Skocz do zawartości
pops_pl

Chłodnica Od żuka I Hydro Seltz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkim jestem nowym użytkownikiem . Zakupiłem pompke hydro seltz l20 oraz chłodnice od żuka mam zamiar zakupić bloczek FlowPin od termita_tm oraz jakies chłodzenie na grafike . Jak myslic bedzie to dobry komplet ?? jaki bloczek na grafike bedzie najlepszy . java script:emoticon(':?', 'smid_5')

:? bede uzywał chyba węży 10/12 albo 8/10 jescz nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

temat jakich pełno.

Mowiłem ze lepiej załozyc przyklejony topic dla niewiedzących, lub nieczytających.

Blok flowPin jest oka

Na grafe kup f2g, mysle ze fajny, ale wybór nalezy do ciebie.

To jest chłodnica czy nagrzewnica do zuka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temat jakich pełno.

Mowiłem ze lepiej załozyc przyklejony topic dla niewiedzących, lub nieczytających.

Blok flowPin jest oka

Na grafe kup f2g, mysle ze fajny, ale wybór nalezy do ciebie.

To jest chłodnica czy nagrzewnica do zuka?

jest to chłodnica ;d cała z miedzi i mosiadzu java script:emoticon(':razz:', 'smid_16')

:razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

najlepsza od C.O

Mówie tu całkowicie poważnie, C.O wymiata, sam mam i chwale sobie, wcale nie jest za mocna, a ta ciszaa. yymmm RaRytas! ;) :lol2:

Edytowane przez mariush190

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary!!! zapomnij o hydorku L20 i takim byku i wiecej niz jednym bloku!!

:mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

nie mogłem sie powstrzymac

pompka hydor L20 jest b. dobra chłodnice i 3 bloki udzwignie bez problemu

jest pod wieloma wzglendami lepsza od pomp typu c.o. czemu

ano temu

+mniejsza

+możliwość pracy jako inline i jako zatopiona / kilka metod odpowietrzania tujnik, rez. w C.O. przydało by sie stosować trujnik według kszonka

+masz odrazu króće na ktore powinieneś założyć węże 10/1.5 lub po kupieńu odpowiednich redukcj z RN 8/1.5

+/-dość cicha jak na akwarjówki / w porównaniu do C.O. jest dużo głośniejsza

+/-umiarkowana cena /C.O. można kupic w podobnej cennie lecz trzeba liczyć sie z kosztami redukcji i korozji itp.

+niezła wydajność

wiec jeśli niezalerzy ci na jakiejś super ciszy to ją polecam/ bedziesz miał napewno mniej kłopotów niż z pompą C.O.

osobiście miałem ją w trio z bloczkiem termita i nagrzewnicą dość sporą Łada

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdro

Popieram ... dziwne jest stwierdzenie ze L20 sobie nie poradzi z dwoma blokami i nagrzewką.

Popatrz tylko na układy niektórych userów i ile mają bloków z tą pompka. (np. wc Chaos'a)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

pompka hydor L20 jest b. dobra chłodnice i 3 bloki udzwignie bez problemu

jest pod wieloma wzglendami lepsza od pomp typu c.o. czemu

ano temu

+mniejsza

+możliwość pracy jako inline i jako zatopiona / kilka metod odpowietrzania tujnik, rez.

Nie mowie ze koniecznie C.O, ale C.W.U, kto teraz uzywa pompki w rezie, wszyscy od reza raczej uciekają, w C.W.U ma gwint 1/2", wkręca krócce i gotowa do WC.

+/-umiarkowana cena /C.O. można kupic w podobnej cennie lecz trzeba liczyć sie z kosztami redukcji i korozji itp.

C.W.U tez dostanie w podobnej cenie, mozna bez problemu dostac uzywane za niewiele ponad 100zł

wiec jeśli niezalerzy ci na jakiejś super ciszy to ją polecam/ bedziesz miał napewno mniej kłopotów niż z pompą C.O.

osobiście miałem ją w trio z bloczkiem termita i nagrzewnicą dość sporą Łada

pozdro

A kto ma jakies kłopoty z C.O? Podłanczasz do ukałdu, napelnia sie jeszcze szybciej niz Atman305 na inline. Ma odpowietrznik, jak powietrze sie zbierze to przekrecasz i wylatuje.

Popieram ... dziwne jest stwierdzenie ze L20 sobie nie poradzi z dwoma blokami i nagrzewką.

Popatrz tylko na układy niektórych userów i ile mają bloków z tą pompka. (np. wc Chaos'a)

Chodziło o chłodnice jak juz powiedziano wczesniej, ciekaw jestem ile czasu ona pochodzi z chłodnicą i 2-3 blokami, miesiąc, moze dwa.

opory nawet mniejsze niz w nagrzewce bo kanaly szerokie,zbiorniki wieksze

No nie wiem czy miejsze, postaw sobie chłodnice i nagrzewnice i zbadaj. Tez zalezy od tego jak ma wlot i wylot ułozony. Gdzies kiedys na tym forum wyczytałem ze grube węze stawiają wieksze opory. A w miejszych woda krązy szybciej.

Mysle ze większosc wolałaby C.W.U od Hydorka, tym bardziej ze nieraz na allegro mozna je dostac naprawde tanio. C.O to juz kwestia gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C.W.U tez dostanie w podobnej cenie, mozna bez problemu dostac uzywane za niewiele ponad 100zł

...

Mysle ze większosc wolałaby C.W.U od Hydorka, tym bardziej ze nieraz na allegro mozna je dostac naprawde tanio. C.O to juz kwestia gustu.

Sorry, ale żeby znaleźć c.w.u w dobrym stanie na allegro w takiej cenie, to trzeba mieć niezłego farta. Pod koniec ubiegłego roku, po miesiącu poszukiwań "upolowałem" Vortexa na allegro za jakieś 160zł i myślałem że mi się udało. Niestety, pompa okazała się być w fatalnym stanie i mimo "odpicowania" były z nią same problemy (zatrzymywała się podczas pracy). Skończyło się na tym, że odesłałem Vortexa i kupiłem nowego Grundfosa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

teraz nie widac, ale jestem pewny, ze bez porblemu mozna kupc za ok 140zł, widziałem nie jedną za taką cene. Chyba warto dołozyc pare groszy i mniec cos co pochodzi i sie nie rozwali po kilku miesiącach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Że ty ma pompę cwu czy co to nie znaczy że inni też muszą, do żuczka wystarczy nawet poczciwy aquael 650.

Ja mam C.O, nikogo nie zmuszam do C.O ani do C.W.U, Wydaje mi sie, ze aquaEL 650 ni uradzi wielkiej chłodnicy i 2-3bloki. Skoro pytał sie czy nadaje sie jakas z allero za ok110zł to lepiej dołozyc pare groszy i miec prawdziwą cisze i mocną pompke.

Takie jest moje zdanie, nikodo do niczego nie zmuszam, jak dla mnie moze uzywac sobie tego hydora, tylko jestem ciekaw jak długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło o chłodnice jak juz powiedziano wczesniej, ciekaw jestem ile czasu ona pochodzi z chłodnicą i 2-3 blokami, miesiąc, moze dwa.

Ja mam C.O, nikogo nie zmuszam do C.O ani do C.W.U, Wydaje mi sie, ze aquaEL 650 ni uradzi wielkiej chłodnicy i 2-3bloki. Skoro pytał sie czy nadaje sie jakas z allero za ok110zł to lepiej dołozyc pare groszy i miec prawdziwą cisze i mocną pompke.

Takie jest moje zdanie, nikodo do niczego nie zmuszam, jak dla mnie moze uzywac sobie tego hydora, tylko jestem ciekaw jak długo.

Kurcze zdecyduj sie ... za kazdym razem zmieniasz podejscie do tematu jak Ci wiatr zawieje. Chodzi o to ze pompka akwariowa sobie poradzi z 3 blokami i chłodnicą. Jesli takowej nie miałes to nie wmawiaj wszystkim dookoła ze akwariówki są beee.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

nie widze zebym jakos zmienił podejscie do tematu.

Koniec OT!!!

Doradzcie mu jakąs akwariowke, skoro myslicie ze da taka rade i nie ma sensu brac C.W.U ani C.O.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doradzcie mu jakąs akwariowke, skoro myslicie ze da taka rade i nie ma sensu brac C.W.U ani C.O.

Kurcze czytaj ze zroszmieniem ... nie chodzi o to czy cwu i co są złe czy zajefaje; imho są extra i sam bym chciał cos takiego miec, ale narazie mam inne priorytety. Rzecz w tym, że twierdzisz ze akwarówka sobie nie poradzi z trzema blokami i chłodnicą, nawet mówisz ze pochodzi miesiąc lub dwa - sorry ale to kompletna bzdura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

Kurcze czytaj ze zroszmieniem ... nie chodzi o to czy cwu i co są złe czy zajefaje; imho są extra i sam bym chciał cos takiego miec, ale narazie mam inne priorytety. Rzecz w tym, że twierdzisz ze akwarówka sobie nie poradzi z trzema blokami i chłodnicą, nawet mówisz ze pochodzi miesiąc lub dwa - sorry ale to kompletna bzdura.

Miałem atmana 305 na inline, był mocny, ale jak był obciązony dwiema chłodnicami i dwoma blokami to głosno pierdział.

Wiem ze hydor jest lepsza jakosciowo, ale to tez akwariówka, podobnie zbudowana zresztą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh.. ktos kiedys mowil ze zeby kazdy uklad dobrze dzialal potrzebny jest przeplyw zaledwie kilkudziesiedzi/kilkuset l/h reszte zrobi fizyka

reszta moze zalezec od odgleglosci na jaka pompa da rade wode wypchac a jak nie bedziesz mial zbyt daleko tej chlodnicy od kompa to mozesz nawet najtansza pompke wziac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

tylko ile czasu pochodzi taka pompa, jesli ona bedzie ledwo co pracowac na max wysiłku, i jak będzie wtedy z ciszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

to niech mnie ktos do k**wy nędzy zabanuje jak sie nie podoba ilosc postów!

Piszecie jakies głupoty wiec odpowiadam.

Kto by montował aquaela 650 do trzech bloków i CHłODNICY od żuka ?? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi