neomagnet Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 No ja nie wiem czy warto conroe brac. Podobno K8L w 65nm ma byc conajmniej tak samo wydajne jak conroe a bedzie pasowac do podstawki AM2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Pozyjemy zobaczymy, narazie jeszcze ma K8L, a gdybać to se można... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 No ja nie wiem czy warto conroe brac. Podobno K8L w 65nm ma byc conajmniej tak samo wydajne jak conroe a bedzie pasowac do podstawki AM2. Podobno. Conroe to nie "podobno" tylko fakt ;P Ja bym brał to co jest teraz wydajniejsze. Chociaz sam wole AMD ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) Mam po prostu kupca na cały mój sprzęt w bardzo dobrych warunkach... jak nie sprzedam powiedzmy jutro to ta osoba może zmienić zdanie i zostane z bartonek i radeonem 9500@8potoków... Trzeba kozystać z okazji. Sprzęt wymieniam żadko mimo ze non stop kase łasuje w bloki wodne i inne [ciach!]ły. ale sam hardware zmieniałem ze 3 lata temu. Z drugiej strony zastanawiam się czy nie wziąć teraz jakiegoś AM2 i taniego procka i za 2 miechy wymienie na dwujajowca... Chociaż w sumie kasa nie stanowi najważniejszego kryterium i moge go kupić jutro... Kurcze strasznie ciężko sie teraz kompy kupuje... Jeszcze jakbym miał odliczoną kase co do złotówki to to by było podstawowe kryterium... ale czy dam 1000 - 1500 czy 1900 czy ile tam nie robi większego znaczenia.. byle było rozwojowe ;> Wiem ze to nie ten dział.. ale conroe ma świetne opinie... czytać odpowiedni dział czy zaoszczędzić sobie czasu i pozostać na amd? Do conroe wydajna i malo problemowa plyta to na 975 bo 965 to nowosc i tez sa problemy z RAM czyli mobo ponad 800 zl do tego drugie tyle najtanszy core 2 duo E6300. Najtansze X2 niecale 600 zl mobo Asus M2V 270 razem jakies 850 zl. Oczywiscie na dzisiaj wydajnosc X2 bedzie sporo mniejsza i jesli glownym kryterium jest wydajnosc to zestaw i975 + E6600 jest bezkonkurencyjny z domowych PC. Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Nie wydajnośc nie jest najważniejsza. Kurcze mój 2500+ bartek mi w zupełności wystarcza.. ale nie ważne ;> 2 jajowce na razie odpadają... bo nie mam takiej potrzeby. Pieniądze zaoszczędzone na CPU wole dorzucić do pamięci, hdd i grafy. Wciąz nie wiem czy 939 czy AM2 ale skłaniam się jednak ku AM2. Za pół roku wymienie samego procka na przykład... Teraz tak. Jak to jest z tymi pamięciami. W przypadku Bartona nie mogłem go więcej podkręcić niż szyne na 213MHz gdyż pamięci po prostu nie wyrabiały. Potenciał w procku był jeszcze spory. Mam skromnie powiem dobre chłodzenie wodne ;> i boje sie powtórki z rozrywki z nowym konfigiem. Wybiorę ATHLONA 64 3000+ Orlando lub Venice w zależności na który socket sie zdecyduje. Ale jakie pamięci wybrać? Ilość ramu to 2x512MB jakie chce mieć ale ilość kostek w ofercie jest przeogromna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Nie wydajnośc nie jest najważniejsza. Kurcze mój 2500+ bartek mi w zupełności wystarcza.. ale nie ważne ;> 2 jajowce na razie odpadają... bo nie mam takiej potrzeby. Pieniądze zaoszczędzone na CPU wole dorzucić do pamięci, hdd i grafy. Wciąz nie wiem czy 939 czy AM2 ale skłaniam się jednak ku AM2. Za pół roku wymienie samego procka na przykład... Teraz tak. Jak to jest z tymi pamięciami. W przypadku Bartona nie mogłem go więcej podkręcić niż szyne na 213MHz gdyż pamięci po prostu nie wyrabiały. Potenciał w procku był jeszcze spory. Mam skromnie powiem dobre chłodzenie wodne ;> i boje sie powtórki z rozrywki z nowym konfigiem. Wybiorę ATHLONA 64 3000+ Orlando lub Venice w zależności na który socket sie zdecyduje. Ale jakie pamięci wybrać? Ilość ramu to 2x512MB jakie chce mieć ale ilość kostek w ofercie jest przeogromna. Orleans ;) A co do kostek, powiedz ile masz na nie kasy :P Za 450zł mozna kupic 1gb goodramow pro na micronach D9, dobre do o/c i tanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21598 te mnie sie podobają. Widze ze często goodramy sie pojawiają.. ale jakoś nie mam przekonania ;> 50zł w jedną czy w drugą nie mają znaczenia. Mogą kosztować zarówno 400 jak i 500zł. hehe skąd ja te orlando wziąłem ;> Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez Misyo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Nie wydajnośc nie jest najważniejsza. Kurcze mój 2500+ bartek mi w zupełności wystarcza.. ale nie ważne ;> 2 jajowce na razie odpadają... bo nie mam takiej potrzeby. Pieniądze zaoszczędzone na CPU wole dorzucić do pamięci, hdd i grafy. Wciąz nie wiem czy 