Skocz do zawartości
amdek

Alternatywny wentyl !?

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdopodobnieten Zalman CNPS6000 sie u mnie nie zmiesci pod zasilaczem :( Chociaz nie wiem jak rozumiec wymiary 95~110 ??!!

Jesli ma 11 cm to niezmiesci sie:(

O ile zmniejsze decybele z 35 obecnie na wentylu i radiatorze 60mm i 5500RPM jesli kupie kolnierz na 80mm i wentyl 80mm z Fanmatem i puszcze na 1600RPM??!! Interesuje mnie 20decybeli bede to mial ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wymiary 95-110 to rozszerzanie się "wachlarza" radiatora pod wpływem temperatury. U mnie ma 1cm luzu i nie dotyka zasilacza.

THX !!!

Obudowe mam midi tower a zasilacz zainstalowany poziomo. 110 podzielilem na 2 czyli 5,5cm i teraz odsrodka wentyla obecnego centymetrem sprawdzilem i jaszcze 4,5 sie zmiesci ale juz 5,5 to na pewno nie wejdzie !!! :( Chyba ze nie tak sie to sprawdza ???

napewno bedziesz mial 20 dB a moze nawet i wiecej

Czyli jak ??!! Wiecej tzn wiecej niz 20 czy mniej niz 20 ??!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wymiary 95-110 to rozszerzanie się "wachlarza" radiatora pod wpływem temperatury. U mnie ma 1cm luzu i nie dotyka zasilacza.

THX !!!

Obudowe mam midi tower a zasilacz zainstalowany poziomo. 110 podzielilem na 2 czyli 5,5cm i teraz odsrodka wentyla obecnego centymetrem sprawdzilem i jaszcze 4,5 sie zmiesci ale juz 5,5 to na pewno nie wejdzie !!! :( Chyba ze nie tak sie to sprawdza ???

napewno bedziesz mial 20 dB a moze nawet i wiecej

Czyli jak ??!! Wiecej tzn wiecej niz 20 czy mniej niz 20 ??!!

:? Raczej więcej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pier.. jak ci spadnie na 29 to bedziesz mial wrazenie ze dziala ponad 2x ciszej - tak to juz jest z tymi decybelmi :)

roznica 3 decybeli to dwukrotny wzrost/spadek halasu - tak okolo :wink:

tutaj roznica wynosilaby 6 deckow, wiec sam widzisz ile bedzie ciszej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie powiedzcie szczerze czy ktos z was mierzyl kiedys natezenie dzwieku tzw sonometrem? Moj kumpel kiedys to robil i wyszlo mu ze do glosnosci wiatrakow podawanej przez producentow trzeba dolozyc jeszcze jakies 10 - 15 dB, a uzyskanie 20 dB jest prawie niemozliwe. poza tym dzwiek slyszalny zalezy jescze od wysokosci tego dzwieku np. pila tarczowa do metalu (bardzo wysoki dzwiek) bedzie duzo glosniej slyszana niz piorun (w miare niski dzwiek) o tym samym natezeniu np. 80dB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie powiedzcie szczerze czy ktos z was mierzyl kiedys natezenie dzwieku tzw sonometrem? Moj kumpel kiedys to robil i wyszlo mu ze do glosnosci wiatrakow podawanej przez producentow trzeba dolozyc jeszcze jakies 10 - 15 dB, a uzyskanie 20 dB jest prawie niemozliwe.

... drobny szczegół - przyjęło się (chyba) podawać głośność w odległości 1 m

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi