wojtek4994 Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 :mur: Ma ktoś jakieś kursy dotyczące programowaia wizualnego w Borland C++ Builder 2006? Qrcze ciężko się tu w niektórych rzeczach połapać :mur: a tak przy okazji: jak zadeklarować zmienną typu string??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) AnsiString str,myName("PelzaK");str="czesc ";str+=" to ja "+myName;ShowMassage(str); co spowoduje pojawienie się okienka z napisem "czesc to ja PelzaK" a kursy to wpisz w google c++ builder tutorial... albo poszukaj ksiażki ćwiczenia w builderze wydawnictwa helion.. Edytowane 3 Maja 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemprog Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Najlepiej, to kup sobie jakąś książke do tego. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 :!: :!: :!: A wie ktoś może jak zmienić katalog roboczy??? Chodzi mi o to, że w programie odwołuje się do plików znajdujących się w katalogu z plikiem EXE, a domyślnie jest chyba ustawiony 'C:\' bo wyświetla mi że nie można odnaleźć pliku 'C:\mój_plik_znajdujący_się_w_katalogu_z_EXE' :mur: Proszę o pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 to podaj mu całą scieżkę.. najbezpieczniej jest pobrać katalog roboczy w którym znajduje sie plik aplikacji.. AnsiString workDirectory=ExtractFilePath(Application->ExeName);Funkcja ExtractFilePath wyciąga ścieżkę katalogu dla podanego pliku.. a podanym plikeim jest tutaj nazwa wraz ze sceiżką bezwzględną aplikacji która jest uruchomiona... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Dzięki za pomoc :) Ścieżki bezwzględnej nie podam do katalogu roboczego (wiem że to by mogło rozwiązać problem), ale wtedy program nie działałby na innym komputerze, jeśli byłby umieszczony w innym katalogu :D Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 nie.. chodzi mi o to zeby podać scieżke bezwzględna w ten sposób co ja podałem.. w trybie runtime... a nie na stałe w kodzie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4994 Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 nie.. chodzi mi o to zeby podać scieżke bezwzględna w ten sposób co ja podałem.. w trybie runtime... a nie na stałe w kodzie :) nie no właśnie zajarzyłem :D ta funkcja do pobierania katalogu na pewno się przyda :P jeszcze raz dzięki! P.S.: a może jednak miałbyś namiar na jakiś kursik programowania ale konkretnie w C++ Builderze :) byłbym wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...