Skocz do zawartości
Radek90

Chłodzenie Radka 9550 + Chłodzenie Chipsetu Na K8ns S.754

Rekomendowane odpowiedzi

Co do pierwszego

Kompendium o r9550

Jaki to radek? Ja na standardowym wentylku asusa ( tylko przesmarowanie ceramique ) robilem 400 na rdzeniu pod gry. 440 bylo dla markow [;

A drugie to poczytaj tematy o swojej mobo moze trafisz na pomysl warty skopiowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierzesz jakis radiator od starego pentiuma, durona, dorabiasz mocowanie, np. na paski zaciskowe, na radiator dajesz 8cm wiatrak na 5V i wystarczy. koszt ok 15-20 zł, a chłodzenie pierwsza klasa

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porownaj oba coolery -

Asus Dołączona grafika

i Powercolor Dołączona grafika

( jezeli jest to ten oczywiscie )

Jak mowilem zmienilem tylko paste. Pozniejsza zmiana na pentagrama alcu pociagnela za soba co najwyzej chlodzenie pasywne. 9550 grzeje sie dopiero po v-modach ( cel - 550MHz na rdzeniu ;] ) ale do 440 powininen wystarczyc standardowy radiator z wentylatorkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

( jezeli jest to ten oczywiście)

oczywiście trafiłeś :)

puściłem GPU na 440mhz jak na razie 0 oznak temperatury

na pamiątkach mam radiatory Pentagram Freezone

boje się kręcić zbyt wysoko, ale chciałbym dowiedzieć się o waszych szacunkach odnośnie ich taktowania :)

Edytowane przez Radek90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jakie masz pamiatki ale bez problemu powinienieś mieć na 4 ns ok 550 mhz +-. mój r9600 1/2pro od szafira 400/446 latał na 500/573 lub 535/550 *był na szajsungach 4ns) więc 550 powinieneś mieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje samsungi 5ns ciagnely 550 na standardzie :P Tyle ze jak wspominalem to byl Asus ;] Po wiecej info siegnij do tematu o tej karcie bo robi sie maly off topic.

pamięci z naklejonymi radatorkami ciągną na 310mhz..... po podniesieniu taktowania do 330mhz zaczynają sypać aferakty... :/

puszczę na nie jakiś nawiew i zobaczymy co będzie...

polecicie mi może jakieś coolery na gpu które przy okazji owieją pamięci???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość fredus

Np. Pentagramy XC i Zalmany

Jak wyżej, konstrukcja wiatraków tych coolerów sprawia że wieje na wszystkie strony przy okazji owiewając pamięci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nooo sprawdzimy

chociaż coś mi się nie widzi pamiątki 5ns

z 200mhz nawet na 400mhz chyba ciężko będzie :)

ok zaczynam majstrować

:)

bo te 200mhz to trzeba razy 2 podnieść , karta ma stockowe taktowanie pamieci 400mhz :) czyli jak chcesz 500 to ustawiasz 250mhz , albo w rivatuner zaznaczasz opcje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość fredus

a zmieszczą się na powercolora z radiatorami na ramach ?? (foto na górze posta)

Jasne że sie zmieszczą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaaaasne....

ale jak wcześniej pisałem mam na to ok 50zł :) (w tym przydał by mi się wentylatora 12cm :) nie musi być cichy :D )

jak na razie w tej cenie nic z w/w nie znalazłem :(

z chłodzenia na chipstet mobo znalazłem to:ZALMAN ZM-NB47J

może podalibyście konkretne modele, które jakoś sobie poradzą? (chipset mobo+ gpu+ wentyl 12cm -firma wiatraka bez znaczenia)

:) oczywiście całość do 70zł :)

Edytowane przez Radek90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale juz miales odpowiedz duzo wyzej!

Wystarczy taki zalman jak podales w linku plus nawiew na niego z najtanszej 80.!

Ja mam wersje zlota tego zalmana z rowna gora, jest do nabybcia na allegro w tej chwili na jednej z aukcji za 8 zl z groszami plus nanwiew 80 z boku.. Wiatrak zamontowalem na opaskach zaciskowych i owiewa radiatro i druga strone karty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi