Dziobak Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 AceSkubi napisał(a): jakies temaciki by sie przydały na jutrzejszy ang.dla rozluźnienia atmosfery, oto co dostałem na gadulcu: Cytat Matura 2006 język Angielski - PRZECIEK! Zad. 9, poziom podstawowy "Podczas pobytu w Wielkiej Brytanii kupileś ciągnikowy kultywator sprężynowy z zapasowym kompletem lemieszy półsztywnych i skaryfikatorem. Zauważyleś, że uszkodzone było łożysko toczne baryłkowe wachliwe w mimośrodzie oraz brakowało połączeń gwintowych ze śrubą pasowaną o trzpieniu stożkowym. Chcesz zgłosic jego reklamację. Napisz na czym polega problem oraz gdzie i kiedy nabyłes urządzenie i zaproponuj rozwiązanie problemu. Podpisz sie jako XYZ." :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Dobra wszystko umię, ale jak jest po angielsku kultywator sprężony? hehehehhehehehhehehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iczka Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Cytat chlopstwa nie mialem nigdy okazji przeczytac Ja też nie... Czytałam tylko "Chłopów". Ps.: Ignorancja ma chyba swoje granice? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Iczka napisał(a): Ja też nie... Czytałam tylko "Chłopów". Ps.: Ignorancja ma chyba swoje granice? To gratuluje :lol: :lol: :lol: bo ja w zyciu wole poczytać ciekawe ksiązeczki a nie jakies dyrdymały... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 leborg napisał(a): To gratuluje :lol: :lol: :lol: bo ja w zyciu wole poczytać ciekawe ksiązeczki a nie jakies dyrdymały... :lol: E tam jakieś dyrdymały, każda książka ma jakies przesłanie , są te ciekawe i nieciekawe :rolleyes: . Ja naprzykład strasznie lubiałem czytaćlektury od pozytywizmu do wspólczesności, tylko wierszy nie cierpie :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 narcyz napisał(a): Gdzie fipa?;] Pewnie udaje, że było trudne i gdzieś płacze w kącie.Jestem na siebie zły i tyle, także omijac fipe.. Temat drugi. :mad: Wylosowałem drugą ławkę, :mad: Obok mnie siedziala dziewczyna, która ciagle płakała, dzieki temu nie moglem sie skupić (na rozszerzonym jej nie bylo, wiec luz) swoją drogą, to ona jakichs drgawek dostawala.. :mad: Dalem sie zlapac na niedoczytanie pytania.. Jak ja moglem to zrobić? To JA zawsze wszystkich o to upominalem.. :mad: :mad: :mad: Zbyt duzo miejsca poswiecilem na 'streszczenie' fragmentu, a potem zabraklo mi miejsca na charakterystyki i podsumowanie.. Charakterystyki to 2-3 zdania na osobe, podsumowanie tez chyba trzy linijki.. co wiecej sama analiza wyszla mi strasznie kiepsko, raczej mozna to nazwac opowiadaniem o tym, co bylo we fragmencie. :) Niezle poszła mi rozszerzona, takze aby tylko zaliczyc podstawe, punktów dobije sobie rozszerzoną Uwazam, ze matura z polskiego byla banalna, aczkolwiek ja dałem duuu.. na podstawowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Patrząc na "Chłopów" dochodzę do wniosku, że jednak wolę oglądać telenowele brazylijskie niż czytać o puszczaniu się Jagny. Śmiech mnie ogarnia jak czytam te [ciach!]ły polskich pseudopisarzy, jeszcze żaden nie użył żadnego erotycznego słowa w swoich książkach. Jedynie Fredro w 13 księdze Pana Tadeusza zabrał się za to. Boimy się lub wstydzimy własnej seksualności, czy co? :) fipa napisał(a): Jestem na siebie zły i tyle, także omijac fipe.. Temat drugi. :mad: Wylosowałem drugą ławkę, :mad: Obok mnie siedziala dziewczyna, która ciagle płakała, dzieki temu nie moglem sie skupić (na rozszerzonym jej nie bylo, wiec luz) swoją drogą, to ona jakichs drgawek dostawala.. :mad: Dalem sie zlapac na niedoczytanie pytania.. Jak ja moglem to zrobić? To JA zawsze wszystkich o to upominalem.. :mad: :mad: :mad: Zbyt duzo miejsca poswiecilem na 'streszczenie' fragmentu, a potem zabraklo mi miejsca na charakterystyki i podsumowanie.. Charakterystyki to 2-3 zdania na osobe, podsumowanie tez chyba trzy linijki.. co wiecej sama analiza wyszla mi strasznie kiepsko, raczej mozna to nazwac opowiadaniem o tym, co bylo we fragmencie. :) Niezle poszła mi rozszerzona, takze aby podstawe zaliczyc, punktów dobije sobie rozszerzoną Uwazam, ze matura z polskiego byla banalna, aczkolwiek ja dałem duuu.. na podstawowym. Nie rozumiem stwierdzenia "takze aby podstawe zaliczyc, punktów dobije sobie rozszerzoną", przecież jak nie zaliczysz podstawy, a rozszerzoną tak to ci punkty nie przechodzą :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 (edytowane) Winter napisał(a): Patrząc na "Chłopów" dochodzę do wniosku, że jednak wolę oglądać telenowele brazylijskie niż czytać o puszczaniu się Jagny. Śmiech mnie ogarnia jak czytam te [ciach!]ły polskich pseudopisarzy, jeszcze żaden nie użył żadnego erotycznego słowa w swoich książkach. Jedynie Fredro w 13 księdze Pana Tadeusza zabrał się za to. Boimy się lub wstydzimy własnej seksualności, czy co? :) Nie rozumiem stwierdzenia "takze aby podstawe zaliczyc, punktów dobije sobie rozszerzoną", przecież jak nie zaliczysz podstawy, a rozszerzoną tak to ci punkty nie przechodzą :/ Fipa zda napewno. ja pisałem kilka zdań we wstępie i później charakterystyka osób , następnie temat kłótni i na końcu w formie zakończenia i podsumowania dramatycznośc scen. :D . Najgorszy jest klucz i nie zamierzam na niego patrzeć. :oops: BTW Ide coś spojrzeć do gramatyki z angola. Edytowane 4 Maja 2006 przez kamilo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gib Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 ja tam ten generator zastapilem zrodłem i rzekomo to jest dobra odpowiedz jak i wiele innych min. motor :D wypracowanie mogłem lepiej napisac ... niepotrzebnie w ogole charakterestyke zrobilem nie w formie ładnych zdan (kretyyyyyyyn ze mnie) tylko 'Maciej Boryna - ojciec Antka,tesc Hanki,porywczy,znany we wsi itp itd " , ale coz Polak madry po szkodzie ;( byle by miec to zaliczenie :) jutro angle wtorek geografia czwartek ustny angle poniedziałek polski ustny ,ktorym zamykam stawke :) jeszcze tylko 1 stres - 17 maja prawko praktyczne no i balet :D oby sie udało czego wszytskim zycze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iczka Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 leborg napisał(a): To gratuluje :lol: :lol: :lol: bo ja w zyciu wole poczytać ciekawe ksiązeczki a nie jakies dyrdymały... :lol: Pisałam o ignorancji a nie o tym, że czytanie lektur polskich to jedno z najprzyjemniejszych zajęć jakie powinny być fundowane licealistom. Myślałam, że czytanie ze zrozumieniem jest sprawdzane na maturze, która ponoć tak dobrze ci poszła? Dyrdymałami można nazwać brukowce bądź paraliteraturę której nie mało w naszych księgarniach. Ale aby nazywać tak jedno z najważniejszych naszych polskich dzieł, trzeba mieć nielada tupet. I bynajm,niej nie ma tu z czego być dumnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Winter napisał(a): Nie rozumiem stwierdzenia "takze aby podstawe zaliczyc, punktów dobije sobie rozszerzoną", przecież jak nie zaliczysz podstawy, a rozszerzoną tak to ci punkty nie przechodzą :/Skoro nie rozumiesz tylko tego stwierdzenia, to po kiego wała cytowales cały post? Przeczytaj, co mowi na ten temac regulamin... A to stwierdzenie ... to nadzieja, ze podstawową zaliczę (aby podstawe zaliczyc), a jesli na studia bede potrzebowal punktów za język polski, to wiem, ze bede miał je z poziomu rozszerzonego, to znaczy, ze z tego poziomu jestem zadowolony (punktów dobije sobie rozszerzoną). Wszystko jasne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 gib napisał(a): ja tam ten generator zastapilem zrodłem i rzekomo to jest dobra odpowiedz jak i wiele innych min. motor :DA miałem się wogóle nie wychylać, że napisałem takie coś. Myślałem, że palnąłem jakąś głupotę;] Dzięki za inf. Dziś siedziałem w ostatniej ławce, ale jutro na ang, to jednak wolałbym gdzieś na początku, żeby dobrze słyszeć. Troche wnerwia fakt spędzenia 5h na tym ang. bo pod koniec to już chyba totalne odmużdżenie. I tak największy stres dopiero przede mną- matma 11.05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 (edytowane) Leborg czytając Twoje posty nie dziwię się, ze masz tylko 15 punktów z czytania ze zrozumieniem:> » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « W pierwszym poście Iczka miała na myśli nie to, ze powieść Chłopi jest wciągająca niczym odkurzacz, tylko fakt, ze powinienes miec jakis szacunek do tego utworu, ponieważ został on nagrodzony Noblem i zapewniam Cię, ze komisja przyznająca tą nagrode ma większe pojecie o literaturze niż Ty. W drugim poście zaś Iczka wcale nie napisała, ze... Dobra juz nieważne - Leborg usunął posta;] Edytowane 4 Maja 2006 przez und3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 (edytowane) und3r napisał(a): Leborg czytając Twoje posty nie dziwię się, ze masz tylko 15 punktów z czytania ze zrozumieniem:>Sicho, nie skumałem o co kobiecie chodzi [[[[[[[[[[[[[[[[[; No delejtowalem posta bo Iczka mi napisała jasno o so jej choziło, a ja po maturce musze przyznac "kumam troche trudniej";]]]]] Edytowane 4 Maja 2006 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 und3r napisał(a): Leborg czytając Twoje posty nie dziwię się, ze masz tylko 15 punktów z czytania ze zrozumieniem:> » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « W pierwszym poście Iczka miała na myśli nie to, ze powieść Chłopi jest wciągająca niczym odkurzacz, tylko fakt, ze powinienes miec jakis szacunek do tego utworu, ponieważ został on nagrodzony Noblem i zapewniam Cię, ze komisja przyznająca tą nagrode ma większe pojecie o literaturze niż Ty. W drugim poście zaś Iczka wcale nie napisała, ze... Dobra juz nieważne - Leborg usunął posta;] Aha, taa jasne i co jeszcze? Wszystkie te utwory to kupa patriotyzmu i Boga, przez takie myślenie Polska stała się tym czym jest teraz. Zrozumiem patriotyzm, bo to ważne, jednak taka pseudowiara jaka jest przedstawiana w utworach pokroju "Chłopów" to śmiech na sali, ludzie się modlą, a robią na przekór Bogu. Zauważ, że w tamtym okresie wypadało dać Polakowi Nobla, cóż ja poradzę, że Reymont dostał go, na pewno jego utwory są o niebo lepsze niż te nacjonalistyczne brednie spod znaku Mickiewicza, który ładnie pisze o zagrzewaniu do walki, jacy to z nas poeci, oni tylko by pisali i jeździli po świecie, a ludziom karzą na powstania iść :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 (edytowane) @Winter Bardzo cie proszę wyluzju :wink: bo to co piszesz to już za to powinieneś dostać klepe na starcie, do czego ty porównujesz Chłopów, zastanawiałęś sie chociaż co autor miał na celu ukazanie czytelnikówi , mówi ci coś data 1964r :idea: Więc proszę cię wstrzymaj sięod takich zbędnych komentarzy. :-P Edytowane 4 Maja 2006 przez kamilo23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Winter napisał(a): Aha, taa jasne i co jeszcze? Wszystkie te utwory to kupa patriotyzmu i Boga, przez takie myślenie Polska stała się tym czym jest teraz. Zrozumiem patriotyzm, bo to ważne, jednak taka pseudowiara jaka jest przedstawiana w utworach pokroju "Chłopów" to śmiech na sali, ludzie się modlą, a robią na przekór Bogu. Zauważ, że w tamtym okresie wypadało dać Polakowi Nobla, cóż ja poradzę, że Reymont dostał go, na pewno jego utwory są o niebo lepsze niż te nacjonalistyczne brednie spod znaku Mickiewicza, który ładnie pisze o zagrzewaniu do walki, jacy to z nas poeci, oni tylko by pisali i jeździli po świecie, a ludziom karzą na powstania iść :mur: Kolejny nie rozumie istoty sprawy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Tak, tylko Grobelek wyluzował, a Winter ciagle sie stawia... Juz nie pierwszy raz. APELUJĘ O SPOKÓJ mimo, ze mnie już nosi... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Życze powodzenia na językach połamania czarnego długopisu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Winter napisał(a): Patrząc na "Chłopów" dochodzę do wniosku, że jednak wolę oglądać telenowele brazylijskie niż czytać o puszczaniu się Jagny. Śmiech mnie ogarnia jak czytam te [ciach!]ły polskich pseudopisarzy, jeszcze żaden nie użył żadnego erotycznego słowa w swoich książkach.+ kamilo23 napisał(a): Ja naprzykład strasznie lubiałem czytaćlektury od pozytywizmu do wspólczesności, tylko wierszy nie cierpie :oops: http://www.ewa.bicom.pl/chwile/s62.htm Zły wiersz? Za mało erotyki? Zapewniam, że to tylko demo.. Więcej szukajcie sami... :] A wracając do tematu. Przecież mówiłem, że to łatwiza. Teraz, gdy już wiecie o tym, to myślę że Wasze zdenerowanie zostanie zastąpione przez soicki spokój (btw: wiecie, kim byli stoicy? :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 ULLISSES napisał(a): A wracając do tematu. Przecież mówiłem, że to łatwiza. Teraz, gdy już wiecie o tym, to myślę że Wasze zdenerowanie zostanie zastąpione przez soicki spokój (btw: wiecie, kim byli stoicy? :P)Tak, bo wcześniej nie wiedzieliśmy. Zapewne wiekszość ze zdających dzisiaj pierwszy raz widziała na oczy arkusz maturalny:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 ULLISSES napisał(a): http://www.ewa.bicom.pl/chwile/s62.htm Zły wiersz? Za mało erotyki? Zapewniam, że to tylko demo.. Więcej szukajcie sami... :] Mam na myśli wiersze od dwudziestolecia do współczesności :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacka Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Zycze powodzenia wszystkim eloosssss [; [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maziboss Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 oj leborg ty sie kiedys przejedziesz z ta twoja pewnoscia. Jak nie teraz to na studiach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacka Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 (edytowane) Sie uczy chłopak to po co ma sie przejeżdżać :lol2: PS. Mnie to czeka za rok i coś czarno to widze ... Czas sie chyba niedługo wziąć do roboty xD Edytowane 4 Maja 2006 przez Tha.Doggfather Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 und3r napisał(a): Tak, bo wcześniej nie wiedzieliśmy. Zapewne wiekszość ze zdających dzisiaj pierwszy raz widziała na oczy arkusz maturalny:>A próbnej nie pamiętają, bo się spili po niej? :] kamilo23 napisał(a): Mam na myśli wiersze od dwudziestolecia do współczesności :wink:Hmm.. HipHop? Niektóre też są pisane wierszem (rymują się i są dość górnolotne). Eh.. Szkoda, że nie pamiętam żadnych tematów z matury, bo bym jakieś zapodał.. :mur: Na pewno było coś o muzyce (przy ustnej). Pamiętam też, że pisałem o filmie "The Wedding Planner". Temat dotyczył albo aktora/aktorki (tu Jennifer Lopez) lub samego filmu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Dobra wstałem zakładam garniak i do kościoła a poźniej na godzine prawdy . Pozdro :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 hehe tez wstalem co nieco se powtorze, odpalam malczaka i jade:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igomako Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 chciales powiedzieć 5 godzin prawdy z dwiema przerwami ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pho Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 (edytowane) Chłopaki i dziewczyny GooD LucK ;) Edytowane 5 Maja 2006 przez Maciag Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...