koziolek_pl Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 Jeszcze jedno... Co do montarzu rurek... niezłym sposobem zapobiegania załamywania się węża jest naciągnięcie na niego sprężyny (ze sklepu z art. metalowymi) i swobodne zginanie węża w obudowie !!! Napewno się nie załamie i na pewno nie zwezy nam sie srednica przeplywu poniewaz z takowa sprezyna nie zegniemy weza zbytno !!! - poprostu się nie da !!! Ale jako że istnieje takie coś jak ZŁOŚLIWOŚĆ RZECZY MARTWYCH to możesz mieć pecha i gdzieś przywrzeć tą sprężyną do jakiejś karty lub czegoś podobnego i uszkodzić sobie sprzęt ale to jest wariant optymistyczny :wink: i może sie zdarzyć tak jak zalania kompa woodą z WC :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider__WAWA Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zauważ że są sprężyny z drutu w oplocie (izolacji) ... Np takie kolorowe miękkie do przywieszenia np. kluczy do majtek... (co by nie zgubić) zawijasz ją gęsto na rurce i po kłopocie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koziolek_pl Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 Jeszcze jedno... Co do montarzu rurek... niezłym sposobem zapobiegania załamywania się węża jest naciągnięcie na niego sprężyny (ze sklepu z art. metalowymi) i swobodne zginanie węża w obudowie !!! Napewno się nie załamie i na pewno nie zwezy nam sie srednica przeplywu poniewaz z takowa sprezyna nie zegniemy weza zbytno !!! - poprostu się nie da !!! Tu nic nie wodze żeby było napisane że sprężyna jest z drutu izolowanego. Ale niezły pomysł warty zastosowania :D . Właśnie wróciłem ze sklepu typu ZOO z kupionym wężykiem eheim 12/16 za 7.30zł/m czyli nie tak drogo :D nic tylko składać WC i robić testy szczelności :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider__WAWA Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 Opisz co i jak Ci wyjdzie.... Ciekaw jestem jak ten wąż będzie ci się spisywał ?? !! U mnie jak dostawał temperatury to robił się miekki i pod wpływem wody "siadał" trochę (po jakimś czasie oczywiście) i musiałem zrobić kolanka oraz zastosowałem taki właśnie oplot z drutu... teraz wszystko ładnie się trzyma i nie robią się zwężenia i zagięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 Jeszcze jedno... Co do montarzu rurek... niezłym sposobem zapobiegania załamywania się węża jest naciągnięcie na niego sprężyny (ze sklepu z art. metalowymi) i swobodne zginanie węża w obudowie !!! Napewno się nie załamie i na pewno nie zwezy nam sie srednica przeplywu poniewaz z takowa sprezyna nie zegniemy weza zbytno !!! - poprostu się nie da !!! Good idea 8) Dodam tylko ze jeszcze lepszym wyjsciem jest zapodanie sprezyny inside, wtedy naprawde nie da sie zagiac weza tak zeby blokowal przeplyw. Ze sprezyna outside da sie mimo wszystko, mimo ze ciezko, ale jednak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider__WAWA Opublikowano 22 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2003 Jeszcze jedno... Co do montarzu rurek... niezłym sposobem zapobiegania załamywania się węża jest naciągnięcie na niego sprężyny (ze sklepu z art. metalowymi) i swobodne zginanie węża w obudowie !!! Napewno się nie załamie i na pewno nie zwezy nam sie srednica przeplywu poniewaz z takowa sprezyna nie zegniemy weza zbytno !!! - poprostu się nie da !!! Good idea 8) Dodam tylko ze jeszcze lepszym wyjsciem jest zapodanie sprezyny inside, wtedy naprawde nie da sie zagiac weza tak zeby blokowal przeplyw. Ze sprezyna outside da sie mimo wszystko, mimo ze ciezko, ale jednak :) Gwarantuję że jak ciasno się nawinie sprężynę to nie da się zagiąć do tego stopnia co by się rurka wewnątrz zacisnęła !!! TESTOWAŁEM !!! :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...