Skocz do zawartości
Richie

Poprawiamy przekombinowany uklad WC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam w tej chwili chyba przekombinowany juz zestaw WC i wyniki sa co najmniej ciekawostkami na tyle, ze nie wiem juz co poprawiac zeby bylo lepiej :) objasniam wiec i tlumacze jak to wyglada i jakie wyniki sa na roznych konfiguracjach

polaczenia oznaczam przez ">" kierunek jak leci woda

zbiornik taki jak z cpc + pompka taka prawie identyczna jak z cpc niby 600l/h ale tak naprawde duuzo mniej jak kazdy wie

>

4,5m kabla 5mm z cpc, ktory faktycznie oddawal cieplo i oddaje nadal, ale to nie bylo wystarczajace o tym bedzie nizej

>

nagrzewnica od opla corsy 20x18cm, dosc geste zeberka, na niej tylko chwilowo przed zakupem zalmanow (2 x 90mm czy 1 x 120mm lepiej?) chodzi wiatrak od Vulcano7 80mm, zasysa powietrze Z nagrzewnicy przykrecony na jej srodku, po drugiej stronie jak sie przylozy reke to przy 3000rpm czuc zimno, nagrzewnica takze jest chlodna oprocz bokow gdzie za maly wiatrak wiadomo jej nie schlodzi

>

30cm rurki 10mm czyli 2 x grubszej do bloku

> blok roboty firmy ktora niedlugo wejdzie na rynek z zestawami z nagrzewnica do 150zl i mam nadzieje odbierze rynek innym firmom typu cpc ;) 7 x 2 kanalikow, dosc gruby porzadny blok z dobra zapinka i ciut pasty ale niewiele bo dociska OK

>

od bloku znow 4,5m kabla z grafitem jak od cpc identiko

no i teraz wyniki sa dziwne nie wiem co jest grane

Athlon 1700xp pallomino, 11x160fsb = 1.46@1.76Gh

wszystkie wyniki przy pelnym obciazeniu systemu po paru godzinach

zestaw bez nagrzewnicy - 45 stopni max

zestaw z nagrzewnica nie chlodzona w ogole, tak ze jest leciutko ciepla w dotyku po paru godzinach - 43 stopnie max

zestaw z nagrzewnica j.w ale chlodzona tak, ze jest zimna prawie caly czas wyzej wspoknianym wiatrakiem chwilowo - 42 stopnie max

nie sadzicie, ze w porownaniu z systemem bez nagrzewnicy, po dodaniu jej i jeszcze schlodzeniu jej powinna byc poprawia wieksza niz 3 stopnie maxymalnie? :evil:

mam rozne pomysly, ale nie wiem gdzie tkwi brak wydajnosci :( za dlugie kable i obwod? skrocic 2 x 4,5m do 2 x 0,5m zeby czesciej woda przez nagrzewnice leciala i sie chlodzila? doradzcie cos prosze i z gory dziekuje bo nie wiem co zmienic zeby bylo lepiej, czy ten proc tak podkrecony moze musi miec te 40stopni przy obciazniu i mniej si nie na na takim WC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blok jest OK ;)

dzis wywale wiec rurki i zapodam zamiast 2 x 4,5m 5mm 2 x 50cm 10mm i zobacze temp, moze jeszcze jakies pomysly ktos ma? :)

jak u was ksztaltuje sie temperatura bez nagrzewnicy, a nagrzewnica bez wiatraka i z nagrzewnica z wiatrakiem?

moze w ogole nie mam szans zejsc na 1.46@1.76 athlonie ponizej 40 stopni i to juz jest normalny wynik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywal moze te weze z CPC to mzoe zwiekszy sie przeplyw przez blok i tem p spadnie

zmien pompke na wydajniejsza

a mzoe ten blok jest lipny ;P

Racja

Zobacz mój [ CONFIG

Teraz używam pomki Power Head 802 i węż u 12/16

Max temp to 42°C w stresie przy procku wykręconym na 1826 MHz :twisted:

to chłodnica html>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba od tego powinnismy zaczac ;) na nagrzewnicy w ogole niechlodzonej bez wiatraka, lipnych wg wiekszosci za dlugich kablach mam wynik lepszy 40stopni niz kolega wyzej na nie wiadomo jak wielkim i dopracowanym zestawie z wielka chlodnica i wiatrakiem, lepsza pompka itd :o jednak dzis pomierze z szerszymi rurkami thx na razie dam znac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale moze jezeli konstrukcja bloku jest zorientowana na przeplyw to moze da rade.

ja mam troche podobnie jak ty, gdy woda jest pasywnie ciepla to mam proca 46C (doba w stresie), ale jak ja zaczne chlodzi (ze jest zimna) to temp spada do 37C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... na glupkowate posty typu "co kupic zestaw cpc czy inny do 100zl?" zawsze znajdzie sie kilka odpowiedzi, a na dokladny opis "problemu" nie znajdzie sie zaden "fachowiec" na tym forum? :o :(

Widocznie niewielu jest specow na forum :wink:

..... co my wiemy o chlodzeniu ? 8O

BTW , zapodaj sobie normalne weze o rozsadnej srednicy , a nie te kapilary :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... na glupkowate posty typu "co kupic zestaw cpc czy inny do 100zl?" zawsze znajdzie sie kilka odpowiedzi, a na dokladny opis "problemu" nie znajdzie sie zaden "fachowiec" na tym forum? :o :(

Widocznie niewielu jest specow na forum :wink:

..... co my wiemy o chlodzeniu ? 8O

8O raczej, co tacy skromni sie nagle zrobilismy :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nagrzewnica od opla corsy 20x18cm, dosc geste zeberka, na niej tylko chwilowo przed zakupem zalmanow (2 x 90mm czy 1 x 120mm lepiej?) chodzi wiatrak od Vulcano7 80mm, zasysa powietrze Z nagrzewnicy przykrecony na jej srodku, po drugiej stronie jak sie przylozy reke to przy 3000rpm czuc zimno, nagrzewnica takze jest chlodna oprocz bokow gdzie za maly wiatrak wiadomo jej nie schlodzi 

Załóż na ten wiatrak i nagrzewnicę całun :wink: .

Po angielsku shroud. To taka obudowa łącząca w miarę szczelnie wiatrak z nagrzewnicą. Trzeba ją zrobić samemu np z kartonu, blachy, albo plexi.

W ten sposób ciepło będzie wydajniej odbierane z nagrzewnicy.

I nie zaczynaj topiców od " do speców od wc", bo oni są tacy skromni że Ci nie pomogą :lol: :lol: :lol:

Dwa piękne całuny zrobił kolega Arkady i możesz je zobaczyć tu

http://www.arkadyart.republika.pl/images/pr-1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załóż na ten wiatrak i nagrzewnicę całun :wink: .

Po angielsku shroud. To taka obudowa łącząca w miarę szczelnie wiatrak z nagrzewnicą. Trzeba ją zrobić samemu np z kartonu, blachy, albo plexi.

W ten sposób ciepło będzie wydajniej odbierane z nagrzewnicy.

I nie zaczynaj topiców od " do speców od wc", bo oni są tacy skromni że Ci nie pomogą :lol: :lol: :lol:

Dwa piękne całuny zrobił kolega Arkady i możesz je zobaczyć tu http://www.arkadyart.republika.pl/images/pr-1.jpg

Jezuu, leweciarz o ile mnie pamiec nie myli ustawa o czystosci jezyka polskiego nie przesla, co pozwolilo nam legalnie uniknac nazw typu "jas wedrowniczek" i całun :P

niech juz zostanie shroud co? wiem, ze to nie po polskiemu,ale litosci :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiec przerobilem caly uklad i okazalo sie, ze jedni z was mieli racje zdecydowanie, ale niektorzy nie ;) juz mowie wyniki testu

wywalilem wszystkie przewody i zalozylem 12mm duze rurki i krotkie max 50cm

pompka daje teraz czadu 2 x lepiej niz na cieniutkich przewodach cpc :P

woda biegnie szybciej duzo i nagrzewnica nagrzewa sie bardzo, a wczesniej byla ledwo ciepla

wynik z nagrzewnica bez wiatraka - 39-40stopni max

wynik z nagrzewnica tylko z wiatrakiem od Vulcano7 na srodku przyczepionym 37-38 stopni, a wiec nie mial racji ktos ze sie nie da ponizej 40 zejsc ;) mysle ze jak na nagrzewnicy bedzie porzadny wiatrak ja chlodzacy to bedzie ok 36 stopni caly czas, dzieki wiec za rade z tymi grubymi przewodami :)

ostatnie pytanko co na nagrzewnice 18x20cm, 120mm x 1, 90mm zalmany x 2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno pytanie do skromnych fachowcow ;)

grube rury teraz bardzo cieko zaginac nie chce zeby ani mi wyrwaly blok z zapinki ;) ani zaginaly sie tak ze bedzie ciezko woda plynac, jak sobie z tym radzicie zeby pozaginac je jednak do biga w srodku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno pytanie do skromnych fachowcow ;)

grube rury teraz bardzo cieko zaginac nie chce zeby ani mi wyrwaly blok z zapinki ;) ani zaginaly sie tak ze bedzie ciezko woda plynac, jak sobie z tym radzicie zeby pozaginac je jednak do biga w srodku?

Zastosuj kolanka i po kłopocie :D są nawet redukcyjne np. z 16/14 14/12 12/10 itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba mam 12mm teraz :) kolanka w sklepie z...? bylem w akwarystycznym, motoryzacyjnym, hydraulicznym..wszedzie maja, ale.. do 10,12centymetrowych ale 10mm to nie , a moze wysylkowo gdzies?  

p.s. czego to ludzie nie wymysla ;)

Zobacz u Matea tam widziałem http://chw.siliconvalley.pl/sklep.html#wiz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam rury od urządzeń pneumatycznych - wczoraj nareszcie znalazłem w Elblągu czający się całkiem niedaleko sklep z elektronarzędziami, kompresorami i z "armaturą" do pneumatyki.

Wąż (niestety tylko 12,5 śr. wew. - większych nie mieli) w cenie 2,80 PLN za metr, mięciutki, z taką siateczką zatopioną w grubej ściance, baardzo łatwo zaginalny, nie robią się przewężenia - ogólem, oprócz nienajwiększej średnicy, baaaaardzo mnóóóstwo OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Richie zmien wiatrak na nagrzewnicy tak zeby powietrze bylo nadmuchiwane na nia.W samochodach wiatrak zasysa tylko dlatego,ze jest z innej strony i wspomaga glownie ped powietrza,ktore normalnie chlodzi chlodnice bez pomocy wiatraka.Nawiew jest lepszy,chyba ze twoja nagrzewnica jest w ciaglym ruchu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KGB ja juz to przetestowalem, wiatrak nawiewajacy z boku, wiatrak zasysajacy powietrze Z nagrzewnicy i wiatrak pchajacy powietrze W nagrzewnice, bezwglednie najlepszy wynik i chlodna nagrzewnica jest kiedy wiatrak jak w aucie zasysa powietrze, az czuc z drugiej strony nagrzewnicy chlodek jak sie reke przylozy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj Richie !

Z mojego doświadczenia wiem że lepiej schłodzą Ci chłodnice dwa mniejsze niż jeden większy wentyl... Te dwa zalmany (90mm) będą się najlepiej spisywać...

Co do wcześniejszego Twojego pytania jak mają inni ? :

Ja na athlonie XP 2400+ (2500MHz) mam 18st. podczas normalnej pracy i 28st. przy ekstremalnym obciążeniu (z małym peltierem{76W} i w najlepszej kondycji jaka udało mi sie osiągnąć na swoim WC) podczas startu systemu (chwilowo) mam -8 st.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno...

Co do montarzu rurek... niezłym sposobem zapobiegania załamywania się węża jest naciągnięcie na niego sprężyny (ze sklepu z art. metalowymi) i swobodne zginanie węża w obudowie !!! Napewno się nie załamie i na pewno nie zwezy nam sie srednica przeplywu poniewaz z takowa sprezyna nie zegniemy weza zbytno !!! - poprostu się nie da !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi