wachu13 Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Witam Mam w domu kilka komputerow podlaczonych w siec (laptopy i desktopy). Wszystko za pomoca routera d-link DI-624. Jeden kabel idzie na drugie pietro do mojego desktopa. I teraz pytanie wlasnie odbywa sie remoncik na drugim pietrze i mam mozliwosc schowania kabla i zamontowania puszek w scianie. Chcialbym z tego jednego kabla co idzie z routera tak rozgalezic aby miec puszke i w kuchni i w pokoju i w sypialni, jak je podlaczyc ze soba aby w przyszlosci byla mozliwosc podpiecia np laptopa do gniazda w pokoju (sygnal czasami nie jest tam za mocny dlatego wystarczylo by podpiac laptopa kablem do gniazdka i leciec po kablu nie wlan-em) i czy wtedy desktop i laptop beda mogly miec dostep do internetu w tym samym czasie czy tylko jeden? Polacenie szeregowe? Jezeli tak to prosilbym o jakis schemacik ewentualnie namiary na ten temat. Nie chcialbym kupowac zadnego dodatkowego sprzetu, jezeli nie da sie aby dwa mialy dostep w tym samym czasie to chociaz jak to rozwiazac aby podlaczyc tylko jednego ale albo w kuchni albo w pokoju itp. Pozdrawiam i czekam na propozycje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 Wydaje mi się, że prostszym rozwiązaniem byłoby zainstalowanie osobnego kabla na każde gniazdko sieciowe. A potem podłączyć je do routera. Gdyby było za mało wolnych gniazd to opcjonalnie kupić switch. Możesz też mieć podłączone tylko jedno gniazdko do routera, a te pozostałe wpinać do routera gdy będzie taka potrzeba. Na skrętce raczej nie zrobisz sieci o topologii magistrali, ale mogę się mylić. Nigdy nie spotkałem się z takim rozwiązaniem jak proponujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 daloby rade po parze na gniazdko puscic, ale tak czy inaczej kazda para musialab miec wlasny port w routerze tylko straszna wiocha cos takiego robic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wachu13 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) Czyli jakie inne rozwiazania proponujecie? Zakladajac ze tylko jeden kabel moze isc od routera Edytowane 3 Maja 2006 przez wachu13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 switch na pieterku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wachu13 Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Dzieki za odpowiedzi ktore rozjasnily mi moja sytuacje i jak widze bez switcha sie nie obejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...