Skocz do zawartości
letrev

Nowości Am2 / Am2+

Rekomendowane odpowiedzi

Topi? Procesor nie moze się stopić, moze się spalić. Najlepiej nie przekraczać 55c na codzień.

te nowe ponoć jednak się topią - wystarczy nieszczelne wc. dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wc zewnętrzne czyli tzw. wychodek w którym temperatura jest zwykle niższa z uwagi na lepszą wentylacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te nowe ponoć jednak się topią - wystarczy nieszczelne wc. dlatego najlepszym rozwiązaniem jest wc zewnętrzne czyli tzw. wychodek w którym temperatura jest zwykle niższa z uwagi na lepszą wentylacje.

O_o. Jakos nie moge sobie wyobrazić, ze rdzeń procesora po przegrzaniu zamienia się w coś ciekłego i spływa po pcb :P Hmm...a moze faktycznie tak jest, wole nie sprawdzać na swoim xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O_o. Jakos nie moge sobie wyobrazić, ze rdzeń procesora po przegrzaniu zamienia się w coś ciekłego i spływa po pcb :P Hmm...a moze faktycznie tak jest, wole nie sprawdzać na swoim xD

a masz zewnętrzne wc? jakbyś mial to byś widział jak rdzeń spływa po PCB - niesmaczny widok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dzieki za zainteresowanie.

Tomasz76, masz oczywiście racje. volty są ok

ale ponawiam pytanie czy przy tak ogromenj temp. procek by sie stopił/spalił? no bo może jest to bład tego programu pcprobe? zachowałem sie troche histerycznie, bo trzeba było chocby dotknąć radiatora na procku czy jest gorący albo sprawdzic w BIOSIE. ale nie pomyślałem o tym :mur:

ale z drugie strony, gdyby było to jedynie błedne wskazanie, to wentyl nie zacząłby wyć po restarcie jak szalony by zbić temperature

mam wgrane sterowniki do procka, optimizer oraz aplikacje cool n quiet. w biosie niczego nie grzebalem przed próbami z cool n quiet, gdyż nic takiego w instrukcji nie pisało. aplikacja działała normalnie i - tak jak pisało w recenzjach- wentyl sie wyłączył po jakiejś godzince siedzenia w internecie. ale jako że mam otwarta obudowe, to wiem, ze jego lenistwo nie trwało dłuzej niz 10 min.

po czym - z przekory - aby sprawdzic kiedy sie włączy wentyl zapodałem quake 4. na dosłownie 3-4 minuty. w tym momencie procek z pewnoscią zaczął grzac na 2400mhz. po kilku minutach w środowisku 3D zacząłem sie zastanaiwac czemu wentyl sie nie włącza. wyszedłem z gry i włączyłem asusu pc probe. reszte znacie

tak czy siak procek wydaje sie byc ok.

obecnie wyłączyłem cool n quiet, a w BIOSie właczyłem zabezpieczenie przed spadkiem obrotów wiatraka poniżej 800. powinno mnie ostrzec gdyby to był jednak wadliwy wentylator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o tak też chciałbym zobaczyć topiącego się procka :lol2: ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po czym - z przekory - aby sprawdzic kiedy sie włączy wentyl zapodałem quake 4. na dosłownie 3-4 minuty. w tym momencie procek z pewnoscią zaczął grzac na 2400mhz. po kilku minutach w środowisku 3D zacząłem sie zastanaiwac czemu wentyl sie nie włącza. wyszedłem z gry i włączyłem asusu pc probe. reszte znacie

tak czy siak procek wydaje sie byc ok.

obecnie wyłączyłem cool n quiet, a w BIOSie właczyłem zabezpieczenie przed spadkiem obrotów wiatraka poniżej 800. powinno mnie ostrzec gdyby to był jednak wadliwy wentylator.

Słusznie bo po 3-4 minutach obciążenia z pewnością było za gorąco CPU bez kręcącego się wentyla (chyba że masz jakiś

gigantyczny radiator lub super dobrze wentylowaną obudowę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie dfi jest lepsza , asus ma tylko 1.95v na pamieci a na przykład moje pamiątki potrzebują 2.2-2,3v, no na dfi lepiej procka pokręcisz

Deluxe jest sporo lepsza od M2N-E a napięcie na RAM ma do 2,5v.

DFI to bardzo dobra płyta z bardzo słabym chłodzeniem (głośnym).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie to jest temat o nowościach Am2, czyli o dyskusjach na najnowszych prockach i innych nowościach na ta platformę. Ostatnio w 3 tematach na temat X2 zrobił się straszny burdel(Brisbane - Czyli Wszystko O X2 65nm , Nowości Am2, Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd). Jak chcesz zasięgnąć rady co kupić to jest do tego odpowiedni dział. Myślę ze należy jakoś inaczej nazwać temat o Dwurdzniówkach bo pokrywa się z tematem o 65nm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się. Ty uważasz, że tak jak jest to jest straszny motłoch. Inny powie, że tak jest ok. A jeszcze inny stwierdzi, że musi tak byc, bo te tematy się róźnią... Ja myślę, że masz rację, ale wyobraź sobie, że chcesz jakiejś ogólnej informacji zasięgnąć, znaleść i musisz przeglądać nie 100, a prawie 300 stron. Tak śrendio fajnie :wink:

A co do Twojego pytania, to masz jak byk temat:

CO KUPIĆ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie to jest temat o nowościach Am2, czyli o dyskusjach na najnowszych prockach i innych nowościach na ta platformę. Ostatnio w 3 tematach na temat X2 zrobił się straszny burdel(Brisbane - Czyli Wszystko O X2 65nm , Nowości Am2, Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd). Jak chcesz zasięgnąć rady co kupić to jest do tego odpowiedni dział. Myślę ze należy jakoś inaczej nazwać temat o Dwurdzniówkach bo pokrywa się z tematem o 65nm.

Fajnie masz. Chyba jednak jest jakaś różnica między 90 a 65nm :blink: :?: Nowości am2 są ciągle i jak nie widzisz to nie ma oficjalnego tematu o am2 i ten jest za takowy przyjęty <_<

naprawdę nie masz innych problemów?

Co do pytania britfanki to było to przecież pytanie o wyższość/niższość asusa nad dfi a nie noobowe pytanie "mam xxx zł jaką płytę kupić na am2 to oc" <_< Nie macie już czego się czepiać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sory za małe OT ale teraz zauważyłem Kaaban twoją sygnaturkę 16M.. hehe, może się załapę do 2.5ghz, bo w tej oficjalnej wersji to za cienki bolek jestem.

Tam większość jest za cienkie bolki ;) PRzy okazji zapraszam całą resztę, superPi naprawdę wciąga ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będą czy nie będą, nie wiadomo, bardziej mnie martwi że nikt jeszcze nie widział ES'ek i się nimi nie bawił... core2 na długi czas przed premierą był znany z niesamowitej wydajności, ludzie się nim bawili, a tu nic, ni widu ni słychu. :blink:

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testował ktoś którąś z tych DFI poza tymi na nf4? ;> Nie widziałem żeby ktoś o nich wspominał w wątku więc nie bijcie jak było :P

CFX3200 na 939 nie była zła :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jakoś nikt się nimi nie chwalił, ale myśle że one są niespecjalne w porównaiu do tych nf4, po pierwsze drogie, po drugie nf5 jest lipne jesli chodzi o HTT a jakiśch rewolucji poza bajerami nie wprowadza, imo nie ma to jak stare dore nf4 jak dla mnie :P Jestem tylko ciekaw jak ta na ATI się sprawuje, ale cenowo i tak bez polotu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Infinity na NF4 jest na tyle dobra, że więcej już nam nie potrzeba ;)

Z tych na NF5 warto przyjrzeć się LanParty (a raczej jej napięciom) B-)

Ciekawe jak u niej z HTT, bo bardzo podobny foxconn C51 nie powalał liczbą Mhz.

Edytowane przez kretfr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi