Skocz do zawartości
wojtek4994

C++ Builder

Rekomendowane odpowiedzi

:mur: Ma ktoś jakieś kursy dotyczące programowaia wizualnego w Borland C++ Builder 2006? Qrcze ciężko się tu w niektórych rzeczach połapać :mur: a tak przy okazji: jak zadeklarować zmienną typu string???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AnsiString str,myName("PelzaK");str="czesc ";str+=" to ja "+myName;ShowMassage(str);

co spowoduje pojawienie się okienka z napisem "czesc to ja PelzaK"

a kursy to wpisz w google c++ builder tutorial... albo poszukaj ksiażki ćwiczenia w builderze wydawnictwa helion..

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:!: :!: :!: A wie ktoś może jak zmienić katalog roboczy??? Chodzi mi o to, że w programie odwołuje się do plików znajdujących się w katalogu z plikiem EXE, a domyślnie jest chyba ustawiony 'C:\' bo wyświetla mi że nie można odnaleźć pliku 'C:\mój_plik_znajdujący_się_w_katalogu_z_EXE' :mur: Proszę o pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to podaj mu całą scieżkę.. najbezpieczniej jest pobrać katalog roboczy w którym znajduje sie plik aplikacji..

AnsiString workDirectory=ExtractFilePath(Application->ExeName);
Funkcja ExtractFilePath wyciąga ścieżkę katalogu dla podanego pliku.. a podanym plikeim jest tutaj nazwa wraz ze sceiżką bezwzględną aplikacji która jest uruchomiona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc :) Ścieżki bezwzględnej nie podam do katalogu roboczego (wiem że to by mogło rozwiązać problem), ale wtedy program nie działałby na innym komputerze, jeśli byłby umieszczony w innym katalogu :D Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie.. chodzi mi o to zeby podać scieżke bezwzględna w ten sposób co ja podałem.. w trybie runtime... a nie na stałe w kodzie :)

nie no właśnie zajarzyłem :D ta funkcja do pobierania katalogu na pewno się przyda :P jeszcze raz dzięki!

P.S.: a może jednak miałbyś namiar na jakiś kursik programowania ale konkretnie w C++ Builderze :) byłbym wdzięczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi