tomos Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 (edytowane) rwerp napisał(a): Masz rację, ale inny kolega się mimo tego powoływał na aluminiowe ramy rowerowe twierdząc, że są mocniejsze od stalowych. Znalazłem info, że nie są :) ale oczywiście ma to nikły związek z obudowami od komputerów...a jezdziles kiedys na rowerze? z rama cr-mo i alu? jak nie to moze sproboj to sam sie przekonasz. moze dam jakas bardziej wiarygodna strone z branzy: bikeworld @jauhis: a gdzie napisalem, ze komp ma byc nieslyszalny? jest subtelna roznica w slowie cichy a nieslyszalny. Edytowane 5 Maja 2006 przez tomos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Aha. Widzę że moje źródła ściemniały :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jauhis Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 (edytowane) letrev napisał(a): Nie przesadzaj... chodzi o to zeby komp nie był dokuczliwy podczas zasysania czegoś w nocy np albo oglądania filmu a jak dysk + cewki beda wydzielać w sumie 10dBA to w zyciu tego nie usłyszysz nawet jak bedziesz siedział 1m od kompa... to teraz zadaj sobie pytanie co chcesz robić z tą obudową ? Rzucać / skakać po niej / kopać / podgrzewać palnikiem ? Jeżeli tak to faktycznie ANTEC (albo jakakolwiek inna obudowa z SECC) to wytrzyma :twisted: No lol jeżeli dla ciebie dysk twardy jest cichy to gratuluje sluchu, sam mam w kompie b. ciche wentyle ( fander @ min obroty ) no i nic praktycznie nie slychac tylko dysk ( posiadam Samsunga, czyli ponoc jeden z cichszych dysków:) )dysk jak to dysk to niezle szumic potrafi, nawet polozony na gabce, takze gadanie ze w kompie nawet bez wentylów, z cichym zasilaczem, ze dysk jest nieslyszalny z 1m jest smieszne prawde mówiąc... chyba nigdy nie miales cichego kompa. Fakt da sie spokojnie przy tym spac, ale nie gadajcie ze jest nieslyszalny z 1m :/ Edytowane 5 Maja 2006 przez jauhis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Jak się dysk zawiesi na gumkach, to go prawie nie słychać ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 (edytowane) jauhis napisał(a): ( posiadam Samsunga, czyli ponoc jeden z cichszych dysków:) ) ponoc robi wielką róznicę - tez mam niestety dysk szajsunga ale pod wzgledem "cichy" to do drugiego w moim kompie hitachi to brakuje mu 3lat swietlnych - i to jego mozna uznac za prawdziwie cichy aczkolwiek nie za niesłyszalny dysk od razu dodam ze oba dyski sa doskonale "wytłumione" -wiszą na gumowych oringach i poki co nikt lepszego sposobu na wyciszenie dysków nie wymyslił w kwestii ciszy wszytsko jest pojeciem wzglednym i nie dla wszytskich moze oznaczac to samo Cytat Fakt da sie spokojnie przy tym spac, ale nie gadajcie ze jest nieslyszalny z 1m :/ najsmiejszniejsze jest w tym to , ze np. u mnie elektronika podzespołów (cewki itp itd) sa głosniejsze od wentyli , zasiłki itd Edytowane 5 Maja 2006 przez bartezjusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 rwerp napisał(a): Jak się dysk zawiesi na gumkach, to go prawie nie słychać ;-)W ten sposob wyeliminujesz wk*rwiajace chrupanie, ale tutaj raczej chodzi o halas jaki powoduja krecace sie talerze :) Ja niestety jestem na etapie wyciszania gdzie juz slychac szajsunga (jest na silniku nidec zeby nie bylo...) :? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Lian Li Pc 7 Se Black jest piękna, szczotkowane aluminium, prosta ale za to bardzo elegancka stylistyka. Jedynym "ektrawaganckim" elementem są wstawki z włókien węglowych na dolnej i górnej części panelu. Obudowa jest bardzo lekka i szeroka, bardzo wysoka jakość wykonania i dbałość o każdy nawet najmniejszy szczegół. W standardzie dwa wentylatory (ciche, przedni wyposażony w filtr przeciwkurzowy), tylny zakryty wybrzuszoną metalową siatką a'la dawne głośniki. We wnętrzu nakładki plastikowe na "ostre" krawędzie. Napędy montowane na śrubki, ale dla mnie to żaden minus, dyski zmieniam bardzo rzadko. O ile mnie pamięć nie myli to blat jest na stałe w obudowie, z instalacją płyty nie ma problemu, jest dużo miejsca. Do kołków Lian-Li dołącza odpowiedni wkrętak. Z przodu na dole panelu pod klapką wyjście dla słuchawek, głośników, usb, firewire. Silverstone'a jeszcze nie miałem w rękach - choć wiem, że to porządna firma. Kiedyś jarałem się obudową Antec Sonata - Lian Li PC7 SE przebija ją całkowicie. Przez Lian Li mam wstręt do plastików :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Czy ktoś się orientuje jaki przepływ powietrza posiadają te dwa wiatraczki 120 mm ADDA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 `fdl` napisał(a): Czy ktoś się orientuje jaki przepływ powietrza posiadają te dwa wiatraczki 120 mm ADDA? jak fandery na minimum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Czyli jak rozumiem: fander 120 5v = adda 120 12v? Jak w takim razie sprawuje się 5v? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 `fdl` napisał(a): Czyli jak rozumiem: fander 120 5v = adda 120 12v? Jak w takim razie sprawuje się 5v? nie sprawdzalem bo po co ? sa naprawde ciche ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Czyli to oznaczenie 16dBA to jest głośność na 12V? Thx za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 `fdl` napisał(a): Czyli to oznaczenie 16dBA to jest głośność na 12V? Thx za odp. To jest marketingowy bełkot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 `fdl` napisał(a): Czyli to oznaczenie 16dBA to jest głośność na 12V? Thx za odp. Czy to jest faktycznie 16 dBA to nie wiem, nie mam aparatury, ale jak juz wspominałem sa ciche i dosc wydajne rwerp napisał(a): To jest marketingowy bełkot. Miales je w rekach, pewnie nie :angry: Jesli piszesz cos bo ktos cos ci powiedział itd. to ja tez dodam ze 17 wrzesnia 1939r. ze wschodu napadli nas Chinczycy :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Znajdź sobie skalę głośności i zobacz ile to jest 16dB. Większość przyrządów do mierzenia głośności nie jest w stanie zmierzyć tak niskiego natężenia dźwięku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) Spokojnie, nie interesują mnie te wszystkie cyferki :) Chciałem się dowiedzieć tylko czy będzie potrzeba nabycia fanderów na dzień dobry (beriam wyczuł moją intencję :)). Ale skoro to jest tak dobre i uwzględnione w cenie, to może nawet zrezygnuje z kupna tych 120 i ewentualnie nabędę fandera 92 na "kominek". Oczywiście jak już kupię Lian-Li ;) [edit] Po sprawdzeniu pewnego testu budy widzę, że adda jest porównywalna "napięciowo" do fandera. Jedyną różnicą jest hałas. Ale i tak 5V raczej wystarczy :) http://www.systemcooling.com/lian_li_pc-7b-09.html Edytowane 6 Maja 2006 przez `fdl` Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 `fdl` napisał(a): Spokojnie, nie interesują mnie te wszystkie cyferki :) Chciałem się dowiedzieć tylko czy będzie potrzeba nabycia fanderów na dzień dobry (beriam wyczuł moją intencję :)). Ale skoro to jest tak dobre i uwzględnione w cenie, to może nawet zrezygnuje z kupna tych 120 i ewentualnie nabędę fandera 92 na "kominek". Oczywiście jak już kupię Lian-Li ;) [edit] Po sprawdzeniu pewnego testu budy widzę, że adda jest porównywalna "napięciowo" do fandera. Jedyną różnicą jest hałas. Ale i tak 5V raczej wystarczy :) http://www.systemcooling.com/lian_li_pc-7b-09.html Na kominek to wejdzie jedynie jakas cicha 80 mm Jestem swiecie przekonany ze bedziesz zadowolony z zakupu, tak jak ja B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 (edytowane) `fdl` napisał(a): ewentualnie nabędę fandera 92 na "kominek". Nie koniecznie, obudowa ma świetną wentylację, komin jest w zasadzie dla profilaktyki. A śrubki są srebrne na tle czerni będą się odróżniać - miałem akurat czarne w szufladzie. 92 raczej nie wejdzie, tam chyba wchodzi tylko 80x80. Edytowane 6 Maja 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Faktycznie, czytałem jakiś opis i tam było 92mm napisane. Ale potem w dwóch innych czytałem że 80mm. Czy ktoś z Was montował tam WC? Bo podobno jest tam zero problemów by zrobić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 `fdl` napisał(a): Czy ktoś z Was montował tam WC? Bo podobno jest tam zero problemów by zrobić :) W wnętrzu jest dużo miejsca, obudowa jest szeroka. Co chłodnicy to najlepiej byłoby ją wyrzucić na górę obudowy, a węże najlepiej puścić tyłem. W przypadku małych chłodniczek można by pokombinować i umieścić ją z przodu za przednim wentytalorem - tylko, że koszyk na hdd mógłby kolidować. Koszyk można odkręcić i wyjąć całkowicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 No to teraz mam dylemat - CM czy LianLi. Obudowy są praktycznie identyczne w środku (chyba), w CM podoba mi się ten koszyk na zasilacz i przedni panel, LianLi z kolei podobno jest bardzo dobra. Ale przód ma taki sobie. Najładniejszy przód miał SilverStone, ale skoro mówicie, że nie teges, to odpada ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
`fdl` Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Dla mnie i myślę że większości userów, LianLi jest ideałem prostoty :) Żadnych bajerów, ani zbędnych pierdół. Co nie znaczy że jest oczywiście surową blachą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dax Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 CM i Silverstone jak widzisz też są idealnie zaprojektowane pod kątem prostoty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beriam Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 `fdl` napisał(a): Dla mnie i myślę że większości userów, LianLi jest ideałem prostoty :) Żadnych bajerów, ani zbędnych pierdół. Co nie znaczy że jest oczywiście surową blachą ;) dax napisał(a): CM i Silverstone jak widzisz też są idealnie zaprojektowane pod kątem prostoty Kazdy lubi to co lubi i takie licytowanie sie co jest lepsze moim zdaniem mija sie z celem. Chyba wszystko zostalo powiedziane co bylo tematem topicu i teraz wybor nalezy do kupujacego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 jauhis napisał(a): No lol jeżeli dla ciebie dysk twardy jest cichy to gratuluje sluchu, sam mam w kompie b. ciche wentyle ( fander @ min obroty ) no i nic praktycznie nie slychac tylko dysk ( posiadam Samsunga, czyli ponoc jeden z cichszych dysków:) )dysk jak to dysk to niezle szumic potrafi, nawet polozony na gabce, takze gadanie ze w kompie nawet bez wentylów, z cichym zasilaczem, ze dysk jest nieslyszalny z 1m jest smieszne prawde mówiąc... chyba nigdy nie miales cichego kompa. Fakt da sie spokojnie przy tym spac, ale nie gadajcie ze jest nieslyszalny z 1m :/ Ehhhh.... brak mi słów... Uwielbiam extremistów... I przyznaje racje " NIKT NIGDY NIE ZBUDUJE NIESŁYSZALNEGO KOMPA " bo nawet jak utopisz te dyski w jakis nie przewodzącej prądu mazi to znajdzie się taki " jauhis " co to powie że słyszy wibracje fal wydzielanych przez HDD przenoszonych przez sciany ... Też mam dwa fandery + samsunga i nawet jak wyłącze wiatrak na chipsecie i VGA to spokojnie daje rade sie spac przy kompie i " W ZASADZIE " jest niesłyszalny ... Co do obudowy jak nie wiesz co kupić to kup Lian-Li będziesz miał "egzotyczną" obudowę jak na polskę :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...