Skocz do zawartości
liberator

Shroud Czy Nowa Chłodnica?

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem Cooltek'a EXSTREAM 120 mm Dual. Na razie zamontowany jest na chłodnicy 1 fander. Temp CPU w stresie to 45 a w idle 38. Spodziewałem sie lepszych temperatur. Wydałem praktycznie 200 złotych a róźnica mała dodam że moja poprzednia Łada była zasyfiona. Czy jak zamontuje drugi wentyl to będzie jakaś duża różnica? A tak z ciekawości czy ktoś sprawdzał jaka jest różnica między 2 wentylami a 4 na chłodnicach tego typu lub podobnych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj... po raz kolejny to samo.

Zapuść układ z wyłączonym kompem na kilka/kilkanaście godzin. Zobacz o ile wzrośnie temp cieczy w układzie (czytaj o ile podniesie Ci ponad temerature otoczecznia sama pompka).

U mnie różnica wynosiła 6stopni!!! Eheim1260 gdzieś te 27W musiał oddać.

No i podstawowa kwestia. Czym mierzysz temperaturę procka? Z biosu? to wyobraź sobie ze zamias 45 pisze Ci tam 35 ;D Będzie to tak samo precyzyjne stwierdzenie.

Liczy się temperatura cieczy w układzie.

Przy nukleonie więcej nie osiągniesz. U mnie przy wersji v2, przy jednym wentylu @7V na chlodnicy standardem są 44 stopnie. A przy mega stresie nawet 49st. Ale tez mierzone ABITem więc nie ma to dla mnie znaczenia. Ważne że woda ma 30-31stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi