koti 0 Posted May 2, 2006 Report post Posted May 2, 2006 Zaraz po kupnie (2 tyg. temu) w/w nagrywarki wypaliłem pierwszą płytkę. Właściwie to nie miałem żadnej porządnej , więc wrzuciłem DVD-R firmy Creation :) Wypaliło wszystko ładnie , cud , miód i orzeszki. Nie miałem potrzeby korzystać , ale dzisiaj już doszedłem do skrajności , bo na moim 120GB zostało 300mb wolnego miejsca. Znalazłem jakiegoś Msonica +r na dnie szuflady i biorę się za nagrywanie. Dałem prędkość x4 (max płytki) i klikam dalej. Niestety , ale nagrywanie zatrzymuje się na "caching of files started" (nagrywam nero dołączonym do nagrywarki). W tej tabelce niżej nagrywarka jest pokazana jako idle. Ok pomyślałem , wina płyty. Ale nie mogłem ani wyłączyć nero , ani otworzyć tacki. Więc reset i idę do sklepu po inne płytki. Kupiłem dwie TDK +r i jest dokładnie to samo :mur: Po prostu nie mam już siły , resetować co chwilę kompa jest naprawde wkurzającą czynnością. Na obu płytkach jest to samo. Proszę o pomoc :> Quote Share this post Link to post Share on other sites
zavader 0 Posted May 2, 2006 Report post Posted May 2, 2006 1. Nowy firmware wgraj. 2. Kup inne płytki. U mnie na BulQPaqach była pupa mocna dośc - zmarnowałem jakieś 5 płyt testując prędkości - ale juz na Verbatimach - jest super. Wszystko nagrywa świetnie. Niestety laser w tej wypalarce jest czuły chyba bardzo i różnie sobie radzi z płytami. No ale w sumie nie warto oszczędzać na płytach akurat wg mnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
koti 0 Posted May 2, 2006 Report post Posted May 2, 2006 (edited) Kupiłem najdroższe jakie były , TDK chyba nie uznasz za zla firme. A firmware mam najnowszy jaki jest na stronie BenQ. apdejt. Jednak nie mam najnowszego , bo sprawdzałem na stronie polskiej. Znalazłem na zagranicznej i nie mogę wgrać tego fw :D Już 3 raz probuje , a wciaz to samo. Moze to problem z taśmą ? Nie mogę teraz nawet otworzyć tacki , muszę kompa resetowac ;d Edited May 2, 2006 by koti Quote Share this post Link to post Share on other sites
ralph03 0 Posted May 3, 2006 Report post Posted May 3, 2006 Moze, nim napiszesz moze. To sprawdz czy to wina tasmy. Sprawdz rowniez wypalarke na komputerze jakiegos kolegi lub jakiejs kolezanki ;) Jesli nie to czeka ją wizyta w serwisie. Najnowsze fw dla Twojej nagrywarki to BCHC Quote Share this post Link to post Share on other sites
koti 0 Posted May 3, 2006 Report post Posted May 3, 2006 (edited) No chętnie bym to zrobił , ale sklepy zamknięte. Większość znajomych wyjechała , albo mnie w dzień nie ma , także zrobię to jutro. edit : Zmiana taśmy i to samo ;/ Edited May 4, 2006 by koti Quote Share this post Link to post Share on other sites
koti 0 Posted May 8, 2006 Report post Posted May 8, 2006 Wielki sorry , że post pod postem , ale chciałbym odświeżyć. Skontaktowałem się ze sklepem Gigamike (tam kupiłem nagrywarke) i kazali mi odesłać od razu do serwisu BenQ. Czy ktoś już miał styczność z tym serwisem ? Przy wyciąganiu nagrywarki z kompa poczułem , że po prostu śmierdzi paloną elektroniką. Jak długo będę czekał na nową ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gringo73 0 Posted May 11, 2006 Report post Posted May 11, 2006 Zaraz po kupnie (2 tyg. temu) w/w nagrywarki wypaliłem pierwszą płytkę. Właściwie to nie miałem żadnej porządnej , więc wrzuciłem DVD-R firmy Creation :) Wypaliło wszystko ładnie , cud , miód i orzeszki. Nie miałem potrzeby korzystać , ale dzisiaj już doszedłem do skrajności , bo na moim 120GB zostało 300mb wolnego miejsca. Znalazłem jakiegoś Msonica +r na dnie szuflady i biorę się za nagrywanie. Dałem prędkość x4 (max płytki) i klikam dalej. Niestety , ale nagrywanie zatrzymuje się na "caching of files started" (nagrywam nero dołączonym do nagrywarki). W tej tabelce niżej nagrywarka jest pokazana jako idle. Ok pomyślałem , wina płyty. Ale nie mogłem ani wyłączyć nero , ani otworzyć tacki. Więc reset i idę do sklepu po inne płytki. Kupiłem dwie TDK +r i jest dokładnie to samo :mur: Po prostu nie mam już siły , resetować co chwilę kompa jest naprawde wkurzającą czynnością. Na obu płytkach jest to samo. Proszę o pomoc :> Witam, Mam ten sam problem tylko że z 1640. Kupiłem ją w połowie grudnia ubiegłego roku i jak do tej pory nie udało mi sie nagrać DVD+r żadnej z firm i dobrych i kiepskich. Przepinanie taśm , przeinstalowanie systemu , zmiany sterowników płyty biosu i płyty i nagrywarki oraz instalcja ASPI nic nie pomogła. Instalowałem nawet Linuxa ... i w każdym z tych przypadków nagrywarka zachowuje sie tak samo czyli nie nagrywa DVD+r. "-" idą bez problemów chociaż ostatnio nie nagrało mi TDK - . problemy były od początku z tym że jak ją zaniosłem do serwisu przy Apollo (sklep w którym kupiłem ) to gość z serwisu nagrał przy mnie DVD+r Verbatima w 15 min bezbłedów. Trochę mnie to zmyliło i zacząłem szukać przyczyny u siebie ale jej nie znalazłem. Próbowałem na dwóch innych kompach i tez nie nagrywała. Tak że nie jesteś sam :) Jak dzwoniłem do serwisu Benq to powiedzieli mi żebym wysłał im Shenkerem (dawny Spedpol) na ich koszt ale jeszcze tego nie zrobiłem :) PzDr Quote Share this post Link to post Share on other sites
koti 0 Posted May 12, 2006 Report post Posted May 12, 2006 Czyli wszystko jasne. Jak mam im zapakowac ta nagrywarke , zeby sie nie przyczepili ? Nie zajmowalem sie tym , bo ukradli mi nowego SE D750i i mam wiele zajec w zwiazku z tym ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Destiny 0 Posted May 17, 2006 Report post Posted May 17, 2006 Chłopieee, a ty wiesz ze wypadałoby mieć troche wiecej wolnego miejca na dysku niz 300mb zeby wypalic plytke DVD?? Ile Ci pokazuje wolnego ramu w czasie nagrywania?? I jak z ogolna wydajnoscia systemu?? Zeby wypalic DVD 4.8 GB trzeba miec i czasem z 10 wolnego... Quote Share this post Link to post Share on other sites
koti 0 Posted May 18, 2006 Report post Posted May 18, 2006 Na to , misiu kolorowy , wpadłem zaraz po 3 nieudanych nagranych płytkach. Najpierw podpiąłem drugi dysk 20 gb i ustawiłem w nim folder tymczasowy nero , a jak nie poszło to skasowałem pare filmów i dalej nic. System mam czyściutki , ostatnia jego zwiecha była jakieś 8 miesięcy temu jak miałem uszkodzoną taśmę od dysku. Wolnego ramu mam 370mb/768mb w idle (teraz nie mam jak podpiąć nagrywarki) , ale bratu kupiłem taką samą nagrywarkę i śmiga na 256mb ram. Na stronie wyczytałem , że aby uznali mi gwarancję powinienem odesłać w oryginalnym opakowaniu. Jako , że kupiłem jako OEM powinienem to odesłać w styropianach , których nie mam :mur: Co zrobic w takiej sytuacji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Destiny 0 Posted May 18, 2006 Report post Posted May 18, 2006 A probowales nagrac np CDki?? inny program do nagrywania?? Zapodaj loga z nero Czarno Bialy Misiu :P Quote Share this post Link to post Share on other sites
skawin 0 Posted May 18, 2006 Report post Posted May 18, 2006 Koti a może udaj sie do sklepu gdzie kupiłeś nagrywarke to ono powinni ci ja wysłać ja tak zrobiłem bo nie miałem paragonu a serwis musi mieć paragon albo fakturę - u mnie na 1650 przy przegrywniu zwykłych płyt cd z 4 na 5 płyt wyskakiwał błąd danych CRC Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vipquard 0 Posted May 22, 2006 Report post Posted May 22, 2006 moim zdaniem błąd leży w systemie bo jak sam napisałeś koleś w sklepie nagrał płytke a próbowałeś ty ją podłączać pod innego kompa gdzie jest świerzutki system bo to info co ci wyskakuje to zawiera słowo cache czyli to jest tak zwana pamięć podręczna, bądź schowek. i samo info tłumaczać chodzi coś o cache w plikach startu lub z plików startu wiec sadze ze to jest wina systemu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
koti 0 Posted June 24, 2006 Report post Posted June 24, 2006 (edited) Po dwóch formatach nic. Dzisiaj zrobiłem znów, zainstalowałem aspi przez ForceAspi i śmiga :) Firmware zmienił się za pierwszym razem , śmiga jak szalona nawet na płytach DVD za 80 groszy (w ramach testu) :) Wcześniej też instalowałem ASPI , ale teraz zainstalowałem windowsa z innej płyty (system zintegrowany z SP2) i chodzi. Edited June 24, 2006 by koti Quote Share this post Link to post Share on other sites