Skocz do zawartości
MesJasZ

Tanie Wd 250gb, Sata, 8mb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - jak w temacie

Zainteresowaly mnie te dyski:

http://allegro.pl/item101708575_wyprzedaz_...v_za_239zl.html

czy jest tu jakiś haczyk, poza krótką gwarancją? potrzebuję duzego dysku ze względu na kamerkę minidv. warte to coś?

aha i jeszcze jedno - czytalem tu i tam, ze win xp ma problemy z obsluzeniem dyskow powyzej 120gb i że trzeba instalowac sp2. Ja mam sp1 i absolutnie nie chcę się pakowac w sp2 ze względu na straty wydajności itd. Czy jest jakis alternatywny prog aby na xp miec pelną pojemność większych dysków ( >120 gb) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

win xp ma problemy z obsluzeniem dyskow powyzej 120gb i że trzeba instalowac sp2

Ja pierwsze słysze żeby win z sp1 mial problemy z obsługą dysków większych niż 120gb :wink: ja mam 200 i 160 i nigdy niebyło problemu z wykryciem ich pojemności.Z tego co pamiętam to win bez SP1 mił problemy z prawidłowym wykryciem pojemności.

A co do tej aukcji to poczytaj sobie opinie o sprzedającym ,zawsze możesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> opcje przesyłki za pobraniem,a gwara ,zawsze zostaje ci u producenta 3 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jeśli problem pojemnosci odpada to bardzo się cieszę:)

Opinie ten sklep ma ok, gwara to chyba max 6mc nigdzie nie ma o fabrycznej gwarancji ani slowa - no ale cena jest rewelacyjna(za taką kasę raczej tylko zjechane 250gb z cache 2mb na ata100 widzialem), i poczytalem trochę o tym modelu - ma dobre recenzje więc chyba się skuszę - tylko oby to nie byl jakiś "factory refurbished".

mają tez taki dysk jako przenosny z obudową z firewire i usb2 za 299pln:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle ze to jest na SATA I. To moze byc przyczyna takiej atrakcyjnej ceny (pomijajac kwestie gwarancji na jedynie 6 msc.)

PS. Przymierzam sie do kupna twardziela. Zalezy mi na ciszy. Czy duza jest roznica miedzy WD 200GB a 250GB?

A co do problemu pojemnosci to owszem owszem czesto zdaza sie ze dyski o wiekszej pojemnosci niz 137GB widziane sa przez winde jako 137Gigowe. Pomaga service pack 2 lub zmiana w rejestrze. Wszystko szczegolowo opisane w FAQ subforum o dyskach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzedawca jest dosc dobry, kupowalem u niego zasilacz i wszystko ok.

Również mogę Ci polecić tego sprzedawce. Kupowałem kiedyś u niego zasilacz, niestety doszedł uszkodzony. Nie było żadnych problemów ze zwrotem kosztów a nawet zwrócono mi pieniądze za przesyłkę B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

insektcc odradzam kupno jakichkolwiek dyskow WD jezeli Ci zalezy na ciszy strasznie wibruja 2x bardziej niz jakikolwiek inny dysk oraz lozysko glosno piszczy;/ jezeli cisza to samsunga polecam

Widze ze masz 80-tke wd sam ma w kieszeni i ona jest cicha ale niestety 200GB i 250GB juz niestety nie :(

Edytowane przez sasajas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

insektcc odradzam kupno jakichkolwiek dyskow WD jezeli Ci zalezy na ciszy strasznie wibruja 2x bardziej niz jakikolwiek inny dysk oraz lozysko glosno piszczy;/ jezeli cisza to samsunga polecam

Widze ze masz 80-tke wd sam ma w kieszeni i ona jest cicha ale niestety 200GB i 250GB juz niestety nie :(

No tak ale samsungi niestety nie moga pochwalic sie taka bezawaryjnoscia co WD. A i tak staralbym sie jakos wyciszyc dysk. Mianowicie widzialem fajny patent KLIK i cos takiego mam w planach zrobic zeby wyciszyc ta WD. Tak czy siak bralbym 200GB bo jest 2 razy cichsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i k....wa utopilem z tym dyskiem :( Dzisiaj koles uzupelnil opis - pisze, że sprzedawane dyski to nie na SATA ale na ATA100 i jest to model WD2500LB .a nie ten co w opisie..... Kasę wplacilem mu wczoraj. :/

A w dodatku z tego co sprawdzilem w google - ten dysk ma 2 mb cache a nie osiem - co robić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i k....wa utopilem z tym dyskiem :( Dzisiaj koles uzupelnil opis - pisze, że sprzedawane dyski to nie na SATA ale na ATA100 i jest to model WD2500LB .a nie ten co w opisie..... Kasę wplacilem mu wczoraj. :/

A w dodatku z tego co sprawdzilem w google - ten dysk ma 2 mb cache a nie osiem - co robić??

Myśle, że nie powinieneś mieć problemu. Skontaktuj się ze sprzedawcą najlepiej telefonicznie i wyjaśnij wszystko. Ja jak już wcześniej opisywałem dostałem uszkodzony zasilacz i nie było żadnego problemu ze zwrotem kasy a dodatkowo ku memu zdziwieniu zwrócono mi również koszty przesyłki. Mam nadzieje że i ty nie będziesz miał problemów z tym allegrowiczem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skontaktowalem się z nimi. Obiecali, że zwrócą kasę. Co by nie mówić uważam,że to nieprzyjemna praktyka naciągania ludzi - też mógłbym wystawić np. GF6600GT a potem napisać że była pomyłka i wysyłamy używane GF6600LE....

Rozumiem,że firma handluje masą sprzętu i ma wielkie obroty, ale jak się wystawia coś na aukcje - trzeba wiedzieć co się sprzedaje.... :/ Mam nadzieję,że wszystko skonczy się bezproblemowo - szkoda tylko mojego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mix rtv zamiast zwrocic mi kase przyslali mi ten dysk więc mam go - jutro odsylam im z powrotem. Nie chce mi się podpinać bo kupilem juz samsunga SATAII, ale wygląda ok prawie jak nowy.

jeśli nie zalezy Ci na wydajnosci to kup bo stosunek poj.do ceny jest korzystny. z drugiej jednak strony 2mb cache przy 250 gb pojemnosci to pomyłka.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to w takim razie nawet zdjęcie jest nie tego dysku co być powinno, to nie ATA...

Może ja się na takim zastanowie, bo lipa straszna z tym co mam teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi