Skocz do zawartości
wallec

Obudowa Pod Napieciem?

Rekomendowane odpowiedzi

tzn jak pod prądem ?

bo jezeli byś miał jakieś przebicie z np płyty głównej lub zasilacza to pewnie by ci się coś zaraz spaliło aka jakiś HDD albo właśnie mobo/cpu/ram...

Natomiast jezeli kopie jak podchodzisz i dotykasz to zmień kapcie :]

albo podłogę/dywan/wykładzine na jakiś mniej elektryzujące się :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietia: to dlatego że w filtrze w zasilaczu (wbudowanym do gniazda zasilania 230V) jest dzielnik kondensatorowy, a wyjście dzielnika jest podłączone pod obudowe (230 / 2 = 115), tak więc zasilacz i boudowa jest podłączony pod 115V (czy tam 110V), a uziemianie rozwiązuje ten problem

dlatego kopie...

ps. masz racje: tabaka to jest to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadajac na pytania:

- nie mam gniazdka z bolcem (są tylko w listwie zasilajacej ale ona jets już podłaczona do gniazda bez bolca czyli to chyba nic nie daje)

- czy jest uziemiona? - sam nie wiem, nie znam sie na tym, ale stoi na pseudo gumowych "nózkach" - dla mnie to plastik raczej

- rodzaj podłogi - panele podlogowe

- po czym wnioskuje, ze jest pod napieciem? - czasem jak dotkne to poczuje :), jak dotknę kablem głosnikowym/wtykiem mini-jack itp obudowy to robi sie zwarcie w głosnikach :)

Dodam ze obudowa ma zdjeta scianke boczna.

pozdrawiam

Edytowane przez wallec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadajac na pytania:

- nie mam gniazdka z bolcem (są tylko w listwie zasilajacej ale ona jets już podłaczona do gniazda bez bolca czyli to chyba nic nie daje)

- czy jest uziemiona? - sam nie wiem, nie znam sie na tym, ale stoi na pseudo gumowych "nózkach" - dla mnie to plastik raczej

- rodzaj podłogi - panele podlogowe

- po czym wnioskuje, ze jest pod napieciem? - czasem jak dotkne to poczuje :), jak dotknę kablem głosnikowym/wtykiem mini-jack itp obudowy to robi sie zwarcie w głosnikach :)

Dodam ze obudowa ma zdjeta scianke boczna.

pozdrawiam

Zrób sobie 'pseudo' uziemienie w gniazdku, zawsze coś. Albo rozglęćgniazdko i zobacz czy przypadkiem nie masz tam gdzieś trzeciego kabla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość h2opolomatti

mialem podobnie... podpialem bude pod kaloryfer, tzn. polaczylem przewodem bude z kaloryferem i poki co buda nie kopie, tylko mam obawy czy to dobre rozwiazanie...

Masz obawy?? To zastap siebie kablem zobacz czy kopie. U mnie tak to nie kopie ale jak dotkne obudowy i kaloryfera to mnie potyrpie. Ale to ma tez dobre strony jakie ?? A takie---> godz 1 w nocy ocka sie juz zamykaja prawie sie spi no to dotykamy obudowy i klaoryfera. Polecam lepsze od kawy :) Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem podobnie... podpialem bude pod kaloryfer, tzn. polaczylem przewodem bude z kaloryferem i poki co buda nie kopie, tylko mam obawy czy to dobre rozwiazanie...

Jeśli mieszkasz w bloku to nie ( są inni ludzie którzy uziemiają sobie tym sposobem grzejniki i może dojść do tego że na kalorywerze będziesz miał naprawdę wielki potencjał :] ). Jeśli mieszkasz w domku jednorodzinnym i znasz cały dom ( czy nie ma nic podłączonego/uziemionego w ten sposób ) to możesz zrobić taką prowizorkę , ale zalecam instalację z 3 kablami ( niestety rzadko spotykaną mam nadzieję do czasu ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mieszkasz w bloku to nie ( są inni ludzie którzy uziemiają sobie tym sposobem grzejniki i może dojść do tego że na kalorywerze będziesz miał naprawdę wielki potencjał :] ). Jeśli mieszkasz w domku jednorodzinnym i znasz cały dom ( czy nie ma nic podłączonego/uziemionego w ten sposób ) to możesz zrobić taką prowizorkę , ale zalecam instalację z 3 kablami ( niestety rzadko spotykaną mam nadzieję do czasu ).

mieszkam w domku jednorodzinnym i nic innego nie jest w ten sposob 'uziemione' :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi