i jak szybko fander sie kreci...? Edytowane 2 Maja 2006 przez oskarro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 pewnie masz chlodnice zasyfiona ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 masz zapchaną nie wyczyszczoną chłodnice pewnie ja na swojej miałem temp. 33*c w stresie na sempronie 3000+@2.7 przzy 1.55v w biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liberator Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Barton chodzi na 1.775V. Blok to nukleon. Płyta główna ASUS A7N8X. Woda w pojemniku z pompa ma 31,5 stopnia. Użyłem pasty arctic silver 5. Co do montażu bloku to myśle że jest poprawnie zamontowany. Skłaniałbym się raczej co do brudnej nagrzwnicy. Kupiłem ja w sklepie z częściami do Łady była nieużywana tylko przez jakiś czas leżała w magazynie. Jak pierwszy raz włączyłem układ to po kilku minutach woda nabrała koloru miedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Barton chodzi na 1.775V. Blok to nukleon. Płyta główna ASUS A7N8X. Woda w pojemniku z pompa ma 31,5 stopnia. Użyłem pasty arctic silver 5. Co do montażu bloku to myśle że jest poprawnie zamontowany. Skłaniałbym się raczej co do brudnej nagrzwnicy. Kupiłem ja w sklepie z częściami do Łady była nieużywana tylko przez jakiś czas leżała w magazynie. Jak pierwszy raz włączyłem układ to po kilku minutach woda nabrała koloru miedzi.Czyściłeś ją czymkolwiek jak to zobaczyłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 co do montażu bloku, ja za pierwszym razem bylem tez o tym przekonany, ale poprawilem, i temp troche spadła. nie zaszkodzi zdjąć / założyć :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Pewno chłodnica zawalona jakimś syfem, bo temperatura wody powyżej 30 stopni na ładzie to trochu dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 masz czujki zwalone bo jeśli woda 30 C to na procu nie może być 20 C więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 daj nawiew troche na płyte w okolice sochetu, zobacz czy temeratuta nei zacznie spadać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liberator Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Ale ten odczyt odnosi sie rdzenia(dioda) a nie podstawki. Jak zdejmę bok obudowy to temp spada o 1 stopień. Na nagrzewnicy fander jak chodzi na 5V to jest 54 stopni w stresie na rdzeniu a na 12V jest 49. Dziś albo jutro zdejmę nagrzewnicę i wypełnie ją wodą z kwaskiem cytrynowym albo octem i zostawie na noc. Myśle że to ja oczyści wewnątrz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Ale ten odczyt odnosi sie rdzenia(dioda) a nie podstawki. Jak zdejmę bok obudowy to temp spada o 1 stopień. Na nagrzewnicy fander jak chodzi na 5V to jest 54 stopni w stresie na rdzeniu a na 12V jest 49. Dziś albo jutro zdejmę nagrzewnicę i wypełnie ją wodą z kwaskiem cytrynowym albo octem i zostawie na noc. Myśle że to ja oczyści wewnątrz. 1 posluchaj sie kolegi :P 2 dobry pomysl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pekaok Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 no ale woda wcale nie jest taka ciepła... może to nie w chłodnicy jest problem a w bloku/czujnikach na mobo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 niech da foto jak zamocował blok. mi sie wydaje ze tam jest problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 A mi sie wydaje że fander @5v nie dmucha prawie wcale... a jak nie ma jeszcze shrouda to lipka. Polecam kupic jakąś delte 120 za 5zl i zobaczyć co się będzie działo... Ładę powinieneś wyczyść jakoś mimo tego że była nowa, bo miedż w środku mogła zaśniedzieć co obniża wydajnośc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Ładę powinieneś wyczyść jakoś mimo tego że była nowa, bo miedż w środku mogła zaśniedzieć co obniża wydajnośc. Ona w srodku jest cała z mosiądzu z teo co mi sie wydaje. Wlej gorący ocet na pare minut. Powinno cos dać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) Nie brudzi ci wody ta łada? Bo być może nie są z niej wyciągnięte korodki, i syf który z nich powstaje może pozatykać kanały i stąd taka słaba wydajność. Jeśli łada nie była rozlutowywana to prawie napewno ma w środku korodki. Sam mam lade (rozlutowana i wyczyszczona by muciek), a na niej bartona puszczonego 2520@1.875 (1.85 real) i do tego jeszcze bloczek na NB. Wieje na nią streamliner 140mm puszczony na 12V. W pokoju 25* a na procku 40 w idle max 48 w stressie. A zalanie octem i innymi chemikaliami i tak nic nie da, dopóki nie rozlutujesz łady i nie wyciągniesz korodek :) @mariush190 - w środku przy wlotach są właśnie korodki i one są chyba ze stali. Edytowane 3 Maja 2006 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 @mariush190 - w środku przy wlotach są właśnie korodki i one są chyba ze stali. Si! to sa korodki z łady Jania A tak wyglądała w środku http://img488.imageshack.us/img488/7251/img10379qr.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 w sumie jak była nowa i dolał do wc jakiegos boryga, to nie powinno korodować, nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) w sumie jak była nowa i dolał do wc jakiegos boryga, to nie powinno korodować, nie?nie powinno, ale raczej ni byla nowa. zreszta jest pewnie zakamieniona i tyle. najlepiej sprawdzic czy jest ciepla, jak tyak to oznacza ze odbiera cieplo z wody. No i najlepiej to zrobic szrouda z kartonyu i zobaczyc. nozyczki kawal kartonu i jest shroud w 15 minut. Edytowane 3 Maja 2006 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Ja mam schrouda z listewki kątowej. Piłka do drewna, klej i 30 minut roboty. Listewki są po kilka zł za szt. w castoramie. Niepomalowany lakierem schroudzik pociemniał i jest mniej więcej koloru mosiężnych zbiorników mojego volvo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liberator Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Dziś zalałem chłodnice na 1,5 godz octem. Później jeszcze na pół godziny wypełniłem ją takim odkamieniaczem do czajników itd. Troch syfu wyleciało. Efekt jest, temp spadła o jakieś 4-5 stopni. W stresie wynosi teraz ok 44 stopnie. Mam pytanie o ile stopni spadła wam temp na procesorzy czy temp wody po zrobieniu shrouda? I jak macię różnicę w temp pomiędzy wodą a procesorem w stresie czy idle? A co do tych korodków to możliwe że są ale ja nie potrafię rozlutować nagrzewnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 A co do tych korodków to możliwe że są ale ja nie potrafię rozlutować nagrzewnicy. Jak wylewałeś z niej ten ocet to miał on rdzawy kolor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liberator Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) Tak. Poprostu w sklepie ściemnili mi że nagrzewnica była nie używana. Przypuszczam że była regenerowana tylko. Edytowane 3 Maja 2006 przez liberator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Tak. Poprostu w sklepie ściemnili mi że nagrzewnica była nie używana. Przypuszczam że była regenerowana tylko. No to w takim razie korodki już zaczynają robić swoje. Lepiej daj komuś do wyczyszczenia (polecam mućka ;) :) bo potem bedzie to walka z wiatrakami, bedziesz płukał i czyścił, a woda i tak po jakimś czasie bedzie zasyfiona. Bedziesz musiał zmieniać wode w WC co kilka tygodni, a przecież nie o to chodzi. Nie wiem ile by dało zastosowanie borygo, ale sądze, że niewiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liberator Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Musze się dowiedzieć ile by kosztowało rozlutowanie i zlutowanie tej nagrzewnicy w jakimś zakładzie. Może ktoś się orientuje? Ale podejrzewam, że nie mało. Więc prawdopodobnie pozbieram kasę i kupie coś takiego http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1061 albo to http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1296. Wówczas będe miał spokój i na wydajności chyba nie wiele stracę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...