Skocz do zawartości
funnner

Co Zrobic Aby Zyskac Wydajnosc W Grach

Rekomendowane odpowiedzi

Obecny komp:

ASRock P4VT8+

Celeron D 2.66GHz

Radeon 9200SE

2x512 DDR Geil

Co zrobic, zby wzrosła wydajnosc w grach:

a) Sprzedac Celerona i kupic jakiegos P4 ?

B) Sprzedac 1 kostke ramu + 9200SE i kupic jakas grafe ?

c) Sprzedac mobo + procka i kupic cos na AMD ?

d) Obrabować bank i kupic porzadnego kompa ?

e) Jakis inny pomysl ?

Edytowane przez funnner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecny komp:

ASRock P4VT8+

Celeron D 2.66GHz

Radeon 9200SE

2x512 DDR Geil

e) Jakis inny pomysl ?

Jestem za odpowiedzia d :D

Mozesz jeszcze kupic X360 ;)

W Twoim kompie sa dwa komponenty, ktore blokuja go w grach ---> karta graficzna i procesor.

Najlepiej wymienic je jak najszybciej na cos lepszego.

Ile masz kasy na ewentualny "upgrade" kompa?

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecny komp:

ASRock P4VT8+

Celeron D 2.66GHz

Radeon 9200SE

2x512 DDR Geil

e) Jakis inny pomysl ?

© jest najlepszym wariantem, bez wkladu pienieznego aby zwiekszysc wydajnosc mozesz troche pokrecic grafe i procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200zl - dlatego jest opcja d)

^_^

jezeli c) to doradzcie co bo nigdy nie mialem AMD. Jechałem na pamietnym P3 866mhz na Abit Bx-133 Raid, a tego kompa dostalem za free :)

Edytowane przez funnner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wal w inną karte graficzną- 9200SE to 64bitowiec który niestety który jest wąskim gardłem tego configu(z resztą celek też orłem nie jest ale zawsze możńa do 3ghz podkręcić i już troszke lepiej).

Polecam zmianę przynajmniej na Radeona9500(256bit- wersja z 2ma kostkami nag gpu i miejscem po prawej stronie gpu) którego być możne będzie można zmodyfikować programowo na 9700.

Albo od razu walić w serie GF 6600+ chociaż slyszałem ze były z nimi problemy...

Chociaz możnaby może iśc powolutku w kierunku przesiadki na coś mocniejszego w ogólnym zastosowaniu i platformie graficznej PCIx :)

Pozdrawiam

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to chyba tak zrobie ze sprzedam tego 9200SE + 1 Kostke ramu [ ktos chetny ? ] i kupie 9500.

Ja bym sie nie pozbywal na twoim miejscu jednej kostki 512 wolalbym skads wykombinowac juz kase, ale rob co chcesz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skombinuj jeszcze te ok 100zł i nie kombinuj.

Tylko uważaj na allegro bo wciskają niemodowalne jako modowalne... 128bit możesz o kant tyłka potłuc... 128bit ma 4 kostki pamięci nad gpu

Dołączona grafika

TEGO NIE BIERZ!

A to jest 256bit...

Dołączona grafika

To można brać:)

PS. Jeżeli się walnąlem to przepraszam- ale kiedyś na bodajże magyarskim forum widziałem że 256bit- jest modowalne i ma kostki ponad i z boku gpu. a niemodowalna 128bit 4 na górze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Jeżeli się walnąlem to przepraszam- ale kiedyś na bodajże magyarskim forum widziałem że 256bit- jest modowalne i ma kostki ponad i z boku gpu. a niemodowalna 128bit 4 na górze :)

Jesli ma 2 kostki z boku, i 2 u góry to jeszcze nie znaczy ze po odblokowaniu potoków nie bedzie sypała artami :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, to czy karta jest modowalna czy nie to jedno. To czy będzie później działać dobrze to drugie :) Nie zawsze karty 256bitów na pamieciach są modowalne AFAIK.

Edytowane przez danrok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość SimooN

Obecny komp:

ASRock P4VT8+

Celeron D 2.66GHz

Radeon 9200SE

2x512 DDR Geil

a ) Sprzedac Celerona i kupic jakiegos P4 ?

b ) Sprzedac 1 kostke ramu + 9200SE i kupic jakas grafe ?

c ) Sprzedac mobo + procka i kupic cos na AMD ?

d ) Obrabować bank i kupic porzadnego kompa ?

e ) Jakis inny pomysl ?

Zdecydowanie odpowiedź D ;)

a ) nie zauważysz wzrostu wydajności, za słaba karta graficzna i badziewna płyta główna

b ) różnica będzie widoczna, ale dla nowszych gier 1GB to wcale nie jest "dużo pamięci"

c ) nawet ja kupisz dobrą płytę i procka s939 to i tak nie zauważysz zmiany - karta graficzna

d ) a jak złapią?

e ) http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=193633 (końcówka wątku) i zbierać na kartę graficzną. Jak masz za mało kasy to sprzedaj złom / butelki / koś trawniki ... jest wiele możliwości :P

Będziesz miał duzo lepszą płyte i procesor niż teraz, a wydajność wbudowanej grafiki jest lepsza niż R9200SE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, to czy karta jest modowalna czy nie to jedno. To czy będzie później działać dobrze to drugie :) Nie zawsze karty 256bitów na pamieciach są modowalne AFAIK.

nie nie zawsze tylko zdecydowana wiekszość tak 8/10 sprzedawanych jako modwalne są nie modowalne unikać sprzedawców z Nowego Targu, co nie zmienia faktu że za 200 masz 4 potokową 256 bitową kartę robiącą 3 K w marku 03 na stockowych taktach i lejącą wydajnością - 9500 4 potocki 256 bit na stocku - (o około 20%) 9550@ to co w sigu robiacego ~3,7K w marku 03 ....

walnąłes sie i to niezgorzej całkiem sporo bo zlaeży jeszcze co jest pod tym wiatraczkiem czy 4 czy osiem potoków a jak sa 4 to czy się modują .. Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko uważaj na allegro bo wciskają niemodowalne jako modowalne... 128bit możesz o kant tyłka potłuc... 128bit ma 4 kostki pamięci nad gpu

TEGO NIE BIERZ!

tu się z Tobą nie zgodze, bo ta karta 128 bitowa w swojej klasie cenowej kasuje wszystkie inne, a cena to 200-230 zł, jeżli ma ograniczony budżet to najlepszy wybór

gwarancje i zapewnienia o modowalności (ok 270zł) można sobie o kant... stołu rozbić, lepiej dorzucić 30 zł i kupić 9700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cl_buy_new_gpu 1 ;)

Pozbieraj troszke na 6600. Imo to bedzie najlepsze wyjście, no i nie sprzedawaj ramu. Co do zarobienia kasy oprócz normalnej pracy polecam czasami sts :P.

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi