Skocz do zawartości
letrev

Nowości Am2 / Am2+

Rekomendowane odpowiedzi

jaka plyte glowna poza DFI, ABitem i Biostarem(chcialbym kupic cos w swoim miescie)byscie polecili na AM2 do A64 3000+, do 300zl bez SLI, do lekkiego O/C

Pozdrawiam.

Nic, w tej chwili na am2 opłaca się brać tylko te wymienione przez ciebie płyty. Ja bym stawiał na abita kn9 bo ma niezłe oc i jest całkiem tani, tanszy niz biostar nawet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie akurat nie moga sciagnac, a co myslicie o Gigabyte M55S-S3 ?

ten Abit to na Nforce 4 jak rozumiem?

@piotralek

SLI nie potrzebuje

Warto sprawdzić czy płyta obsługuje nowe CPU 65 nm przed zakupem, część producentów mocno się spóżnia z aktualizacją bios

lub ma trudności z powodu wady konstrukcyjnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto sprawdzić czy płyta obsługuje nowe CPU 65 nm przed zakupem, część producentów mocno się spóżnia z aktualizacją bios

lub ma trudności z powodu wady konstrukcyjnej.

Support AM2 G1 stepping 45W CPU

to to ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A musisz koniecznie kupować u siebie w mieście?? Lepiej zamówić coś z neta, przywiozą ci do domu, nie będziesz musiał nigdzie jeździć. Jak dla mnie same korzyści, a z gwarancją też nie ma problemu.

uda mi sie chyba sprowadzic ABIT'a KN9 :) TUjest moj zestaw do oceny

a chce na miejscu bo bede bral na raty, a tutaj mam 0% i bez problemow od reki.

Edytowane przez bleys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czegoś nie rozumiem... w cenniku jest X2 4000+ który ma z tego co się orientuje 1 MB cache, te procesory bedą fizycznie dostępne? Bo nie są zgodnie z tym cennikem duzo drozsze od 3800+ a mają dwa razy więcej cache.

1mb cache na rdzeń ;) Są dostępne, w Polsce też już mozna je kupić. Niedługo coraz więcej sklepów powinno je mieć. Są to procki w 65nm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w koncu cos z AMD ruszylo :)

Cos mi sie zdaje ze za tydzien max 2 kupuje tego 65nm i mam nadzieje ze 24/7 bede mial X2 z conajmniej 3000 MHz :)

hmm :blink: gdzie wy macie X2 4000+ z 2x1 mb cahe :?:

na stronie AMD pisze ze X2 4000+ ma 2x512...

http://www.amd.com/us-en/Processors/Produc...ml?redir=CPT301

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w koncu cos z AMD ruszylo :)

Cos mi sie zdaje ze za tydzien max 2 kupuje tego 65nm i mam nadzieje ze 24/7 bede mial X2 z conajmniej 3000 MHz :)

hmm :blink: gdzie wy macie X2 4000+ z 2x1 mb cahe :?:

na stronie AMD pisze ze X2 4000+ ma 2x512...

http://www.amd.com/us-en/Processors/Produc...ml?redir=CPT301

Są trzy rodzaje X2 4000+ do AM2

Najnowszy 65 nm taktowany 2100 MHz ADO4000DD ma 2*512KB cache o oznaczeniu ADO4000DD

Sa też dwa starsze modele 90 nm taktowane 2000 MHz i 2*1024KB cache oznaczone ADA4000CSB oraz EE ADO4000CS 65W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Spookie

kamikaze ;) życze powodzenia

@bleys

weź teho abita k9n :)

juz zamowilem :))))

dzieki :)

a co z tymi cenami? jak myslicie juz od przyszego tygodnia tak bedzie nisko?? bo nie wiem czy mam jechac teraz odebrac a64 3000+(ktorego zarezerowalem) czy czekac ??

Edytowane przez bleys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe tylko jak uksztaltuje sie cena w naszym bandyckim Kraju

oraz jak bedzie z kompatybilnoscia nowych prockow z Plytami typu Infinity M2 itp

Nie na wszystkich płytach odpali połówkowy dzielnik (bios prawdopodobnie trzeba będzie wgrać przy pomocy starszego CPU)

ostatni bios do INFINITY NF ULTRAII-M2 dostępny na stronce DFI jest dość stary i podobno nie działa z połówkowym

http://eu.dfi.com.tw/Support/Download/bios...G=A&SITE=PL

Kupując dowolną płytę trzeba się liczyć z koniecznością wgrania bios przy pomocy innego CPU (poza najnowszymi)

