Destiny Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Wiec tak: mialem problem z moja nagrywarka i chcialem zmienic firmware. No i zmienilem. Wgralem dwa razy ten sam firmware i jak sie komp zrestartowal to wyswietlo wiadomosc ze nie moze znalesc systemu. Wszedlem do biosu, patrze a tam mi sie nsgrywarka zrobila Masterm a twardziela juz wogole nie ma ;( Ludzie co moge zrobic ;(???? POMOCY :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 1) Może więcej danych odnośnie sprzętu...? 2) Firmware nagrywarki czy kompa (czyli płyty, czyli w sumie bios)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 1) Może więcej danych odnośnie sprzętu...? 2) Firmware nagrywarki czy kompa (czyli płyty, czyli w sumie bios)? Ad1 Lapek Aspire 3613 WLMi Nagrywarka Toshiba Samsung TSST Corp TS-L532U. Ad2. upgradeowalem tylko firmware nagrywary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Wygląda tak jakby firmware zaktualizował soft dysku :wink: Jeśli możesz załaduj default'owe ustawienia biosu, albo clear cmos tylko tu pewnie będziesz musiał rozebrać obudowe, żeby dostać się do baterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Wygląda tak jakby firmware zaktualizował soft dysku :wink: Jeśli możesz załaduj default'owe ustawienia biosu, albo clear cmos tylko tu pewnie będziesz musiał rozebrać obudowe, żeby dostać się do baterii. Znalazlem tu cos takiego: http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?t=3788...&highlight=532u Tylko ze niby jak ja mialbym to zrobic?? Mam pendriva ale nie wiem jak zrobic bootowalnego :( Jutro bede mial dostep do srubokretow wiec do jutra jeszcze sie ludze nadzieja ze nie bede musial niczego rozkrecac... :mur: gwara jest wiec... A tak poza tym to rozmyslam nad kupnem jakiegos innego lapa bo mnie Acer wku**** Jakies propozycje z uzglednieniem wymagan: 512 ramu, wireless card, nagrywara DVD DL, i karta graf z wlasna pamiecia albo jakas ktora uciagnie C&C Generals ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 (edytowane) :wink: Masz możliwość wyjęcia nagrywarki :?: Jeśli BIOS znajdzie dysk i system załaduje się normalnie nie musisz robic clearcmos'a (rozkręcać lapka). Hmm nie masz innego wyjścia jak zrobić pendrive'a botowalnego i spróbować sflashować spod DOS'a. W przypadku PC'etów zalecają nagrywarkę (Toshiba) podłączyć samą pod taśmę i jako master. Nie wiem jak jest Acerze, ale powinny być dwa kanały. Ale to wygląda na winę flashera (softu) Toshiby, coś ta współpraca z Samsungiem nie wychodzi na zdrowie :wink: Edytowane 2 Maja 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 :wink: Masz możliwość wyjęcia nagrywarki :?: Jeśli BIOS znajdzie dysk i system załaduje się normalnie nie musisz robic clearcmos'a (rozkręcać lapka). Hmm nie masz innego wyjścia jak zrobić pendrive'a botowalnego i spróbować sflashować spod DOS'a. W przypadku PC'etów zalecają nagrywarkę (Toshiba) podłączyć samą pod taśmę i jako master. Nie wiem jak jest Acerze, ale powinny być dwa kanały. Ale to wygląda na winę flashera (softu) Toshiby, coś ta współpraca z Samsungiem nie wychodzi na zdrowie :wink: A jakbys mi jeszcze powiedzial jak zrobic tego bootowalnego pendriva to bym byl wdzieczny :) probowalem juz paru rzeczy ale nie dziala do konca tak jak trzeba :/ acha, i nie mam win 98 ani dyskietki startowej.... wogole nie mam napedu dyskietek :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Jakiej marki masz pendrive'a :?: Zwykle dołączony soft pozwala na zrobienie wersji botowalnej. Np. do pd PQI mam płytkę z odpowiednim softem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Jakiej marki masz pendrive'a :?: Zwykle dołączony soft pozwala na zrobienie wersji botowalnej. Np. do pd PQI mam płytkę z odpowiednim softem. Udalo mi sie zabootowac wreszcie. Odpalilem upgrade firmware i kupa. Nie puszcza mi bo nagrywara jest na master i nie chce jej zaupgradowac. Moge jakos odpalic winde a nie Dosa z pendriva?? albo jakos inaczej?? bo mam program ktory to powinien odwrocic, ale musze go odpalic z windy ;( :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 W temacie (do którego link był kilka postów wyżej) było napisane: >>Problem solved.. >How? Change HDD to SLAVE mode, than boot from SLAVE device to Windows. Download SDR6472U-TU02-TR02_CSEL_Changer.exe and patched DVD. Shutdown PC and set HDD back to MASTER and DVD automatic change to SLAVE (after apply patch). Czyli przestawiasz napęd na slave. Nie wiem, jak to się robi w lapku, ale pewnie zworkami (o ile są) lub w jakiś inny cudowny sposób (zamiana miejscami chyba nie wchodzi w grę, bo napędy i dyski mają inne sloty). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 W temacie (do którego link był kilka postów wyżej) było napisane: Czyli przestawiasz napęd na slave. Nie wiem, jak to się robi w lapku, ale pewnie zworkami (o ile są) lub w jakiś inny cudowny sposób (zamiana miejscami chyba nie wchodzi w grę, bo napędy i dyski mają inne sloty). Mecze sie z ta cholera juz chyba ze 2-3 godziny zeby go rozkrecic :mur: w fabrykach acera chyba spawaja te srubki z plastikiem :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Oglądam właśnie dysk 2,5" Toshiby i raczej poza dodatkowymi czterema pinami gdzie włożyć zworki :-| Jak bym wyjął HDD z lapka, zabotował go z pd i zrobił flash nagrywarki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Oglądam właśnie dysk 2,5" Toshiby i raczej poza dodatkowymi czterema pinami gdzie włożyć zworki :-| Jak bym wyjął HDD z lapka, zabotował go z pd i zrobił flash nagrywarki. Ok. Udalo mi sie :D tzn wlasciwie mojej dziewczynie, nie wiem jak ona ta nagrywarke wyjela :) a ja po ciezkich bojach odkrecilem prawie wszystkie srubki i zostala mi jedna od monitora zeby dostac sie do plyty glownej. Ale sie pizdzialka nie chce nawet o milimetr ruszyc :( to teraz ide kombinowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenfollet Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Hmmm. Z tego co słyszałem to backup w Acerach (z ukrytej partycjii lub płytek) przywraca także ustawienia BIOSa wiec moze to by pomogło.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Oglądam właśnie dysk 2,5" Toshiby i raczej poza dodatkowymi czterema pinami gdzie włożyć zworki :-| Jak bym wyjął HDD z lapka, zabotował go z pd i zrobił flash nagrywarki. Sprawa juz zalatwiona :) Otoz te 4 piny sa wlasnie i u mnie w WD i dzieki Bogu bo mozna zmienic mu ustawienie z Master na Slave i zabootawac normalnie system z dysku :) co slepota i zdenerwowanie z czlowiekiem robia ;) :mur: wystarczylo zworke zapodac i zabootowac i zrobic jeszcze jeden flash firmwaru :) Dzieki za wszystkie podpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sansaba Opublikowano 11 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2006 Ad1 Lapek Aspire 3613 WLMi Nagrywarka Toshiba Samsung TSST Corp TS-L532U. Ad2. upgradeowalem tylko firmware nagrywary. Możesz wrzucić link do upgrade firmware nagrywarki ?? Z góry dzięki. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destiny Opublikowano 12 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2006 Jaki masz firmware orginalny?? Sciagnij sobie programik Disc Info jesli nigdzie indziej nie moze tego sie doszukac. Ludzie reportowali chyba z 4 rozne typy firmwarow, a ta nagrywarka ma swoj odpowiednik w Toshibie SD-R6472U. Link do firmwaru ktore ja uzywalem: http://hijacker.rpc1.org/toshiba/index.php?path=SD-R6472U/ ps. ostatni programik zmienia ustawienia master na slave itd wiec UWAGA :) Ps2. Nie biore zadnej odpowiedzialnosci za uzywanie powyzszych firmwarow itd :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...