neomagnet Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Mobo Asrocka bardzo się opłaca wraz z athlonem 3000+ (AM2 oczywiscie). Mozna na tym przeczekac az wyjdą proce w 65nm i wtedy się przesiąść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 17 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2006 Jak już to kupić pożądną mobo (których teraz brak) i semprona (najtańszego) i później go sprzedać i kuić np. X2. Ale w ten sposób ma się porządnego proca w porządnej płycie a nie w kiepskiej. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 tylko, że miedzy anjtanszym sempem, a najtanszym athlonem jest 100zł róznicy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Teraz to ja mam duży dylemat czy brać AM2 i liczyć na to że K8L wyjdzie w dobrej cenie i że bedzie na am2 czy też okaże się ze dalej trzeba coś zmieniać no i czy będzie szybszy od conroe gdyby X2 można było kupić dziś w cenie 600-700 zł to już byłbym posiadaczem nowej platformy natomiast w tej sytuacji 23 lipca jeśli conroe będzie szybszy a wszystkie znaki na niebie wskazują ze tak od x2 to AMD straci jednego Klienta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość rafifeo Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 @Labe ykhm, wiesz ze istnieje cos takiego jak znaki interpunkcyjne? ;P ja na twoim miejscu poczekal bym na Conroe. AM2 jest jeszcze niedopracowane, i nawet jesli potem mialbys wymieniac na k8l to zauwaz, ze te mobo co teraz mozesz kupic sa bardzo slabe :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Wiem zawsze za wypracowania miałem zaniżone oceny właśnie za interpunkcję <_< W poniedziałek sprzedaję moją grafę i czekam na conroe na jakimś gf 4 mx :twisted2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Teraz to ja mam duży dylemat czy brać AM2 i liczyć na to że K8L wyjdzie w dobrej cenie i że bedzie na am2 czy też okaże się ze dalej trzeba coś zmieniać no i czy będzie szybszy od conroe gdyby X2 można było kupić dziś w cenie 600-700 zł to już byłbym posiadaczem nowej platformy natomiast w tej sytuacji 23 lipca jeśli conroe będzie szybszy a wszystkie znaki na niebie wskazują ze tak od x2 to AMD straci jednego KlientaNiemal jednoczesnie z conroe wejdzie AM2 65 nm, co bedzie szybsze za ta sama kase dowiemy sie dopiero po testach. Najtansze conroe bedzie drogie i jego cena bedzie wyzsza niz obecna cena najtanszego x2 . Taniej beda kosztowaly allendale z polowa cache i nizsze taktowania. Nigdzie w sieci nie widzialem porownania allendale z AMD X2 3800 przy pomocy wiarygodnego bencha ale spodziewam sie podobnej wydajnosci. Edytowane 18 Czerwca 2006 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Nic już nie wiem poczekam do 24 lipca i wybiorę sprzęt dla siebie B) ps najtańsze conroe bedzie cenowo odpowiednikiem x2 cennik Chciałbym też zobaczyć porównanie Conroe E6300 i X2 3800 Edytowane 18 Czerwca 2006 przez Labe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 Może nie było ..... First Benchmarks: Conroe vs. FX-62: http://www.tomshardware.com/2006/06/05/fir...onroe_vs_fx-62/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razorex Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Może nie było ..... First Benchmarks: Conroe vs. FX-62: http://www.tomshardware.com/2006/06/05/fir...onroe_vs_fx-62/ :lol: Oj AMD musi się <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> porządnie do roboty bo jak narazie to INTEL ich zmiażdżył B) Edytowane 18 Czerwca 2006 przez razorex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 18 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2006 (edytowane) Chciałbym też zobaczyć porównanie Conroe E6300 i X2 3800E6300 to nie jest conroe tylko allendale z 2M cache zamiast 4M Jakis test E6300 jest tutaj: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=103235 wynik 30s allendale 2672 MHz to slabiej niz uzyskal X2 3800 przy podobnych taktach http://members.lycos.co.uk/strefawww1970/Cin2003.jpg z sempem moze powalczyc na jednym rdzeniu http://www.nitka.net.pl/~biegi/wyniki/cine58.JPG Cinebench 2003 to niezly test CPU. Jak bedzie wynik w AiBench to bede pewien co to za procek. Edytowane 18 Czerwca 2006 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Czyli conroe to tez zadna rewelka bo z początku bedzie strasznie drogie, a allendale nie jest wydajniejszy od Athlonów x2. Wiec najlepszym rozwiazaniem bedzie czekanie na proce X2 65nm od AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 po pierwszych wynikach enta na celku cedar mill to ja nie daje szans am2..czekam na w miare cenowo mobacze pod conroe i wezme chyba celka na przeczekanie- i tak bije to 3/4 a64 i opków :P w spi oczywiście..w grach tak fajnie to nie jest :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 po pierwszych wynikach enta na celku cedar mill to ja nie daje szans am2..czekam na w miare cenowo mobacze pod conroe i wezme chyba celka na przeczekanie- i tak bije to 3/4 a64 i opków :P w spi oczywiście..w grach tak fajnie to nie jest :wink:Nie samym SPI czlowiek zyje :wink: Jak zobaczylem wynik z Cine tego obcietego Conroe to jakos smiac mi sie zachcialo, bo biedny ten wynik jakis, a proc oslawiony jakby nie wiem co. Co prawda to na 32 bit, wiec mozna by wnioskowac, ze bedzie znacznie lepiej na 64 bit. Ale jakos nie sadze aby ten proc mogl zagrozic AMD w wersji X2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zaprezentowano K8L, czyli cztery rdzenie od AMD: http://www.mobo.pl/modules.php?op=modload&...c41cadbe2882770 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Szkoda ze nie podali cen, zresztą i tak pewnie beda b. wysokie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 (edytowane) Natywnie 4 rdzenie, odwrocone HT.... a cena zapewne bosko wysoka. Edytowane 19 Czerwca 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Ale już inna pdstawka, inny standard zasilania, inna konstrukcja płyt... wszystko się zmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Ale już inna pdstawka, inny standard zasilania, inna konstrukcja płyt... wszystko się zmieni. 1.Nie. Am2 ma obsługiwac ddr3/ 2.Tak 3.Tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 1.Nie. Am2 ma obsługiwac ddr3/Tak, spowodowane to będzie osobnym zasilaniem wszystkich 4 rdzeni, napewno dojdzie kilka nóżek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Tak, spowodowane to będzie osobnym zasilaniem wszystkich 4 rdzeni, napewno dojdzie kilka nóżek.Czy ja wiem, X2 nie potrzebowały nowych mobo..... ale nie mialy regulacji kazdego rdzenia osobno :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 No bo nie miały osobnego zasialnia każdego rdzenia, przecież chyba jasno napisałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 (edytowane) Moze wymysla jakis magiczny ficzer w samym cpu... Zasilanie idzie na caly cpu, a w "srodku" "dzielone" jest na kazdy rdzen wedlug potrzeb ;) i podstawka zostaje ta co jest :) Edytowane 19 Czerwca 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Moze wymysla jakis magiczny ficzer w samym cpu... Zasilanie idzie na caly cpu, a w "srodku" "dzielone" jest na kazdy rdzen wedlug potrzeb ;) i podstawka zostaje ta co jest :) Też chciałbym ale wątpię ..... ;) Ciekawe jak będą wygladały sekcje zasilające płyt do mocarnych procków 4-rdzeniowych? I jakie zasilacze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Trzeba miec nadzieje że AMD zadba o zwykłych uzytkowników i nie zmieni podstawki, bo jak zmienia to poco wogle by wypuszczali AM2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 (edytowane) Zasilanie idzie na caly cpu, a w "srodku" "dzielone" jest na kazdy rdzen wedlug potrzeb ;)Imo nie realne, gdzieś musi być magazynowana energia, gdzieś muszą wydzielać się straty na ciepło, itp... Wg. mnie na płytach będą 4 sekcje zasilania dla samego proca sterowane instrukcjami zaimplementowanymi w procu. Ciekawe jak będą wygladały sekcje zasilające płyt do mocarnych procków 4-rdzeniowych? I jakie zasilacze :)Technologia 0,065 zmniejszy pobieranie prądu, obecna proce nie męczą tak zasilaczy ja np. axp barton, skoro dzisiejsze psu moga se bez problemu poradzic z X2 0,09 to pewnie niewiele wiecej bedzie potzreba do zasilania K8L w 0,065 ;) Oczywiście mowa o AMD bo intel lubi prąd jak narazie :D Edytowane 19 Czerwca 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Jeżeli naprawde z nadejsciem procków w 0,065 ma nastapic zmiana podstawki to naprawde nie widze sensu wypuszczania am2 przeciez amd moglo równoczesnie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> nic nie wypuszczac i pociagnac do momentu wypuszczenia K8L na s939 bo am2 praktycznie zadnego przyrostu wydajności nie daje :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Ale oferuje obsluge 'nowoczesnych' ddr2, a pozatym K8L tak szybko nie wyjdzie i amd mogloby nie dociagnac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bachus81 Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 Ale oferuje obsluge 'nowoczesnych' ddr2, a pozatym K8L tak szybko nie wyjdzie i amd mogloby nie dociagnac... dla mnie nowoczesna pamięć to taka co daje wzrost wydajności DDR2 na AM2 są równorzędnym konkurentem dla DDR na s939 gdy ich taktowanie wynosi 800 mhz. Sprawdźcie ceny takich modułów. Moim zdaniem AM2 to tylko i wyłącznie chwyt marketingowy. Jakbym miał kupować teraz kompa to kupilbym na podtawce s939. Dlaczego: 1. Ta sama technologia 2. Niższa cena procków 3. Niższa cena płyt głównych 4. Sprawdzone pod kątem oc plytki 5. podobna wydajność (wyższa przy pamiątkach 533 mhz i często 667 mhz) 6. różnica w cenie między pamiątkami DDR a DDR2 533/667 oem to 10-20 zł czyli prawie żadna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 No ja nie wiem, czy procki na s939 są tańsze od am2, sam kupiłem teraz za 375żł a3000 na am2 jak juz w temacie... w czwartek bede miał w domu owego athlona i mobo asrocka na uli z sli, zobaczymy jak to bedzie działało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...