Ceny nie powinny być wyższe niż wynika to z VAT , większy problem to dostępność bo sklepy i hurtownie

chcą się pozbyć zapasów 90 nm trzeba cierpliwie poczekać żeby kupić nie płacąc za nowość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, w naszym kraju nigdy by nie zrobili czegoś takiego, że stare w promocyjnych cenach bo weszło nowe i w ten sposób sprzedać stare CPU tylko poczekają aż im się zapasy skończą co trwa już przeszlo miesiąć... Każdy niehc sobie ich nazwie, jak sam sobie uważa. A oni i tak zarabiają ponad 100%... Żeby nie było że mam jakieś nadzwyczajne wymagania to w innych krajach jest to dość logiczne. Tak samo postępują koncerny samochodowe co roku sprzedając w styczniu/lutym stare modele po bardzo dobrych cenach w porównaniu z grudniem, etc...

A co Do X2 65nm... Co nagle naszło AMD, że wprowadzają dzielniki połówkowe, zawsze było, żeby stosować pełne, bo jest wydajniej a tu nagle taki obrót sprawy? Rozumiem, że dzielniki zablokowane tylko w górę, wiec np. zamias 9,5 będzie można ustawić 9...? byłoby calkiem śmiesznie jakby ustawić przy tym samym htt mnożnik mniejszy o pół i by było wydajniej... Oczywiście te ostatnie to tylko gdybanie!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem wam, że normalnie to się na tym świecie w optymalnym momencie kompa nie kupi :D

Właśnie przymierzam się do kupna nowego pudła za niewielką kwotę i przeglądam tematy dotyczące poszczególnych podzespołów i co widzę: wszędzie wielkie oczekiwanie :D a to na R600, a to na 8xxx, a to na spadek cen C2D, a tutaj AM2 ;)

Sam nową zabawkę będę kupował w przeciągu 2 tygodni - myślę, że góra miesiąca - i już sam nie wiem co robić :D Oczywiście highendy mnie nie interesują ale wiadomo, że zawsze premiera nowego sprzętu wywołuje (prędzej czy później) spadek starszych modeli co możnaby wykorzystać...

Tyle że jak już wspomniał przedmówca - w naszym pięknym kraju takie procesy następują w dość długim okresie - a czasem nawet wogóle nie występują na skutek złego podejścia sprzedawców do wyprzedaży czym tracą klientów na rzecz Allegro itp gdzie okazje zdarzają się częściej niż 1 do roku :)

kończe już wywód ;)

jakbyście mieli jakieś sugestie dot. - poczekać dłużej czy też nie, na co czekać, co olać itp to z chęcią posłucham - bo jak widać po sigu - z nowinkami technicznymi w zakresie kompów jestem do tyłu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, w naszym kraju nigdy by nie zrobili czegoś takiego, że stare w promocyjnych cenach bo weszło nowe i w ten sposób sprzedać stare CPU tylko poczekają aż im się zapasy skończą co trwa już przeszlo miesiąć... Każdy niehc sobie ich nazwie, jak sam sobie uważa. A oni i tak zarabiają ponad 100%... Żeby nie było że mam jakieś nadzwyczajne wymagania to w innych krajach jest to dość logiczne. Tak samo postępują koncerny samochodowe co roku sprzedając w styczniu/lutym stare modele po bardzo dobrych cenach w porównaniu z grudniem, etc...

Mówisz o sklepach komputerowych? Jezeli tak, to zastanów się nad tym co piszesz, bo nie masz pojęcia. Marże w sklepach komputerowych na jednym podzespole przewaznie sięgają 7% a nie 100%... :mur: Pózniej jest jacy to zli sprzedawcy zarabiają po 300zł na karcie wartej 450 :lol2:

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówisz o sklepach komputerowych? Jezeli tak, to zastanów się nad tym co piszesz, bo nie masz pojęcia. Marże w sklepach komputerowych na jednym podzespole przewaznie sięgają 7% a nie 100%... :mur: Pózniej jest jacy to zli sprzedawcy zarabiają po 300zł na karcie wartej 450 :lol2:

zgodze sie, jak zamawialem to sprzedawca przy mnie liczyl sobie 10% (myslal zchyba ze sie nie zczaje :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogłeś się najpierw zastanowić, później zapytać, dopiero wtedy coś pisać :mur: Tak, sprzedawcy i 100%, przecież łatwo wynioskować, że chodzi o wszystko co jest po dordze między fabryką a sprzedawcą, kupiec a sprzedawca to też inna brożka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi