Skocz do zawartości
Carson

Prywatny Rentgen

Rekomendowane odpowiedzi

Sony już raz takie cudo wydało, a rok temu (moze 2) pokazywano specjalny bayer mikroskopijnej wielkości który robił fotki przebijająć przez ubrania, pamiętam że najlepiej wychodziły jak była czarna bielizna. Mówiono wtedy że skoro to takie małe to pewnie do komórek zostanie zaaplikowane.

*sony wydało takie coś niby przez przypadek, w każdym razie w trybie nocnym (?) robiło zdjęcia bez ubrań

Edytowane przez skinny500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink:

Wiem, że to nie zdrowe, ale ja chcę takie coś mieć :]

Kto powiedział, że to niezdrowe? Toż to zwykła podczerwień ;]

Niestety muszę Was zmarwtwić koledzy podglądacze ;] od pewnego czasu w aparatch/kamerach montowane sa filtry blokujące IR i można robić zdjęcia tylko z długim czasem naświetlania.

Edytowane przez PiotruśPan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto powiedział, że to niezdrowe? Toż to zwykła podczerwień ;]

Niestety muszę Was zmarwtwić koledzy podglądacze ;] od pewnego czasu w aparatch/kamerach montowane sa filtry blokujące IR i można robić zdjęcia tylko z długim czasem naświetlania.

I właśnie o wymianę filtru chodzi :). A zczasem naświetlania to nie mam pojęcia o co Ci chodziło, przecież w każdym porządnym aparacie można ręcznie go ustawić.

W ogóle to raczej z IR nic wspólnego nie ma ale to tylko mi się tak wydaje a jak jest faktycznie nie wiem.

Edytowane przez skinny500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiąc "niezdrowe" chodziło mi o to, iż chęć posiadania takiej zabawki jest lekko dziecinna/zboczona :]

E tam odrazu zboczona/dziecinna poprostu normalna chęć posiadania takiej zabawki, która jest fajna :rolleyes:

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I właśnie o wymianę filtru chodzi :).

Nie zrozumieliśmy się. Ten filtr, do którego jest link w pierwszym poście zakładany jest na obiektyw tak jak inne filtry np. UV, SkyLight, czy filtry kolorowe. Natomiast ja mówiłem o filtrze montowanym przed/na matrycy aparatu przez producenta. Filtr ten blokuje znacząco podczerwień i dlatego żeby zdjęcie w podczerwieni wyszło wystarczające jasne musi być zastosowany długi czas naświetlania.

A zczasem naświetlania to nie mam pojęcia o co Ci chodziło, przecież w każdym porządnym aparacie można ręcznie go ustawić.

Spróbuj zrobić wyraźne zdjęcie grupki ludzi z czasem naświetlania 4s ;].

W ogóle to raczej z IR nic wspólnego nie ma ale to tylko mi się tak wydaje a jak jest faktycznie nie wiem.

A właśnie że ma ;] Sznurki:

Links Jak usunąć fabryczną blokadę IR.

Links Galeria zdjęć w IR.

Links Strona A. Wrotniaka - wszystko tu jest opisane ;]

Aukcyja ;] Skromne 400zł ;].

Banda zboczeńców :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aukcyja ;] Skromne 400zł ;].

Banda zboczeńców :D .

Nie skromne 400zl... kazdy filtr o TAKICH wymiarach duzych (77mm) slono koszuje.

Zazwyczaj aparaty cyfrowe maja ~52mm i na pewno bedzie tanszy.

A co do IR to juz stary numer, ludzie ktorzy uzywali sony 707 sie duzo kiedys bawili, wtedy nie montowano filtra IR w aparatach. Ale jak cala sprawa nabrala rozglosu to rzad nakazal montowanie IR... czy jakos takos, dawno temu o tym czytalem :] wiec moglem troche przeinaczyc fakty.

Edytowane przez SKRYTOBOJCA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pomyslec ze kiedys sobie o tym marzylem zeby miec takie okulary:D jakby takie urzadzenie cale, gotowe do uzytku z mozliwoscia "przedarcia" sie przez kazdy rodzaj ubrania kosztowalaby jakies 300zl to jedynym miejscem w ktorym mozna by bylo mnie spotkac bylyby centra handlowe, kina, parki ... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi