Mardok Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 DFI wcale dużo krótszych i łatwiejszych nazw nie ma teraz do sklepu będzie się chodzi z notesami i pełną nazwa danej części zapisaną na trzech stronach A4 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 na pewno w przyszłosci zmienią nazwy nowych płyt. ale np. msi ma całkiem krotkie i normalne nazwy, podobne do tych na 939 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 Jak użyją normalnych pamieci to i wyniki będa dobre. Kto obecnie uzywa DDR2 Cl4-4-4 <1000MHz <rotfl> ? Bardzo dobry krok, obecne AM2 to dopiero wstepne testowanie nowego kontrolera pamieci - a najlepiej przetestowany jest produkt szeroko dostepny. Poczekamy do konca roku, zrobia nową rewizje kontrolera, Rewizje G procków, 65nm, K8L, odwrócone HT, 4 jajka i sie pośmiejecie z intela, ktory bedzie miał tylko conroe w 45nm <rotfl> Sytuacja bedzie dokladnie odwrotna do obecnej :-P . Taka sama miala miejsce ok 1.5 roku temu. Tanie S939 od AMD vs Prescotty Intela Obecne AM2 raczkuje i jest podwalinami pod prawdziwe oblicze tego socketu. Pamietacie pierwsze prescoty, winchestery? Toż to był (w wiekszosci przypadkow) śmiech na sali a nie pocesory :lol: Smiać mi sie chce jak czytam komentarze w stylu "syf i [ciach!]o" <_< fanjo - ale nie zmienia to faktu, że Intel jest w przedzie ... a AMD troche został ja nie mam nic przeciwko AMD - miałem AMD ładne parę lat ciurkiem, ale niestety żebym miał szybciej musiałem zmienić obóz, albo kupić FX - co dla mnie jest lekkim absurdem Intel też nie poprzestanie zdaje się na 2 jądrach ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 fanjo - ale nie zmienia to faktu, że Intel jest w przedzie ... a AMD troche został ja nie mam nic przeciwko AMD - miałem AMD ładne parę lat ciurkiem, ale niestety żebym miał szybciej musiałem zmienić obóz, albo kupić FX - co dla mnie jest lekkim absurdem Intel też nie poprzestanie zdaje się na 2 jądrach ... Póki mobo i procesorów w sklepach nie będzie to Intela „w przedzie” też nie będzie, dobija mnie takie ciągłe marudzenie o CPU którego nie nikt poza bandą nadzianych amerykańców i Japońców z kontaktami… To jest Polska i tu się rozmawia o bardziej przyziemnych sprawach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 Póki mobo i procesorów w sklepach nie będzie to Intela „w przedzie” też nie będzie, dobija mnie takie ciągłe marudzenie o CPU którego nie nikt poza bandą nadzianych amerykańców i Japońców z kontaktami… To jest Polska i tu się rozmawia o bardziej przyziemnych sprawach. taa to co nie gadamy o produktach wchodzących na rynek ? Peany na cześć AM2 - szkoda ze brak Cold Buga niestety został obalony przez praktykę (może kiedyś) ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 taa to co nie gadamy o produktach wchodzących na rynek ? Peany na cześć AM2 - szkoda ze brak Cold Buga niestety został obalony przez praktykę (może kiedyś) ... Tu ? na pewno nie jest chyba z 15 tematów o tym procu Intela po cholerę pisać tu to samo po raz setny. Zaś co do CB to jakaś nowość ? Bo jakoś dziwnie mi się wydaje że jednak nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 Tu ? na pewno nie jest chyba z 15 tematów o tym procu Intela po cholerę pisać tu to samo po raz setny. Zaś co do CB to jakaś nowość ? Bo jakoś dziwnie mi się wydaje że jednak nie... nie czytałeś arta a odpowiadasz na zdanie oparte o kontekst artykułu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 (edytowane) Lista procków które "będą": PROCESOR AMD ATHLON 64 FX-62 BOX (AM2) PROCESOR AMD ATHLON 64 X2 5000+BOX (AM2) PROCESOR AMD ATHLON 64 X2 4800+BOX (AM2) PROCESOR AMD ATHLON 64 X2 4600+BOX (AM2) PROCESOR AMD ATHLON 64 X2 4400+BOX (AM2) PROCESOR AMD ATHLON 64 X2 4200+BOX (AM2) PROCESOR AMD ATHLON 64 X2 4000+BOX (AM2) PROCESOR AMD ATHLON 64 X2 3800+BOX (AM2) PROCESOR AMD ATHLON 64 3800+BOX (AM2) PROCESOR AMD ATHLON 64 3500+BOX (AM2) PROCESOR AMD ATHLON 64 3200+BOX (AM2) PROCESOR AMD SEMPRON 3600+BOX (AM2) 64 bit PROCESOR AMD SEMPRON 3500+BOX (AM2) 64 bit PROCESOR AMD SEMPRON 3400+BOX (AM2) 64 bit PROCESOR AMD SEMPRON 3200+BOX (AM2) 64 bit PROCESOR AMD SEMPRON 3000+BOX (AM2) 64 bit PROCESOR AMD SEMPRON 2800+BOX (AM2) 64 bit Ceny na niektóre widać już w kilku sklepach internetowych. PS. Od razu nadmienie że wklejanie cenników dystrybutorów jest niezgodne z prawem, bo było dwóch takich niepełno sprytnych co to wpadli na genialny pomysł zamieszczenia go tutaj... Edytowane 25 Maja 2006 przez letrev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas8 Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 (edytowane) myślałem że będzie trochę drożej z tym am2 ale w komputroniku A64 3000+ w całkiem znośnej cenie 486zł, teraz tylko czekać jak ktoś z forum przetestuje :wink: Edytowane 25 Maja 2006 przez lukas8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtKTK Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Możliwe że się pomylili ... zresztą jest jeszcze jeden błąd ... zaraz pod pogrubioną czcionką przy Sempronach na AM2 jak wół stoi - socket 754 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Test porównawczy FX62 AM2 vs FX60 VS Conroe Tu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Hmm to cos dziwnego z tymi 3000+ czytalem gdzies , ze maja byc dopiero za kilka tygodni a na razie najnizszy pelny a64 to 3500+ na am2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 (edytowane) @yotomeczek Ciekawe o ile wczesniej AMD wyda K8L, bo cos mi sie wydaje, że baaardz osie nad nim teraz spiesza ;) Edytowane 25 Maja 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 przebranlem przez testa na hexusie, zaczalem na tomshardware. poza tym jest duzo pomniejszych tescików, ale wydaje mi sie ze dwa pierwsze sa jakby to powiedziec "stronnicze"... w innych wyniki są odrobinę bardziej obiecujące, chociaż i tak słabiutko. ja w tej chwili nie widzę sensu przechodzenia na AM2, ale to moje prywatne zdanie. w s939 jest jeszcze troche potencjalu ;) a CB na pewno raportowały już dwie osoby na xs, sytuacja sie wyklaruje pewnie za 2-3 weeksy. z drugiej strony paru kolesi z "wtykami" twierdzilo ze cb ma nie byc (takiego druzgocącego, na +5'C), że imc przekonstruowany bla bla bla - jakoś w to nie wierzę. testy memory bandwidth rozwalają, ale pi leci prawie tak samo jak na s939, chyba zaczynamy mieć potrzebę na super_pi_x64 ;) pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Spodziewałem się czegoś więcej po AM2, ale to przecież jeszcze nie koniec.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Rewolucja to się z AM2 przeci nigdy nie zapowiadała, przecie w tych prockach to sie prawie nic nie zmieniło względem 939 - drbne poprawki i kontroler DDR2, ot cała różnica... Co innego jakby wprowadzili jakąś nową technologie, a tak to lipka :] Oj będzie musiało się AMD postarać żeby intela nadgonić, oj będzie musiało (chyba troche za długo spali). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Tak jak pisze hary86 w zasadzie ta sama architektura, te same instrukcje tylko nowy kontroler i poprawiona technologia wykonania dzięki czemu proc potrzebuje mniej V a co za tym idzie wydziale mniej W ;) Mam tylko nadzieję że kontroler jest dopracowany bo 90% problemów na s939 sprawiał właśnie kontroler. Zresztą to właśnie jego podejrzewają na XS o „sławny” problem pod dźwięcznym skrótem CB. Osobiście mam powoli dość jazd ze swoim niby „najmocniejszym” E4 bo im dłużej go używam tym bardziej dochodzę do wniosku że E3 było o wiele lepszym rozwiązaniem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Trzeba sobie jasno powiedzieć, że przsiadka z: 754/939 -> AM2 = BEZSENS (chyba że ktos chce/stać go na FX-62 :twisted: ) Socket A -> 939 = MARNY POMYSŁ (AM2 oferuje ciut lepszą wydajność za ciut wyższą cenę ale jest zdecydowanie bardziej przyszłościowe i można nabyć na początek tańszego procka jeżeli troszkę "BRAKUJE" to samo z RAM'em ) Socket A -> AM2 = Jedyna słuszna przesiadka jak dla mnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Trzeba sobie jasno powiedzieć, że przsiadka z: 754/939 -> AM2 = BEZSENS (chyba że ktos chce/stać go na FX-62 :twisted: ) Socket A -> 939 = MARNY POMYSŁ (AM2 oferuje ciut lepszą wydajność za ciut wyższą cenę ale jest zdecydowanie bardziej przyszłościowe i można nabyć na początek tańszego procka jeżeli troszkę "BRAKUJE" to samo z RAM'em ) Socket A -> AM2 = Jedyna słuszna przesiadka jak dla mnie... No nie wiem czy tak do konca bezsens zauważ ze np karty graficzne ich ceny na AGP sa naprawde kosmiczne i powoli zarówno nv jak i ati zaprzestaja wydawania kart na agp a jeśli juz jakas wyjdzie to jej cena jest naprawde z kosmosu wzieta wiec pozostaje tylko pcie-ex :lol: :lol: :lol: i moim zdaniem to samo zrobia zaniedługo z ddr1 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al_Azif Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 czy to prawda że, wraz z wyjsciem cztero jajowców wyjdzie nowa podstawka pt: AM3(albo inaczej) bo jeżeli tak to kicha.... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 czy to prawda że, wraz z wyjsciem cztero jajowców wyjdzie nowa podstawka pt: AM3(albo inaczej) bo jeżeli tak to kicha.... :mur:podejrzewam ze podstawka zostanie ta sama ale i tak proce nie beda działały na starych mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 (edytowane) Czemu tak sadzisz? X2 dzialaja na wszystkich mobo z s939, wystarczyla aktualizacja biosu. Edytowane 26 Maja 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 (edytowane) No nie wiem czy tak do konca bezsens zauważ ze np karty graficzne ich ceny na AGP sa naprawde kosmiczne i powoli zarówno nv jak i ati zaprzestaja wydawania kart na agp a jeśli juz jakas wyjdzie to jej cena jest naprawde z kosmosu wzieta wiec pozostaje tylko pcie-ex :lol: :lol: :lol: i moim zdaniem to samo zrobia zaniedługo z ddr1 :D Nie rozumiem tej wypowiedzi ... Z jednej strony jak bys się zgadzał a z drugiej zupełnie na odwrót ... Przecierz ja tu proponuje rozwiązanie tylko z PCI-E ... Tylko intel wypuszcza procki na tą samą podstawkę ale wymagających innych chipsetów ;) Wszystko co zostało wypuszczone na 939 i jest na chipsecie nVidii działa po update biosu ... Edytowane 26 Maja 2006 przez letrev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 (edytowane) Nie rozumiem tej wypowiedzi ... Z jednej strony jak bys się zgadzał a z drugiej zupełnie na odwrót ... Przecierz ja tu proponuje rozwiązanie tylko z PCI-E ... Tylko intel wypuszcza procki na tą samą podstawkę ale wymagających innych chipsetów ;) Wszystko co zostało wypuszczone na 939 i jest na chipsecie nVidii działa po update biosu ... Poprostu zle sie troszke wyrazilem nieszczególowo :D :D chodziło mi o przesiadke z socket754 opartym na nforce3 Dlatego napisałem odnosnie twojej wypowiedzi 754/939 -> AM2 = BEZSENSze do konca bezsens to to nie jest :D :D Pozdrawiam Edytowane 26 Maja 2006 przez Kosiarz_1987 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 No tak ale procki/zestawy na s754 dają sobie nieźle rade i przesiadka na 939/AM2 troszeczkę mija się z celem ... No chyba że faktycznie ktoś wymienia na "średnie mobo + niski sempronik + okazjonalnie grafa + ma w danym momęcie trochę wolnego grosza" i wyniesie go to powiedzmy 1000zł. Ale jak dla mnie to tych " + " jest za dużo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Czemu tak sadzisz? X2 dzialaja na wszystkich mobo z s939, wystarczyla aktualizacja biosu.wątpie, zeby sekcja zasilania wytrzymała pobó prądu przez 4 jajca w takiej płycie za 300-400zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 można zawsze podesłać takie mobo świdrowi na 2 tygodnie i nawet 8 jaj pójdzie...albo stabilnie albo z dymem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Teoretycznie X2 w takim razie nie powinien dzialac na plytach wydanych rok wczesniej dla A64. X2 mimo 2 rdzeni nie ma poboru pradu rownego 2 cpu. A64 3000+ ma TDP na pozimie 67W X2 5000+ ma na poziomie 89W, wraz z przejsciem na 65mn wartosci te sie zmniejsza a wiec 4 rdzenie beda (najprawdopodobniej) w stanie dzialc przy takim samym (jezeli nie mniejszym) TDP co obecnie X2 5000+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 właśnie... widzieliście te zapowiadane procki z niższym TDP??? może to będzie cos ciekawszego (do oc) bo taktowania są ciekawe... tylko druga sprawa czy będą dostępne w normalnych kanałach sprzedaży, a nawet jak będą to czy nie powtórzy się sytuacja z Opteronem s939, czyli wszędzie SĄ tylko nie w Plosce... pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 no, ale zawsze mozna zamówic z zachodu. ja czesto tak robie i spoko, ceny są czesto duzo nizsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...