Skocz do zawartości
wallec

Pamiętacie? Czy Już Zapomnieliście ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

ahhh te czasy :)

wilk i zajac to była bajka :) gdzies na sieci ktos ma sporo odcinków chyba sobie obejrze :)

Chciał bym na chwile sie w nie wrócić ;)

Wilka i zająca mam jeszcze na taśmach do projektora, pamiętam jak z siostrą cioteczną to oglądałem, poezja :)

Ktoś wspominał o atari i comodore, mam atari 800xl i comodore 64, z czego ten pierwszy nie jest w pełni sprawny :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojego Reksia dostałem po siostrze, był koloru białego - naprawde nie do zdarcia, do dziś jeździ na wsi, na działce mojego przyjaciela (stoją tam 3 domki), niektórzy ludzie tam mają małe dzieci które uczą sie na nim jeździć

Nawet w zeszłym roku ja sobie zjechałem z dość dużej górki na nim (ponad 170cm wzrostu i ~80kg wagi), później go przemalowałem sprayem na niebiesko-czerwono

Koralgola (czy jakoś tak, to było o takim misiu) naprawde bardzo lubiłem, nawet gdzieś się kurzą kasety z nim

Koziołek Matołek, Tytus, Bolek i Lolek - Oglądałem, czytałem, wymiatało

Wspomnienia, ach wspomnienia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh Daimos wymiatal ;) dodatkowo dzidzi de la gostina (czy jakos tak ;) ) Rycerze zodiaku (pozniej troche ;) )... ogolnie RTL7 po powrocie ze szkoly :]

Obowiazkowo Reksio, Filemon i .... Pomyslowy Dobromir, jak ja to wspominam ;)

Piekne czasy, az sie lezka w oku kreci.

Hmmm byl jeszcze MacGayver, Druzyna A ;)

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciał bym na chwile sie w nie wrócić ;)

Wilka i zająca mam jeszcze na taśmach do projektora, pamiętam jak z siostrą cioteczną to oglądałem, poezja :)

Ktoś wspominał o atari i comodore, mam atari 800xl i comodore 64, z czego ten pierwszy nie jest w pełni sprawny :(

Ee chyba mi nie powiesz ze wspominasz Atari z dzecinstwa bo wtedy to chyba na swiecie cie nie bylo jak atari krolowalo :D Tez mam ten model. Lezka sie w oku kreci :)

Mam gdzies jeszcze w piwnicy XS Spectrum. Niestety jak w przypadku Atari nie dziala...

A pamietacie Kulfona i Monike? Kulfon ROX :)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze byli Dino Ridersi, Misterious City of Gold (tytułu polskiego nie pamiętam - znalazłem to na stronce podanej wyżej i mi się przypomniało...ze 4 lata miałem jak to oglądałem :) )

Tajemnicze Złote miasta ;) Zlote maszyny, Zloty ptak ktorym latami z jednego miejsca na drugi... byl chyba rowniez zloty statek ale chyba cos zlego sie z nim stalo :?

Tylko wspominac :rolleyes:

Btw: Do poprzedniego mojego posta, nie RTL7 tylko Polonia 1 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Viper też był świetny. Po zmianie (w trybie bojowym) wyglądał tak futurystycznie, że gdyby nawet teraz ktoś zrobił samochód z takim wyglądem, to każdy chciałby go mieć. Normalnie poezja.

http://en.wikipedia.org/wiki/Viper_(TV_series)

Szkoda, że brak fotek :(

Serial z lat 94, 96-99, ktory w Polsce w calosci był puszczony jeszcze pozniej(no pierwsza seria byłą troche wczesniej...) jakos mi do tego tematu nie pasuje.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tajemnicze Złote miasta ;) Zlote maszyny, Zloty ptak ktorym latami z jednego miejsca na drugi... byl chyba rowniez zloty statek ale chyba cos zlego sie z nim stalo :?

Tylko wspominac :rolleyes:

Btw: Do poprzedniego mojego posta, nie RTL7 tylko Polonia 1 ;)

Pamietam ! Jak to ogladalem zawsze sobie marzylem co bym zrobil jakbym byl w takim zlotym miescie :D

EDIT

http://www.filmweb.pl/Tajemnicze,z%B3ote,m...,Film,id=142447

Jak ktos ma namiar na to na necie (chociaz 1 odcinek) to prosze na PM :P

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pamieta ktos bajke "Bylo sobie zycie"? O zyciu krwinek itd.? Starsznie to lubilem.

Na Było sobie zycie mozna sie czasami natknac na TVP3, ogolnie byla chyba cala seria Bylo sobie (odkrywcy, wynalazki, zycie, etc).

@Devil

Ja znowu zawsze wnerwialem sie na tego dzieciaka, przeciez on taki podstawowe bledy popelnial ;)

Btw:

Tak czytam topik, przypominam sobie co robilem 8,10,12,.. lat temu i wiecie co? Chcialbym byc nadal w 6-7 klasie podstawowki :) to bylo zycie, bez obowiazkow.. i ludzie nosili takie "wielkie" okulary ;) znaczy że szkla byly strasznie wielkie.

//

Ludzie!!!!!

Na tej stronie http://www.daimos.prv.pl/ jest do sciagniecia pierwszy odcinek Generała Daimosa ;) 66,7Mb w .rmvb

Intro (soundtrack) - http://www.pronet.lublin.pl/~erwin/General_Daimos_end.mp3 1,6mb

Wiecie co? Sciagnolem sobie [ierwszy odcinek Daimosa, sciaga mi sie 2 i... jestem podniecony jak xx lat temu gdy czekalem na nastepny odcinek ;) Btw: film jest z lektorem i ma znaczek Polonii 1 ;)

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętacie Adama Słodowego jak robił zabawki z niczego :?: :)

Z bajek bardzo lubiłem oglądać (w soboty) Kacze Opowieści, Aladyna, wieczorynki: drużyna RR, Gumisie.

Potem na Polonii 1: Gigi, Daimos, Tsubasa.

Z seriali utkwiły mi w pamięci Airwolf, Cobra, Viper, Knight Rider - w każdym z nich była super zabawka, a

z innych uwielbiałem MacGyvera (cholera, pożar zrobiłem - "prawie" jak MacGyver :lol: ) :wink:

Wieczorami we wtorki albo czwartki na dwójce był program Auto - chyba nie przegapiłem żadnego odcinka, najfajniejsze były testy, nie to co teraz np. na TVN Turbo gdzie liczy się tylko vmax i moment obrotowy.

Z konkursów utkwiło mi w pamięci Koło Fortuny.

Często też oglądałem Wrestling na TV4 można było się nieźle uśmiać - teraz nie wiem gdzie można pooglądać z komentarzami po polsku.

Pamiętam też aż za dobrze pierwszą "zieloną szkołę" - pół roku spędziłem w szpitalu :/

W Wawie przy Górczewskiej otworzyli HIT - pierwszy hipermarket. Zwykle jeździliśmy tam na zakupy raz na 3-4 tygodnie, kolejki za wózkami były dość długie, podobnie jak do kas, w środku tłumy i masa towarów do wyboru.

Ze wspmnień szkolnych najbardziej utkwił mi w pamięci opieprz za zamknięcie na klucz córki dyrektorki w kiblu :lol: Ale afera się zrobiła :]

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serial z lat 94, 96-99, ktory w Polsce w calosci był puszczony jeszcze pozniej(no pierwsza seria byłą troche wczesniej...) jakos mi do tego tematu nie pasuje.

(image)

Eee.. od biedy to pasuje ;)

Niestety nie pamiętałem, kiedy leciał. Wiedziałem, że stosunkowo dawno, wiec o nim wspomniałem.

PS.

Dzięki za fotkę. Jeśli chodzi o wozy, to pamięć mam niezłą - wygląd nadal wymiata. :]

Edit:

No własnie. Cobra, Koło fortuny (czy Wam też podobała się Magda? B) ). No i magazyn Auto - swego czasu leciał o 22:30, jednak warto było czekać. 100 razy wolałbym słuchać tego starszego pana, niż duetu z Automaniaka.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ULISSES: Też w to grałem. Grywalność była niesamowita. Głowy nie dam, ale chyba to było to:

http://homepages.tesco.net/~parsonsp/html/..._n_goblins.html

Natomiast to niby to samo, ale zupełnie inaczej wygląda:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ghosts_and_Goblins

niestety to nie to choć bardzo podobne :/ przypomniało mi się jeszcze, że bohaterem był jakiś gostek w fioletowym (chyba) płaszczu, a nie rycerz:)

a pamiętacie, że dawno temu dobranocki trwały jedynie 10 minut? czy coś koło tego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto pamieta "Jarmark" (Zientarski, Szewczyk, Pijanowski) :?: ;)

Super tez byl "Za chwile dalszy ciag programu" z Mannem i Materna. Odcinki w ktorych Mann byl "ojcem chrzestnym" lub dziadkiem roxowaly :lol: Siostra Irenka i pan doktor tez byli niczego sobie ;).

EDIT

A z kultowych gierek to pamietam takie miodne pozycje jak River Raid, Gun Smoke, Super Cobra, Montezuma Revenge, Robbo, Street Fighter 2, Boulder Dash, Arkanoid, Defender ;).

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie Magda Pani Kasia ;)

I tak, i nie. ;) Przez czas emisji programu były conajmniej 2 dziewczyny. Jedna na 100% miała na imię Magda. Możliwe, że ta druga to Kasia. Na 100% pamiętam też, że jedna z nich była w ciąży, a mimo to nadal występowała.

Zmiennicy też rządzili. To, co oni robili z F125p, to teraz mało kto by się odważył :]

Wracając do Vipera:

http://www.retrojunk.com/details_tvshows/500-viper/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiennikow tez sie ogladalo :) O Alternatywach 4 nie wspomne: te PRL'owskie absurdy po mistrzowsku pokazane :) Tak wogle pewnie wiekszosc juz wie o kontynuacji tego kultowego serialu pod nazwa "Dylematu 5"

http://www.filmweb.pl/FilmDescriptions?id=297993#132063

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z seriali utkwiły mi w pamięci Airwolf, Cobra, Viper, Knight Rider - w każdym z nich była super zabawka

Knight Ridera jakoś nigdy nie lubiłem ale pamiętam jak czekałem na każdy odcinek Airwolfa :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devil --> Kulfo, kulfon co z Ciebie wyrosnie, martwie sie juz od tygodnia...

<dalej nie pamietam>

i refren Kulfona :

Sam jeszce nie wiem co ze mnie wyrosnie,

czy gruszki na wierzbie,

czy sliwki na sosnie.

:lol:

A Monika robila niezle miny :)

Pamietacie serial na TVP3 'V for Victory', o obcych w latajacych talezach udajacych humanoidy, w rzeczywistosci bedacych gadami (pozywiali sie myszami, etc). Ale niektorzy z czasem okazali sie byc 'dobrzy' i wspolpracowali z ruchem oporu. Potem okazalo sie ze TVP3 wyswietlala go bez licencji i po jakims czasie przestali go wyswietlac.

Odnosnie serii 'Bylo sobie...' to ciekawe czy jest ktos, kto pamieta serie 'Byl sobie kosmos'.

O ile pamietam tylko 1 raz byl emitowany gdzies w latach '80.

Pamietam ogromny statek z oslonami nie do przebicia, cale floty sie zlatywaly na wojne z nim - m.in. flota z Aldebarana (jakos ja zapamietalem).

Jeszcze byly 2 seriale 'zwyczajne' :

Jazon - emitowany gdzies w roku 1986-88 - akcja dziala sie w kosmosie, byl Smok w swoim okrecie z takimi 2 ramionami, byl Jazon w mysliwcu z takim malutkim robocikiem.

Nazwy nie pamietam - byly sily zla z jakims imperatorem (ten sam aktor, co gral Smoka w Jazonie), mial 2 zle roboty - komputerowo robione (wtedy to byl szok!) - jedn potrafil latac. Mogly 'wsysac' ludzi - digitalizowac ich i pochlaniac. Przeciwko nim walczyla grupa partyzantow - m.inn Tank - cizko zbrojny facio. Czolowke mial ze statkiem lecacym nad powierzchnia, przez jakis tunel czy cos jak w GW, widziane od tylu. Staralem sie wtedy zrobic podobna animacje w Autodesk Animatorze Pro na PC 386dx40 :) Tandeta ze hoho, ale wtedy mi si epodobalo. To bylo emitowane pozniej, jak mialem z 14 lat, czyli gdzies 92 rok.

PS. A serial 'Nikogo nie ma w domu' ?

Edytowane przez xor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiennicy :] Alternatywy 4 to bylo to, jezeli chodzi o Polskie filmy ;)

@xor

Był sobie kosmos - pamietam ;) widzialem chyba wszystkie filmy z serii Byl sobie...

Btw: Wczoraj ogladalem 2 odcinki Generala Daimosa :] i zdziwilem sie bardzo. Cala seria miala 40 odcinkow :blink: a ja pamietam jakbym ogladal to przez pol roku <_<

Polonia 1 po 15,20 to bylo cos, chociaz Gumisiami, Smerfami, Czip i Deil, Rumcajs, Muminki z Jedynki nie gardzilem ;)

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys na poloni 1 byla taka kreskowka. tygrysia maska czy jakos tak. byly takie zapasy i kolo w masce tygrysa niszczyl i nikt nie wiedzial kim on naprawde jest. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Ee chyba mi nie powiesz ze wspominasz Atari z dzecinstwa bo wtedy to chyba na swiecie cie nie bylo jak atari krolowalo :D Tez mam ten model. Lezka sie w oku kreci :)

Mam gdzies jeszcze w piwnicy XS Spectrum. Niestety jak w przypadku Atari nie dziala...

Przestań mi wypominać wiek bo stwierdze że jesteś zgred ;)

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Tylko nie bierz tego na poważnie.

Wspominam z dzieciństwa bo miałem i grałem często w różne gierki ;] Tak samo jak comodore 64 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ojj czemu nikt nei wspomnial o misiu uszatku :|

albo gra w pilke przed oknami i jak poszlo okno jakies to nagle kazdy do ucieczki , piekny widok gdy nagle dzieciaki w kupie , trzask i kazdy biegnie w swoja strona jak szarancza :]

ojjj albo jak ktorys dostal BMX to bylo : "daj sie karnac " ... no dobra ale tylko raz na okolo bloku ... hihi a pozneij rower znikal na 2 h

ojjj cudowne czasy a teraz ? ehhh , czuje sie jak zgred

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietacie taki serial "Wrog Publiczny" z Robin Hoodem w roli glownej? (chyba ;]) to byl pierwszy i prawdziwy Robin Hood i jak to w sredniowiecznej Anglii bylo brudno, okrutnie i klimatycznie - nie to co pozniejsze tandetne seriale w Poslacie :] - z checia bym raz jeszcze to obejrzal.

Czasami w niekomercyjnych stacjach radiowych mozna uslyszec motyw przewodni z tego serialu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedziemy na wycieczkę

bierzemy misia w teczkę

a misiu fiku-miku

narobił w teczke siku

i teczka była chora

więc poszła do doktora

a doktor był pijany

przykleił się do ściany

a ściana była mokra

przykleił się do okna