939 czy AM2 ale skłaniam się jednak ku AM2. Za pół roku wymienie samego procka na przykład... Teraz tak. Jak to jest z tymi pamięciami. W przypadku Bartona nie mogłem go więcej podkręcić niż szyne na 213MHz gdyż pamięci po prostu nie wyrabiały. Potenciał w procku był jeszcze spory. Mam skromnie powiem dobre chłodzenie wodne ;> i boje sie powtórki z rozrywki z nowym konfigiem. Wybiorę ATHLONA 64 3000+ Orlando lub Venice w zależności na który socket sie zdecyduje. Ale jakie pamięci wybrać? Ilość ramu to 2x512MB jakie chce mieć ale ilość kostek w ofercie jest przeogromna. Jesli nie masz pilnej potrzeby wymiany sprzetu to poczekaj kilka tygodni na nowsze CPU AM2 przynajmniej X2 3600+ EE 65 W za jakies 550 zl, Z aktualnych plyt pod AM2 upatrzylem sobie Asus M2V a RAM do tego to Kingston 667 ECC. Jesli dwujajowiec jest tani i zimny to czemu nie, zawsze cos daje w samym systemie operacyjnym i kompresjach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GURU500 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 ech nie ma sensu dawac za procek 700 zł ktory za 1rok albo za pol roku bedzie kosztowal okolo 450 zł a za rok 350 zł (?) Pozostan przy AMD wez asusa albo jakiegos Gigabyte;a na SLi i sprawa zalatwiona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cro Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 ech nie ma sensu dawac za procek 700 zł ktory za 1rok albo za pol roku bedzie kosztowal okolo 450 zł a za rok 350 zł (?)A z którym się tak nie dzieje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GURU500 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 z Core 2 Duo tak bedzie - przynajmniej ja tak przypuszczam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 z Core 2 Duo tak bedzie - przynajmniej ja tak przypuszczam :)A przeczytałeś co Cro napisał czy tylko rzuciłeś na to okiem? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 z Core 2 Duo tak bedzie - przynajmniej ja tak przypuszczam :) Hmmm chyba zmienily sie jakims trafem prawa rynku. Z twojej wypowiedzi wynika ze jakis procek bo o nich mowa z uplywem czasu nie stracil na cenie. Interesujace... Wracajac do tematu, czy ktos ma jakies dane, linki testy dobrze krecacych sie athlonow x2 oczywiscie am2. Wertuje neta caly dzien i ciezko jest poczytac o czym kolwiek na ten temat. Głownie rozchodzi mi sie o informacje na temat dobrze kretliwych wersji. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Hmmm chyba zmienily sie jakims trafem prawa rynku. Z twojej wypowiedzi wynika ze jakis procek bo o nich mowa z uplywem czasu nie stracil na cenie. Interesujace... Wracajac do tematu, czy ktos ma jakies dane, linki testy dobrze krecacych sie athlonow x2 oczywiscie am2. Wertuje neta caly dzien i ciezko jest poczytac o czym kolwiek na ten temat. Głownie rozchodzi mi sie o informacje na temat dobrze kretliwych wersji. Pozdrawiam O tym zapomnij, czasy "magicznych" serii już się dawno skonczyły. Swoją droga, to procki na AM2 kręcą się całkiem niezle...(w większości). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) Z racji, że też mam zamiar kupić dfi czytałem twoje posty i wcale nie miałeś tak wesoło. W każdym bądź razie chce poszukać coś o tych x2. Mam okazje kupic x2 3800+ 2,6 GHz 1,45v; coś czuje, że się na to zdecyduje, no chyba że 3600+ EE które ma oferować Milans bedą krecić sie ładnie lub bardzo ładnie. EDIT dużo się tam wyczytać nie da ale jest jeden screen przedstawiający x2 3800+ 10x275 1,4 V. Czyli jednak są jakieś dobre wersje. Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez bobson37 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Z racji, że też mam zamiar kupić dfi czytałem twoje posty i wcale nie miałeś tak wesoło. W każdym bądź razie chce poszukać coś o tych x2. Mam okazje kupic x2 3800+ 2,6 GHz 1,45v; coś czuje, że się na to zdecyduje, no chyba że 3600+ EE które ma oferować Milans bedą krecić sie ładnie lub bardzo ładnie. EDIT dużo się tam wczytać nie da ale jest jeden screen przedstawiający x2 3800+ 10x275 1,4 V. Czyli jednak są jakieś dobre wersje. Dlatego napisałem "w większości" :P Gdzieś czytałem recenzje tego X2 3600+ EE i wykręcił się ładnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GURU500 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Hmmm chyba zmienily sie jakims trafem prawa rynku. Z twojej wypowiedzi wynika ze jakis procek bo o nich mowa z uplywem czasu nie stracil na cenie. Interesujace...TAK np: Athlon Barton 2500+ nadal kosztuje okolo 300-330 zł Co do Core2Duo przypuszczam ze bedzie tak samo jak z Athlonem 64 939 za ktory okolo 1,5 roku temu dalem 700 zł i niedawno sprzedawalem i stracilem 400 zł ... dlatego teraz oplaca sie brac AM2 poniewaz sa stosunkowo tanie i oferuja niezla wydajnosc :) Co do tematu :) to moze ten ASUS M2N-E ja uzywam i jakos jestem zadowolony chociaz jeden kontroler IDE moze wkurzyc :) Ale Dfi tez sie wydaje byc ciekawa propozycja :) Pozdrawiam i sorry za literowki albo nie jasne zdanie ale pozno jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 DwaIP: a dlaczego ECC? I nie lepiej wziąć pamięci 800MHz? To nie jest tak, ze te 800 moge zapuścić na 667 a tych 667 na 800 nie koniecznie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 TAK np: Athlon Barton 2500+ nadal kosztuje okolo 300-330 zł Zastanów się ile ten procek kosztował wcześniej kiedy był chodliwy. A że teraz są takie ceny to nieporozumienie i nic wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 (edytowane) no fak.. przysłali mi nie te mobo co mieli :/ znów będę się "męczył" na m2n32-sli dlx :/ miał być RoG :/ test oc x2 3600+ juz niedługo. mobo mam całkiem niezłe więc nie powinno ograniczać. problem w tym, ze jeszcze nie mam wystarczajacej ilości zamówien i nie pyli sie jechać do czech :P Edytowane 14 Sierpnia 2006 przez MILANS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobson37 Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zrób testy, jeśli wypadną pomyślnie chętnie lykne jakąs mocno krętliwa wersje ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 (edytowane) DwaIP: a dlaczego ECC? I nie lepiej wziąć pamięci 800MHz? To nie jest tak, ze te 800 moge zapuścić na 667 a tych 667 na 800 nie koniecznie?ECC 800 1.8v tez sa ale bardzo drogo. Te ECC maja znacznie lepsze mozliwosci konfiguracyjne jesli chodzi o stabilnosc (razem z korekcja L1 i L2) i sa 1.8v. RAM powinien byc 1.8v na domyslnych taktach bo zawsze jest jakas tolerancja i moze wymagac 0.1v wiecej. Plyta typu M2V ma napiecie dla RAM 1.95v max i jak wezme RAM 800 1.9v to mam 0 mozliwosci manewru w ustawieniach bios. Takie pamieci ktore maja powyzej 1.9v calkowicie odpadaja. Oczywiscie jesli bedzie niedrogi RAM 800 1.8v do M2V i w pelni stabilny to ECC zbyteczne ale jak to przewidziec ktory i jak wyeliminowac ryzyko ze sie trafi na niezbyt dobre sztuki kostek ? Skoro technologia ECC jest dostepna i nie kosztuje za duzo to czemu z niej nie korzystac jak chce sie miec stabilny sprzet ? Edytowane 14 Sierpnia 2006 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Witam A Płytka DFI Infinity NF Ultra II-M2 obsługuje Ram 800mhz ?? Bo widze że nie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Witam A Płytka DFI Infinity NF Ultra II-M2 obsługuje Ram 800mhz ?? Bo widze że nie :( Obsługuje. Na extremesystems testowali na 800mhz i działało...zresztą ja za kilka dni tez będe miał 800mhz więc rozwieje wszystkie wątpliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas8 Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 (edytowane) No i mamy kolejną płytkę od DFI: LANPARTY UT NF590 SLI-M2R/G tym razem to high-end B-) , tylko, na razie w sklepach na zachodzie i USA jej nie widać więc w Polsce przyjdzie nam na nią poczekać. Edytowane 15 Sierpnia 2006 przez lukas8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 No i mamy kolejną płytkę od DFI: LANPARTY UT NF590 SLI-M2R/G tym razem to high-end B-) , tylko, na razie w sklepach na zachodzie i USA jej nie widać więc w Polsce przyjdzie nam na nią poczekać. TU jest w cenniku, ale cena tak delikatnie mówiąc wygórowana :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 No nareście będzie lanparty na AM2 :) Niemogę się doczekać testów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Po co komu lanparty jak infinity jest w porownaniu do niej tania a niezle mozna krecic, chyba ze dla wygladu lub wiekszej ilosci portow SATA, no i na ram wiecej mozna dac V, ale czy wiecej niz 2.5 a nawet 3.0 bedzie takie dobre dla DDR2? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Po co komu lanparty jak infinity jest w porownaniu do niej tania a niezle mozna krecic, chyba ze dla wygladu lub wiekszej ilosci portow SATA, no i na ram wiecej mozna dac V, ale czy wiecej niz 2.5 a nawet 3.0 bedzie takie dobre dla DDR2? :blink:no jeszcze audio gorsze ma infinity ale to akurat nie aż tak duzy problem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Kurcze.., to w końcu co warto kupić pod AM2... oczywiuście z dostępnych u nas rzeczy... z niemiec nie ściągam bo jak padnie to będzie problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...